Kokkoyö / Bonfire night

Loka-marraskuu on eräs lemppariajankohdistani vuodenkierrossa. Illat pimenevät ja tähdet ovat taas valoisan kesän jälkeen nähtävissä (täällä maalla näkyy jopa linnunrata!). Voi polttaa kynttilöitä lyhdyissä ja ripustaa tunnelmavaloja ulos ja sisälle. Lokakuu itseoikeutetusti tietysti synttärikuukautenani on suosikki. Sen lisäksi myös Halloween (jota rakastan) ja supisuomalainen kekri osuvat sinne. Marraskuussa karnevaali jatkuu sillä Englannissa vietetään 5.11 erityistä Kokkoyötä (Bonfire night). Kokkoyönä muistellaan Englannin Gunpowder plottia, Ruutikapinaa, jossa katoliset aikoivat räjäyttää parlamentin ylähuoneen, vuonna 1605. Kapina epäonnistui ja syylliset saatettiin edesvastuuseen. Päätekijänä pidettiin Guy Fawkes-nimistä kaveria, joka pidätettiin maanpetoksesta ja tuomittiin tovereineen rangaistuksista hirvittävimpään: “hirtettäväksi, revittäväksi ja paloiteltavaksi” (engl. hanged, drawn and quartered). Kaksi jälkimmäistä tapahtui henkilön vielä ollessa elossa (vangit eivät siis läheskään aina kuolleet hirttämiseen).

Tapauksesta lähtien marraskuun viidentenä on Britanniassa juhlittu kuninkaan pelastumista salamurhalta sytyttämällä kokkoja ja polttamalla Guy Fawkes-nukkeja niissä. Nykyisin myös ilotulitukset ovat suosittuja kokkojen sijaan. Tapana on myös ollut että lapset seisovat Guy-nuken kanssa kadunkulmassa keräämässä rahaa (“Penny for a guy?”). Mitä hienompi nukke, sitä enemmän rahaa. Kolikoilla on sitten ostettu ilotulitteita (tai karkkia kuten isäntä). Itse Ruutikapinaa on käytetty hyvin vähän modernissa viihteessä, mutta Guy Fawkes-naamarit ovat varmasti lähes kaikille tuttuja, jos ei muualta niin ainakin V niinkuin verikosto-leffasta. Vaikka nykyisin Guy Fawkesin todellista osallisuutta kapinaan on jopa epäilty, hänestä on muodostunut vallankumouksen ja modernin kapinan esikuva.

Kekri
Eurooppalainen maatalousyhteisöjen syysjuhla. Kekrin aika kestää Mikkelinpäivästä entiseen Pyhäinmiesten-, nykyiseen Pyhäinpäivään (31.10-6.11) ja merkitsee jonkin päättymistä. Se oli sadonkorjuun aikaa ja karjamarkkinoiden sesonkia. Alunperin suomalainen kekri ei ollut vainajien muistojuhla, vaan on muodostunut sellaiseksi myöhemmin kun kirkollinen pyhäinpäivä sattuu (miten paljon sattumaa tämä on, on tietysti arvailujen varassa, yhden teorian mukaan kirkko järjesti omat juhlapyhänsä samoihin ajankohtiin pakanallisten kanssa saadakseen tavallisen kansan kirkkoon) samaan ajankohtaan. Kekriperinteisiin kuuluivat naamiaisasuiset kekripukit jotka kiersivät taloissa etsimässä kestitystä. Kekrin viettoon kuului runsas sadonkoruuateria, leikkejä, loitsuja ja lauluja jotka kirkko myöhemmin kielsi pakanallisena taikauskona.

Meillä juhlitaan tänä vuonna Halloweenia Kokkoyönä. Se vähän kuin sitoo yhteen englantilaisen kokkoyön, suomalaisen kekrin ja Halloweenin. Vaikka modernit halloween-perinteet ovat varsin amerikkalaisia, juhlan historia juontuu jo antiikin Rooman juhlapyhistä, kelttiläisessä mytologiassa ja pakanallisessa Samhain-juhlasta. Katolilaiset juhlivat pyhäin ja marttyyrien päivää 1.11 ja Latinalaisessa Amerikassa se tunnetaan nimellä Kuolleiden päivä, Dia de los muertos. Vastaavia pyhäinpäiviä löytyy lähes kaikista kulttuureista, eri nimillä, kun taas Halloweenia juhlitaan perinteisesti pyhäinpäivän aattona. 

Kurpitsan teurastus on sotkuista puuhaa, kurpitsan mehu värjää
vaatteet ja työtasot. /

Slaughtering pumpkin is messy, juice stains your
clothes and counter tops.

Halusin kokeilla ensimmäistä kertaa kurpitsalyhdyn tekemistä joten hommasin kaupasta talvikurpitsan. Vinkkinä ja varoituksena niille jotka eivät vielä ole hommaa kokeilleet; jos haluat kokata kurpitsasta ruokaa ja haluat säästää “kuoret” kurpitsalyhdyksi, hanki kunnon työkalut. Kurpitsa on oikeasti aika kovaa tavaraa sisältä joten sen kovertaminen on työlästä. Lusikka on jokseenkin turha, sillä saa vain kämmenensä kipeäksi. Jäätelökauha on kohtalaisen kätevä jos se on reunoista suht terävä. Itse totesin tehokkaimmaksi työkaluksi omenaporan. Sen harkotettu reuna pureutui kurpitsaan parhaiten, tosin pitkän työkalun saaminen pienen kurpitsan sisään on hankalaa. Osta siis iso kurpitsa. Jos sen sijaan et välitä ruuasta vaan haluat vain fiilistellä hienoa lyhtyä, työkaluiksi riittää aloittelijalle viisipiikkinen ja lyhytteräinen veitsi. Isossa maailmassa toki myydään ihan erityisiä kurpitsankaiverrustyökaluja joilla homma käy kätevimmin.

Kurpitsan sisällöstä syntyi maukasta kurpitsa-bataattikeittoa jonka ohje löytyy Valion sivuilta. Itse tosin terästin makua raastamalla joukkoon pienen palan tuoretta inkivääriä. Siitä tuli niin hyvää että varmasti valmistan sitä myös ensivuonna (kunhan olen hommannut parempia työkaluja). Kurpitsansiemenet paahdoin uunissa herkulliseksi snacksiksi, jotka hupenevat näemmä parempiin suihin (eli minun) alta aikayksikön. Päivälliseksi meillä on tarjolla hirvipaistia ja illalla sytytän kynttilän Guy Fawkes-kurpitsalyhtyyn. Ohje kurpitsansiemeniin tässä:

Paahdetut kurpitsansiemenet
oliiviöljyä
kurpitsansiemeniä
suolaa
valkosipulijauhetta
mustapippuria

Irrota oranssi rihmasto siemenistä ja liota niitä hetki kylmässä vedessä. Huuhtele siemenet puhtaaksi lävikössä ja levitä sen jälkeen keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan yön yli. Levitä kuivat siemenet uunipellille ja lorauta päälle noin pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Mausta oman maun mukaan. Minä ripottelin pinnalle suolaa, valkosipulijauhetta ja rouhittua mustapippuria. Paahda uunissa noin sadassa asteessa kunnes ovat kullanruskeita. Voit tarvittaessa käännellä niitä tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Minä totta puhuakseni unohdin ne uuniin, joten en osaa sanoa kauanko siinä tarkalleen ottaen meni, ehkä tunnin tai pari. Tarkkaile paahtamisen aikana, uuneissakin voi olla eroja.

Paahdetut siemenet voi nauttia sellaisenaan tai vaikka kurpitsakeiton päällä (tosin ne menettävät rapsakkuutensa hetken keitossa lilluttuaan). Paahdetut siemenet säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin viikon-pari.

Paahdetut siemenet ovat syötävän hyviä! /
Roasted seeds are so good!

October-November is one of my favourite time of the year. When nights get darker you can see stars again, after long bright Summer (here in the countryside we can even see the Milkyway!). You can light candles and hang season lights inside and out. October is my birth month, so obviously it’s my favourite. But also it has Halloween (which I love) and Finnish Kekri. November 5th we have British Bonfire night. It is time to remember the Gunpowder plot, when catholics were trying to explode the House of Lords in 1605. Rebellion was a failure and guilty ones were captured. Guy Fawkes was seen as the designer of the plot and he and his mates were arrested and sentenced to have the most horrible punishment of all. They were hanged, drawn and quartered. Two of the latter happened when person was still alive (so not all prisoners necessarily died on hanging).

Since that day people have celebrated the King’s escape of assassin by burning Guy Fawkes-dolls on bonfires on November 5th. Fireworks are also popular replacement for bonfires. Apparently the habit has also been that kids display their Guy-dummy at the street corner and collect money (“Penny for a guy?”). The better the dummy, more money they got. They they used the coins to buy fireworks (or sweeties, like my hubby apparently did). The actual Gunpowder plot is not very much used in modern entertainment, however most people recognize the Guy Fawkes masks atleast from the V for Vengeance-movie. His part on the actual treason has been doubted later on, but even so he has turned into role model of revolution and modern mutiny.

Kekri
It is the Finnish and European Autumnal celebration of agricultural societies. Kekri starts on 31. of October and finishes on 6th of November. It means and ending of the farmers year, ending of the harvest season and time of cattle market. Originally Finnish Kekri was not to commemorate the dead, but it turned into such later when church holiday happened  (how much of a co-incident it is, is only a guess, according to one theory religious holidays were put to same dates as pagan so church would get ordinary people to go to masses) to appear at the same time. Kekri traditions include kekri goat costumes. People would dress up in them and go from house to house, demanding a feast. Other traditions included harvest feast, games, songs and spells, which church later banned as pagan hocus pocus.

We are celebrating the Halloween on Bonfire Night. It sort of combines the English Bonfire Night, Finnish Kekri and Halloween. Even though modern Halloween traditions are very American, the history of it goes all the way back to Roman festivities, Celtic mythology and pagan Samhain. Catholics celebrate their Saints and martyrs day on 1.11 and in Latin America the day is known as Day of the Dead, Dia de los Muertos. Similar things can be found pretty much in every culture around the world, with different names, however Halloween is celebrated traditionally on the eve of All Saint’s day or All Hallow’s day.

I wanted to try first time carving the jack-o-lantern for the season. So I bought a winter pumpkin. As a tip and a warning for those who have not yet done it: if you want to make food of your pumpkin and also turn it into a jack-o-lantern, get proper tools. Pumpkins are actually rather hard inside so carving the pumpkin flesh for food is pretty hard. Plain spoon is pretty much useless, you only get the palm of your hand sore. Ice cream scoop is handy, if it’s sharp enough on the edges. I found the most usefull tool at hand to be the apple corer. It was biting the pumpkin pretty good, even though it was too long to fit inside my little pumpkin. So buy a larger pumpkin. If you want just to get a cool jack-o-lantern, your own hand and knife with small blade are enough for a starter. Or you can also spend your money on fancy pumpkin carving set.

Kurpitsatyökalut, jokseenkin hyödyttömiä paitsi omenapora. /
Pumpkin tools, pretty useles except the apple corer.

I turned the insides of the pumpkin into delicious pumpkin-sweet potato soup, which I spiced up with grated fresh ginger. Recipe came from the online recipe page of Finnish Valio, but you can find the translation at the end of this post. Pumpkin seeds I roasted in the oven. They turned out really lovely and apparently I am eating them like candy now. For dinner we are having a moose roast and I have my Guy Fawkes- jack-o-lantern ready for the evening. Here’s the recipe for pumpin seeds:

Roasted pumpkin seeds
olive oil
pumpin seeds
salt
garlic powder
black pepper

Clean the seeds of the orange stringy pulp. Soak seeds little while in a bowl of cold water. Then rinse them in a sieve properly. Spread seeds on kitchen towel and let them dry overnight. Then spread them on the oven pan and drizzle about two table spoons of olive oil on top. Season to your liking, I used salt, garlic powder and ground black pepper. Roast in the oven in 100 degrees of Celcius untill golden brown. To tell the truth, I sort of forgot them in the oven so I don’t really know how long they were there. An hour or more perhaps. Keep an eye on them during roasting to make them perfect and you can turn them around every now and then to get more even roast. 

Eat them as a snack as they are or sprinkle ontop pumpkin soup (allthough they tend to loose their crunchyness when they soak in the soup for awhile). Roasted pumpkin seeds stay good in airtight container for about a week or two.

And then the soup recipe by Valio:

Pumpkin-sweet potato soup
500 grams of pumpkin
500 grams of sweet potato
8-10 deciliters of water
1 pot of vegetable or chicken stock
1 ml of ground nutmeg
1 teaspoon of salt
black pepper
2,5 dl of double cream

Cut the pumpkin and sweet potato into small cubes (or what ever the shape it comes from your pumpkin carving). Add them into the boiling vegetable stock and allow to simmer until thoroughly cooked. Take off the stove and puree with food processor or wand blender. Season to your liking. I also added small lump of grated fresh ginger to the mix while it was boiling. Add cream and bring to boil. Serve hot with dollop of creme fraiche ontop and freshly baked roll.

Inkiväärillä maustettu kurpitsa-bataattikeitto on parasta kasviskeittoa
jota olen ikinä tehnyt. Ranskankerman kanssa tietysti! /
Pumpkin-sweet potato soup, spiced with fresh ginger is the best
vegetable soup I have ever made. With creme fraiche of course. 

“Remember, remember
the fifth of November
the Gunpowder treason and plot.
I see no reason,
why gunpowder treason
Should ever be forgot”

2 Comments

 1. MariaS says:

  Nämä muiden maiden ja kulttuurien juhlat/tavat ovat niin mielenkiintoista luettavaa! Ja naamiohan toki on tuttu, mutta sen tausta pääsee aina välistä unohtumaan.
  Onkohan kurpistan kaivertaminen pelkästään jenkkien juttu ja mistä lienee sekin lähtöisin…

  1. Rhia says:

   MariaS – Alunperin kaiverrushomma on kuulemma irlantilaista perua ja kulkeutui irlantilaisten imigranttien mukana Amerikkaan 1800-luvulla. Mutta irlantilaisilla ei ollut kurpitsoita joten kaiversivat turnipseja, lanttuja ja muita isoja juureksia. Amerikasta sitten löytyi kurpitsa jota olikin helpompi kaivertaa (on sekin silti aika työlästä).

   Minusta on hirveän kiinnostavaa että näennäisesti niinkin samanlaisten länsimaisten kulttuurien kuin Suomen ja Iso-Britannian tavat eroavat aika paljon kun niitä alkaa tarkastelemaan. Ja paljon on semmoista josta en tietäisi mitään pelkkänä tavallisena turistina.

Comments are closed.