21.12.18 DIY: Paperiköynnökset / DIY: Paper garlands

Ajattelin tänä vuonna joulukoristeiden suhteen palata perusteisiin. Paperiset koristeet ovat olleet suosittuja 1800-luvulla, 1900-luvun alkupuolella ja pula-aikana. Niitä on ollut helppo askarrella itse ja materiaaliksi on käynyt yhtä hyvin vaikka pakkausmateriaali, sanomalehti tai hopeapaperi. Jonkin verran olen paperikoristeita tehnyt aiemminkin, mm. nämä nuottipaperista liimatut tähdet ja sydänkorit ja tämä paperilehdistä liimailtu kranssi.

Innostuin näistä helpoista paperikoristeista Ett Hem-museossa, jossa kuusi oli koristeltu niillä. Jokainen on varmaan lapsena taitellut näitä kissanportaiksikin kutsuttuja kreppi- tai silkkipaperipunoksia. Minulla oli tällä kertaa varastossa valkoista kreppipaperia joten nämä syntyivät siitä. Taittelu ei ole vaikeaa, mutta hiukan aikaavievää. Sitä voi tehdä vaikka tv:tä katsellessa. Sopii lastenkin askarteluksi oikein mainiosti. Toinen helppo koriste on avautuva köynnös. Se vaatii vahvempaa paperia joka ei repeä helposti. Ei siis sovellu vanhasta, haurastuneesta paperista tehtäväksi. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas. Samalla tekniikalla voi tehdä myös näyttäviä isoja verkkoja vaikka kultapaperista, tai pieniä koreja joissa voi ripustaa nameja kuuseen.

Tein myös hunajakennopaperista pari palloa. Valitettavasti tämä minulta löytynyt hunajakennopaperi on melko pienikennoista. Isojen kattoon ripustettavien pallojen askartelu vaatisi useamman arkin liimaamista yhteen joten näistä tuli aika pieniä. Siltikin ne vaativat kaksi palaa hunajakennoa kumpainenkin. Muutenkaan tämä hunajakenno ei ollut mielestäni kovin hyvälaatuista sillä se ei avaudu kauniisti. Jouduin irrottamaan kerrokset toisistaan melko väkivaltaisesti.

This year I decided to return back to basics with my Christmas decor. Paper decorations have been popular in 1800’s, early 1900’s and during shortage. They have been easy make and material have been easy to get. Package materials, newspapers or even shop-bought silverpaper have been equally good to use. I have made some paper decorations before, for example these stars and heart baskets and this wreath made of paperleafs.

I got fascinated by these very easy paper garlands in Ett Hem-museum. Their Christmas tree was decorated with these. I think most of us have done this first design as a kid. Here in Finland they are called cat’s ladder and they are usually made of crepe paper or silk paper. I happened to have white crepe paper in stash, so I used that. Folding is very simple, but takes some time. You can do it while watching tv.  Also suitable for kids’ handcrafting. Another easy garland is opening garland. It requires a bit more sturdy paper, which doesn’t rip easily. So this version is not suitable for old fragile paper. It’s absolutely brilliant in it’s simplicity. With the same technique you can make large nets from gold paper. Or even little baskets to hang treats on the tree.

I also made couple honeycomb pompoms. Unfortunately this honeycomb paper I had, wasn’t very loose. For large ceiling balls it would require gluing several sheets together so these turned out quite small and still required two pieces of honeycomb paper each. This wasn’t particularly good quality paper anyways. I had to open the paper rather forcefully.

Kissanportaat / Cat’s ladder

1. Leikkaa kreppipaperista 2 samanlevyistä suikaletta, tässä noin 3 cm. /
1. Cut two identical strips of crepe paper, here about 3 cm wide.
2. Liimaa suikaleiden päät yhteen kulmittain. /
2. Glue the ends of strips together in angle.
3. Taita alempi suikale ylemmän päältä vastakkaiselle sivulle. /
3. Fold strip on the botton over the upper strip to the other side.
4. Taita vuorostaan toinen suikale ylemmän yli vastakkaiselle sivulle. Jatka taittelua vuoron perään, alkaa muodostua kuvan mukaista polveilevaa punosta. / br> 4. Now fold the other strip over the top strip to the opposite side. Continue folding in turns and you notice this kind of garland forming.
5. Liimaa lopuksi suikaleiden päät yhteen etteivät taitokset purkaudu. /
5. Glue the ends together so that folds don’t unravel.

Haitarimainen köynnösketju / Stretching garland

1. Liimaa kaksi kapeahkoa paperisuikaletta yhteen (puolikas A4:sta). /
1. Glue two narrowish pieces of paper together (half of A4).
2. Taita paperi pitkittäin kahtia. /
2. Fold the piece of paper in half, lenghtwise.
3. Leikkaa paperiin viiltoja vuoroin kummallekin sivulle niin että et leikkaa paperia kokonaan poikki vaan jätät sen reunasta kiinni. /
3. Cut slits to folded paper on both sides, not quite through, like shown in photo.
4. Avaa taitettu paperi varovasti etteivät lenkit takerru toisiinsa. Venytä auki. /
4. Open the fold carefully so that decoration doesn’t tangle. Stretch open.

Hunajakennopallot / Honeycomb pompoms