17/12-20 Paluu 20-luvulle / Return to the 20’s

Joulukalenterin toivepostauksena oli jotakin 1920-lukuista. Saamanne pitää. Ilouutisena voin ensinnäkin kertoa että Tampereella museo Milavidassa avautuu helmikuun lopussa 2021 näyttely nimeltä Paluu 20-luvulle. Olen ollut mukana tekemässä yhtä näyttelyyn liittyvää projektia, mutta en paljasta siitä sen enempää. Saatte itse käydä toteamassa. Toivotaan että koronatilanne paranee siihen mennessä sen verran, että näyttely voidaan avata suunnitelmien mukaisesti.

Mutta mitä muuta kivaa voin kertoa teille 20-luvusta? Mitäpä sanoisitte tästä? 20-luvulla kun hiukset ja hatut olivat päänmyötäisiä nousi muoti-ilmiöksi eräs erikoisuus. Se ei ole oikein peruukki, mutta ei se ole oikein hattukaan vaan jotain siltä väliltä. Kankaiseen erittäin päänmyötäiseen pohjaan ommeltiin kiinni ohuita metallilankoja ikäänkuin hiuksiksi. Niistä muotoiltiin lainekampauksia, sykeröitä ja pieniä palmikoita. Lisänä saattoi olla koristeita kuten kangaskukkia tai hiussolkia.

En ihan tarkalleen tiedä onko näitä käytetty teatterissa vai ovatko ne olleet maailmannaisten iltakostyymin kruunuja. Itse en valitettavasti omista sellaista koska hinnat ovat käsittämättömiä, mutta pinterest-kansiostani voitte ihailla mille ne näyttävät. Aiheesta on erittäin vaikea löytää mitään tietoa, joten en osaa kertoa näistä sen enempää, muuta kuin että ilmeisesti tämä muoti nopeasti vaipui unholaan, mutta koska nämä ovat lähes ikuisia, niitä kuitenkin löytyy netin myyntipalstoilta toisinaan. Autenttiset valokuvat käytäjistäkin ovat tosi harvinaisia mutta muutaman sellaisen onnistuin pinterest-kansioon löytämään. Ettei postaus olisi vallan kuvaton niin skannasin tähän vielä kaksi 20-luvun filmitähtikorttia. Näillä leideillä olisi voinut olla tuollaiset peruukit, mutta taitavat kuitenkin olla omat hiukset.

Requested post was about 1920’s. Here it comes. As a happy news I can tell you that in the end of the February 2021 there will be new exhibition opening in Museum Milavida in Tampere. It is called “Paluu 20-luvulle”, Back to the 20’s. I have been working on one project for the exhibition, but I will not reveal more about it. Go and see for yourselves, if you can. Let’s hope the situation with covid19 improves by them, atleast so that they can open it as planned.

But what fun can I tell you about the 1920’s? How about this? In the 20’s there was this rather unusual fashion due to very snug hairdo’s and hats. It’s not really a wig, but it’s not hat either, but something in between. Very fine metal wires/bullions have been sewn onto thin fabric base, which is very head-hugging. Metal wires created hair-like forms, waves, buns and little braids. There could also be some decorations like silk flowers and hair buckles.

I am not exactly sure what these were used for. If they were used in theater or were they evening attire of renowned flappers. I don’t unfortunately own one, because they are extremely expensive to buy, but you can check from my Pinterest board what they look like. It’s also very difficult to find any information about these, so I can’t really tell you much more about them. Looks like this fashion didn’t last very long, but because they basically last forever, there are some of these at online marketplaces. It’s pretty difficult to find authentic photos of women wearing these, but I managed to find couple of those too. I also scanned couple of my 1920’s film star cards, otherwise this post would have been without photos. These ladies could have been wearing similar wigs too, but I think they have their own hair in these photos.

Aileen Pringlen huippuroolit sijoittuvat 20-luvun Hollywoodin mykkäelokuviin. Äänielokuvien tullessa hänen uransa pikkuhiljaa hiipui pois, vaikka tekikin pieniä rooleja 40-luvun loppuun asti. /
Hight of Aileen Pringle’s acting career was in 20’s silent films in Hollywood. When sound films came, her career slowly started to fade away, even though se did make small roles until the end of 1940’s.
Ellen Richterin huikean suosion ja tuottaja/ohjaaja-miehensä avustamana hän perusti oman tuotantoyhtiön joka tuotti pääasiassa hänelle räätälöityä elokuvia. Juutalaisena hänen toimintapainotteinen näyttelijänuransa Itävallassa päättyi kutakuinkin Hitlerin valtaannousuun. Ellen muutti ensin Ranskaan ja sieltä myöhemmin Yhdysvaltoihin. Äänifilmit päättivät hänenkin uransa. /
With the help of her huge success and her producer/director husband, Ellen Richters launched her own production company, which produced films mainly tailored to her. As a Jew, her action packed acting career finished in Austria pretty much that time when Hitler rose in power. Ellen moved first to France and then later to USA. Sound films ended her career too.

2 Comments Add yours

  1. Maarit says:

    Kiitos tästä ihanasta postauksesta. Nyt sitte vaan näyttelyä odottamaan. Toivon mukaan korona ei pilaa sitä.

    1. Rhia says:

      Maarit – Eipä kestä, kiva jos siitä oli iloa. Eiköhän tilanne keväällä taas normalisoidu sen verran että näyttelyihinkin päästään.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.