18/12-20 Renesanssijuttuja / Renaissance things

Renesanssi näyttää tunkevan elämään joka puolelta. Aiemmin syksyllä kävin tekemässä renesanssikaulanauhaa lasihelmikurssilla ja kuukausi sitten kävin kuvattavana renesanssiherraksi pukeutuneena. Mutta tämä alkoi jo aiemmin, muistanette rene-sukkaprojektin. Visiteerasimme myös kaveriporukalla Helsingissä renesanssinäyttelyssä, jo viime joulukuussa. Kävimme samalla muissakin näyttelyissä, Helene Schjerfbeck oli vaikuttava, mutta niin oli tämä Lucas Cranach vanhemman näyttelykin. Taidenäyttelyissä on aina jotenkin hassua kun on nähnyt teokset aiemmin vain kuvissa ja sitten se on yhtäkkiä livenä siinä edessä. Ne ovat aina ihan hirveän paljon pienempiä kuin mitä kuvien perusteella on kuvitellut.

Jännittävää on myös miten sitä huomaa itse että aikojen saatossa katsoo teoksissa erilaisia asioita. Esim itselle merkityksellisten teosten kohdalla saattaa tarkastella pitkään tekniikkaa ja työn jälkeä, seurailla siveltimen jälkiä. Tai jos on erityisen kiinnostunut vaatteista niin saattaa tarkastella miten joku tietty vaate on teoksessa kuvattu. Onko sen yksityiskohdat järjennetty tarkasti viimeistä piirtoa myöden, vai onko haettu ennemmin valojen ja varjojen kautta vain vaatteen antamaan tunnelmaa tai onko vaate vain epämääräinen värimöykky? Jos taas aihe ei ole mitenkään itselle erityinen ei ehkä kiinnitä koko maalaukseen paljonkaan huomiota. Itse olen alkanut viime vuosina kiinnittää paljon enemmän huomiota myös siihen miten teos on tehty, se saattaa antaa joskus teoksesta paljon enemmän kuin vain sen pelkkä aihe. Näissä historiallisissa töissä oma huomio kuitenkin useimmin kiinnittyy pukujen yksityiskohtiin ja tulee miettineeksi että mitenkähän tuo vaate on oikeasti tehty.

Renaissance seems to be bleeding into my life from everywhere these days. Earlier this Autumn I participated lamp bead workshop to make renaissance necklace and recently I did photoshoot dressed as renaissance lord. But this started already before that, you might remember the renaissance sock project. Also me and couple of my friends visited renaissance exhibition in Helsinki last December. We visited other exhibitions too, Helene Schjerfbeck was amazing, but so was this Lucas Cranach elder’s exhibition. It is always a bit funny in exhibitions that when you have seen all these paintings only in photos before, and then all of a sudden they are there in front of you. They are always so terribly small, compared to what you imagined they would be.

It’s also exciting how you notice yourself looking at paintings and other art pieces in different ways. For example when you see art pieces important to you, you might look at the way it was painted, the technique, follow the brush strokes. Or if you are interested in clothing, you might pay a lot of attention to how garments were portrayed in it. Are all details copied to a T, or is it pictured more via shadows and light or is it just a colourfull blob? And if the subject is nothing special to you, perhaps you don’t pay much attention to it at all. I have started to pay much more attention to also the way how the art piece is made, sometimes that might give even more than just the subject in it. With these historical paintings I often seem to look at the costumes. Studying the smallest details of each gown and wondering how they were made.

Tämä puku on herättänyt paljon keskustelua harrastajien keskuudessa, miten tuo mustavalkoraitainen etuosa kiinnittyy pukuun. Mietin itse myös noita muhkeita kultakäätyjä. Jos ne ovat aitoa kultaa niin miten tuo hento nainen jaksaa niitä kantaa? Mutta jos ne eivät ole kultaa niin mitä ne ovat? /
This costume has raised lot of conversation among historical costumers, how is that black and white piece connected to the costume. I am also wondering about the heavy gold chains. If they are real gold, how does delicate woman like her have the strength to carry that much gold? And if they are not gold, what are they made of?
Katsokaa miten tarkasti taiteilija on kuvannut korujen yksityiskohtia ja pukukankaan kuvioita. Punainen kangas on selkeästi samettia, sen olemuksesta ei voi erehtyä. /
Look how precisely artist has pictured the details in jewelry and patterns on the fabrics. Red fabric is clearly velvet, you can’t make mistake on that.
Näistä käsineistä saimme aikaan kiinnostavan keskustelun. On erikoista että muut yksityiskohdat ovat hirveän tarkasti maalatut, mutta käsineiden viillokset sormusten kohdalla on tehty jotenkin ylimalkaisesti, kun taas alla olevat sormukset on tehty tarkasti. Jos käsineet todella olivat niin tiukasti istuvat kuin maalaus antaa olettaa, niiden pukeminen sormuksineen mahtoi olla mielenkiintoista näpertelyä. /
We managed to have quite interesting conversation about these gloves. It is slightly odd that other details are done such a pricise manner, but the slits on these gloves look a bit sloppy, and again the rings underneath have been painted very carefully. If gloves were as fittid as the painting suggests, putting them on with all the rings might have been interestingly fiddly.
Tällä neidolla on kuin onkin päällä jotain. Henkäyksenohut kangas on solmittu olkapäille, mutta kuvassa se ei peitä yhtään mitään. Itseäni kiinnostaa eniten, onko oikeasti ollut olemassa näin ohutta, lähes näkymätöntä kangasta vai onko maalari vähän liioitellut saadakseen naisen vartalon näkyviin. /
This lady is actually wearing something. Seethrough fabric has been tied on her shoulder, but doesn’t really cover anything at all. I am most interested, has there really been this thin, almost invisible fabric, or has artist just exaggerated a lot to make the female body more visible.
Herra ja hidalgo
Kuva Juha Jokinen
Asu: TTT pukuvuokraamo

Ethän käytä kuvaa luvatta. /
The Lord and master
Photo Juha Jokinen
Outfit: TTT costume rentals
Please do not use this photo without permission.
Kuva Juha Jokinen
Ethän käytä kuvaa luvatta. /
Photo Juha Jokinen
Please do not use without permisson.
Puolitoista vuotta sitten kävin Juhan kuvattavana vähän toisenlaisessa asussa. Sekin sattumalta renesanssia.
Kuva Juha Jokinen
Asu: allekirjoittanut /
One and half years ago I did photoshoot with Juha in a different costume. By a coincident that was renaissance too.
Photo Juha Jokinen
Outfit: myself

3 Comments Add yours

 1. Irmeli says:

  On siinä mahtavan näköinen herra.Kylläpä muutut moneksi.

  1. Rhia says:

   Irmeli – Multa kuulemma luonnistuu tämmöset ylhäiset hahmot hyvin. Mutta enkös näytäkin vähän Hannu-enolta?

 2. Irmeli says:

  No juu on vähän Karinki näköä. Naisen kuvassa muistuttaa Siskoa.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.