Isokyrön ostoskorissa / Shopping at Isokyrö

on

Palataan historiahommiin vielä sen verran, että esittelen Isonkyrön markkinoiden ostokset. Kuvasta puuttuu vain pieni puukiila, jonka ostin puusepältä nypläystyynyä varten, siitä kun puuttui jarru. Hän veisteli sen siinä odottaessa ihan toiveiden mukaan.

Elävöityshommiin sopivien astioiden löytäminen ei aina ole ihan helppoa joten kun törmäsin markkinoilla edullisiin saviastioihin niin nappasin mukaani varsin perinteisen punasavikulhon. Se käy puuro- ja soppalautasesta ja muutkin särpimet siitä voi tarvittaessa nauttia. Savikulhon myynyt herra kertoi tehneensä niitä jo yli 40 vuotta ja saman käsityöläisen astioita löytyi muiltakin elävöittäjiltä.

Yksi parhaista ostoksistani olivat lampaankarva-pohjalliset. Sain tällaiset pohjalliset arvontapalkintona parisen vuotta sitten ja ne ovat ehdottomasti parasta mitä voi kenkiinsä tuupata. Olin jo kaipaillutkin uutta paria. Niin hyvät kuin turkispohjalliset ovatkin, nekin ajanoloon kuluvat eikä varaparin hankkiminen ole ollenkaan huono idea. Ne pääsivät jo heti käyttöönkin sillä markkinoilla sunnuntain vesisade pakotti vaihtamaan nahkakengät kumppareihin ja nämä pohjalliset kumppareissa tuntuivat kuin olisi pilvillä kävellyt.

Pieni ruskea palikka pohjallisten päällä on magneettinen pussinsulkija jollaista olen kaipaillut työhuoneen kahvipussia varten. Toki tavallinen pyykkipoikakin hoitaisi homma, mutta tämän saa näppärästi jääkaapinoveen talteen silloin kun sitä ei käytetä.

Vaaleanpunainen nauha on vanhaa samettinauhaa. Vaikka minulla ei tälle vielä olekaan varsinaista käyttöä, ostan vanhoja ompelutarvikkeita varastoon aina kun törmään niihin. Ne ovat täysin erilaista laatua kuin modernit, eikä vastaavia välttämättä edes saa enää uutena. Tämäkin samettinauha on erikoista tuppiloksi kudottua nauhaa jossa sametti on kudottu toiselle puolelle.

Pyöveli-romaanin ostin lukemiseksi, koska Annelin luento oli niin kiinnostava ja halusin tietää lisää pyöveleistä. Sain tällaisen yksilön, jota kirjailija käytti luentonsa muistilappuna ja oli merkinnyt joitakin kohtia värikkäillä tarroilla. Voi olla etten raaski irrottaa noita merkkejä ollenkaan. Omistuskirjoituskin löytyy kirjan alkulehdiltä. Ja karkkipussi oli ostettava koska myyjä antoi loistavan vinkin inkivääriteen (rakastan inkivääriteetä) tekemiseen: jauha pussillinen tai pari karkkeja hienoksi jauhoksi tehosekoittimessa ja säilö purkkiin. Valmista tee lisäämällä lusikallinen tai pari jauhoa mukilliseen kuumaa vettä. Yleensä teen inkivääriteeni tuoreesta inkivääristä, mutta se pilaantuu jääkaapissa aika nopeasti joten tämä jauhehommeli voisi olla hyvä hätävara kun inkivääriteen himo iskee kylmällä talvikelillä.

inenglish

Let’s return to the historical stuff for one more post. I have to show you what I bought from Isokyrö market.  One item didn’t made it to the photo because it’s in use on my bobbin pillow. It was missing a break so I ordered one from the carpenter, which he made quickly while I waited.

Sometimes it’s tricky to find suitable table ware for the living history events. So when I saw some quite nice clay pottery, I decided to buy rather traditional red clay plate for re-enactment purposes. It works for porridge and soup and other meals too. Gentleman who sold it, told me he have been making them over 40 years now. Several other re-enactors have his plates in use.

One of my best buys from the market were these sheep fur insoles. I got a pair two years ago as a raffle gift and they are the best thing you can ever shove inside your shoes. I had been thinking of getting another pair already. As good as they are, they do wear out eventually, so buying a spare pair seemed like a good idea. I already put them to use, when I had to swap my shoes to wellies. These inside my wellies felt like walking on clouds.

Little brown wood block on top the insoles is bag closure clip. I needed one for the coffee bag at work. Ordinary clothes pin would work too, but this you can cleverly store on the fridge door because it’s magnetic.

Pink ribbon is actually velvet. Even though I don’t have a use for it just yet, I always buy vintage sewing supplies when I find them with affordable price. They are tricky to find and they are often much better quality than modern. This velvet ribbon is actually tubing where velvet is on the other side.

I bought the Executioner novel because lecture by Anneli Kanto was so interesting and I wanted to know more. I got the actual copy she used as a reference on her lecture. She had marked some bits with colourfull tapes. Perhaps I don’t dare to remove the markings at all. There is also her signature inside. Bag of sweeties I had to buy because I got such a good tip from the seller for ginger tea (I love ginger tea). Grind a whole bag (or two) of strong ginger sweeties in a blender into very fine powder and store it in a jar. Make tea by adding one or two teanspoons of powder into a mug of hot water. Usually I make ginger tea from fresh ginger, but unfortunately that doesn’t last very long in fridge, so this might be good replacement option when acute ginger tea graving hits on cold winter day.

isok_ostokset

2 Comments

  1. Hehkuvainen says:

    Minä olen tehnyt inkivääriteetä ihan tavallisesta kaupan jauhetusta inkivääristä. Riittävän hyvin on toiminut :).
    Joko kuuntelit Areenasta Hannele Klemettilän Keskiajan pyövelit -esitelmäsarjan? Siinä oli paljon juttua pyöveleistä. http://areena.yle.fi/1-3535615

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Mutta siitä jää sitä putua sinne kuppiin ja se on ällöä :P nää karkit liukenee kokonaan. Mä en pysty kuuntelemaan Areenaa töissä eikä kotona oikein ikinä oo mahdollisuutta, niin en oo koskaan ees kattonu mitä radion puolelta siellä on tarjolla. En siis tiennyt tuosta mitään. Mutta pitää katsoa jos joku kerta ehtisi sen kuunnella.

Comments are closed.