DIY – hihalaput / DIY – sweat guards

Ei ole kuulkaa vanhaksi tulemista vaikka sekin vuotuinen merkkipäivä on ihan nurkan takana. Tukholman keikka vei mehut niin totaalisesti etten ole jaksanut edes pikkiriikkistä postausta blogiin vääntää. Ensiviikolla on kumminkin tulossa ainakin arvontaa ja nyt polkaisen tulemaan tämmöisen pienimuotoisen tutoriaalin.

Vintageharrastajana tykkään kovasti hihalapuista, kainalolapuista, hikilapuista, millä nimellä niitä nyt kukakin tykkää kutsua. Tiedän että joidenkin mielestä nämä ovat ällöttäviä, mutta itse en koe että niissä on mitään sen ällöttävämpää kuin hikisessä vaatteessakaan. Vintagevaatteet ovat usein arkoja materiaaleja tai villaa jonka puhdistaminen kainalohiestä voi olla vaikeaa. Hiki pinttyy materiaaleihin helposti jos niitä ei ole mahdollista pestä 60 asteessa. Kun hikoilee hulluna (kuten minä) niin kainalolaput ovat pelastus. Ne ovat pienet kainalon muotoiset tekstiililappuset jotka kiinnitetään käsiompelein puvun sisäpuolelle kainaloon. Siten hiki ei mene suoraan vaatteeseen vaan siihen lappuseen. Pesua varten laput ratkotaan irti ja pesun jälkeen ommellaan takaisin paikoilleen. Puku säästyy tiheiltä pesuilta ja pysyy raikkaampana kainaloistakin.

Kainalolappuja saa ompelutarvikeliikkeistä valmiina, mutta minä ompelen ne mieluummin itse. Silloin voin käyttää mieleisiäni pehmeiksi kuluneita puuvillakankaita. Kaupan valmislapuissa on lisäksi sisällä ohuenohut muovikalvo joka estää hien siirtymisen lapun läpi vaatteeseen. Itse en koe muovia tarpeellisena sillä kaksinkertainen puuvilla yleensä riittää estämään hien siirtymisen vaatteeseen. Kainalolapun kaavan saat klikkaamalla tätä: sweatguard2

Tarvikkeet
– sakset
– ompelulankaa
– pieni pala puuvillaa tai muuta ohutta imukykyistä kangasta

inenglish

It is not easy to become older, even though my annual celebration is just around the corner. Stockholm gig sucked the juices right out of me. I haven’d had the energy to do even a tiny blog post. Next week, however, there will be a giveaway and today I’m sharing this small tutorial.

As a vintage enthusiast, I like sleeve guards a lot, or sweat guards or sleeve patches or what ever you like to call them.  I know that some people think they are icky, but I don’t think they are any ickier than sweaty clothes. Vintage garments are often very delicate and sensitive materials or wool, which are difficult to clean. Sweat gets stuck on the material very easily unless you are able to wash it in 60 degrees of Celcius. And if you happen to sweat like mad (like me), sleeve guards are a life savers. They are small patches of fabric, shaped like an armpit, which are sewn by hand inside the garment underarm. So sweat doesn’t go into the garment itself, but to the patch. Patches are ripped off for washing and sewn back after. You don’t have to wash your garment as nearly as often and it stays fresh on underarms too.

You can buy sleeve pads readymade, from haberdashers or perhaps dry cleaners too, but I prefer making my own. Then I can choose my own material, and I prefer soft cotton. Readymade patches also include thin plastic film to prevent the sweat going through the patch to the garment. I don’t think the plastic is needed, double cotton is usually enough. You can get the pattern by clicking this: sweatguard2

You need
– scissors
– sewing thread
– small piece of cotton or any other material capable of sucking in sweat

kainalolaput1

 Leikkaa kankaasta kahdeksan kaavan mukaista palaa. /
Cut eight pieces according to the pattern. 

kainalolaput2

kainalolaput3

 Ompele palat pareittain yhteen sisäkaarelta. Sinulla pitäisi nyt olla neljä paria.
Tee saumanvaraan aukileikkaukset ja silitä saumanvarat auki. /
Pair the pieces and sew together on the inner curve. You should now
have four pairs. Cut slits on seam allowances and iron allowances open.

kainalolaput4

Aseta kaksi yhteen ommeltua paria vastakkain, saumanvarat toisiaan
vasten. Kohdista huolella. /
Put two pairs together, seam allowances facing towards each other.
Make sure the seams are parallel and next to each other.

kainalolaput5

kainalolaput6

Huolittele reunat saumurilla tai siksakilla. Halutessasi voit myös
aputikata palat yhteen ennen huolittelua etteivät palat pääse liikkumaan
huolitellessa. /
Overlock or zic zac the edges. If you want, you can also stitch edges
together before overlocking edges. This prevents pieces from
moving while overlocking.

kainalolaput7

Silitä, ja näin sinulla on valmis pari kainalolappuja. /
Iron, and then you got one finished pair of sleeve guards.

kainalolaput8

Kainalolaput kiinnitetään puvun saumanvaroihin neljästä kohtaa. Ompeleiden kanssa
ei kannata olla turhan pikkutarkka sillä ne pitää pystyä helposti ratkomaan
irti pesua varten. Nuolet osoittavat ompeleiden paikat, kädentien saumanvarassa
kaksi, sivusaumassa yksi ja neljäs jää hihan puolelle piiloon.
 /
Sweat guards are attached on four spots. Don’t be overly picky about the stitches, you
must be able to easily rip them off for washing. Arrows show the spots for stitches,
two on 
the armhole seam allowance, one on side seam and one is hiding inside
the sleeve. 

kainalolaput9

Katkoviiva näyttää tässä miten kainalolappu asettuu vaatteen sisään. /
Lines show how sweat guard is positioned inside the garment. 

11 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Kainalolaput vaikuttavat nerokkaalta keksinnöltä. Olen yhden parin ostanutkin, mutten ole vieläkään saanut lappuja kiinnitettyä. Vaate tosin ei ole koko kesänä ollut käytössäkään, joten ehkäpä vähän myöhemmin sitten… Mutta työn alla on (ikuisuus?)projekti, johon täytynee laput sitten laittaa kun homma valmistuu. Minusta on harmillista pestä koko vaate vain sen takia että pienet läntit kainaloissa ovat hikiset, joten liputan lappujen puolesta :).

 2. Hyödyllinen kapistus. Tarttis varmaan itekin värkätä muutama tuommoinen. Oiskos tarinaa tuosta puvusta, joka tässä jutussa on? Vai onko se jo ollutkin?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kyllä ne todella ovat aika nerokkaat. Olen vakaasti päättänyt asentaa sellaiset kutakuinkin kaikkiin vintagepukuihini mutta hitaasti käy tää homma. Mut päätin että jos teen niitä varastoon useamman parin ja sitä mukaa kun hommailen uusia pukuja niin ainakin niihin laitaisin heti ennen käyttöön ottoa, niin ehkä sitten niihin loppuihinkin tulisi laitettua.
   Ja sama juttu, en haluaisi pestä etenkään noita vintagepukuja ihan vaan sen takia että kainalot vähän tuoksahtaa mutta puku on muuten ihan puhdas vielä. Etenkin kun moni vanhempi vaate ei ihan niin ahkeraa pesua välttämättä edes kestä. Eikä monet uudemmatkaan, esim juhlavaatteet tarvitse ihan niin ahkeraa pesua. Ja samalla tietty pääsee eroon niistä deodoranttien aiheuttamista värjäymistä kainaloissa.

   Metsäntyttö – Suosittelen ehdottomasti, käteviä ovat. Jutun puku on kesällä kaverilta ostettu vintagepuku joka on ollut korjattavien kasassa mutta sain sen vihdoin käyttökuntoon. Pukua ei vielä ole blogissa nähty, mutta mikäli jaksan tänään vielä ottaa asukuvia niin saatan tässä illan aikana tehdä postauksen jossa pukukin nähdään.

 3. Kiva, jään odottelemaan :)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Ei tarvi odotella enää. Siellä se lepää etusivulla nyt :D

 4. Parkkis says:

  Tässähän tuli vastaus mun pohdintaan viikonlopulta! Mietin siis, että minkähän patentin keksisi, että vaatteita tarvitsisi pestä vain silloin kun ne ovat oikeasti likaisia. Tässähän tämä!

  1. Rhia says:

   Parkkis – No se oli sitten helpolla ratkaistu ongelma se :D hyvä juttu jos tästä oli iloa.

 5. Laura says:

  this was exactly what I was looking for. Thanks!

  1. Rhia says:

   Laura – Well it was good thing I had it here waiting for you :D You’re welcome!

 6. tina says:

  Hi, Is it right that the pattern is too big? What is the cm size from point to point of this pattern for size S. Thank you!

  1. Rhia says:

   tina – I don’t have the actual pattern here right now so I can’t measure the length but if you printed it out without adjusting the size it should print out 1:1. From point to point should be aproximately between 10 to 15 centimeters. If it is more than that you can just cut a slice off from the middle, tape the ends back together and smooth out the curved edges. I will try and get back to you about the exact measurements soon.

Comments are closed.