Halloween-neule / Halloween jumper

on

Lempi-juhlani Halloween eli suomalaisittain kekri on taas käsillä. Emme ehtineet muilta kiireiltä juurikaan koristella taloa, mutta sen verran pistin tikkua ristiin että tuunasin itselleni teemaan sopivan neuleen. Olen haaveillut seittikoristeisesta neuleesta jo vuosia, mutta en ole löytänyt kirppiksiltä sopivaa eikä neulomiseenkaan ole ollut aikaa. Sitten sainkin yhtenä iltana älynväläyksen! Minullahan on kaapissa ikivanha musta neule, miksi en tuunaisi siitä?

Uskomatonta mutta totta, tämä neule on modernilla mittapuulla ikivanha. Se on nimittäin nähty blogissa usein ja ensimmäisen kerran jo blogin syntymävuonna syksyllä 2008. Ja aina vaan se jaksaa! Vielä uskomattomampaa on, että tämä neule on kotoisin aluperin H&M:stä. Ei taida sieltäkään enää näin pitkäikäisiä vaatteita löytää. Sanoisin että tämä neule on todellakin haukkunut hintansa ja mahdollisesti jo kompensoinut hiilijalanjälkensä eliniällään.

Tässä taloudessa ideat lähtevät usein toteutukseen ääntä nopeammin, joten siinä ei sitten kahta minuuttia tärvääntynyt kun neuleen tuunaus oli jo tulilla. Tämä on se syy miksi R-A-K-A-S-T-A-N pitää kotona varastossa vähän kaikenlaista materiaalia. Ikinä ei nimittäin tiedä milloin se inspiraatio iskee. Niinkuin nytkin se iski illalla klo 10.

Hahmottelin käsivaralta hämähäkinseitin neuleeseen ja kaivoin varastojen pohjalta hääpukujen korjausompelusta ylijääneet paljetit esiin. Ja voilà, siinähän se seittineule jo onkin valmiina. Kolme iltaa meni kirjailuihin. Tai no, kyllä siinä meinasi ilta muuttua unettomaksi yöksi, kun en meinannut malttaa lopettaa. Paljetit ja strassit ovat todellakin jämiä ajalta kun tein hääpukujen korjausompelua alihankintana ja muutenkin. Korjatuista puvuista jäi aina yli jonkin verran kangastilkkuja ja kirjailuista irrotettuja helmiä ja paljetteja. Säilytin niitä siksi että joskus pukuihin täytyi myös lisätä koristeita ja se oli helpompaa kun samantyyppisiä oli jo itsellä valmiina eikä tarvinnut joka kerta lähteä helmikaupoista metsästämään oikean sävyisiä ja näköisiä koristeita. En todennäköisesti enää hääpukuja korjaa, joten ajattelin että nyt on sopiva hetki pistää nämä jämät käyttöön. Paljetit ovat keskenään vähän eri näköisiä ja kokoisia, joissakin on hologrammeja ja jotkut ovat iridisoituja. En ihan hirveästi suunnitellut niiden järjestystä vaan kirjailin sattumanvaraisesti menemään. Lopputulos on minusta hauskan eläväinen, kuin kastepisarat seitissä.

My favoruite time of the year Halloween or Kekri in Finnish is here. We didn’t really have time to decorate the house much this year, but I spent some time to create myself a suitable jumper. I have been looking for a cobweb jumber or cardi for years now, but I haven’t found suitable one from flea markets or charity shops. And I haven’t had the time to knit one either. So one evening all of a sudden I got brilliant idea! I have old jumper in my wardrobe, why not decorate that?

Believe it or not, but this jumper really is ancient bt modern measure. It has been seen in my blog many times and first time was in the year when this blog was born, in the autumn of 2008. And it still keeps going strong! The more unbelievable thing is that this jumper is actually from H&M. I don’t think you can get as durable garments from them anymore. I think it’s safe to say that this jumper definitely has been worth every penny and possibly already compensated it’s carbon footprint by it’s lifecycle.

In this household ideas turn into making faster than sound, so it didn’t take me two minutes to launch this project. This is the reason why I L-O-V-E to have all sorts of handcrafting materials at home. You never know when the inspiration hits. Like now, it happened 10 o’clock in the evening.

I sketched the cobweb on the jumper and dug out my old stash of leftover wedding gown decorations. And voilá, we have a cobweb jumper. It took me three evenings to embroider it. Well, in reality the evening almost turned into sleepless night, when I didn’t dare to stop. All sequins and rhinestones are leftovers from the time when I used to make wedding gown alterations professionally. There was always some leftover beads and sequins. I kept them in case I needed to add more to some dresses. It was much easier to dig into the stash of similar decoration than start hunting correct colours and styles in bead shops. I probably won’t repair any more wedding gowns, so it was time to put these leftovers into good use. There is lot of variety on sizes and styles of the sequins. Some of them have holograms and some are iridescent. I didn’t really designed how they go on, but rather embroidered them in random order. I think it makes the result look lively, just like the dewdrops on cobweb.

Neule ennen tuunausta, sorry kissankarvoista. Neljän kissan taloudessa nyt vaan ei ole mahdollista pitää mustia vaatteita karvattomina. Ei sitten millään. Ja sehän on taas se aika vuodesta kun valokuvien ottaminen on kahta kinkkisempää ja mustien esineiden kuvaaminen vielä hankalampaa. /
Jumper before the alteration, sorry about the cathair. In the household of four cats it’s not possible to keep black clothes free of cathair. There just isn’t a way of doing it. And it’s again that season when photographying is twice and tricky and photographying black things even more so.
Käytin enimmäkseen noita pienempiä paljetteja ja lisäsin sattumanvaraisesti sekaan muutamia isompia. /
I mainly used smaller sequins and only added couple larger ones randomly here and there.
Halloweenin kunniaksi pukeuduin kokomustaan asuun (villasukkia lukuunottamatta). Musta sihteeripaita on lähes yhtä vanha ostos kuin tuunattu neule, tosin se on alunperin ehkä 70-80-luvun vintagea (hassua sanoa 80-lukuista vaatetta vintageksi, mutta kyllä siitäkin alkaa olemaan jo riittävän kauan). Granaatti-korvikset vintagea ja musta suru-rintakoru 1800-luvun lopulta. /
For the halloween-weekend I wore all black outfit (except woolsocks). Black pussybow blouse was bought almost as long ago as the jumper, although it is 70’s-80’s vintage (funny to mention 80’s cloths as vintage, but it is starting to be old enough). Garnet pear-shaped earrings are vintage and black mourning brooch is late 1800’s.

Aion tehdä villasukista (ja mummo-neuletakeista) katumuoti-kelpoiset käyttämällä niitä kaikkien mahdollisten asujen kanssa. Tänään käytin niitä kokomustan asun ja vuosi sitten ostamieni chelsea-bootsien kanssa. Country chic! /
I’m going to turn wool socks (and granny cardigans) street fashion by wearing them with all possible outfits. Today I used them with all black outfit and my year old chelsea boots. Country chic!
Bonus-kissa / Bonus cat

4 Comments Add yours

 1. Jonna says:

  Huikea kokonaisuus! Todella kaunis neule. Henkkamaukasta tuli arvoasu. Mielestäni sinun pitää ehdottomasti koittaa saada alkuperäinen niskalappu säilymään hyvänä, mutta lisätä teokseen myös omasi/tieto tuunauksesta, jotta jälkipolvetkin tajuavat jekun. P.S. Maailmaan tarvitaan lisää tällaisia tekoja …ja bonuskissoja. :)

  1. Rhia says:

   Jonna – Kiitos! Jos jaksan, saatan lisätä oman nimilapun vaatteeseen. Tavoitteeni on jakaa blogissa enemmän tuunausjuttuja, mutta aika on ollut taloremontin vuoksi vähän kortilla viimevuosina. Yritys on kumminkin kova.

 2. Hehkuvainen says:

  Tulipa siitä hieno! Hauska idea, ja vaikka toteutus veikin aikaa niin sanoisin että kyllä kannatti. :)

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kirjonta ottaa aina oman aikansa, ehdottomasti kannatti. Kyllä tämä vielä useamman vuoden jaksaa neuleena ja aion käyttää ihan reilusti muulloinkin kuin Halloween-aikaan. Viskoosineuleeksi on kestänyt ihmeellisen hyvin kulutusta.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.