22.12.18: 1700-luvun käsineet / 1700’s mitts

on

Olin eilen niin naatti töiden jälkeen etten jaksanut postailla joulukalenteria joten jäin vähän jälkeen.  Tässä kuitenkin eilinen luukku.

Tein jo kesällä postijahti-purjehdusta varten sormettomat käsineet. Arvelin että niitä saattaisi tarvita lämmikkeeksi veneessä. Ja ovat ne toki muutenkin hyödylliset kapistukset historianelävöityshommiin. Tällaisia sormettomia käsineitä on käytetty paljon myöhemminkin. Olette saattaneet nähdä sellaisia vaikkapa Jane Austen- tai Charles Dickens-filmatisoinneissa. Mikäli Mantua makerin kaavaan on luottaminen, sama malli on ajanmukainen 1750-luvulta aivan 1900-lukuun asti. Nämä käsineet ovat ohuehkoa villakangasta ja niissä on puuvillavuori. Käsineitä voi käyttää kumminpäin vain. Kolmiomainen läppä lämmittää sormia mukavasti vaikka sen tarkoitus olikin kai vain esitellä kaunista vuorikangasta.

Minulla ei ollut olemassa valmista kaavaa joten sovelsin itse. Pieni virhe siinä tapahtui sillä peukalon aukko tuli liikaa kädenselän puolelle. Tästä syystä käsineet tahtovat kääntyä käsissä vähän kieroon. Muutoin ne ovat varsin passelit ja ajoivat asiansa veneessä. Seuraaviin käsineisiin säädän peukalon aukkoa hieman. Ompelin käsineet pellavalangalla kokonaan käsin, aitapistoilla. Aitapisto antaa saumaan hiukan joustoa ja päästää sauman elämään. Sillä voi tehdä kämmenselkään myös hieman muotoilua.

Yesterday I was so tired after work I didn’t really feel like posting anything, so I’m a bit behind on my Christmas calendar posts. But here’s yesterdays post.

I made pair of fingerless mitts for the post yacht sail. I thought there might be need for those in the boat. And of course they are handy for other historical re-enactment events too. These kind of fingerless mitts have been used later too. You might have seen similar in Jane Austen- and Charles Dickens-films. Atleast according to Mantua maker’s pattern, these should be historically accurate between 1750 and 1900’s. My gloves are fine wool with cotton lining. You can wear them either side ontop. Triangular flap warms fingers nicely, even though I think the original purpose was just to show off the fancy lining.

I didn’t have pattern for these, so I drafted one myself. I made slight mistake on it and the hole for thumb ended up too much on the backside of the mitten. For this reason, gloves tend to turn and twist while wearing them. Otherwise they are pretty good and worked nicely. For the next mittens I have to adjust the thumb hole a bit. I sewed these completely by hand, using catch stitches and linen thread. Catch stitch doesn’t make the seam too tight and allows movement. With catch stitches you can also give some shape to the back of the hand.