VINKIT: Tahrat ja paikat / TIPS: Stains & patches

Olen vähän pihi ihminen. En mielelläni heitä mitään pois ja kirppiksellekin vaatteet päätyvät tiukan seulan jälkeen. Roska toki kuuluu roskiin, mutta jos neuleeseen tulee pieni värjäytymä niin sehän ei vielä ole roska, eihän!? Mulla on lojunut tuolla projektilaatikon pohjalla yksi pesussa värjäytynyt neule odottamassa jotain toimenpiteitä (ehkä jotain kolme-neljä vuotta, eli käytännössä siis ei kauaakaan…). Toimenpiteet oli kyllä aloitettu, mutta innostus taisi jossain kohtaa laskea kuin lehmän häntä. Blogiini tullaan aika usein tahranpoisto- ja tekstiilinhoito-ohjeita etsien joten ajattelin tehdä aiheesta nyt vähän kattavamman postauksen. Eihän vaate nyt vielä yhdestä pikkuisesta tahrasta mene kokonaan pilalle. Tiedossa tällä kertaa siis vähän kuvia ja varsin kuivakka postaus, mutta kaikki tiukkaa ja tarpeellista asiaa.

Ja tämän sulavan aasinsillan avulla pääsemme itse asiaan eli tahroihin. Tahrat on viisainta poistaa heti tuoreeltaan. Silloin ne irtoavat helpoimmin kun eivät vielä ole ehtineet imeytyä syvälle kuituihin ja kuivua niihin kiinni. Mitä vanhempi tahra, sitä vaikeampi sitä on poistaa. Sama tietysti pätee muuhunkin likaan. Jos vaatteet puhdistaa heti likaannuttua ei mitään hirveän tujuja tahranpoistoaineita edes tarvita kovin usein. Monille tuoreille tahroille riittää liotus astianpesuaineen ja veden liuoksessa tai sappisaippuan ja veden liuoksessa. Esim punaviinitahran pitäisi tuoreena irrota ihan tällä menetelmällä. Liotuksen jälkeen vaate pestään normaalisti pesuohjeen mukaan. Värjäytymillekin löytyy nykyään omat puhdistusaineensa, mutta tähän neuleeseen ne eivät taida enää tehota kun on seissyt niin pitkään odottamassa.

Hankalimpia tahroja ovat voimakkaan väriset ruoka-aineet. Ne onkin viisainta huuhdella aivan välittömästi parhaan lopputuloksen saamiseksi. Osa tahroista vaatii järeämpiä aineita kuten denaturoitu sprii, raskasbensiini tai asetoni. Spriitä ja raskasbensiiniä myydään rautakaupoissa, asetonia apteekissa. Kemikaalien kanssa on syytä olla varovainen sillä ne ovat herkästi syttyviä ja myrkyllisiä. Työskentelytilan tuuletuksesta kannattaa huolehtia hyvin. Ohessa lista yleisimmistä tahroista sekä niille sopivista tahranpoistomenetelmistä. Liotuksen tai esipesun jälkeen vaate pestään tavalliseen tapaan.

Kahvi, tee, cola, veri: kylmä vesi, tarvittaessa astianpesuaine (kuuma vesi “polttaa” tahran kiinni kankaaseen)
Mustikka, banaani, porkkana, punajuuri: kuuma vesi ja astianpesuaine
Kuulakärkikynä, vesiliukoinen tussi, meikit kuten huulipuna ja meikkivoide: astianpesuaine tai sappisaippua ja vesi
Vedenkestävä tussi, kenkälankki: tahranpoistoaine (esim Tabort)
Kenkälankki, alkydimaali, öljyt, rasvat, voi: tahranpoistoaine tai raskasbensiini (maalitahran poisto tuoreena, kuivuttuaan mahdoton poistaa)

Tahran poisto saippualla: 
1. Kostuta tahra ohjeen mukaan joko kylmällä tai lämpimällä vedellä
2. Hiero tahralle astianpesuainetta tai sappisaippua niin että se hieman vaahtoaa
3. Hankaa kunnes tahra on hävinnyt
4. Huuhtele vesihanan alla

Tahran poisto kemikaalilla:
1. Aseta silityslaudalle puhdas väriä päästämätön rätti ja tahrainen vaate sileästi sen päälle
2. Kostuta toinen puhdas ja väriä päästämätön rätti kemikaaliin (esim asetooni)
3. Pyyhi sillä tahraa varovasti kunnes se häviää
4. Anna vaatteen kuivahtaa
HUOM! Käytä suojakäsineitä käsitellessäsi vahvoja kemikaaleja

No, mitäpä sitten jos vahinko on jo tapahtunut eikä tahra enää irtoa. Tämäkään ei vielä tarkoita että vaate olisi lopullisesti pilalla. Tässä kohtaa kuvaan astuvat tuunaustaidot. Tahran voi peittää lähes millä tahansa, kirjailemalla, pitsillä, valmiilla koristeilla jne. Värjäystäkin voi kokeilla, mutta värjäys ei läheskään aina peitä tahroja, vaan ne näkyvät vielä värjäyksen jälkeen hieman erisävyisinä.

 

inenglish

I am a bit stingy person. I don’t like to throw stuff away and even items I sell will go through thick comb. Rubbish is always rubbish, but if I get small stain in my clothes, it’s not rubbish yet, is it?! I’ve had a sweater, which got stained in the wash,  on the bottom of my revamp pile, waiting for some revamp to be done (about three-four years ago, so practically not for long at all…).  I had already started doing it, however my enthusiasm must have ended at one point. Quite many people end up in my blog searching help for stain removal or other instructions for maintaining clothes. So, I thought why not post about stain removal. Because in my opinion garment is not completely ruined if there is only one little stain. So you’re now facing less photos and long and very dull post, but full of usefull facts.

And with this smooth bridge we get to the issue itself, stains. Stains should be removed fresh. Then they still are relatively easy to remove, when they are not soaked deep inside the fibers and are not dry yet. The older the stain, the harder it is to remove. Same thing goes of course with other dirt in clothing. If you clean them straight away you don’t even need any strong stain removal stuff very often. Quite many fresh stains actually come of with just soaking in dishwashing liquid and water or gall soap and water. For example red wine should come off with that. After soaking you just wash the garment as usual. Nowadays you can also get products for colour bleeding.

Trickiest stains are made by colourful food. Those you should definitely atleast rinse immediately to get the best results. Some of the stains require stronger chemicals like denaturated alcohol, white spirit or acetone. Usually you can buy denaturated alcohol and white spirit from hardware stores and acetone from pharmacy (atleast here in Finland, check your local availability). Be very careful with the chemicals because they are toxic and highly flammable. Make sure you ventilate your workspace carefully. Here follows list of most common stains and how to remove them. After soaking or prewashing, you wash the garment as usual.

Coffee, tee, cola, blood: cold water, dishwashing liquid if needed
Blueberry, banana, carrot, beetroot: hot water and dishwashing liquid
Pen, watersolube marker, make up products like lipstick and foundation: dishwashing liquid or gall soap and water
Water resistant marker, shoe polish: stain remover
Shoe polish, alkyd paint, oils and greases, butter: stain remover, white spirit (paint removal when still fresh, impossible to remove when dried)

Stain removal with soap:
1. Dampen the stain with either cold or warm water
2. Rub the stain with gal soap or dish wash liquid so that it foams a bit
3. Keep rubbing until the stain disappears
4. Rinse with water

Stain removal with chemical:
1. Place clean cloth which doesn’t bleed with colour on top of ironing board and  your stained garment ontop
2. Pour some chemical (acetone for example) on another clean cloth
3. Rub the stain with it until the stain comes off
4. Allow the garment to dry
NOTICE! Always use rubber gloves when handling strong chemicals

Well then, what to do when the milk is already spilled and stain is not coming off. This still doesn’t mean the garment is completely ruined. This is the time when your revamp skills are coming handy. You can cover the stain with almost anything: embroidery, lace, ready made decorations etc. You can also try dyeing, but in quite many cases, dye doesn’t cover the stains. They just show slightly different shade than the other garment.

tahranpeitto

tahranpeitto2

Pesussa tulleet värjäymät näkyvät sinertävinä.  Vielä vähän lisää kirjailua 
niin tämä on taas käyttökelpoinen neulepaita. /
Stains that came in the wash show in blue. Just little bit more embroidery
and they are camouflaged.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.