6/12 Hyvää itsenäisyyspäivää / Happy Independence day

Viime vuonna joulukalenterin kuudennessa luukussa katseltiin vanhoja asuja Suomen itsenäistymisen aikoihin. Tänä vuonna mennään vähän samalla teemalla ja katsellaan vanhoja valokuvia albumista, suurinpiirtein sieltä 1910-luvun huitteilta. Saattaa mukana olla muutama vanhempi ja tuoreempikin kuva. Vaikea näitä on ihan täsmällisesti ajoittaa kun albumissa ei ole lainkaan merkintöjä eikä kuvissa vuosilukuja saati päivämääriä. Olen ostanut albumin joskus muutama vuosi sitten kirppikseltä. Minua ei haittaa vaikka en tunne kuvien henkilöitä. On paljon hauskempaa keksiä kuville erilaisia tarinoita ja arvuutella mitä siinä tapahtuu. Kuvista päätellen tämä perhe ei ollut ihan sieltä varattomammasta päästä. Kuvissa on paljon juhlia ja asut ja paikat näyttävät sopivan varakkaamman perheen elämäntapaan. Albumissa on paljon valokuvia joten jaettavaa riittää myöhemmäksikin, osa kuvista vain on lähes postimerkin kokoisia joten niiden skannaaminen on vähän niin ja näin. Oli miten oli, hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!

inenglish

Last year on Christmas Calendar’s sixth door, which is also Finland’s Independence day, we had a collection of outfits from the time of the Independence. This year we got a similar theme with old photos from photo album I bought from flea market some years ago. All photos are approximately from around 1910’s but there might be some older or younger photos too. It’s a bit tricky to time them accurately because there is no dates, years or any other markings on this album. I don’t mind that I don’t know any of these people. It’s much more fun trying to figure out what is going on in the photo and try to guess what kind of life they lead. Based on the photos, this wasn’t exactly a poor family. There seems to be lots of parties and outfits and locations look to be suiting wealthier way of life. Album has loads of photos, so there is plenty to share later aswell. Some of the photos are, however, quite small, so scanning them might be a bit tricky. Anyways, Happy Independence day, Finland!

6ofDec1

Perheeseen syntyi kaksoset. Kuvissa nähdään myös kaksosten kastetilaisuus.
Huomatkaa varsin koristeelliset vaunut. /
Twins were born. The baptism of the twins also featured in the photos.
Notice rather elaborate baby buggie.

6ofDec2

Juhlakuvien yhteyteen liimattu valokuva musiikkiesityksestä. /
Photo of a musical performance, attatched with party photos. 

6ofDec3jpg

Yksi suosikkikuvistani, varmankin koska siinä on kissa. 
Kuva varmaankin otettu kevätaikaan koska pöydällä on narsisseja. /
One of my favourite photos, probably because there is a cat.
Possibly taken on spring time because of the daffodils on the table.

6ofDec4

Yksi albumin herttaisimmista kuvista, kihla- tai aviopari halailemassa. /
One of the sweetest photos in the album, engaged or married couple cuddling.

6ofDec5

Nyt on käynyt vähän hassusti, käsi kipsissä. /
Oopsie, orthopedic cast on the arm.

6ofDec6

Yhdet monista juhlista. Vasemmalla olevien rouvien silmiä on vähän retusoitu. /
One of the many parties. Ladies on the left have had some retouch on their eyes.

6ofDec7

Otin tämän mukaan koska se on niin hellyyttävä. Lapsi on nukahtanut jalat sängyn
pienojen raoista ulkona roikkuen. Ikkunalla aikakauden suosituimpia
kukkia, pelargonioita. /

I included this because it’s so charmingly cute. Baby fallen asleep legs poking out
of the bed. The most common flowers on the window sil, pelargonium.

6ofDec8

Alkusyksyistä kroketinpeluuta. Ylioppilailla oli tapana liikkua julkisesti aina
ylioppilaslakki päässä. /
Playing crocket in the early Autumn. Secondary school graduates used to wear
their graduation hats all the time (far right). 

6ofDec9

Tämä kuva on otettu luultavasti jo 20-luvun puolella naisen asusta päätellen.
Olisi mainiota jos joku tunnistaisi kuvan rakennuksen. /
This photo has possibly been taken allready in early 20’s, based on her outfit.
It would be awesome if someone recognizes the building. 

6 Comments

  1. Aivan ihana postaus! Minäkin rakastan tällaisia vanhoja kuvia. Ei tosiaan haittaa ettei henkilöitä tunne. Minullakin on jonkin verran tuntemattomien kuvia, joista jotkut kirpparilta ostettuja ja sitten on sukulaisilta saatuja. Aina tämmöisiä katsoessa rupeaa miettimään, millaisia ihmiset olivat, mitä tekivät, mitä heille tapahtui. Aika löytö, kun on koko albumi. Jotkut ei välitä tämmöisistä yhtään. Me näimme joskus Porissa jossain osto- ja myyntiliikkeessä kanssa jonkun albumin. Emme ostaneet, syytä en muista. Liekö ollut kallis vai eikö se silloin tuntunut järkevältä kerätä kamaa. Sitä on joskus ihmetellyt, ettei otettu.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Kyllä näitä kokonaisia albumeita löytyy aina silloin tällöin kirppiksiltä. Ovat vaan usein niin hinnoissaan että en niitä yleensä raaski ostaa. Tämä kyseinen albumi on kadottanut narun jolla sivut on sidottu yhteen, oli varmaankin siksi sen verran edullisempi että raaskin sen ostaa. Ja samasta syystä kuvien skannaaminen on helpompaa koska sivut ovat irtonaisia. Yksittäisiäkin kuvia on tullut hamstrattua jo rasiallisen verran. Kokonaiset albumit ovat siinä mielessä jopa kiinnostavampia että niissä voi nähdä jo pidempää tarinaa albumin omistajasta. On juhlia ja merkittäviä tapahtumia, syntymiä ja kuolemia jne.

  2. hellin says:

    Valokuvataiteen museon Snapshots-näyttelyssä oli nurkkaus, jossa pystyi selailemaan vanhoja albumeja eri vuosikymmeniltä. Ah, se oli ihanaa! Mieleen jäi albumi 20-luvulta, jossa oli kuvia kolmesta ystävyksestä. Kovasti siinäkin halailtiin :D.

    1. Rhia says:

      hellin – Kuulostaa hauskalta näyttelyltä. Vielä kun pääsisi Helsinkiin käymään niin että ehtisi muutakin kuin tiukasti ohjelmoituna singahdella paikasta toiseen.

  3. Hehkuvainen says:

    Ihana tämä sinun joulukalenterisi, ja hauskoja ovat kuvatkin taas :). Minua jaksaa jotenkin aina huvittaa tuo ylioppilaslakin tärkeys ennenvanhaan. Se oli silloin aikoinaan iso juttu, mutta niin on maailma muuttunut että kylillä kyllä naureskeltais jos ylioppilaslakki päässä kulkisin aina. Kalevankankaalla opastettua kiertokävelyä vetävä opas kertoi hautakivestä, johon oli vainajan “titteliksi” kirjoitettu “ylioppilaan sisar”. Se hautakivi ei tainnut olla Tampereella.

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Kiitos, tosin nyt on vähän ideapulaa ensiviikon kalenteri-postauksiin… mutta eiköhän ne sieltä pullahda kun vähän potkii. Juu, ylioppiluus oli huvittavan tärkeä titteli. Mutta johtui varmaankin siitä että ihan kuka tahansa ei siihen aikaan päässyt opiskelemaan ylioppilaaksi ja se etuoikeus oli muutenkin varattu alunperin vain miehille. Onneksi nykyään se mahdollisuus on kaikilla.

Comments are closed.