Scones & cream tea

Muistaakseni lupasin toissajoulun tienoilla, kun sain joululahjaksi Downton Abbey-kirjan, että palaan asiaan kunhan olen testannut muutamia reseptejä. Ajattelin ensin kokeilla helpompia reseptejä, että pääsen alkuun ja edetä siitä sitten vähän monimutkaisempiin juttuihin. Ja mikäs sen helpompi homma kuin teeleivät eli skonssit, joita nautitaan Englanissa teeaikaan. Olen ehtinyt tehdä skonsseja jo useampaan kertaan, en vain ole muistanut kirjoittaa niistä. Mielestäni skonssit ovat vähän kuin englantilainen vastine meikäläisille laskiaispullille joten postauksen ajoitus laskiaisaikaan on aika täydellinen.

Afternoon tea – Iltapäivä-tee, klo 16-18 välillä teen tai kahvin kanssa tarjoiltava kevyehkö ateria, joka koostuu suolaisista ja makeista tarjottavista
Clotted cream – Hyytynyttä kermaa joka on vähän kuin kermavaahdon ja voin välimuoto
Cream Tea – Kevyt iltapäivä-tee, jolla tarjoillaan teen tai kahvin lisäksi makeita skonsseja, jotka nautitaan hillon ja hyytyneen kerman kera
Skonssi – Englantilainen pullan tapainen leivonnainen, joka valmistetaan ilman hiivaa

Mutta aloitetaan hyytyneestä kermasta, skonssien kanssa nautittavasta herkusta. Suomesta ei hyytynyttä kermaa saa valmiina, toisin kuin Englannissa, mutta sitä voi tehdä itse. Periaatteessa valmistaminen ei ole vaikeaa, se vain on tosi hidasta. Ohjeet tässä:

Hyytynyt kerma / Clotted cream
2-3 purkillista kermaa (ei UHT) tai
4-6 dl raakakermaa suoraan maidontuottajalta

Kaada kerma syvälaitaiseen uunivuokaan. Laita vuoka uuniin 82-85 asteeseen, kannella peitettynä. Kerman annetaan tekeytyä uunissa 8-12 tuntia. Kermaa ei pidä ronkkia tässä välissä vaan antaa rauhassa olla, jotta kuori muodostuu. Tämän jälkeen kerma otetaan uunista ja annetaan jäähtyä huoneenlämmössä, edelleen ronkkimatta sitä. Kun astia ja kerma on jäähtynyt, se siirretään asettumaan jääkaappiin vielä noin 8 tunniksi.

Nyt hyytynyt kerma voidaan kuoria päältä esim lasipurkkiin. Pohjalle jäänyt nestemäinen kerma voidaan käyttää leivontaan tai ruuanlaittoon. Hyytynyt kerma säilyy korkeintaan 3-4 vuorokautta.

Omasta mielestäni hyytynyt kerma on parasta juuri skonssien päällä mutta sitä voi toki käyttää muuhunkin. Sitä voi lisätä perunamuusiin tai munakkaaseen, levittää paahtoleivälle tai jälkiruuan päälle kermavaahdon tai jäätelön tapaan. Sillä välin kun hyytynyt kerma on tekeytymässä jääkaapissa voikin valmistaa skonssit. Netti on täynnä sopivia skonssireseptejä, englantilaiset tosin käyttävät yleensä ns. itse-kohoavia jauhoja (self-raising flour)  jossa on nostatusaine valmiina mukana. Tämä resepti on sovellettu suomalaisille jauhoille. Sekaan voi laittaa myös kuivattuja marjoja tai hedelmiä, lorauksen sitruunamehua tai muita mausteita kuten kanelia. Tämä resepti on kuitenkin se kaikkein tyypillisin, ilman mitään lisäkkeitä.

Skonssit
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(1/3 tl suolaa)
100 g voita huoneenlämpöisenä
4 rkl sokeria
2,5 dl maitoa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi voi jauhojen sekaan, kunnes seos on murumaista. Sekoita mukaan sokeri. Lisää maito vähitellen sekoittaen samalla puuhaarukalla tai käsin. Seoksen pitäisi olla koostumukseltaan pehmeää ja tarttuvaa. Lisää tarvittaessa vähän jauhoja tai maitoa koostumuksen korjaamiseksi.

Siirrä taikina jauhotetulle työtasolle. Kauli tai taputtele siitä noin 2 cm paksuinen levy. Ota pyöreä muotti jonka halkaisija on noin 5 cm ja painele taikinasta pyörylöitä. Voit käyttää myös kahvikuppia tai juomalasia muottina. Kokoa taikinan rippeet ja muotoile niistä uusi tasainen levy. Tee näin uudestaan kunnes koko taikina on käytetty.

Siirrä skonssit uunipellille, (ripottele niiden päälle vähän jauhoja) ja paista ne uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia, tai kunnes ne ovat kohonneet ja paistuneet kullanruskeiksi. Taikina riittää 10-18 pieneen skonssiin, eli noin yhteen pellilliseen.

Skonssit ovat parhaimmillaan vastaleivottuina. Niissä ei ole juuri lainkaan sitkoa, joten ne kuivettuvat parissa päivässä. Tykästyin skonsseihin koska ne muistuttavat paljon lapsuuteni herkkua, hillopullia. Skonssi siis halkaistaan, pohjan päälle levitetään hilloa ja hyytynyttä kermaa ja painetaan “kansi” päälle. Englantilaiset kiistelevät alituiseen siitä tuleeko hillo levittää kerman alle vai päälle. Skonssien kanssa nautittava hillo on vapaavalintainen mutta Englannissa useinmiten se on mansikkahilloa tai vadelmahilloa. Ja jos hyytyneen kerman valmistaminen tuntuu liian aikaavievältä, voi sen toki korvata kermavaahdolla kuten minä tällä kertaa tein. Maku ja koostumus tosin on erilainen.

inenglish

I think I promised couple years ago at Christmas, when I got the Downton Abbey book as a prezzie, to make posts about the recipes in the book. I thought I’d start from the easy ones and what easier than scones for cream tea. I have made them already couple times, but always forgot to post about them. But let’s start with something even easier to make. I was rather surprised to hear that clotted cream is easy to make at home. Here in Finland you can’t buy clotted cream, so only way to get it is to make it yourself. I found the recipe online:

Clotted cream
2-3 cartons of cream (not ultra pasteurized) or
4-6 deciliters of raw cream directly from the farm

Pour cream into high edged oven dish, cover with lid. Heat oven to 82-82 Celcius and put cream in for 8-12 hours. Allow to set without stirring. Then allow to cool down in room temperature without breaking the skin. After it’s cooled down, put in fridge for another 8 hours. When it’s set you can peel the clotted cream into a glass jar. Liquid cream on the bottom you can use for cooking or baking. Store clotted cream 3-4 days at most.

I think clotted cream is best on scones, but you can also use it for cooking. Add it to potato mash or omelet. Spread ontop of toast or use to replace ice cream or whipped cream on your dessert. But, while the clotted cream is setting in the fridge, you can make scones. There are plentitude of good scone recipes online. However they are often using self-raising flours, which are not available here in Finland. This recipe is adjusted for finnish non-raising flour, but feel free to replace that and baking powder with self-raising flour. You can also add raisins, dried berries, splash of lemon juice or other flavourings like cinnamon. However, as far as I understand, this plain recipe is the most traditional one.

Scones
7 dl of wheat flour
2 tea spoons of  baking powder
(1/3 tea spoon of salt)
100 g butter, room temperature
4 table spoons of  sugar
2,5 dl of milk

Preheat oven into 225-230 degrees.
Mix flour, baking powder and salt in a bowl. Use your fingers to rub in the butter, continue until crumb-like consistency. Mix in the sugar. Add milk while stirring with wooden fork or your hand. Dough should be quite soft and little sticky. Add little bit of flour or milk if needed. Handle the dough as little as possible.

Flour your hands and place the dough on floured table. Tap or roll into about 2 cm (about an inch) thick sheet of dough. Take your round pastry mold and cut as many scones as you can. You can also use cup or drinking glass as a mold. Collect the rest of the dough, make another ball and roll it into sheet again. Repeat as long as all dough is used.

Put your scones on to the oven pan (floured or with baking sheet), sprinkle some flour ontop and bake in the middle of the oven about 10-15 minutes or as long as they have raised and are golden brown. There is enough for about 10-18 little scones, basically enough for one baking pan.

Scones are best freshly baked. They dry rather quick, so it’s best to eat them soon after baking. I like scones because they are similar to my childhood treats, jam buns. So you cut the scone in half, spread some jam and clotted cream on the bottom half, place the top half on it and that’s it. Use jam of your liking, allthough in England it’s most often strawberry or raspberry. They also have this ongoing argument is the jam supposed to be under or ontop of the cream. If clotted cream is too timeconsuming for you, you can replace it with whipped cream. Allthough flavour and texture is quite different.

In Finland (and Sweden) we have this traditional treat called “Laskiaispulla”, which is basically soft sweet bun, cut in half and filled with either almond paste or fruit jam and topped with whipped cream. It is served once a year during the time just before Eastern lent, especially on Shrove Tuesday. Tradition came to Finland from Sweden in the 1950’s. Scones are very similar to the Laskiaispulla, so this is the perfect time to make them too.