Ruusuista juomaa / Rosy drinks

on

Toissakesänä sain eräässä kahvilassa ensi kerran maistaa ruusulimonadia. Makuelämys oli niin mainio, että mietimme ystäväni kanssa voisiko ruusulimonadia tehdä itse. Päädyimme lopputulokseen, että samantyyliseen makuun saattaisi päästä tekemällä itse ruususiirappia ja sekoittamalla sitä kivennäisveteen. Viime juhannuksena otinkin sitten projektiksi kokeilla ruususiirapin tekemistä äitini ruusupuskien antimilla. Projektini meni vähän mönkään. Löytämäni ohje käski keittää siirappia pitkään jotta se kiinteytyy. No minähän sitten keittelin antaumuksella ja siitä tuli purkissa sokeria (ei menny niinkuin Strömsössä). Se siis kiteytyi eikä sen jälkeen enää oikein liuennut kylmään juomaan. Pystyin kyllä käyttämään tätä mukavasti ruusulta maistuvaa sokeria mm. aamupalajugurtissa ja teessä.

Äitini kokeili myöhemmin ruususiirapin tekoa uudelleen ja saikin aikaan varsin mukavalta maistuvaa ruusunpunaista siirappia, joka liukeni hienosti kivennäisveteen. En voi siis vielä kehua täysin itse tekemälläni ruususiirapilla, onneksi kuitenkin sain äidiltä uuden erän ruususiirappia taas tänä kesänä. Ruususesonki ei ole ihan vielä ohi, joten tässä ohje siirapin tekoon. Määrät ovat viitteellisiä.

Ruususiirappi
2 kuppia tiiviisti pakattuja ruusun terälehtiä
3 kuppia vettä
3 kuppia sokeria

Puhdista ja huuhdo terälehdet. Liota niitä vedessä yön yli jääkaapissa. Kiehauta ruusuvettä terälehtineen, lisää sokeri. Keitä seosta noin 10 minuuttia. Siivilöi terälehdet pois. Säilö desinfioituun pulloon. Säilytä jääkaapissa. Sekoita reilu loraus siirappia lasilliseen kivennäisvettä. Sopii myös vaniljajäätelön kanssa, lettujen päälle tai kuumaan veteen sekoitettuna. Jos haluat tehdä rakeisempaa sokeria, keitä pidempään. Sokeriin voit jättää myös terälehdet antamaan makua ja rakennetta.

inenglish

Two summers ago I tasted rose lemonade in a cafe for the very first time. It was so delicious that me and my friend started to wonder is it possible to make it yourself. We came up to the idea that similar result might be acheavable by mixing rose syrup and mineral water. Last Midsummer I tried making rose syrup of my mums roses. My project was a sort of a failure. The recipe I found claimed that syrup should be boiled a long time. So I did, without hesitation and it turned into sugar. It crystallized in a jar and didn’t solve into the cold drinks anymore. I was still able to use that lovely rose flavoured sugar in my breakfast yogurt and tea.

Later on mum tried making rose syrup and managed to create quite lovely tasting, rosy red syrup which mixed nicely with mineral water. I haven’t been able to try again myself, but I managed to get couple new bottles from mum this summer. Rose season is not over just yet, so here’s the recipe. Amounts are just guidelines.

Rose syrup
2 cups of tightly packet rose petals
3 cups of water
3 cups of sugar

Clean and rinse rose petals. Soak them in water over night in fridge. Bring rosewater with petals to boil, add sugar. Boil about 10 minutes. Sieve the petals out. Bottle and store in fridge. Mix with mineral water to get refreshing summer drink. Works also with vanilla ice cream, on top of pancakes or mixed with hot water for a drink. If you want to make sugar, boil longer. You can leave the petals in the sugar to give it more flavour and substance.

rosesyrup

roselemonade

Viimekesäinen siirappikokeiluni, joka kiteytyi purkissa sokeriksi. 
 Jätin terälehdet mukaan. Varsin herkullista sekin. /
My last years syrup try out, which crystallised in the jar.
I left the petals in. It was still very delicious.

rosesyrup2

Äidin tänä kesänä tekemät ruususiirapit, kellertävä on juhannusruususta. 
Viimevuotinen siirappi oli paljon helakamman punaista väriltään. 
Maku on kuitenkin yhtä herkullinen. Lasissa vissyyn sekoitettuna. /
Mum made two different sorts, Burnet rose and some red wild rose.
Last years syrup was much brighter red in colour. However the taste
is as delicious as last year. In the glass mixed with mineral water. 

4 Comments

 1. Elise says:

  Mielenkiintoista! Löysin ohjeen ruusulikööriin, ja ajattelin kokeilla sitä. Siitäkin huolimatta, että en itse juo. Mutta voihan niitä tyrkyttää joululahjoiksi? Tämä sinun juomasi kuulostaa paremmalta.

  1. Rhia says:

   Elise – Voisin kyllä mielelläni kokeilla ruusulikööriä. Ehkä ensi kesänä sitten sitä :D Siirappi on siitä kätevää että sitä voi tuupata moneen paikkaan sellaisenaan. Itse tykkään eniten juuri vissyyn sekoitettuna janojuomana. Ja mansikoiden ja kermavaahdon päälle kaadettuna oli myös erittäin hyvää.

 2. Vaikuttaa ihan kiinnostavalta ohjeelta. Harmi ettei omassa pihassa kasva ruusuja, joista saisi edes pieneen juomaan aineksia. Jospa keksisi ensi kesänä jonkun paikan josta saisi.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ehkäpä jonkun tutun tai sukulaisen pihasta löytyisi puskia joita voisit käydä hyödyntämässä? Meillä niitä kasvaa myös villinä ympäri pihapiiriä. Äitini käyttämä punainen ruusu on käsittääkseni joku villiruusu.

Comments are closed.