Vintage-aarre: Laamapaidat / Vintage treasure: cotton rib shirts

on

Muistatteko lapsuudestanne (tai muualta) laamapaidat, nuo ohuet, mummomalliset puuvillarib-aluspaidat. Lapsena laamapaitoja piti käyttää talvisin lämmittämässä muiden vaatteiden alla ja monille varmasti tuli silloin kiintiö täyteen. Ja taisivat ne muutenkin olla kovassa huudossa 60-70-luvuilla. Silloin olivat kuulemma suosittuja etenkin itsevärjättyinä. Itse ihastuin laamapaitoihin uudelleen teini-iässä kun muutin pois kotoa opiskelemaan. Silloin käytin laamapaitoja arkipaitoina farkkujen kanssa, ne olivat halpoja ja mukavia. Sitten jostain syystä unohdin ne vuosikausiksi, kunnes nyt vintage-harrastuksen myötä olen löytänyt ne taas. Löysin kesällä kirppikseltä kaksi hurmaavan vaaleanpunaista laamapaitaa joita olen käyttänyt nyt liivimekon kanssa arkipaitoina. Talvikelit kun eivät vielä ole olleet riittävän kylmät pitkähihaiseen aluspaitaan. Saapa nähdä päästäänkö tänä talvena missään vaiheessa sellaisiin pakkasiin että pitkähihainen aluspaita on tarpeen.

Tarina kertoo että laamapaidan suomenkielinen nimitys tulee saksalaiselta Heinrich Lahmann’lta. Herra Lahmann oli koulutukseltaan lääkäri, mutta oli kiinnostunut luontaislääkinnästä ja ruokavalioiden vaikutuksesta terveyteen. Hän perusti 1800-luvun lopulla menestyksekkään parantolan Dresdenin lähistölle, Saksaan. Potilailleen tohtori Lahmann ilmeisesti suositteli mukavaa ja väljää vaatetusta. Kerrotaankin että juuri herra Lahmann olisi keksinyt tuon laamapaidoissa käytettävän ohuen puuvillaneuloksen, mutta ainakaan minulle Google ei antanut vahvistusta tähän tarinaan. Saksankielisillä sivuilla ilmeisesti löytyisi asiasta enemmän tietoa, mutta omat erittäin vajavaiset saksankielen taitoni eivät riitä niiden läpi kahlaamiseen.

PS. Laamapaitoja saa muuten vielä ihan uutenakin, ainakin täältä ja täältä. Itseäni viehättävät enemmän nuo alkuperäisellä kiristysnauha-pääntiellä olevat vanhemman malliset.

inenglish

When you was a child, did your mum make you wear very fine, white ribbed cotton shirts as underwear, during cold season? Mine did. In Finland they were very popular in the 60’s and 70’s s and they were called “llama shirts” in finnish. Apparently they were popular amongst teenagers at that time, especially home-dyed.  In my teenage years when I moved from home and went to study, I started using them as daywear, with jeans, because they were cheap and comfy. Then for some reason I forgot them for years, until now, along with the vintage, I have found them again. Last summer I found two charmingly light pink llama shirts from flea market. I have been using them with my pinafore skirt, since the weather has been way too war for long sleeved undershirts. It’s left to be seen if the weather ever goes so cold this winter, that the long sleeved under shirt is needed.

Story goes that the finnish name, llama shirt, comes from German Heinrich Lahmann (as you probably guessed, pronounciation of the finnish word for llama and his last name is pretty much the same). Herr Lahmann was a medical doctor, but he was particularly interested in natural medication and diets. He launched a successful sanatorium at the late 1800’s near Dresden, Germany. To his patients doctor Lahmann recommended loose and comfortable clothes. People say that it was doctor Lahmann who invented the fine cotton rib fabric, used in shirts and underpants. I didn’t find conformation to this claim from the internet, but then again, my skills in German language are not good enough to go through the German websites where you can find more information about him.

laamapaita1

laamapaita2

4 Comments

 1. Karkkis says:

  Oi, laamapaidat ovat talvieni pelastus! Palelen herkästi, joten yritän torjua kylmää kerrospukeutumisella ja laamapaidat ovat tässä oiva apu. Nykyisin kaupasta saa vain kuminauhallisella melko umpinaisella pääntiellä, joten laamapaita jää ikävästi näkyviin. Niinpä olen saksinut kaula-aukkoja isommiksi, mutta niistä tulee tietysti melko rumia. Olisipa vieläkin myynnissä tuollaisia nauhalla kiristettäviä laamiksia!

  1. Rhia says:

   Karkkis – niitä nauhalla kiristettäviä saa Nostalgiakaupasta jonka linkki löytyy postauksesta. Taisi olla tuo ensimmäinen linkattu kauppa postauksen lopussa.

 2. Sanski says:

  Et usko kuinka usein minulta kysellään laamapaitoja. Mutta kun niitä vain ei ole. Eikä mummelit osaa käyttää verkkokauppoja. On se niin väärin, että tällaiset vanhat klassikot poistetaan kauppojen rekeiltä. Paljon kysellään myös pitempi lahkeisia alushousuja mutta kun ei ole niin ei ole. :(

  Meni vähän asian vierestä, mutta eniveis. :D Tuo sinun löytämäsi laamapaita on kyllä kaunis! <3

  1. Rhia says:

   Sanski – Joo se on totta, mummelit ei ehkä osaa noita verkkokauppoja käyttää. Joskus vuosia sitten ostin niitä kuminauhalla reunustettuja laamapaitoja Löytötexistä, mutta niitäkään nyt ei ihan joka kaupungista löydy, enkä tiedä kuuluuko se enää valikoimiin niilläkään. Laamapaidat on varmaan liian vanhanaikainen tuote moderneihin tavarataloihin. TamSilk, joka noita kuminauhapäänteisiä laamapaitoja valmistaa tuossa Kangasalla, tekee niitä myös jälleenmyyjille. Ehkä voit seuraavan kerran kehottaa mummeliasiakasta ottamaan yhteyttä heihin puhelimitse, sieltä varmasti saisi tietoa heidän jälleenmyyjistä. Nettisivulta en löytänyt listaa, mutta ainakin Sokokselta jotain heidän tuotteita löytyy.

Comments are closed.