19/12-20 DIY: Piippurassilyhdyt / Pipe cleaner lanterns

Alunperin minun piti tehdä toisenlainen joulukoristeaskartelu tähän joulukalenteriin, mutta kohtasin yllättävän materiaalin saatavuusongelman. No ehkä sekin vielä ehtii, muutama päivä on vielä ensiviikolla aikaa. Jouduin sitten vähän improvisoimaan ja tein tällaisia omasta päästä sävellettyjä minilyhtyjä.

Ostin viime kesänä erään paikallisen kaupan loppuunmyynnistä pari pakettia kimaltavia piippurasseja askartelua varten. En ihan tarkalleen ottaen tiennyt vielä silloin mitä näistä syntyisi. Sitten kun paniikissa googlailin että mitäpä sitä voisi kuuseen askarrella tänä vuonna, törmäsin himmeleihin ja piippurasseista tehtyihin himmeleihin. Alunperin ajatuksena oli tehdä pieni kimaltava himmeli, mutta kun olin saanut pari tällaista osasta valmiiksi ne eivät näyttäneetkään mielestäni ihan himmeliltä vaan pikkuruisilta lyhdyiltä. Lampun virkaa toimittamaan laitoin pikkuruiset lasiset pallot joita jäi yli viime- tai toissavuonna lahjapakettien koristelusta.

Yhteen lyhtyyn menee kolme piippurassia. Kiinnitä kaksi rassia keskikohdasta ristiksi kietomalla toinen tiiviisti toisen ympäri. Taivuta rassit pyramidia muistuttavaan muotoon. Ota kolmas piippurassi ja kiinnitä se yhteen neljästä sakarasta. Kuljeta tämä rassi jokaisen neljän sakaran kautta ja kiedo kunkin ympäri tiukasti. Koita pitää etäisyydet kussakin sakarassa samana jotta lyhdystä tulee symmetrinen. Voit piirtää paperille apumitat joihin työtä vertaamalla saat mitat pysymään suurinpiirtein samoina.

Kun olet saanut kolmannen rassin kieputettua kunkin sakaran ympäri, kiinnitä se lopuksi siihen sakaraan johon aluksi sen kiinnitit. Leikkaa ylimääräinen pätkä pois. Piippurasseja voi leikata saksilla, mutta pidä mielessä että terään voi tulla pikkuruisia koloja rassin runkona olevista metallilangoista. Muotoile runko kulmikkaaksi ja taivuta sakarat toisiaan kohti muodostaen lyhdyn yläosan. Kiedo jokainen sakara kertaalleen seuraavan sakaran ympäri, suurin piirtein samalle etäisyydelle. Kieputa lopuksi sakaroiden päät kiehkuroiksi. Tarkista muoto. Lyhdyn keskelle voit kiinnittää ohuella nauhalla tai langalla esim tällaisia pikkuruisia lasipalloja tai vaikka paperista askarreltuja viuhkapalluroita, kristalleja, origamitähtiä, huovutettuja pallosia, kulkusia tai mitä nyt mieleen juolahtaa. Kiinnitä lopuksi lyhyn yläosaan ripustuslanka. Tadaa! Piippurassilyhdyt ovat valmiit.

Muita jouluisia askartelujuttuja löydät täältä.

Originally I was going to do different kind of Christmas decoration for this calendar, but I encountered surprising material availability problem. Well, I still have time, perhaps the material arrives next week. But I had to improvise and so I made these mini lanterns that I designed myself as I went along.

Last summer I bought these glittery pipe cleaners from local shop’s closing down sales. I didn’t exactly know what I was going to make with them at that time. Then come December, I panic googled what Christmas decor to make this year and saw himmeli and pipe clearner himmeli. I was thinking of making glittery himmeli of these, but when I managed to make couple of these little thingies, they didn’t really look like himmeli to me. They were rather like little lanterns. And for the little lamp I found some leftover mini baubles, which I got last year or year before that, for decorating gifts.

One lantern takes three pipe cleaners. Connect two of them by twisting one tightly around the other at the middle. Bend them like a shape of a pyramid. Take third pipe cleaner and twist the end of it around one of the pipecleaners. Take this third pipe cleaner to each section and twist it around it. Try to keep the distances the same each time. You can draw desired measurements on the paper and compare your work to those measurements before bending and twisting.

When the third pipe cleaner is around each section, connect it again to the one you twisted with first. Cut excess off. You can use scissors to cut pipe cleaners, but keep in mind that blades might get dents from the metal wires inside pipe cleaners. Shape the body of the lantern into a sharp and pointy. Bend the ends of each pipe cleaner towards each other in the middle. Twist each end around the next one tightly. Make sure it looks pretty even on measurements. Then when each end is secured together, bend the ends into cute curls. Check the shape. You can add little glass bauble in the middle with a narrow ribbon or yarn. You can use also origami stars, chrystals, felted balls, bells or paper balls or what ever comes to your mind. Finally, add a thread for hanging. Tadah! Mini pipe cleaner lanterns are ready.

Other Christmassy handicrafts you can find here.

Joulukuusi ei ole vielä pystytetty joten ripustin nämä nyt kuvausta varten tähän kynttelikköön. /
Our Christmas tree is not up yet, so I hung these on my candelabra for photographying.
Piippurassit ovat melko pehmeää metallia, joten jos haluat säästää koristeet seuraavia jouluja varten, pakkaa ne joulun jälkeen ilmavasti tukevaan rasiaan jotta ne eivät lytisty. /
Pipecleaners are quite soft metal, so if you want to keep them for future Christmasses, pack them away after holidays into sturdy container, so they don’t get squashed.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.