Voiko laadun tunnistaa? / Can you recognise quality?

Joku joskus kysyi minulta pystyykö kaupassa erottamaan sellaisen neuleen joka ei nyppyynny, kun laatumerkki tai korkea hintakaan ei usein tunnu antavan siitä viitteitä. Vastauksena neuvoin jotakin ympäripyöreää langan laadusta, kuidunpituudesta jne. Nyt mulla on teille omakohtaiseen kokemukseen perustuva vastaus: ei sitä pysty erottamaan. Nyppyyntymättömän neuleen löytäminen tuntuu olevan tuuria enemmän kuin mitään muuta.

Joskus ennen joulua poikkesimme isännän kanssa kirpputorilla etsimässä joululahjoja. Samalla reisulla löysin itselleni kauan etsityn villaisen neuletakin. Neule maksoi 16€ eli enemmän kuin mitä normaalisti suostun kirppisvaatteista maksamaan. Ajattelin kuitenkin että luultavasti en tule tämän halvemmalla villaista neuletta löytämään joten menköön. Neule on Stockmannin Global Sport-mallistoa jota olen pitänyt kohtalaisen edullisena merkkinä. Ei nyt sieltä kaikkein halvimmasta päästä mutta ei mikään hirveän kallis. Laadultaan Global on mielestäni ollut ehkä jotain keskitasoa, vähän tuotteesta riippuen, mutta ei nyt mitenkään erityistäkään. En siis odottanut neuleelta mitään ihmeitä sillä olen kokenut myös sen ääripään. Viime syksynä ostamani trikoopusero nyppyyntyi täysin yhden päivän aikana.

Olen käyttänyt neuletta lähes päivittäin siitä saakka kun sen ostin ja olen vähintäänkin hämmästynyt. Ei nypyn nyppyä missään. Tyypillisesti nypyt ilmestyvät kohtiin jotka joutuvat kovalle hankaukselle kuten kyljet käden alta, kaulus, rintamus, hihansuut. Tämä neule ei ole nyppyyntynyt ollenkaan. Kahden kuukauden erittäin aktiivinen käyttö ei ole vaikuttanut neuleen pintaan millään tavalla. Nyppyjä ei ole ilmestynyt edes neuleen sisäpuolelle. Puen neuleen joka päivä päälle aina yhtä suuren hämmästyksen vallassa. Neuleeseen on käytetty 70% karitsanvillaa, 20% angoraa ja 10% nylonia eli polyamidia. Koska polyamidin määrä on noin vähäinen sitä on selkeästi lisätty tuomaan lankaan parempaa kestävyyttä, ei edullisemman materiaalikustannuksen vuoksi. Itse en vaan voi uskoa että mulla kävi näin hyvä tuuri, sain laadukkaaksi osoittautuneen neuleen 16€:lla (alkuperäisestä hinnastahan minulla ei ole tietoa). Haluaisinkin nyt kuulla teidän kokemuksianne ja kertomuksianne neuleista ja niiden laadusta.

IN ENGLISH
Someone asked some time ago, is it possible to tell in the shop, which knit is going to create pilling and which not. High price or quality brand don’t seem to give clue of that often enough. I answered something about the quality of the yarn, length of the fiber and that sort unhelpful stuff. Well now I have answer that is based on my own experience: you can’t tell. Finding a knit that doesn’t do pilling seems to be just pure luck more than anything.

Some time before Christmas me and my hubby went thrifting to find some Christmas presents. On that same trip I found long wool cardigan I have been looking for quite long time. It was 16 €, a bit more than what I usually pay for thrifted clothes. However I thought that I probably won’t be able to find proper wool cardi cheaper than this, so what the heck. It’s from Stockmann Global Sport collection (house label of high quality department store in Finland). I have always thought that this collection is sort of reasonably priced. Never thought it would be particularly high quality either, perhaps somewhere in the middle, depending on the product. So I wasn’t expecting anything special, because I have also seen the other end. Jersey top I bought last autumn was pretty much covered with pilling after one day of use.

I have been using the cardi pretty much daily since I bought it and I have to say, I am mostly amazed. Not even single little fiber pill anywhere. Typically pilling appears on places which are under heavy rubbing like sides under arms, collar, bodice, sleeves. This cardigan doesn’t have any pilling. Two months very active use hasn’t affected on the surface at all. There isn’t any pilling on the inside of the garment either. I wear it every day with such a big amazement. It’s made of 70% lambswool, 20% angora and 10% nylon aka polyamide. Because the amount of polyamide is so small, it has clearly been used just to add more durability, rather than to gain cheaper material costs. I just can’t belive that I got this lucky. I got very good quality product with just 16 € (I don’t know what the original price for the new product would have been). So now I would be very interested to hear your experiences and stories with knits and their quality.

cardigan1

cardigan2

Tämä kuva neuleen pinnasta otettu kahden
kuukauden aktiivikäytön jälkeen. Nypynpoistajaa
ei ole tarvinnut käyttää kertaakaan! /

This photo of the knit surface taken after
two months active use. Still no need
to use the pilling remover.

6 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Olen päätynyt samaan kuin sinä: nyppyyntymättömän neuleen (tai ylipäätään vaatteen) löytäminen on sattumankauppaa. Minulla on yksi Benettonin neule (78% villaa, 22% angoraa), ja se on hyvin herkästi nyppyyntyvä. Onneksi sain sen ilmaiseksi ystävältä. Kirpparilta olen ostanut juuri nyt päälläni olevan Lindexin neuleen, näyttää olevan 83% puuvillaa ja 17% lycraa, eikä tämä mene miksikään. Pesty ja pidetty on, venytelty ja vanuteltu ja vaikka mitä, mutta ei nypyn nyppyä edes kainaloissa! Nypyt ovat mysteeri minulle.

 2. In my experience, it’s the type of yarn that pills. The finer the yarn the more piling. For instance, I get more on my cashmere sweaters than on the more rugged worsted wool ones. Having that small amount of nylon probably helps.

  About being able to spot quality in thrifted clothes; when I shop if I find 2 blouse, sweaters etc that are the same price, I buy the piece with the higher end label. Sounds snobby, but by the time something cheaper gets to the second hand store, it’s pretty much shot.

 3. Petriina says:

  Tämä on ikuinen mysteeri, neuleiden laatu siis. Hinnasta ei voi päätellä mitään, vasta käyttö paljastaa totuuden. Omistan joitain vanhoja Benettonin neuleita, jotka ovat 100 % villaa ja joissa ei ole yhtään mitään huomautettavaa. Sen sijaan moni uudempi neule näyttäisi menevän nypyille ihan vähäisestäkin käytöstä, vaikka materiaali on ihan sama. Olen oikeasti yrittänyt miettiä, että mistä tämä johtuu, miksi sama materiaali voi käyttäytyä niin eri tavoin ? Angora nyppyyntyy sen sijaan aina, ei väliä valmistajan.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Materiaaleissa on eroja. Puuvilla nyppyyntyy harvemmin, villa taas herkemmin. Mutta tämä ei yksinään riitä selittämään eroja esim villaneuleissa. Miksi yksi villaneule nyppyyntyy ja toinen ei? Ja kuulemieni juttujen perusteella edes vaatteen kallis hinta ja laatumerkki eivät aina takaa nyppyyntymättömyyttä. Reilu pari vuotta sitten kirjoittamassani tekstiili-postauksessa käsittelin nyppyyntymisen eri syitä, mutta käytännössä on hyvin vaikea erottaa kaupassa toisistaan helposti nyppyyntyvä ja nyppyyntymätön neule. Onneksi on nypynpoistajat. Nyppy kannattaa aina poistaa mieluummin leikkaamalla kuin vetämällä. Nypyn irti vetäminen vetää esiin myös uusia kuidunpäitä joiden ympärille uusi nyppy alkaa muodostua.

   thorne garnet
   – Thickness of yarn can affect. However that is not the only reason for pilling. Pilling starts to form around the very fine end of fiber which is sort of poking out of the yarn/garment (not always visible to the eye). The longest fibers are the best quality and used for the most expensive yarns. The shorter the fibers are, the cheaper the quality and more likely the pilling is to form because there is more fiber ends poking out on the yarn. So it is reasonable to assume that the more pilling, the cheaper and more shorter fibers have been used for the garment. However, it is not possible to see this when you are trying to choose the knit in the shop.
   Choosing the higher end label can help on that, but during past years I have heard about so many cases where even the high end label has turned out to be bad option. In those cases it must be the matter of getting more and more profit. Even high end labels are now downgrading themselves to the poorer quality in the competition of gaining more profit.
   Also different materials do pilling differently. Cotton does that almost never, artificial fibers do that quite a lot, and wool does it when it’s poor quality. I am afraid that perhaps your cashmere sweaters might have been a bit on the cheaper quality, because high quality cashmere should not do it that easily. This makes me pretty sad because cashmere has always had good reputation and it’s been considered to be high quality as it is. And nowadays it is so very hard to get good quality cashmere since they have started to make cheaper low quality versions. But thankfully we have pilling removers, cashemere combs and other methods we can keep our sweaters in better condition, no matter what the quality.

   Petriina
   – Niinkuin tuossa jo thorne garnetille kerroin olen viimevuosina kuullut varsin monia tarinoita siitä miten jo kalliimpien merkkienkin ns. huippulaatuiset neuleet ovat nykyään jo lähes yhtä huonoa laatua kuin halpismerkkienkin. Epäilen että syy on puhtaasti kaupallinen. Tavoitellaan isompia voittoja pienemmillä kustannuksilla. Eli vaikka valmistusmateriaali on täysin sama on vaatteeseen käytetty heikkolaatuisempaa tavaraa kuin ennen. Siksi myös vanhempien mallistojen neuleet saattavat kestää parempina kuin täysin uudet. Angoran nyppyyntyminen saattaa johtua siitä että se on niin kovin pehmeää. Uskoisin että angorakin kestää paremmin sekoitteena kuin 100% tavarana. Sitähän on myös tässä omassa neuleessani vähän eikä nyppyyntymistä ole ilmennyt. Jos angoraneuleesi ovat sellaisia pehmeänpörröisiä niin voisit nypynpoistajan sijaan kokeilla niille vaikkapa cashmir-kampaa nyppyjen siistimiseen.

 4. Rinna says:

  Niinpä! Olen todella koittanut miettiä samaa. Miksi neuleista ja trikoista on niin vaikea arvata, mikä tulee kestämään? Miksi hienon putiikin villa-angoramekko nyppyyntyi? Miksi opiskeluaikonani eräiden bileiden jälkeen lattialta löytynyt henkkamaukan trikoopaita on edelleen siisti? Ainoa ilmiselvä seikka on akryyli, jota pitää aina välttää, muuten ei tunnu olevan mitään ohjetta. Pitäisi ottaa kaupoille pieni martindale testilaikka ja salaa hinkata vaatetta muutama tuhat kierrosta…

  1. Rhia says:

   Rinna – Akryyliä minäkin välttelen kuin ruttoa, jo pelkästään siksi että tekokuituisissa neuleissa sisällä hikoilen kuin pieni sika ja ulkona palellun, eikä niistä ole minulle oikein mitään iloa. Käyttämättä mulla jää sellainen vaate. Mulla on tuossa työn alla baskeri, alpakka-silkkilangasta. Marks&Kattens ei minusta nyt mitään huonoa laatua ole neulelangoissa, mutta niin vaan tuo baskeri nyppyyntyy jo ennenkuin on edes valmis. Pehmeä kuitu ja löyhä langankierre toki varmaan vaikuttavat tuon langan kohdalla nyppyyntymisherkkyyteen, mutta olisi minusta hirveän mielenkiintoista tietää että onko esim tietyistä luonnonkuiduista mahdollista valmistaa nyppyyntymättömiä tuotteita. Oma tekstiilitiedon-kirjani käsittelee erikoisempia villoja kuten mohairia, alpakkaa, kashmiria ja angoraa vain lyhyiden kappaleiden verran ja keskittyy kuidunpituuksiin eikä mainitse lainkaan mitään niiden erilaisista kestävyysominaisuuksista verrattuna lampaanvillaan. Mutta ilmeisesti ainakin angora on erittäin herkästi nyppyyntyvää.

Comments are closed.