4/12 DIY: 30-luvun tyylinen kampaus / 30’s style hairdo

Joulukalenterin neljännessä luukussa kampausasiaa. Kampaustani kehutaan usein ja jotkut ovat jopa kiinnostuneita tietämään miten teen sen. Se tuntuu minusta joskus vähän hassulta sillä käytän siihen aamuisin noin 10 minuuttia. Kun samaa kampausta tekee riittävän monta kertaa, ei sen rutiininomaiseen tekemiseen sitten enää kulu kamalasti aikaa. Lisäksi tämä kampaus on todella helppo. Tosin se vaatii iltaisin vähän alkuvalmisteluja. Mutta näin se käy:

Alkuvalmistelut
Edellisenä iltana pesen hiukset ja annan niiden kuivua luonnostaan. Pohjana mulla on permanentti koska muuten kiharat eivät pysy paria tuntia kauempaa. Permanenttinikin suoristuu pesujen välissä. Usein käytän jotain muotoilutuotteita ennen rullaamista, mutta en aina. Niskahiukset ovat yleensä hankalammat ja ne vaativat enemmän muotoilutuotteita avukseen kuin muut hiukset. Valitse omaan hiuslaatuusi sopiva, mutta vältä raskaita voidemaisia ja rasvaisia tuotteita. Ne tekevät kiharoista raskaat ja helpommin suoristuvat. Kun hiukset ovat lähestulkoon kokonaan kuivat, kiedon niihin papiljottien tapaan vaahtomuovipötkylät joissa on reikä toisessa päässä. Teen jakauksen haluttuun kohtaan jo tässä vaiheessa jotta sitä ei tarvitse aamulla yrittää erotella kiharoista. Mitä vähemmän hiuksia per pötkylä (mitä pienemmät osiot), sitä napakammat kiharat. Mulla on päässä paljon tukkaa, joten tähän hommaan menee noin puolisen tuntia ja reilu 20 pötkylää, teen sen yleensä telkkaria katsellessa pöytäpeilin avulla. Jotkut voivat laittaa pötkylät märkään tukkaan ja saavat upeat napakat kiharat aamuksi. Hiusteni paksuuden vuoksi minä en voi. Jos laitan pötkylät märkiin hiuksiin, ne ovat märät vielä aamullakin ja suoristuvat heti kun otan pötkylät pois. Kokeile siis mikä toimii omissa hiuksissasi parhaiten. Pötkylöiden päälle kiedon yöksi huivin ja sitten nukkumaan.

Kiharat voi toki tehdä muullakin tavalla, esim softispapiljoteilla, kangasnauhoilla solmimalla, lämpörullilla, foliopötköillä, sormikiharoilla tai patukoilla. Käytä sitä tapaa mikä omiin hiuksiisi sopii parhaiten. Olen kokeillut monia tapoja ja itselläni nämä yöksi laitettavat vaahtispötköt toimivat ehdottomasti parhaiten hiuslaadustani johtuen.

inenglish

Today in Christmas calender Door 4, I talk about hairdo’s. People often compliment my hairdo, and sometimes they even want to know how to do it. Sometimes it feels a bit funny to me, because I use only about 10 minutes on it every morning. When you do the same hairdo over and over again, it doesn’t really take that long when you develope the routine. And this hairdo is really simple to do. Allthough it does require some prepping the night before. But this is how it goes:

Preparation
Night before I wash my hair and allow to dry naturally. I have permanent curls as a base, otherwise the curls don’t last more than couple hours. Even my perm straightens between washes. Usually I use some styling products, but not always. Hair at the neck is usually the tricky part, those require a bit more styling products than other areas. Choose the product of your liking, but avoid heavy creamy and creasy products. They make the curls heavy and droopy. When hair is pretty much dry, I roll the long foam rollers with the hole in one end on my hair. I do the parting at this point, so I don’t have to try and do it to the curled sections in the morning. The less hair per one foam roller (the smaller sections), the tighter the curl will be. I got loads of hair, so this takes about half an hour and more than 20 rollers. I usually do that while watching tv, with the help of small table mirror. Some people can put rollers on wet hair and get fabulous curls by morning. I can’t because because I got so thick hair. If I do, the hair is still wet in the morning and curls straighten as soon as I open the rollers. So try what suits your hair best. I cover the rollers for the night with scarf and then off to bed.

Of course you can use any other method to do the curls, soft rollers, fabric strips, foil, heat rollers or pincurls. Use the method that works best for your hair. I have tried many ways and this seems to work best on my particular hairquality.

rollercurls1

Antennipellenä pötkylät päässä. /
Wearing the rollers I look like sort of antenna clown.

rollercurls2

Huivi päälle ja petiin. /
Covered with scarf and off to bed.

rollercurls3

Aamulla irrotan pötkylät ja tältä se sitten näyttää. Tämä vie noin 5 minsaa./
In the morning I take the rollers off and this is what it looks like. This takes
about 5 mins.

rollercurls4

Kuohkeamman tuloksen saamiseksi halkaisen lähes jokaisen rullatun suortuvan
kahtia. 
Tältä hiukset näyttävät suortuvien halkaisun jälkeen, kuohkeampi. /
To receive more fluffy result, I split almost all rolled sections in half.
This it what it looks like after that, more fluff.

rollercurls5

Siloitan päälaen kampaamalla noin korvalehden yläreunaan asti. Kiinnitän siloitetun
osan 
paikoilleen pinneillä. Pinnit tulevat aivan kiharoiden yläpuolelle missä sormeni
on ja 
kiertävät korvalta korvalle jonossa. Roikkuvat kiharat puolestaan kiinnitän
alapuolelta 
pinneillä niin että pinnien päät kiinnittyvät vaakasuoraan pinniriviin.
Tämä estää pinnien 
putoilun päivän aikana. Aikaa menee n. 5 minuuttia./
I smooth the crown with a comb, just above the earloab. I attach the smooth hair
in place with 
bobby pins, pretty much where my finger is. Pins form a line from
one ear to the other.  Below the curl cloud I push h
anging curls up and attach with
pins too. Those pins link with the continuous pin line to keep them more secure,
preventing them falling off during the day. This takes about 5 mins.

rollercurls6

Suihkaus hiuslakkaa. Ja sitten kampaus onkin valmis. 
Helppoa kuin heinänteko. /
Some hairspay and then it’s ready. 
Easy as one-two-three.

rollercurls7

Edellisestä permanentista on nyt aika tarkkaan vuosi, joten kampaus säilyy
tällaisena 
yhden päivän. Seuraavana päivänä kiharat ovat jo löystyneet
ja valahtaneet. Osa jo lähes suorina. Tuoreemmalla permiksellä kiharat
kestävät hiuksissani 2-3 päivää. /

It’s been pretty much year since I got perm curls last time, so this do will
stay good for  
just one day. Next day the curls are already droopy and loose.
Some almost straight. With more fresh perm curls this hairdo
lasts on me up to 2-3 days.

7 Comments

 1. Sallamari says:

  Mä tunnustaudun myös yhdeksi heistä jotka suunnattomasti aina ihailee sun tukkaa ja kampausta <3 ihana, ihana, ihana

  kiitos tästä tutoriaalista.

  1. Rhia says:

   Sallamari – Kiitos kaunis!

   Metsäntyttö – No kyllähän ne vähän häiritsee, mutta nukun aina vatsallani niin pystyn kyllä pötkylät päässä nukkumaan. Kauneuden eteen pitää vähän kärsiä. Jos nukkuisin selälläni niin sitten ei ehkä onnistuisi tämä homma ollenkaan. Kangas tai foliosuikaleilla tehtynä ei tule niin isoja muhkuroita päähän, mutta kyllä ne kaikenlaiset systeemit vähän vaikeuttaa nukkumista. Sormikiharat olisi kaikkein pienimmät ja huomaamattomimmat nukkuessa, mutta ikävä kyllä niillä en saa kummoisiakaan kiharoita aikaiseksi.

 2. Vain tuolla tavalla se valmistuu:) Yllättävän vaivaton sitten aamusella ja kaunis lopputulos. Mutta eikö noi pötkylät häiritse sun nukkumista?

 3. Oliko se englanninmatkan kampaus, josta sait kehuja, juuri tämä?

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Juuri tämä sama :D

 4. Ti says:

  Kaunis kuvasarja -tämä on ensimmäinen kerta elämässäni, kun huokailen kampaustutoriaalille ja varsinkin pötkyläkuvalle. :D

  1. Rhia says:

   Ti – En mä siitä kauneudesta niin paljo tiedä :D mutta noi pötkylät mua naurattaa aina. Jossain arkistojen kätköissä taitaa olla myös kuva jossa pötkyläpäisenä olen kääriytynyt vilttiin joka sattumoisin toistelee samoja sävyjä kuin pötkylät.

Comments are closed.