Haaste 2014: Kierrätyskeijut / Challenge 2014: Recycle fairies

Pitkäaikaisimmat lukijani varmaan muistanevat että olen tehnyt vaatekappini sisällön kanssa kaikenlaisia kokeiluja. Yhdessä vaiheessa olin todella turhautunut siihen että kaappi oli täynnä vaatetta mutta koskaan ei tuntunut löytyvät mitään päälle puettavaa. Siksipä testasin erilaisia tapoja hyödyntää vaatekaapin sisältöä paremmin. Pukeutumislaboratoriossa kaiveltiin kaappien pohjamutia ja kaivettiin esiin vähälle käytölle jääneitä vaatekappaleita. Välillä käytiin tonkimassa isännän vaatekaappia ja rakenneltiin valmiita asukokonaisuuksia yhden perusasun ympärille (tuon jälkimmäisen voisi muuten ottaa uusiksi). Ja vuonna 2011 tein ainoan uudenvuodenlupaukseni vuosiin: en osta mitään turhaa vaatetta ja asustetta. Listasin kaiken vuoden aikana ostamani. Vaikka yritin tarkkaan harkita kaikki ostokset niin lista oli siitäkin huolimatta varsin mittava, onneksi jälkimmäinen puolivuotiskatsaus oli ensimmäistä lohdullisempi. Nyt jo ikävä kyllä päättynyt kuukausittainen Everybody Everywear-haaste auttoi myös kaivelemaan vaatekaapin sisältöä aktiivisemmin.

Kaiken tämän jälkeen on jotenkin hirveän lohdullista huomata noista vanhoista postauksista, että vaatekaapistani löytyy paljon vaatteita joiden käyttöikä on ollut huomattavan pitkä. Edelleen käytössä on vaatteita myös aivan blogin alkuajoilta. Ja kuten jo aiemminkin olen kirjoitellut, ostosholismini on vähitellen paranemaan päin. Siksi voinkin huoletta ja luottavaisin mielin julkistaa seuraavan haasteen jossa olen mukana. Kolme inspiroivaa, vintage- ja kierrätyshenkistä bloggaajaa: Elina, Tilda ja Anna haastavat kaikki miettimään omia kuluttamistottumuksiaan ja todella harkitsemaan onko ihan kaikki kuluttaminen todella tarpeellista. Elina pyysi minut mukaan haasteeseen ja ainakin tällä hetkellä olen tässä vähän rinta rottingilla että tottahan minulta nyt tämmöinen haaste onnistuu kun en muutenkaan juuri osta mitään uutta vaatetta. Tässä kampanjan ohjeet:

KIERRÄTYSKEIJUT
Kierrätyskeijut on blogikampanja, johon osallistuvat (tyyli)bloggaajat eivät osta vaatteita uusina vuoden 2014 aikana. Kirpputori-, vintage- ja second hand -ostoksia saa tehdä, samoin kierrätysmateriaaleista tehtyjen vaatteiden hankkiminen tai kierrätysmateriaalista tekeminen ja teettäminen on kierrätyskeijuajatuksen mukaista. Toiveenamme on oppia hyödyntämään jo olemassaolevia vaatteitamme paremmin erilaisissa asuissa ja ottaa käyttöön myös ne vaatteet ja asusteet, jotka tavallisesti jäävät rekin tai hyllyn takimmaiseksi. Tarkoitus ei ole olla tiukkapipoinen, vaan harkitseva. Jokainen voi rajata omat erityistapauksensa pois, ja on ihan ymmärrettävää, että erityistapauksia tulee.

Haluatko itse kierrätyskeijuksi? Tervetuloa! Toimi näin:
 – Suunnittele itsellesi sopiva tapa välttää uusien vaatteiden ostamista mahdollisimman paljon. Rajaatko ulkopuolelle liikuntavarusteet tai työvaatteet, otatko mukaan ulkonäköjutut kuten kosmetiikan tai korut?
 – Kun olet löytänyt sopivan tavan, kerro asiasta blogissasi (ja mielellään myös jollekulle meistä kampanjan aloittajista) ja liitä sivupalkkiin Kierrätyskeijut-logo.
 – Kerro silloin tällöin blogissasi, miten menee ja miltä kampanja tuntuu. Tee loppukatsaus joulukuun 2014 lopussa. Helppoa!
 – Toki kaikki blogittomatkin voivat yhtyä tempaukseemme!

Omat sääntöni kampanjaan tulevat tässä:
Vaatteet, kengät, hatut, korut, laukut sekä kaikenkarvaiset muut asusteet hankitaan kaikki käytettynä, joko vintagena tai muuten kierrätettynä. Pyritään hankkimaan vain tarpeellista, mutta pienet hyvänmielenostoksetkin sallitaan, kunhan ne ovat käytettynä hankittuja. Nurkissa on myös alkanut pyörimään ihan liikaa käytöstä poistettuja vaatteita. Niistä pitää tämän vuoden aikana hankkiutua eroon tavalla tai toisella.

Sallittuja poikkeuksia ovat:
1. Itsetehdyt vaatteet myös uusista kankaista
Vanhojakin kankaita on varastossa yllin kyllin, mutta ne eivät aina välttämättä sovi tiettyyn tarpeeseen. Esim villakankaita varastostani löytyy aika hintsusti. On parempi ostaa uusi vaatteeseen sopiva kangas kuin käyttää varastosta jotain joka ei ihan täydellisesti käy ja sitten tehdä vaate johon en ole tyytyväinen ja joka jää käyttämättä.
2.Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut
Huonokuntoisia alusvaatteita en osta, joten sopivankokoisia alusvaatteita, etenkin rintaliivejä on usein hankala löytää. Alushameita ja pitkiä villaisia sukkia olen ostanut käytettynä silloin kun ovat olleet hyväkuntoisia. Sukkahousut ovat minulle kulutustavaraa ja hajoilevat todella nopsaan, käytettynä ei niitäkään tahdo löytyä sopivan kokoisia, joten sukkahousuvarastoja on pakko täydentää uusilla. Nykyisin tosin myös paikkaan pienet reiät joten käyttöikä pitenee.
3. Esiintymisasut
Näin aloittelevana burleski-esiintyjänä on pistettävä tulevan vuoden aikana kasaan pari uutta numeroa. Yritän esiintymisasuissakin hyödyntää kierrätettyjä materiaaleja aina kun se on mahdollista, mutta aina sopivaa matskua ei vain löydy käytettynä, joten on pakko hankkia uutta. Se voi olla uusia materiaaleja esiintymisvaatetta varten tai sitten kokonainen valmis vaate.
4. Yksittäiset vaatekappaleet ja asusteet joita on käytettynä hankala löytää
Esim vuosi sitten aloittamaani balettiharrastukseen saatan joutua hankkimaan vaikkapa balettitossuja tms. mitä ei käytettynä oikeastaan löydy. Harjoitustossut kylläkin hankin juuri vähän aikaa sitten, mutta en osaa vielä sanoa miten pitkään sellaiset kestävät. Mutta tähän kategoriaan kuuluvat todellakin vain ehdottoman tärkeät hankinnat joiden puuttuminen hankaloittaa elämää oleellisesti. Eli pelkkä “tarviin uudet kengät” ei riitä perusteluksi (koska niitä kenkiä on kaapit täynnä).

Tällä hetkellä, haasteen aloituspäivänä todellakin tuntuu siltä että tämä vuosi menee heittämällä. Enhän muutenkaan juurikaan osta vaatteita uutena, mutta no. Tämä jää sitten nähtäväksi miten vuosi sujuu. Raportoin blogissa aika ajoin fiiliksistä ja haasteen tapahtumista joita ilmeisesti on jo suunnitteilla. Pysykää siis mukana.

inenglish

My longtime readers probably remember that I have done loads of experiments with my wardrobe. At one point I was really frustrated about the fact that my wardrobe was full, but I never seem to found anything to wear. So I tested different ways to utilize it better. Dressing laboratory was digging deep into the bottom of the wardrobe and finding items that hasn’t been worn that much. I also went to dig the hubby’s wardrobe and created easy-to-use readymade accessory-sets  to get my clothing mojo back (btw, I could do that latter again sometime). In 2011 I made my only New Year’s resolution for years: don’t buy anything you don’t really need. I made a list of everything I bought. Even though I tried to be very considerate, the list was pretty long. Thankfully the later half of the year was a bit better than the first. Also the monthly Everybody Everywear- challenge, which is unfortunately now finished, helped to utilize the wardrobe better.

After all this, it is very nice to notice from my old posts, that there are many garments in my wardrobe, which have had very long life. I still am using some of the clothes which were seen in the early days of my blog. And as I have wrote before, my shopaholism is slowly going away. And that is the reason why I am proud to announce the next challenge I’m in. Three inspiring finnish vintage style bloggers: Elina, Tilda and Anna are challenging everyone to think about how to consume and really truly think about what is necessary and what is not. Elina asked me to join this challenge and atleast at this moment I feel very confident I can pull this through very easily. I don’t really buy that much new clothes anyway. Here are the rules of the campagne:

RECYCLE FAIRIES
Recycle fairies is a blog campagne about not buying any new clothes for a year. (Style) bloggers who take part on this, won’t be buying any new clothes or accessories in the year 2014. Thrifted, vintage and second hand shopping is allowed, also selfmade or tailor made items from recycled materials works. We hope to learn to utilize our already existing wardrobe better in our outfits and also use those pieces that don’t get worn that much. We are not too uptight, just considerate. Everyone can determine their own special cases or decide what type of stuff they are leaving outside the challenge. It is understandable there might be special cases.

Do you want to become recycling fairie? Welcome! This is how it works:
– Make a plan how to avoid using new clothes as good as you can. It is up to you if you want to include or exclude for example sportswear, or underwear or cosmetics or jewelry.
– When you have found suitable way for yourself, tell about it in your blog (preferably also to one of the launchers of this campagne) and add the Recycle Fairies-logo on your blog’s sidebar.
– Every now and then, write an update how your challenge is getting along and how does it make you feel. Make the final check up about the challenge at the end of the December 2014. Easy!
– If you don’t have a blog, you can still participate!

My own rules for the campagne are here:
Clothes, shoes, hats, jewelry, handbags and other miscellaneous accessories are all bought recycled, second hand or vintage. I only try buying stuff that I really need, Sometimes I allow myself to indulge with stuff just for please my aesthetics, aslong as it’s not bought new. The pile of unused clothes has also started to grow uncontrollably. Those need to go during this year, one way or another.

My allowed exceptions are: 
1. Selfmade clothes from new fabrics
I do have loads of fabrics stashed, but they don’t always suit the need. For example I don’t have much wool fabrics. I think it’s better to buy new, perfectly suitable fabric than use just something from the stash, which doesn’t really work and then create a garment which I’m not happy with. Those garments usually end up unused and just filling the wardrobe.
2. Underwear, socks and tights 
I don’t buy worn out second hand underwear, so it is very difficult to thrift fitting bra. I have bought second hand slips and wool stockings, when they are in good, almost in “never-been-used” shape. Tights are also hard to find in my size second hand, and they get runs very easily in my use. So I must buy them new, however I have also now started to darn them when ever I can, so that makes them last longer.
3. Performance outfits
As a budding burlesque performer, I have to put together couple new numbers this upcoming year. I try to use recycled or second hand material, when ever I can, however, sometimes there just isn’t suitable material available. So there probably are times when I have to buy either new material or new readymade clothes to accommodate my outfit needs.
4. Individual garments and accessories which are hard to find second hand
For example I might need some stuff for my one-year-old ballet hobby. You don’t really find any second hand ballet slippers, because they all get used until they are really worn out. I just bought practice ballet slippers, but I have no idea how long they last, so we will see. This category only includes those items which I just can go without, or it gets extremely awkward. So just the “I need new shoes” does not qualify (my closets are full of shoes).

At this moment, on my first day of the challenge, I feel pretty confident this will be eazy-breezy year. I don’t really buy that much clothes new anymore. But we will see how it goes. I will report from time to time in the blog about my feelings to this challenge and about the events and what ever is going on in the challenge. Stay tuned!

logokk4times

Kuva jokaiselta bloggaamaltani vuodelta.
Kaikki kuvissa esiintyvät vaatteet ja asusteet ovat edelleen käytössä.
Photo from each year I have wrote this blog.
All clothes and accessories in the photo’s still in use.

2013

turban1

2012

fair1

2011

travel1

2010

gangsterihousut2

2009

punasametti

2008
kotiopettajatar1

6 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Hih, jälleen jännää seurattavaa :). Kuulostaa alkuun melko hurjalta haasteelta, mutta luultavasti minäkin selviäisin tästä. Loppujen lopuksi tulee hyvin vähän ostettua uusia vaatteita. Mutta nyt on käynnissä jo yksi haaste, josta juuri kirjoitin blogiini. Jos tuntuu että tammikuu on kierrätyskeijuhaasteen kanssa liian helppo, osallistu toki lähivaatehaasteeseenkin ;). (Sinulle se tosin ei tuottaisi mitään tuskaa, koska olet tehnyt niin paljon vaatteita itse.)

 2. Nina says:

  Oih, tsemppiä haasteeseen!!! Itse ostan niin harvoin mitään käytettynä (ehkä vaatteen kerran vuodessa), että jos ottaisin osaa haasteeseen niin en ostaisi mitään tänä vuonna. Se vasta olisikin haastavaa. Hui, pitäisiköhän yrittää… ;)

 3. Elina says:

  Kiitos Rhia että lähdit mukaan! Oli muuten hauska nähdä kuvia blogisi alkuajoilta ja huomata tyylin evoluutio :) itse olen ollut lukijasi ehkä vuodesta 2010, jolloin itse aloin blogata.

 4. Turun Tilda says:

  Hei Rhia! Tosi hienoja vuosikerta-asuja. Kivaa, että lähdet kamppanjaamme mukaan. Tervetuloa!

 5. Minna says:

  Miten hauska haaste! Voisin osallistua, ellei oman kaappini tilanne olisi niin katastrofaalinen, ettei sitä voi jättää pelkän kierrätyksen varaan. Mutta jään innolla seuraamaan ja ottamaan oppia!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kyllähän se minustakin ensikuulemalta kuulosti hurjalta, mutta kun mietin hetken vähän tarkemmin niin totesin että enhän minä nytkään osta uutena juuri mitään. Lähivaatehaastekin kuulostaa jännältä, mutta se saattaa olla mulle turhan hankala, kun en kumminkaan ihan kaikkea ehdi itsekään tehdä vaikka paljon teenkin.

   Nina – Juu jos ei juurikaan osta käytettynä mitään niin sitten tää vois ollakin aika hardcore-haaste. Kyllä varmasti silti ihan toteutettavissa, mutta aika karulta varmasti tuntuisi ensialkuun.

   Elina – Eipä kestä. Ei se sitten lopulta ollut kovin vaikea päätös kun elämäntapa on muutenkin jo hyvin pitkälti kierrätyshenkinen. Aivan sieltä blogin alkuvuosilta kyllä löytyy paljonkin asukuvia joiden vaatteet on pistetty kiertoon jo aikoja sitten, mutta muuten oli kyllä ilahduttava huomata että aika moni vaate on edelleenkin käytössä eikä ole jäänyt kaappien kätköihin makaamaan. Jännää nähdä mitä tuleva vuosi tuo tullessaan.

   Turun Tilda – Kiitos, kiva lähteä mukaan näin hauskaan ja hyödylliseen kampanjaan.

   Minna – Kuulostaa vakavalta tuo sinun vaatekaappisi tilanne :D entäs jos kierrätyshaaste saisi senkin selkiytymään?

Comments are closed.