Katselin tuossa taas vähän blogin tilastoja. Vastauksia tekstiileistä ja niiden raaka-aineista on yksi blogin kaikkien aikojen suosituimpia postauksia. Vaikka postaus on jo kolmisen vuotta vanha, sitä käydään edelleen lukemassa lähes päivittäin. Niinpä ajattelin että kun tekstiilitietous tuntuu ihmisiä kovasti kiinnostavan niin nyt voisitte taas kysyä ihan sielunne kyllyydestä mitä tahansa tekstiileihin ja vaatteisiin liittyvää. Saatte te tietysti kysyä muuhunkin liittyviä kysymyksiä, mutta randomkysymyksiin saatan sitten vastatakin miten sattuu.
Nyt on siis teidän tilaisuutenne! Tahranpoisto-ongelma, sukanpaikkausvinkit, pesuohjeet, you name it. Jättäkää kysymyksenne kommenttina tähän postaukseen. Mikäli haluatte liittää kysymykseenne valokuvan ongelman selvennykseksi, voitte lähettää kysymyksen myös sähköpostin kautta osoitteeseen rhia(miukumauku)evildressmaker.com Onnistuu kätevästi myös klikkaamalla tuota sivupalkissa oikealla olevaa kirjekuoren kuvaa.
Kysymyksiä voi jättää 16.2.14 asti. Sen jälkeen teen koontipostauksen ja vastaan.
I was going through the blog statistics. Answers to the textile and material problems is one of the most popular posts. It was posted already over three years ago, but it is still visited almost daily. So since it seems that people are interested in this stuff, I’d love to make another similar post. You can now ask anything you’ve always wanted to know about textiles, clothes and garments. You can make other questions aswell, but to random questions I might answer randomly too.
So this is now your chance! Stain removal problem, tips for mending socks, washing instructions, you name it. Leave your questions as a comment to this post. If you want to attach a photo to clarify your question, you can also send your question via email
rhia(at)evildressmaker.com Easy access to email is on the right in the sidebar, just click the envelope-icon.
You can leave your questions until 16.2.14. After that I will make a reply-post to answer them.
Huovutusta villakankaalla / Felting on wool
Tekoturkista, taftia ja sifonkia / Faux fur, taffeta and chiffon
Pippuritweed, villasekoite / Pepper tweed, wool mix
Tämä voi vähän mennä ohi aiheen, mutta olisin kiinnostunut värjäyspostauksesta. Pesukonevärit ovat jokseenkin tuttuja, mutta nytkin ostin palalaarista villakangasta, joka onkin enemmän beige kuin vaaleanharmaa ja tavoitteena on kumminkin saada siitä helmenharmaa – ainakin kylmemmän sävyinen kuin nyt. Olisi mukavaa oppia lisää värjäämisestä, etenkin tekijöistä, jotka tulee ottaa huomioon mahdollisimman toivottuun lopputulokseen pyrkiessä.
Oi oi, nyt olisi syytä keksiä hyvä kysymys. Suorituspaineita, suorituspaineita!
*pohtii*
Ajattelin juuri satsata melkoisen määrän rahaa pellavaiseen vuodevaatesettiin (aluslakana, pussilakanat ja tyynyliinat). Kaveri kysyi, että miksi kotimaiset pellavalakanat ovat mielestäni korkean hintansa arvoisia. En oikeastaan osannut vastata. Ehkä sinä osaisit? Minä ostan ne fiilispohjalta, ja se fiilis on se että uskon niiden olevan kestäviä, ekologisia, helppohoitoisia, hyvännäköisiä ja mukavan tuntuisia. Mikä olisi paras tapa hoitaa pellavaisia vuodevaatteita?
*pohtii lisää*
Ei, nyt ei irtoa muuta. Ehkä palaan myöhemmin jonkun järkevän kysymyksen kanssa.
Hei kerro, onko mitään mahdollisuutta pelastaa nailoneita tai (ohuehkoja) sukkahousuja, joihin tulee silmäpako ja/tai reikä? Olen kuullut, että joskus on ollut jotain silmukointikoneita, mutta tuskin niitä enää missään on. Parsiminen ei useinkaan auta, vaan sen alta karkaa silmä aina uudelleen. Ainakin minun tekniikallani. Paksujen parsiminen sentään onnistuu. Surettaa useampienkin hienojen vintage-saumasukkien puolesta ja tietysti myös oman vaatebudjettini puolesta.
Löysin kirpparilta, Kaisu Heikkilä Oy tekemän mekon. Materiaali on 100% polyesteriä.
Mekossa on alaosa vekattu vekkihame tyylisesti. Jos pesen mekon varovasti käsin väljässä vedessä, niin miten mahtaa vekkien käydä? suoristuuko ne? ja jos suoristuu, saako niitä ikinä ja koskaan siihen prässättyä takaisin? Onko pesula ainoa oikea vaihtoehto mekolle?
Ostin taannoin ulkoilutakin, jossa oli jonkinlainen pintakäsittely. Pieni kosteus tiivistyi nätisti pisaroiksi kankaan pinnalle eikä takki kastunut pahasti rankemmassakaan sateessa. Halusin tämän ominaisuuden säilyvän myös takin pestyäni, ja ostinkin sitten oikein erityispesuainetta jonka piti jotenkin huolehtia siitä kankaan “kyllästämisestäkin”. Vaan ihan toisella tapaahan tuo takki nyt imaisee kosteuden, ei samalla tapaa hylji vettä kuin ennen pesua. Mikä tässä nyt meni pieleen?
Erikoispesuaineen ohjeessa luki että jos käytä kuivausrumpua jos mahdollista, mutta ei siinä sanottu että homma epäonnistuu täysin jos kuivattelee vaatteen sitten vaan huoneenlämmössä henkarilla. Olisiko juttu toiminut jos olisin viskannut takin kuivausrumpuun? Voisinko saada takkiini takaisin sen kosteutta hylkivän ominaisuuden?
Ja sitten vielä: mikä on paras tapa puhdistaa kankainen nenäliina? Räkä on yllättävän tiukkaa tavaraa ja nenäliina olisi syytä saada pöpöttömäksi. Mietiskelen tässä että ottaisin käyttöön yhden kankaisen nenäliinani ja ehkäpä tekisin itselleni muutaman muunkin.
Joka paikassa väitetään että bambu on luonnostaan antibakteerista (ja siksi bambukuituiset sukat ja tiskirätit on hot, pop ja in). Mihin tämä luontainen antibakteerisuus perustuu – jos se on oikeasti olemassa?
Ja vielä yksi henkilökohtaisempi tekstiilikysymys: otatko vastaan kangaslahjoituksia ja lahjoituskankaita?
Hehkuvainen – Mainioita kysymyksiä! Perehdyn niihin tarkemmin vastauspostauksessa, mutta viimeiseen voin vastata samantien. Kyllä otan vastaan kangaslahjoituksia ja lahjoituskankaita.
Ostin kirpparilta ihan normit farkut, mutta huomasin vasta kotona kamalan tupakan hajun niissä. Käytin koneessa 60 asteessa, mutta haju vain levisi muihinkin samassa koneessa olleisiin vaatteisiin :/ Saako sitä hajua millään pois?
Hiukan jatkoa pellavalakanakysymykseen. Nyt meillä sellaiset on, ja oikein ihanilta tuntuvat, mutta makuuhuoneen lattialle tuntuu kerääntyvän erittäin nopeasti vaaleita villakoiria, enkä keksi muuta selitystä kuin sen että pellava pölyää todella paljon enemmän kuin muut lakanamme. Väheneekö tämä pölinä käytön myötä, voiko sitä jotenkin hillitä?
Hehkuvainen – Käsittelen tätä aihetta tulevassa vastauspostauksessani, mutta voin nyt näin ensihätään jo todeta että pölinä on pellavan normaali ominaisuus ja laantuu aikanaan. Mutta voi vaatia useampia pesukertoja. Itsehän olin pellavaisen froteepyyhkeen hankittuani pitkään pellavanöyhdän peitossa aina pyyhettä käyttäessäni ;D En ole ihan 100% varma mutta mankelointi saattaisi hieman ehkäistä pölinää.
Ja vastaukset näihin kysymyksiinhän löytyvät Tekstiilipostaus Vol 2:sta.
And the answers to these questions you can find from Textile post vol 2.