3/12 Pikkupurtavaa: linssitahna / Snack: lentil paste

Kolmas kalenterinluukku tarjoaa pientä purtavaa. Minusta on kaikkein kivointa treffata kavereita nyyttärien merkeissä. Kukaan ei rasitu tarjoamisten suhteen ylivoimaisesti ja on hauskaa maistella kaikkea uutta ja jännittävää muiden kokkaamaa ruokaa. Itse tykkään usein tehdä nyyttäreille pieniä ruisleipä-canapeita linssitahnalla. Reseptin olen saanut vuosia sitten kaverilta ja se on idioottihelppo. Linssitahna maistuu lämpimänä ruuan lisäkkeenä ja kylmänä leivän päälle levitettynä. Joulukalenterin kolmas luukku tarjoilee siis pikkupurtavaa.

Linssitahna
2 dl punaisia linssejä
1 suurehko sipuli
rakuunaa
suolaa
ripaus rouhittua mustaapippuria
voita
(vettä tai lientä)

Huuhdo linssit huolellisesti ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Pilko sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota voissa pannulla. Lisää sipulin sekaan keitetyt, valutetut linssit ja lisää mausteet. Hiero pannulla linssit sipulin kanssa tahnaksi, mutta älä anna sen kuivahtaa murumaiseksi. Lisää tarvittaessa hiukan nestettä, vettä tai lientä, pitääksesi tahnan riittävän notkeana. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä. Kahdesta desistä linssejä tulee noin margariinirasiallisen verran tahnaa. Se säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

inenglish

Third door in my Christmas Calendar offers some snacks. I think the most fun way to get together with friends is the potluck. No-one gets too exhausted about the cooking and it is fun to taste all new and exiting stuff that other people have been cooking. I often like to make little rye bread canapes with lentil paste. I got the recipe from a friend years ago and it is super easy. You can enjoy your lentil paste warm as a side dish or cold spread ontop of a bread slice. So the third door on this years blog Christmas calendar offers some snacks.

Lentil paste
2 dl of red lentils
1 large onion
dragon
salt
hint of ground black pepper
butter
(water or broth)

Rinse the lentils well and boil with mild temperature about 10 minutes. Dice onion to fine pieces and sauté  with butter. Add boiled, drained lentils to the pan with salt, pepper and dragon. Stir the lentils on the pan as long as the consistency become paste-like, however don’t let it go too dry so that it starts to crumble. If needed, add some liquid to keep the paste-like consistency, you can use either water or broth. Serve warm or cold. Store in fridge up to couple days.

lentilpaste

 Joo, eihän se hääville näytä, mutta maistuu sitäkin paremmalle. /
I admit, it doesn’t look much, but tastes even better.

4 Comments

 1. Hah, veit sanat suustani (tai kädestäni). Olin juuri ajatellut, että tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta ja sitä pitäisi kokeilla. Sitten tuli tuo kuva ja ajattelin, että ei ole kovin herkullisen näköistä … ja sitten tuli kuvateksti ettei näytä hääville, mutta maistuu hyvälle:) Taidanpa kokeilla.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Se on noissa punaisissa linsseissä tosiaan huono puoli että niistä lähtee kypsennettäessä se upea väri ja muuttuvat tuollaiseksi vihertävän harmahtavaksi mössöksi. Tuossa kuvassa on tainnut tuo linssitahna vielä hiukan jo kuivahtaakin kun näyttää niin rakeiselle. Parasta se on tosiaan sellaisena aika kosteana muhjuna, ei parane antaa sen pannulla kuivahtaa kokkareiseksi. Kaikki tietty ei ehkä linssien mausta pidä, mutta itelle se on semmoinen herkku että sitten kun teen sitä niin tulee aina vähän ahmittua liikaa.

 2. Hehkuvainen says:

  Oh, minä pidän linsseistä joten jotain tällaista täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla! Vihreistä linsseistä en niin hirveästi innostu niiden masentavan värin takia (se vasta vihertävän harmaata mössöä onkin), mutta punaiset linssit ovat herkkuani. :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Tietääkseni en ole vihreitä linssejä koskaan maistanut. Pidän itse kyllä näistä punaisista paljon.

Comments are closed.