DIY: Kangaspäällysteiset napit / Fabric covered buttons

on

Kangaspäälysteiset napit ovat aina viehättäneet minua. Ne antavat vaatteelle mukavaa luksuksen tunnetta. Vanhoista vaatteista saattaa joskus bongata kaksinkertaisia kangaspäällysteisiä nappeja joissa on käytetty kahta kangasta. Ne vaativat hieman enemmän askartelua, mutta lopputulos on kaiken sen vaivan väärti. En ole tehnyt tutoriaaleja sitten joulukuun, joten tässä ohjeet kauniisiin nappeihin:

inenglish

Fabric covered buttons have always fascinated me. They give your garment luxury feeling. Sometimes you can find old garments that have so called double buttons, with two different fabrics. They require a bit more work, but result is definitely worth the effort. I haven’t done any tutorials since December, so here’s how:

buttons1

Tarvikkeet:
Muovirenkaita
Nappeja tai puisia nappiaihioita jotka mahtuvat renkaan sisään
Kangasta
Sakset
Silmäneula
Lankaa

You need:
Plastic rings
Buttons or wooden button base which fit inside the rings
Fabric
Scissors
Needle
Thread

buttons2

Leikkaa kankaista ympyrän muotoiset palat jotka ylettyvät renkaan ja nappiaihion ympäri. Ympyrän koon on oltava aika tarkka koska liian suuri pala ei kiristy riittävän tiukasti aihion ympärille.

Cut circles from fabrics, they should go comfortably around rings and buttons. Size of the circle must be quite precise because too large circle doesn’t go tight enough around the base. 

buttons3

Päällystä nappiaihio toisella kankaalla ja rengas toisella kankaalla. Pujottele neulan avulla lanka kiertämään kangasympyrän reunalla, kiristä lanka jolloin kankaan reuna rypyttyy ja kiristyy renkaan/napinympärille. Renkaan ympärille tuleva kangas saa jäädä hiukan löysemmälle jotta keskelle tuleva nappi uppoaa renkaan sisään kauniisti.

Cover buttons with another and rings with another fabric. Stitch the thread around the circles and pull so that it tightens the edge of the fabric around the ring/button. Fabric covering the ring can be just a tad loose, so that the button in the middle will sink inside nicely.

buttons4

Ompele nappi renkaan sisään ja kiinnitä nappi vaatteeseen. Nämä punapohjaiset napit tulevat aikanaan (kunhan ehdin ne kiinnittää) koristamaan tätä Fall For Cotton-haasteeseen tekemääni pukua. Vasemman reunan kolme nappia ovat äidin ja mummun varastoista löytyneitä vintage-nappeja. 

Sew the button inside the ring and finally attache to garment. These red-based buttons will eventually (when I have time to do it) decorate my Fall For Cotton-dress. Three buttons on the left are vintage buttons, found from mums and grandma’s stash.

buttons5

Päällystetyt renkaat voi jättää myös ilman keskustanappia ja käyttää sellaisenaan, kuten tässä 40-luvun puserossa *klik* tai tässä 30-luvun mekossa *klik*.

You can also leave the covered rings without the central button and use them as they are, like in this 40’s blouse *click* or this 30’s dress *click*.

12 Comments

 1. what a brilliant idea! I have a love/hate relationship with covered buttons. When you lose one, it’s impossible to replace it. This solves that problem

  1. Rhia says:

   thorne garnet – I’m not sure if I follow your thought pattern here… Do you mean that fabric covered buttons can be replaced by other covered ones, which match the colours but are made of different fabrics? However, when I make garments myself, I always leave atleast some larger scarps of the material in my stash, just in case the garment needs some fixing later. Anyways, this gives loads of new ideas for fabric covered buttons. They can be made of contrasting colours aswell, for example, plain black dress can have cute little mint green buttons or blue jacket can have white buttons. Loads of possibilities!

 2. Hehkuvainen says:

  Oi, onpa sieviä! En ole varma osaisinko ommella tuollaista nappia paikalleen, kun olen tottunut laittamaan vain reiällisiä ja kannallisia nappeja.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – En mä usko että nämä on sen vaikeampia ommella kuin muutkaan napit. Renkaan takapuolelle jäävä rypytyskohta toimii kantana samoin kuin muovi- tai metallikantakin. Rohkeasti vaan kokeilemaan!

 3. Anne says:

  Voi miten ihania nappeja!
  Mistä noita kirkkaita renkaita saa!
  Tämä on ihana blogi! Juuri tällaista blogia olen aina etsinyt!

  1. Rhia says:

   Anne – Kiitos kehuista :D kirkkaita renkaita saa ompelutarvikeliikkeistä ja toisinaan myös askartelukaupoista. Renkaiden ei tarvitse olla kirkkaita koska jäävät kankaan sisään. Mikä tahansa muukin väri siis käy, kunhan se ei kuulla kankaan läpi.

 4. Raisa says:

  Hieno ohje! Mullahan taitaa ollakin noita renkaita ompelijamummini jäämistössä. Oonkin ihmetellyt mihin ne on :)

  1. Rhia says:

   Raisa – Kiitos. No nyt selvisi sitten sekin mysteeri :D

 5. Pähkäilen nappiasiaa. Olen nyt tehnyt siitä 60-luvun voittokaavasta puseron (tai sanoisinko jakun). Siitä puuttuu enää vain napitus ja vyö (ja tarvitsee jotain korjaustakin vielä). Luulin multa löytyvän sopivat napit, mutta ovat vääränsävyisiä. Miten on, onnistuuko napin päällystys ilman tuommoisia renkaita kelvollisesti? En ole koskaan kai tehnyt päällystettyjä nappeja ja mietin, että luistaako kangas napin päällä ilman rengasta tai jotain…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – ihan hyvin voi tehdä ilman rengasta, niin ennenkin on tehty. Silloinhan se on vain perusmallinen nappi. Olen itekin tehnyt sellaisia mm. yhteen silkkipuseroon. Ja keskiajalla siellä sisällä ei ollut edes sitä nappia, ainoastaan kankaan saumanvarat jotka täyttivät napin pyöreäksi palloksi.

 6. Kiitos tiedosta:) Nyt sitten ensin joku koeversio napista – napinlävistä… Niitten tekeminen aina vähän arveluttaa.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Juu, testiversio kannattaa aina tehdä, niin mäkin teen, varsinkin jos on kangas jota en ole paljon aiemmin käyttänyt.

Comments are closed.