5/12 Vintage-aarre / Vintage treasure: ViewMaster

Joulukalenterin ensimmäinen vintage-aarre on viidennen luukun monille lapsuudesta tuttu View-master. View-masterin sisään työnnetään pyöreä kuvakiekko, jota liikutetaan laitteessa olevan vivun avulla. Laite näyttää kuvat kolmiulotteisina. Suosituimpia keräiltäviä kiekkoja taitavat olla erilaiset satukiekot, mutta kiekkoja sai aikanaan myös eri maiden nähtävyyksistä, maisemista ja rakennuksista. Omasta kokoelmasta löytyy niin 70-luvun punainen muovinen View-master (Malli J), kuin vanhempi 50-luvun bakeliittinen versio (Malli E) joka on käteen painavampi. Vanhempi View-master on omassa alkuperäisessä laatikossaan. Kiekkoja minulla ei ole kovin montaa ja niistä löytyy lähinnä nähtävyyksiä. Satukiekoista en niin kamalasti välitä.

Aidon View-masterin historia alkaa 30-luvulta jolloin se kehitettiin ajatuksena käyttää sitä lähinnä aikuisten opetuksessa apuvälineenä. Vastoin odotuksia siitä kuitenkin tuli lasten suosikki. View-mastereihin sai myös erilaisia lisälaitteita, kuten valonlähteitä jolloin kiekkojen katselu oli hiukan helpompaa, tai stereokameroita joilla saattoi ottaa omia stereokuvia. Vastaavia katselulaitteita on toki ollut myös muilla valmistajilla.

Stereokuvia on silti katseltu jo ennen View-masteria ja 30-lukua. 20-luvulla stereokuvia saattoi katsella kokoontaittuvalla metallisella katselulaitteella. Erilaisia stereogrammien katselulaitteita on valmistettu jo huomattavasti paljon aiemmin. 1830-luvulla kehitettiin tekniikka jossa peilien avulla saattoi katsella kolmiulotteista kuvaa. Myöhemmin 1800-luvulla kehitettiin toisenlaisia tekniikoita ja laitteesta saatiin pienikokoisempi. Stereoskoopista on kehitetty myös erilaisia yhdistelmälaitteita kuten grafoskooppi jossa on stereoskoopin lisäksi suurennuslasi valokuvien ja tekstien lähempää tarkastelua varten. Muutama vuosi sitten löysin kirppikseltä tuollaisen grafoskoopin tietämättä mikä se on. Sen myyjäkään ei tiennyt. Valitettavasti laitteesta puuttuvat kaikki linssit, mutta ajatuksena on entistää se kuntoon jossain vaiheessa. Olen myös onnistunut keräämään pienen kokoelman stereokuvia, joita on blogissakin nähty aiemmin.

inenglish

First Vintage treasure, in the Christmas Calendars fifth door is View-master, familiar to some from their childhood. There are picture discs that you push inside the viewer and rotate them with a lever. Device shows them in 3D. Most popular picture discs are all sorts of fairytales, but you could also buy discs about tourist attratcions, scenery or buildings in different countries. I have the most common 70’s red plastic View-master (Model J) and older and heavier 50’s bakelite View-master (Model E). Old viewer is in it’s original box. I don’t have very many discs and they are mostly sight and famous places. I don’t really care much about fairytale-reels.

Story of the authentic View-master starts in the 30’s. It was developed for educational purposes for adults. However opposite to the plans, it became kids favourite. You could get all sorts of additional equipment like light sources or stereoscopic cameras for photographying your own stereopictures. There’s been similar stereo viewers on other manufacturers too.

There has been stereoscopic pictures already before View-master and before 30’s. In the 20’s you could watch them with folding metallic viewer. Different types of stereoskopes have been built already long before that. In the 1830’s was developed a technique where stereo pictures were created with two mirrors. Later in the 1800’s different techniques were developed and viewer became smaller. There’s also been combination viewers with magnifying glasses called graphoscopes. They were meant for stereograms, ordinary photos and texts. Couple years ago I managed to find graphoscope from flea market, without knowing what it is. Seller didn’t know either. Unfortunately all the lenses are missing, but my plan is some day to fix it in working condition. I have also managed to find small collection of stereograms, which I have posted in the blog aswell.

viewmaster1

70-luvun View-master / 70’s View-master

viewmaster2

viewmaster3

Bakeliittinen 50-luvun E-malli. / 50’s bakelite E model.

viewmaster4

viewmaster5

Grafoskooppi ilman linssejä / Graphoscope without lenses

viewmaster6

Grafoskooppi taittuu kasaan litteäksi laatikoksi. /
Graphoscope folds into flat box. 

4 Comments

 1. 60-luvun alussa me lapset saimme joululahjaksi View-Master-katselulaitteen. Malli oli
  tuo “E”, materiaali bakeliitti. Kiekoista on jäänyt mieleen ainakin “Belgia”,Brysselin maailmannäyttely ja kuninkaalliset. Liekö Belgia ollut mukana siksikin, että isä oli käynyt siellä muutama vuosi aiemmin. Kiekoissa oli myös joku
  satuaiheinen, en muista tarkemmin. Laite oli erittäin suosittu, sen joulun hittilahja! Kuvanvaihtovivun bakeliittipinta irtosi nyöhemmin, jäljelle jäänyt metallivipu sai hoitaa
  vaihtajan virkaa…

  Ylläoleva oli isännän kommentti. Ja tässä minun: joillakin koulukavereilla oli tuollaisia vekottimia (70-l.) ja ne olivat minusta hienoja. Mietin äsken mahtoikohan kirjastossakin olla, en ole varma. Minäkin olisin halunnut tuollaisen, mutta ei sitä koskaan mulla ollut.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Lisäsin vielä tuonne tekstin alkuun linkin (unohtui) View-master-harrastajien nettisivulle jossa on listattuna kaikki mallit sekä muidenkin valmistajien vastaavia laitteita. Meillä oli tuo 70-lukuinen punainen View-master. En muista mitä kiekkoja meillä mahtoi olla mutta hämärä muistikuva on että nähtävyyksiä ne taisivat olla. Meidänkin muovisesta laitteesta hajosi vivun muovikuori ja jäljelle jäi vain metallinen tikku. Mutta kyllä silläkin pystyi kiekkoa pyörittämään. Lapsuusmuistojen vuoksi nämä on tullut hankittua, punainen löytyi kirppikseltä parilla eurolla. Bakeliittisesta maksoin kiekkoineen, rasioineen muistaakseni 50€, enemmän kuin mitä normaalisti mistään tämmöisestä maksaisin. Ja tuon grafoskoopin ostin ihan puhtaasti siksi kun se on niin älyttömän hieno.

 2. Elina says:

  Meillä on tuo sama 50-luvun malli! Pelastusarmeijalta ostettu vuosituhannen alussa. Sitä en enää muista, millainen minulla oli lapsena, mutta siinä oli jotain Disney-aiheisia satukiekkoja katseltavana.

  1. Rhia says:

   Elina – Noita bakeliittisia on tainnut säilyä kuitenkin aika paljon kun monilla tuntuu olevan juuri tuota mallia tallessa. Ehkä niitä on käsitelty pikkuisen varovaisemmin kuin 70-luvun leluja. Tuo uudempi malli on selkeästi enemmän “lelu” jo painonsakin ansiosta kuin vanhempi versio.

Comments are closed.