Omavaraistelun erityistaidot /Special skills

Uusien juttujen omaehtoinen opiskelu ja oppiminen on minulle luontaista. Nautin uuden oppimisesta, ja tykkään opetella uusia taitoja. Olen jo lapsena tehnyt käsillä paljon ja harrastanut kaikenlaista, kangaspuilla kutomisesta käpylehmiin ja ensiapukurssiin, vaatteiden ompelusta taimikonhoitoon ja pystykarsintaan. Ehkä siksi minun oli ensin vähän vaikea hahmottaa mitä pidän erityistaitona. Marraskuun #suuntanaomavaraisuus pureutuu bloggareiden erityistaitoihin, joista on hyötyä omavaraistelussa. Ryhmää luotsaavat tuttuun tapaan Sari Tsajut-blogista ja Heikki Korkealasta. Muut bloggarit löydät heti tästä alta. Postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-ja-heinalaatikko/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/marraskuu2022/

Kasvuvyöhyke 2
Sarin Puutarhat  https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/11/tunnistatko-erikoistaitosi-omavaraisuus.html
Pilkkeitä Pilpalasta  https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/11/suuntana-omavaraisuus-11-erityistaidot.html
Kakskulma https://kakskulma.com/shampoopala-ja-saippuaa-oman-pihan-kukista

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/?p=6057
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/erityisemäntätaijot
Harmaa torppa  https://www.harmaatorppa.fi/2022/11/erityistaitoni-omavaraistelussa.html
Rakkautta ja maanantimia  https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/11/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-11.html

Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/11/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/11/07/marraskuu-22-omavaraistelijan-erikoistaidot/

Pehmeät käsityöt ovat itselleni niin kovin tuttuja lähes koko elämäni ajalta, että jotenkin en osaa pitää niitä erityistaitona. Lisäksi elän muiden harrastusteni vuoksi kuplassa, todella monet ystävistäni harrastavat ompelua tai heillä on vaatetusalan koulutus. Tarkemmin mietittyäni tajusin että ompelu ei nykyään oikeastaan ole niin kovin yleinen taito. Toki monet pystyvät ompelemaan irronneen napin tai paikkaamaan ehkä sukasta pienen reiän tai jopa ompelemaan trikoopaitoja tai pipoja, mutta harva oikeasti pystyy piirtämään itse kaavoja ja valmistamaan istuvan vaatteen alusta loppuun. Olen lapsesta saakka ommellut itselleni vaatteita, mutta vasta vaatetusalan artesaanin koulutus antoi minulle kunnon valmiudet tehdä vaate mittojen mukaan, kaavoista lähtien.

Pystyn paitsi lyhentämään lahkeet, vaihtamaan rikkinäiset vetoketjut ja korjaamaan reiät, myös valmistamaan ommeltuja ja neulottuja vaatteita itselleni ja puolisolle toiveiden ja mittojen mukaan. Omiksi tarpeiksi voin tehdä käsin myös pieniä nahka- ja turkistöitä käyttövalmiista nahasta ja turkiksesta. Oikein tosi tiukan paikan tullen saattaisin pystyä myös kutomaan kangasta jos saisin kankaan rakentamisessa apua. Monipuolinen ompelutaitoni on paitsi avain persoonalliseen vaatetukseen, myöskin säästänyt minulle pitkän pennin. Pyrin käyttämään vaatteisiin laadukkaita materiaaleja ja usein ne ovat myös kierrätettyjä. Vaatteeni kestävät pidempään, istuvat paremmin ja voin myös paikata niitä kauniisti.

On silti vielä monia erityistaitoja joita haluaisin opetella ja oppia. Osa olisi ihan omaksi iloksi, mutta osasta olisi varmasti myös omavaraistelussa hyötyä. Lankojen värjääminen ja kehrääminen ovat taitoja joita aion seuraavaksi opetella. Lyhyelle kehräyskurssille olen menossa jo tämän kuun aikana. Luonnonkasveilla värjäystä taas on suunnitteilla ensi kesäksi. Muista erityistaidoista olen aina halunnut oppia hitsaamaan. Isääni joskus vuosia sitten pyysin opettamaan, mutta hän vain naurahti ja asia jäi siihen. Timpurin taidoistakaan ei vanhan talon remontoijalle olisi haittaa. Kaikkein eniten haluaisin kuitenkin oppia tekemään itse kenkiä.

Learning new skills has always been fun to me. I really enjoy it, it’s so much fun! Already since childhoid I’ve done lot of handcrafting and had all sorts if hobbies, from weaving to pinecone cows and first aid, from sewing to pruning and looking after sapplings. Perhaps that was the reason I had trouble identifying what special skills are at first. November #selfsufficiency posts theme is special skills. Group is hosted Sari in Tsajut and Heikki in Korkeala. Post continues after links to other bloggers posts.

Soft handcrafts have been my thing since childhood, so it’s difficult for me to think them as special skills. Due to my other hobbies I am also living in bubble, most of my friends have sewing for hobby or they are professionals at sewing. After a long hard thinking, I realised that these days sewing is not that common skill after all. Sure, many can sew buttons, mend holes on socks and even sew jersey tops and beanies. However not that many can draft patterns and create fitting clothes from scratch. I have been sewing clothes since childhood, but it wasn’t untill my dressmakers degree that gave me skills to create tailormade fitting clothing and draft patterns.

I can trim hems, replace broken zips and mend holes. I can also sew and knit fitted clothing according to measurements and requested designs. I am also able to make small leather and fur items for our own use. If necessary, I probably would be able to also weave fabric, if I would get help on constructing it to the loom. My variety of sewing skills has given me personalised and unique wardrobe, but also saved me a big penny. I like to use good quality materials, preferably recycled or reclaimed. My clothes last longer, fit better and I can also mend them beautifully.

There are still many special skills I would love to learn. Some just for fun, some would help on being more selfsufficient. Dyeing yarns and spinning yarns are skills I am going to learn in the future. I am actually goint to spinning workshop this month and dyeing with plants I am probably doing next summer. One of skills I would love to learn is welding. Years ago I asked my dad to teach me, but he just laughed and that was that. It would not harm to learn carpenter skills, after all, we are renovating old log house. Most of all however, I would love to learn how to make shoes.

Keskeneräinen takki ja hame /
Unfinished coat and skirt
Itse ommellut vaatteet ovat persoonallisia ja hyvillä kangasvalinnoilla myös ekologisia ja kestäviä. Tämä välikausitakki on tehty kierrätyskankaasta. Housutkin tein itse, mutta uudesta kankaasta. /
Homemade clothes give you personalised style and with good choice of fabrics you can make them ecological and longlasting. This mid-season jacket is made of secondhand fabric. I made the trousers too, but from new material.
Itse neulomani kaksiosaisen neuleasun lanka on jostakin äidin vanhoista varastoista. Mahdollisesti jopa 70-luvulta saakka. /
This two-piece knit dress I made myself from yarn that was found from mums stash. It’s possibly from 1970’s.

11 Comments Add yours

 1. Olen lukuisia kertoja ihaillut vaatteitasi, niissä näkyy osaaminen. Omassa tuttavapiirissäni taitaa olla vain pari henkilöa jotka kykenevät saman tyyppisiin asioihin kuin sinä. Itselleni taidoissasi on kyse harvinaisesta erikoistaidosta <3

  1. Rhia says:

   Satu – Kiitos, omassa kuplassa sitä joskus vääristyy myös omat ajatukset omista taidoista. Hyvä että näillä postauksilla voi herätellä myös itseään välillä ?

 2. Ystäväni valmisti muistaakseni PIHKAn kenkäkurssilla itselleen kengät ja huh miten hienot niistä tuli! Itse haluaisin opetella myös tuon hitsaamisen taidon :)

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – Täälläkin suunnalla noita kenkäkursseja aina silloin tällöin järjestetään. Eivät vaan ole vielä sattuneen minulle sopivasti. Mutta ehkä vielä joku päivä. Hitsaus olisi kyllä niin kätevää osata!

 3. Kyllä on upeeta, että osaa tehdä kasvattina! Vaatii kyllä harjaannusta.

  1. Rhia says:

   Mirja – Kaavojen piirtäminen on vähän tylsää, mutta tosi hyödyllistä. Kolmiulotteisesta hahmotuskyvystä on siinä paljon hyötyä. Aika vain ei tahdo enää riittää kaikkeen.

 4. Nora says:

  Tästä taidosta olen vähän kade, olisi mahtavaa osata ommella itselleen vaatteita! Jostain syystä koulun tekstiilityön tunneilta ei tarttunut minkäänlaista osaamista matkaan…

  1. Rhia says:

   Nora – Ompelemaan voi oppia aikuisenakin, tosin se voi olla toisille haastavampaa kuin toisille. Itselläni oli pohjalla jo altistusta monenlaisille käsitöille ennen peruskoulua ja meillä on kotona tehty paljon kaikenlaisia käsitöitä mattojen kutomisesta lähtien. Eli olen ehkä kotona saanut siihen ylimääräistä opastusta ja rohkaisua koulutuntien lisäksi. Mutta jos innostusta löytyy niin rohkeasti kokeilemaan vain. Nykyään saa paljon hyviä kaavalehtiä ja netti on pullollaan videotutoriaaleja joiden avulla pääsee hyvin alkuun.

 5. Marika Tudeer says:

  Täällä yksi kateellinen! Tuo se on erityistaito jos mikä!

  1. Rhia says:

   Marika Tudeer – Kiitos :) nyt asiaa pohdittuani osaan taas arvostaa omaa ompelutaitoa vähän eri tavalla kuin aiemmin. Sitä monesti alkaa pitää tällaisia itsestäänselvyytenä kun sitä on opiskellut ja tehnyt niin pitkään.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.