To wash or not to wash

Oletteko te koskaan laiskoja pesemään pyykkiä? Nyt on pakko tunnustaa että minä olen. Etenkin kaikki käsin pestävät vaatteet tuntuvat pyörivän pyykkikorissa luvattoman kauan. Käsin pyykkääminen on vaan jotenkin niin hanurista kuin voi olla. Ikävä vain että aika monet vintagevaatteet eivät kestä oikein muuta kuin käsinpesua. Mutta olen koittanut kepillä jäätä monen vaatteen kohdalla ja todennut että toimii. On kuitenkin joitakin vaatteita joita minäkään en uskalla koneeseen lykätä. Yksi sellainen oli ihana terrakotan värinen 40-luvun villakreppipusero jonka ostin jo kutakuinkin vuosi sitten kaverilta. Pusero on lojunut pyykkikopan pohjalla koska en uskaltanut kokeilla konepesua herkän materiaalin huopumisen pelossa.

Eilen vihdoin ryhdistäydyin ja pesin puseron hellävaroen sappisaippualla. Kainalot, kaulus ja irronneen nepparin kohta olivat aika pinttyneet ja osa tahroista oli niin itsepintaisia että eivät lähteneet kokonaan. Pesu kuitenkin raikasti puseron kivasti eikä hieman pinttynyt kauluksen taite edes näy käytössä. Tänään sain pukea puseron ensimmäistä kertaa. Yhdistin sen korkeavyötäröisiin 30-luvun gangsterihousuihin (jotka on blogissakin nähty jo useampaan kertaan) ja 1800-luvun lopun surukoruun jonka senkin sain vihdoin korjattua. Terrakotta ei ole lukeutunut lempiväreihini mutta ainakin nykyiseen hiustenväriin se sopii kivasti.

IN ENGLISH
Are you ever a bit lazy to do laundry? I have to admit that I am. Especially everything that requires handwash seem to spend ages in laundry basket. Handwash is just so much from arse as can be. Too bad that for many vintage clothes handwash is the only way. Quite many times I have pushed my luck and done the machine wash for vintage items. And it has worked. But there is some items that even I don’t dare to test. One of those was lovely terracotta coloured 40’s wool crepe blouse. I bought it about a year ago from a friend. It’s been on the bottom of the laundry basket ever since because delicate wool might have felted in machine wash.

Yesterday I finally tackled the task and and washed it gently with gallop soap. Armpits, collar and area under snap button gone missing were pretty dirty and some of the stains were so persistent I wasn’t able to get them off. However wash refreshened the blouse nicely and stains on the collar don’t even show in use. Today I was finally able to wear it the very first time. I combined it with highwaisted 30’s gangster style trousers (which have been seen here many times before) and end-of-1800’s mourning brooch, which I was able to finally repair. Terracotta has never been one of my favourites but it definitely works with my current hair colour.

blouse1

blouse2

blouse3

kittyandme

Taku käyttää emännän kättä tyynynä. /
Taku the Cat using my hand as a pillow.

5 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Upea pusero (ja ilmeet taas kohdillaan :D )! Käsinpesun välttely on tuttua puuhaa… siksi muutamaa neuletta tulee käytettyä toooodella harvoin. Ja harmittaa kun ne ovat likaisia oikeastaan vain kainaloista, eikä sen takia jaksaisi pestä koko vaatetta. Kai sitä voisikin pestä vain ne ongelma-alueet.

  Tai sitten voisi ihan oikeasti miettiä sellaisten kainalolappujen käyttämistä. Ennenvanhaanhan niitä oli joka jakussa ja nutussa! Onko sulla käyttökokemuksia kainalolapuista?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Mä käytän niitä kainalolappuja just monissa vanhemmissa mekoissa joissa on herkkä materiaali tai muutoin eivät kestä/tarvitse pesua niin usein. Etenkin kainalosta napakasti istuviin silkkisiin ja villaisiin pukuihin ihan ehdoton. Ja samalla kun kainalolappu estää puvun kainaloiden hikeentymistä niin se estää kainaloiden ihon kutinaa jos sattuu olemaan villalle herkkä, kuten minä. Tähän puseroon en nyt tällä kertaa lappuja laittanut kun ei ollut ylimääräisiä vapaana.
   Lappuja saa valmiina käsityöliikkeistä tai erikoisvaateliikkeistä, ehkä pesuloistakin. Valmislapuissa on ohuen puuvillakerroksen sisällä muovi joka estää kosteuden läpäisyn kokonaan. Valmiina löytyy kolmea väriä: musta, beige ja valkoinen. Minä teen kainalolaput itse pehmeästä puuvillasta. Silloin voin vaikka valita värin juuri puvun mukaan eikä tarvitse miettiä että kuuluuko esim valmislappujen muovista epämiellyttävää rapinaa liikkuessa. Laput voi kiinnittää joko ompelemalla tai sitten käyttää ompelutarvikeliikkeistä saatavia pieniä hakaneuloja niiden kiinnittämiseen. Vanhoista ompeluoppaista löytyy ohjeita ja kaavoja kainalolappujen valmistamiseen.

 2. It’s a fabulous blouse. I love the detail on the shoulders. I am super lazy with laundry too. Like you, I wear a lot of vintage so I have to handwash it but sometimes it sits in my laundry basket for ages because I can’t be bothered.

 3. Hehkuvainen says:

  Kiitos vinkeistä! Ehkäpä nyt rohkaistun ihan oikeasti hommaamaan kokeeksi joitakin lappuja :). Iloista viikonloppua!

  1. Rhia says:

   Camelia Crinoline – Thank you! I think it must be the shoulder detail why I fell in love with this blouse. There are same kind of pintucks on the sleeves aswell, but for some reason they don’t really show in the photos. Handwash truly is pain in the bum, but hopefully I manage to wash this blouse a bit more often from now on, since it really is quite pretty number.

   Hehkuvainen – Kannattaa kokeilla, ne ovat kyllä käteviä. Jotkut tosin pitävät niitä vähän ällöttävinä, mutta itse koen että etenkin just laiskalle pyykkärille niistä on paljon apua kun voi vaan pestä koneessa ne lappuset ja vaate säästyy useammalta pesukerralta jos siihen ei muita tahroja ilmaannu. Hauskaa viikonloppua sinullekin!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.