Pölyistä mustavalkoista

Siitä onkin aikaa kun tässä blogissa on katseltu vanhoja valokuvia. Tässä muutamia viimeaikaisimpia löytöjä. Kesälomareisulta tarttui mukaan hienoja filmitähti-kortteja joita innokkaat fanit aikoinaan keräilivät. En tiedä mitä nuoret nykyään keräilevät, keräilevätkö mitään mutta itse ainakin tuli teini-iässä keräiltyä fanikuvia. Muistaako kukaan enää Suosikin fanipokkareita? Siinä vasta tosifanille ilta-askartelua. Muistaakseni mulla on ollut fanipokkarit ainakin Whamista, Aha:sta ja Marilyn Monroesta. Tokihan niitä oli muitakin mutta aika on pyyhkinyt muistini  tehokkaasti. Onkohan Suosikissa niitä vieläkin?

Einar Hanson, Alice Terry, Betty Balfour & Claire Windsor

Muita hauskoja kesälöytöjä ovat nämä kauniit stereokuvat. Stereokuva oli oman aikansa 3D-kuva (ennen ViewMasteria). Kaarevalle kortille on painettu kaksi lähes identtistä kuvaa joita katsottiin erityisen katselulaitteen avulla. Stereokuviin törmää kirppiksillä verrattain harvoin, edellisen kerran olen nähnyt niitä ehkä reilut kymmenen vuotta sitten jolloin ostin kaikki jotka oli tarjolla (kolme kappaletta). Nyt niitä oli Kirpputori Salsassa kokonainen vino pino. Kaikkia en raaskinut ostaa koska niitä oli tosiaankin kymmenittäin joten valikoin mielestäni muutaman kiinnostavimman. Katselulaite multa vielä puuttuu. Sen sijaan ViewMaster multa löytyy mutta vanhoja kuvakiekkoja siihen on todella vaikea löytää (löytyy vain niitä typeriä lapsille tarkoitettuja Disney-kiekkoja. Bleh!).

Festival Hall & Cascades, St. Louis
Regent’s Park, London
President Roosevelt in White House

Sitten vielä muutama tavallinen vanha valokuva joissa hauskasti näkyy aikakauden vaatetusta ja tyypillistä tapaa ottaa valokuvia perheen kanssa. Valokuvan ottaminen oli kallista puuhaa ja sinne mentiin parhaat päällä ja tietenkin oltiin kuvassa hyvin vakavana. Sitten kun pienet edulliset kamerat alkoivat yleistyä alkoi jo kuvissa esiintyä nauraviakin ihmisiä, lemmikkejä ja luontevampia tilanteita. Tosin poseeraamista piti edelleen harrastaa. Ja sama homma jatkuu edelleen. Jos et usko niin lue paria muotiblogia.

Alarivin vasemmanpuoleinen kuva päivätty Heinäkuulle 1938 /
Photo on bottom left dated in July 1938

IN  ENGLISH
It’s been awhile since we’ve been looking at old photos in this blog. Here are some of my latest finds. From our summerholiday trip I found some filmstar cards. Fans were collecting these in the old times. I don’t know what youngsters collect nowadays, if anything, but I remember collecting fan pictures and posters. There were also small fan booklets in local fan magazine at that time. It was couple removable pages in the middle of the mag and you cut and fold it yourself. I think that atleast german Bravo-magazine also had those fan booklets. I remember having atleast Wham, Aha and Marilyn Monroe booklets myself.

Other fun finds were these pretty stereoscopic pictures. Stereoscopic picture was a 3D-picture of it’s time (before ViewMaster). Two almost identical pictures/photos were printed on curved card and you needed specific device to look at them. Here in Finland you very rarely bumb into these in thrift shops. Last time I’ve seen any was over 10 years ago and I bought them all (three pieces). Now I found piles and piles of them in local flea market. There were so many I selected the most interesting ones. I still don’t have the device though. ViewMaster I do have, but it is very difficult to find old 3d-discs for it (you only find those stupid new Disney-discs for kids. Bleh!).

Killarney, Ireland
Edinburgh, Scotland
City Park, Denver, USA

And then finally couple ordinary photos. I love these because you can see the authentic clothes and the habbit of taking photos with the whole family. It was expensive to go and get your photo taken so you made sure to wear your best dress and also needed to stay very serious while the photo was being taken. Later on when small and affordable cameras became more common you start seeing people smiling, some pets and more natural situations. Though posing still was very important. And it is even today. If you don’t believe me, go and read couple fashion blogs.

8 Comments

  1. elsa says:

    Fanipokkarit muistan kyllä! Askartelin itselle ainakin Take That-pokkarin, olisiko ollut Aikakone pokkarikin jonkin Suosikin välissä. Tuskin enää löytyy, edellisen blogin aikaan muistan kavahtaneeni niitä Suosikin seksivinkkejä, jotentuskin ne ilta-askartelutkaan enää kovin jees on…?

    1. Rhia says:

      elsa – Ai Suosikissa on nykyään seksivinkkejä O_O niin se maailma muuttuu ja lapsuus lyhenee… Aika hurjaa kyllä, tosin olihan siellä kai ennenkin se Honey & Bees-kysymysvastauspalsta jossa käsiteltiin niitäkin asioita vähän, tosin enemmän ehkä teininäkökulmasta. Mutta noista fanipokkareista tuli silti muistoja mieleen :)

  2. Aivan ihania nuo stereoskooppiset kuvat. En ole koskaan livenä nähnyt, vaikka koko tekniikka on minusta tosi kiinnostava. Victoriaanista 3D:tä… Vaan ei meillä kaukana suurkaupungeista moisia aarteita kirpputoreille keräänny :( (katkera ja kateellinen…)
    Rakastin Viewmastereita lapsena, niitä jaksoi tuijotella vaikka kuinka kauan putkeen. On vielä kaikki kiekotkin tallessa. Harmi ettei niitä tosiaan enää tehdä kunnolla.

    1. Rhia says:

      Mielikuvittelija – Joo, niinkuin tuossa jo kerroinkin niin ei niitä tänne isompiinkaan kaupunkeihin järin usein eksy :) Nuo viimeksi löytämäni olivat ulkoasultaan kaikki samanlaisia, saman valmistajan, Keystone View Companyn kortteja. Epäilen että se oli jonkun keräilijän varasto koska niitä tosiaan oli kymmenittäin. Nyt harmittaa etten raaskinut ostaa enempää, ovat ne niin kauniita. Etenkin nuo väritetyt, olen aimmin nähnyt vain mustavalkoisia. Minäkin tykkäsin lapsena ViewMasterista, se on jotenkin jännittävä vaikka tekniikka on niin yksinkertaista. Mun kaverilla on semmoinen 50-luvun bakeliittinen ViewMaster, mulla on vain tommonen muovinen 70-luvun tuote, muttei yhtään kiekkoa :/

  3. prefecta says:

    Mis tääl on tykkää-nappi?

    Mä en ole tuollasista stereokuvista edes tiennyt aikaisemmin. Mimmonen se katseluvekotin sitten on?

    1. Rhia says:

      prefecta – ei tääl oo tykkää-nappia :) Täytyiskö laittaa? Niitä katselulaitteita on varmaan erilaisia, mutta se voi olla esim tämmönen. En tiedä miten yleistä tuo stereoskopia Suomessa on ollut, mutta noita kortteja tosiaan tulee vastaan hyyyyyvin hyyyyvin harvoin täällä. Ikävä kyllä ne myytiin sieltä kirppikseltä jo loppuun niin en pysty hakemaan niitä lisää…

      EDIT – Tykkää-nappi lisätty :)

  4. prefecta says:

    Kiitos, tykkää-nappi on kätevä! :D

    Hauskan näkönen vekotin tuo katselulaite. Vähän tommosta teatterikiikarimeininkiä.

    1. Rhia says:

      prefecta – ole hyvä :) Niin muuten onkin, teatterikiikarimeininkiä. Siitä tuli mieleen että näin kerran antiikkiliikkeessä kasaan taitettavat teatterikiikarit. Jälkeenpäin harmitti etten ostanut niitä, ne oli hauskat.

Comments are closed.