Syyskengät / Shoes for Autumn

Pakko tunnustaa, olen viimeisen parin vuoden aikana sortunut useampiin kenkäostoksiin kuin ehkä olisi tarpeellista. Olen kylläkin joutunut uusimaan kenkävalikoimaani sillä on ollut pakko. Jalat eivät yksinkertaisesti enää kestä korkeakorkoisia kenkiä varttia kauempaa. Siksi olenkin yrittänyt panostaa nätteihin ja mukaviin eri käyttötarkoituksiin sopiviin, matalakantaisiin kenkiin samalla kun olen pistänyt eteenpäin lähes kaikki korkkarit. Olen kyllä koittanut pitää järjen päässä enkä ihan hulluuksiin asti äitynyt, mutta kenkävalmistajan edustajalla työskentelyllä on myös ollut aika paljon osuutta asiaan. Kun katselee satapäin nättejä kenkiä päivittäin, niitä alkaa myös tehdä mieli.

Viime syksyksi tilasin itselleni sulavat citykumpparit sillä Suomen syksyt ovat, enemmän märkiä kuin rapsakan kuulaita. Valitettavasti. Kumppareilla onkin ollut paljon käyttöä, sillä pihamme on syksyisin melkoista kuravelliä. En inhoa oikein mitään niin paljon kuin sitä että jalat kastuvat kengissä. Monet kengätkään eivät kestä sitä että sisäpohja kastuu, vaan ovat auttamatta pilalla. Siksi valitsen erityisesti syyskengät huolella.

Minulla on myös pakkas- ja jääkeleihin nastapohjaiset talvinilkkurit, mutta täksi talveksi tilasin pidempivariset sorel-tyyppiset talvisaappaat. Ne pitävät jalat lämpiminä ja kuivina maalaisolosuhteissa myös loskalla ja pakkasella. Lisäksi niillä pääsee nilkat kuivina vähän syvemmässäkin hangessa, viime talvenahan sitä hankea riitti ihan kiitettävästi. Valitettavasti ne eivät ole vielä saapuneet, tosin eipä tässä ole ollut vielä niiden kelejäkään. Talvisaappaiden lisäksi sorruin heräteostona chelsea-nilkkureihin kun sellaiset osuivat kohdalle. Ne sopivat lähes asun kuin asun kanssa, itse toki käytän eniten mekkoja ja hameita joihin modernit nilkkurit antavat vähän särmää. Niin kuin nyt vaikka kansallispuvun hameeseen joka oli päällä tänään.

Tiesittekö muuten että chelsea-nilkureiden, eli sivuvenykkeillä varustettujen lyhytvartisten nilkkurien historia juontaa juurensa kuningatar Victoriaan. Suutari ja kenkävalmistaja Joseph Sparkes Hall älysi yhdistää uuden keksinnön, vulkanoidun kumin nilkkureihin ja näin syntyivät chelsea bootsien edeltäjät, paddock boots, jotka oli kehitetty käytettäväksi hevostalleilla työkenkinä. Sparkes Hall oli myös etevä mainosmies, niinpä hän vuonna 1837 antoi parin näitä kehittämiään paddock bootseja nuorelle kuningatar Victorialle. Ratsastusta rakastanut Victoria ihastui uusiin helppokäyttöisiin nilkkureihin ja käyttikin sellaisia läpi koko elämänsä ja näin ne nousivatkin nopeasti kansan suosioon. Chelsea-nimi tuli käyttöön vasta myöhemmin. Ihan tarkkaa tietoa ei ole, mutta nimen alkuperä juontaa mahdollisesti juurensa Chelseaan jossa venykenilkkurit ovat olleet erityisen suositut 60-luvun mod-piireissä, Beatlesin vanavedessä. Aiheesta voi lukea tarkemmin englanniksi Victoria and Albert-museon blogista.

HUOM! Tämä ei ole maksettu mainos. Kaikki kengät olen maksanut itse, joskin olen saanut niihin työpaikkaetuna henkilökunta-alennuksen.

Have to admit, during last couple of years I have bought more shoes than perhaps necessary. I have had to renew my shoe stash, because I needed to. My feet just can’t handle anymore high heeled shoes more than fifteen minutes. So I have tried to invest on pretty and comfortable low-heeled shoes for different occasions. At the same time I have slowly got rid of most of my high-heeled shoes. I have tried to keep my cool and not go overboard, however working at the shoe manufacturers representative has had a lot to do with it. I mean, when looking at pretty shoes all day long, you do start craving for them.

Last Autumn I ordered myself pretty city wellies, after ll Finnish Autumns are more wet than crispy clear. Unfortunately. I have been using them a lot though, our yard is quite the mud pit in the Autumn. There’s not many things that I hate more than getting my shoes and feet wet. And often shoes can’t take the insole getting wet either, but are ruined. for that reason I choose my Autumn shoes very carefully.

I also have ankle boots with studs for snow and icy weather, but for this Winter I ordered sorel-type of winter boots. They should keep my ankles toasty and dry even in deep snow and sleet. We did have lots and lots of snow last Winter, so gotta be prepared. Unfortunately they have not arrived yet, but then again, neither is the weather for them. In addition to long boots, I also made an impulse buy of chelsea boots, when nice pair came along. They will go with any outfit I can think of. Allthough I tend to wear mostly skirts and dresses, which get a bit more edge with chelseas. Like for example this national costume’s skirt which I wore today. I am still dreaming of brown vintage styled long lace-up boots which I could wear with plus-fours, but I still haven’t found any for my budget.

Btw, did you know that history of chelsea boots goes all the way back to Queen Victoria. Shoemaker Joseph Sparkes Hall cleverly combined new invention vulcanized rubber into shoes and created the predecessor of chelsea boots, paddock boots. They were developed for work shoes at horse stables, hence the name. Sparkes Hall was also marketing genius, so in 1937 he gave pair of his paddock boots to young Queen Victoria. Victoria loved horse back riding, so she also fell in love with these easy-to-wear practical ankle boots. She wore them all through her life which made them also popular among common people. Name chelsea boot came to use much later. The exact origins of the name is not clear, but possibly it comes from Chelsea, where elastic ankle boots were popular in the 1960’s mod scene, in the wake of Beatles. You can read more about it in the blog of Victoria And Albert Museum.

NOTICE! This is not payed add. I have payed these shoes myself, however I have received staff benefit reduction off the price.

Siistien citykumpparien koko kannattaa valita vähän reiluksi niin että niihin mahtuvat myös lämpimät villasukat. /
When choosing slightly larger size for your city wellies, you can also wear warmer wool socks in them to keep feet toasty.
Olen kerrankin muotien aallonharjalla näiden paksupohjaisten chelsea-nilkkureiden kera. Valkoinen tai kerman värinen mustalla ulkopohjalla olisi vielä astetta trendikkäämpi. Päädyin kuitenkin tähän klassiseen mustaan. /
For once I am surfing the high tide of fashion with these chunky chelsea boots. White or cream colour with black soles would be even a tad more trendy. However I chose classic black.
Chelseat olivat kuningatar Victoriankin valinta. Victorian nilkkurit tosin eivät ulkonäöllisesti juuri muistuta näitä moderneja. /
Chelsea boots were also the choise of Queen Victoria. Allthough her ankle boots don’t really resemble much of these modern ones.

4 Comments Add yours

 1. tagathax says:

  Hei, nyt on pakko kysyä mitä merkkiä nuo chelsea-nilkkurit ovat ja mistä niitä saa? Näyttävät juuri sopivan tukevilta meikäläisen jalkaan.

  1. Rhia says:

   tagathax – Nämä ovat Riekerin tämän syksyn mallistoa. Riekeriä myyvät mm. Haloset, Sokokset, Kärkkäiset, Click Shoesit ja monet pienet yksityiset kenkäkaupat ja nettikaupat ympäri Suomen. Itse ostin nämä siis omalta työpaikaltani, Riekerin Suomen edustajalta, joten en osaa sen täsmällisemmin ilman työläppäriäni kertoa mikä tietty kenkäkauppa myy juuri tätä kyseistä mallia. Nyt tällaiset paksupohjaiset chelseat ovat muodissa joten monelta eri valmistajalta löytyy kyllä samantapaisia.

   1. tagathax says:

    Kiitos! Rieker on tuttu merkki eli toiveet ovat nyt aika korkealla että löytyy jotain sopivaa! Kaikkiin kenkiin pitää mahtua oma pohjallinen, mikä rajaa valikoimaa melkoisesti.

    1. Rhia says:

     tagathax – Monista Riekerin kengistä saa myös originaalin pohjallisen pois joka pikkuisen antaa lisätilaa, ei kylläkään mielestäni juuri näistä. Jos lisätilaa tarvitaan leveyssuuntaan niin Riekerin Remonte-merkillä on enemmän reilumpia lestejä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.