Pesua ja viherpesua / Wash and green wash

on

Olen kirjoittanut blogissa paljon vaatteiden puhdistamisesta. Jostakin syystä musta on tullut varsinainen pyykkinatsi. Ehkä siksi että kirppiksillä näkee niin usein täysin pilalle pestyjä vaatteita. Ja osittain myös siksi että inhoan sitä kun markkinamiehet ja kaupalliset tahot antavat kuluttajille asioista, jos ei nyt valheellisen, niin ainakin vääristyneen kuvan puhtaasti myyntitarkoituksissa. Senpä vuoksi kerronkin teille taas hieman vaatteiden pesemisestä, toivoen että tämä hieman oikoo väärinkäsityksiä.

Ekologisuuden ollessa nyt kovin muodikasta, yritykset niin mielellään hieman viherpesevät omia tuotteitaan. Tämä on toki myös hyvä asia, mutta joskus ekologisuuskin voi ns. mennä yli. Erityisen hyvin hieman liian pitkälle menevä “ekologisuus” näkyy pesuaineissa ja vaatteiden puhdistamisessa. Nyt on muodikasta säästää energiaa ja luontoa. Jo vuosia pesuaineissa on yritetty vähentää luonnolle haitallisia aineita kuten fosfaatteja, joka toki onkin positiivinen muutos. Kuluttajiin vedotaan myös luontoystävällisyydestä saavutettavilla säästöillä. Käytännössä tämä saavutetaan trendikkäästi sillä että myydään pesuaineita jotka “tehoavat” entistä alhaisemmissa lämpötiloissa jolloin pesuveden lämmittämiseen vaaditaan vähemmän energiaa. Ikävä fakta vain on että tämä on aika tehokasta kuluttajan huijaamista.

Todellisuudessa vaatteet eivät puhdistu kunnolla alhaisissa lämpötiloissa sillä erilaiset materiaalit ja erilaiset liat vaativat erilaisia pesulämpötiloja puhdistuakseen kunnolla. Tästä johtuen vaate saattaa näyttää puhtaalle, mutta ei sitä oikeasti ole. Samalla pesukone saattaa aikaa myöden vaurioitua, kun sinne kerääntyy pesuainejäämiä jotka poistuisivat kuumemmissa lämpötiloissa. Myöskään desinfioivat pesuaineet eivät ole normaalille pyykille tarpeellisia silloin kun pyykki pestään riittävän kuumassa vedessä.

Vasta viimevuosina vaatteiden pesulämpötiloista on alettu taas keskustella. Ihmisten tietotaito on jotenkin päässyt katoamaan vuosikymmenien aikana kun mainokset ovat tolkuttaneet alhaisten pesulämpötilojen tärkeyttä. Vaatteet saadaan kestämään pidempään kun ne pestään kunnolla oikeissa lämpötiloissa. Hiki ja rasva eivät puhdistu alle 60 asteen pesulämpötilassa. Vaatteiden lajittelu erilaisiin pesueriin on myös tärkeää.

Itse lajittelen vaatteet yleensä seuraavasti:

– vaaleat alusvaatteet ja muut arat tekstiilit (pesu 40 asteessa)
– tummat alusvaatteet ja muut arat tekstiilit (pesu 40 asteessa)
– silkkiset konepestävät (pesu 30 asteessa)
– vaaleat 60 asteessa pestävät
– tummat 60 asteessa pestävät
– punaiset 40 asteessa pestävät
– punaiset 60 asteessa pestävät
– pyyhkeet ja lakanat (pesu 60 tai 90 astetta riippuen väristä)
– käsinpestävät (pesu yleensä yksitellen)

Minulla on paljon samansävyisiä vaatteita, joten saatan erikseen lajitella vaaleansiniset ja harmaat samaan pesuun tai vaaleanpunaiset ja beiget samaan pesuun. Näin värit säilyvät kirkkaampina kun ne pestään aina samansävyisten kanssa. Hikiset (kuten treenivaatteet) ja erityisen likaiset pyrin mahdollisuuksien mukaan pesemään aina 60 asteessa. Samoin pyyhkeet ja lakanat joihin tarttuu paljon kuollutta ihosolukkoa ja ihon rasvaa puhdistuvat parhaiten kun ne pestään kuumassa.  Pyyhkeiden makeahkon ummehtunut tuoksu johtuu usein (tosin ei aina) siitä että ne eivät ole puhdistuneet riittävästi liian kylmässä pesuvedessä.

Vaatteiden pesusta lisää tietoa löydät seuraavista artikkeleista:
Suomalaiset pesevät vaatteita liian usein (8.7.2013)
Älä pese vaatetta (16.8.2011)
Kemikaalikimara: Bakteereita vaatteissa (2.2.2011)
Järjestöt varoittavat kylmäpesukoneista (29.10.2013)
Pesukonetutkija: Moni pesee vaatteensa likaisiksi (1.9.2013)
Kuningaskuluttaja: Ekopyykkääminen rikkoo pesukoneen (20.2.2014) videolinkki
Englannintaitoisille lisää linkkejä englanninkielisen tekstin lopussa

Eli lyhyesti, älä säästele pesulämpötiloissa vaan mieti muita keinoja: tahroille ja tekstiileille oikeat pesumenetelmät ja lämpötilat, vaihtoehtoiset puhdistusaineet kuten sappisaippua ja pesupähkinät, käsinpesu aralle pikkupyykille jne.

inenglish

I have been writing a lot about cleaning clothes. For some reason that has become my pet rant number One. Perhaps because I see lots of clothes on flea market which are ruined by wrong kind of wash. I also hate it when marketing men give consumers, perhaps not a completely false, but atleast twisted information, just to sell more. That’s why I want to straighten some misunderstandings.

Ecological stuff is now very fashionable, companies love to green wash their products. This is ofcourse a good thing, but it can go too far. One good example of ecofriendliness going too far is wash powders and cleaning clothes. It is fashionable to save energy and save nature. For years they have tried to minimize bad chemicals, like fosfate in washing products. That is good thing of course. However manufacturers are also trying to appeal to consumers with savings on energy and money. This is done with detergents that allow you to wash in cold temperatures like 30 degrees or less. Unfortunately the fact is, dirt doesn’t come off in cold water, so consumers are being fooled. 

In reality, clothes don’t get properly clean in cold temperatures, because different materials and different stains require different temperatures to clean properly. Garment can look clean without really being clean. Also the washing machine can damage in time, when leftovers from detergents start gathering inside. That would be avoided easily just by washing every now and then in hotter temperatures. Desinfective washing liquids are not required for ordinary clothes when they are washed in hot water.

Just in recent years media has started to talk about washing temperatures. Knowledge has somehow vanished over the decades when ads have been ranting about the lower washing temperatures. Clothes will last longer when they are properly washed in just little bit higher temperatures. Sweat and grease doesn’t come off below 60 degrees. It is also important to separate different kind of laundry to their on batches.

I usually sort my laundry with following method:

– light coloured underwear and other delicate garments (was in 40 degrees)
– dark underwear and other delicate garments (wash in 40)
– silk which can be machine washed (in 30 degrees)
– light coloured in 60 degrees wash
– dark coloured in 60 degrees
– red garments in 40 degrees
– red garments in 60 degrees
– sheets and towels ( wash in 60 or 90 degrees, depending on colour)
– handwash (usually individually washed).

I have quite a lot of clothes with certain colours so I might put light blue and gray together and pink and beige together. This makes the colours last longer. Sweaty (like my training clothes) and very dirty clothes I try to always wash in 60 degrees if possible. Also towels and bed sheets, which collect lots of dead skin and fat from the skin become cleaner better when washed atleast in 60 degrees. The sweet, unpleasant odor on towels is often (not always though) a result of inadequate washing in too cold water.

More about washing clothes from these articles:
Everything you thought you knew about doing laundry is wrong (22.2.2014)
Laundry and water temperature
The myth of the money-saving cycle (23.8.2013)
The Great American soap overdose (25.1.2010)

So story short, don’t save on washing temperatures but think of other ways: right washing temperature for each stain and material, replacements for washing powders like gall soap or soap nuts, hand washing for delicates etc.

pesuaineet
Pesunestettä aroille materiaaleille, luonnon omaa pesuainetta eli pesupähkinöitä ja
lähes kaikkiin tahroihin tehoavaa sappisaippuaa. /
Washing liquid for delicate materials like wool and silk, natures own
washing power (aka wash nuts) 
and gall soap which works on almost all stains.

12 Comments

 1. Itse lajittelen pyykkiä erivärisiin ja eri lämpötiloissa pestäviin. Pesuainetta käytän vähemmän kuin ohjeistetaan. Jos käyttäisin normimäärän saisin tolkuttoman monta kertaa huuhdella. Musta tuntuu, että pesukoneet käyttää pesuun liian vähän vettä. Kun sitten huuhtelu alkaa, vettä on enemmän ja sinne alkaa sitten muodostua vaahtoa. Ja vaahtohan on vaikeaa saada pois. Kerran jo vaihdettiin konettakin, jossa näin jälkikäteen arvioituna ei kenties sitten mitään varsinaista vikaa ollut, muuta kuin että nykykoneet on selllaisia. Ennen tykkäsin aloittaa päivän pyykkikasojen lajittelulla, kuulostaa kahelilta kyllä, mutta siinä sai puuhata vaatteiden kanssa, ja sai olla omissa ajatuksissaan. Kun sitten huomasin joskus kuinka huonosti huuhtelu käy, ei pyykkääminen olekaan enää kivaa. Vähillä pesuaineilla ne ei aina puhdistu sitten kunnolla. Äh, jos hakis varastosta vanhan saavin ja jostain pyykkilaudan :) No, jos ei kumminkaan…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Mä käytän pesupulveria yhden pienen mitallisen per koneellinen. Mitallinen vastaa varmaankin hieman reilua ruokalusikallista. Nestemäistä lorautan vajaan korkillisen. En ole huomannut että vaatteet jäisivät tuolla pesuainemäärällä sen likaisemmiksi kuin isommallakaan pesuainemäärällä, kunhan pesulämpötila on riittävän korkea. En koskaan seuraa pesuohjelmaa sen tarkemmin vaikka kone sivulta täytettävä ikkunallinen onkin. Vaahtoa ei mielestäni koneeseen jää.

   Vaikeampiin tahroihin teen esikäsittelyn joko tahranpoistoaineella tai mieluiten sappisaippualla. Sappisaippuakäsittely on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava: kostuta tahra, hankaa saippisaippuaa tahraan suoraan palasta. Anna “tekeytyä” noin 15-30 minuuttia. Pese normaaliin tapaan. Tällä konstilla yleensä lähtevät vaikeammatkin tahrat. Hiki puhdistuu kunnolla vain 60 asteessa. Siihen tai muuhunkaan likaan ei mielestäni varsinaisesti vaikuta muun pesuaineen määrä, ainoastaan tuo esikäsittely, sekä riittävän korkea pesulämpötila. Puuvilla on yleensä kaikkein hankalinta puhdistaa koska se oikeasti vaatisi kunnolla puhdistuakseen vielä kuumempia pesulämpötiloja, mutta harva vaatevalmistaja suosittelee nykyään mitään vaatetta pestäväksi edes 60 asteessa. Itse yritän kyllä pestä puuvillan vähintään siinä 60 asteessa, lakanat ja pyyhkeet tietty voi pestä sitten vielä kuumemmalla. Tosin pyyhkeissäkin on nykyään usein myös viskoosia joka taas ei kestä 60 astetta kuumempaa pesua. Ei oo helppoo.

 2. Pesuaineissakin on eroja. Nestemäistä käytän. Oon huomannut, että jotkut vaahtoaa enemmän. Nyt on semmoinen käytössä, että ei ihan niin paljon vaahtoa tule. Mä varmasti tungen myös pesukoneen liian täyteen, kun noita pyykkivuoria on. Enää en sentään edes yritä pyykkikoreja saada tyhjäks niinkuin joskus kauan sitten oli tavoite. Tuo sappisaippua olis varmaan minunkin syytä hankkia. Aina sitä jotain on, joka tarttis hieman esikäsittelyä. Oon kyllä tiennyt tuon, että puuvilla tarttee 60 astetta, mutta tuo oli mielenkiintoista uutta mulle, että kuumempikin olis ihan hyödyllistä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Totta, pesuaineissa on eroja. Mun pesuaineen tärkein ominaisuus on että se on hajusteeton. Siksi en pysty ihan hirveästi edes erilaisia pesuaineita testaamaan. Vähemmän likaiselle pyykillä käytän toisinaan noita pesupähkinöitä jotka on luontoystävällisempiä kuin muut pesuaineet. Niissä on vähäisempi pesuteho koska niihin ei ole lisätty mitään peseviä aineita vaan pesuteho perustuu niistä luontaisesti irtoaviin saponiineihin. Enemmän likaiselle sitten jotain tehokkaampaa. Ja silkille ja villalle sekä käsinpesuun käytän aina tuota kuvan nestemäistä pesuainetta.

   Sappisaippua on todellakin sen pienen investointinsa väärti. Siinä oleellista on että saippuan annetaan jonkin aikaa muhia kankaalla ennen kuin vaate pestään. Pesuteho paranee kun saippua saa rauhassa vaikuttaa ja imeytyä kuituihin. Sappisaippua sopii myös aremmille vintagekankaille joista modernit vahvat pesuaineet saattavat irrottaa väriä tai vaurioittaa kuituja. Sitä saa nykyään myös nestemäisenä ja voi käyttää varsinaisena pesuaineenakin, ei siis pelkästään tahrojen esikäsittelyyn. Ja joo, puuvilla tosiaan tarvitsisi vähän kuumempaakin pesua, mutta värilliset tekstiilit eivät taas sitten kestä 60 astetta kuumempaa vaan alkavat haalistua nopeammin kuumissa lämpötiloissa. Sen sijaan valkoiset puuvillatekstiilit (mikäli niissä ei ole elastaania tai muita kuituja) voi pestä myös 90 asteessa. Esim pyyhkeet ja lakanat olisi hyvä toisinaan pestäkin kuumemmalla koska niihin tahtoo jäädä kuollutta ihosolukkoa ja ihon rasvaa joka tekee niihin kaapissa säilytyksen aikana sen pikkuisen härskiintyneen hajun.

 3. kaktus says:

  Hankin tuossa kesällä ensimmäisen oman pesukoneen, kun uudessa taloyhtiössä ei ollut pyykkitupaa. Vertailtaessa pesukoneita, kävi aika äkkiä ilmi, että mitä vihreämpi kone, sitä vähemmän vettä pesussa käytettiin. Ilmeisesti ‘vihreys’ saadaan sitten hyvän pesutuloksen kustannuksella. Päädyn lopulta yksinkertaiseen, mutta jykevään Askoon, joka on hiljainen, linkoaa kovaa tarvittaessa (16 000 rpm) ja käyttää paljon vettä pesun aikana. Enkä ole huomannut pesuainejäämiä tai vaahtoamista.

  1. Rhia says:

   kaktus – Siitä on nyt useampi vuosi kun viimeksi olen pesukoneen hankkinut mutta näin se taitaa olla. Ekologisuus on sama asia kuin vähemmän vettä ja alhaisemmat pesulämpötilat eikä muita vaihtoehtoja edes ajatella.
   Tuolla jossakin linkkaamistani artikkeleista mainittiin että vaatteen valmistus kuormittaa ympäristöä enemmän kuin sen pesu ja että vaate kuluu nopeammin jos se pestään huonosti ja jotkin yritykset käyttävät tarkoituksella liian alhaisia pesulämpötilamerkintöjä jotta vaate kestäisi vähemmän aikaa.
   Pidän tuollaista sekä tekstiiliteollisuuden että pesukone- ja pesuaineteollisuuden harrastamaa asiakkaiden linssiin viilausta anteeksiantamattomana toimintana.

 4. Tinde says:

  Viime vuosina olen kiinnittänyt huomiota myös siihen, että varsin monissa vaatteissa on merkitty suositelluksi pesulämpötilaksi 30 astetta, vaikkei kyseesä olekaan erityisen herkkä materiaali. Nytkin on päälläni puuvillatrikoopusero, jossa on tuollainen merkintä vaikka hyvin tämä on kestänyt pesut neljässäkympissä.

  Onko taustalla juurikin tällainen vihertävä energiansäästötavoite vai ovatko vaatteiden valmistajat (valmistuttajat) varovaisia ja laittavat ohjeeksi kylmän pesulämpötilan, jotta voivat sitten syyllistää kuluttajaa kun on “liian kuumassa pessyt vaatteensa pilalle” mikäli asiakas sattuisi reklamoimaan tuotteen laadusta.

  1. Rhia says:

   Tinde – Joo, vaikea tietysti sanoa että mikä se todellinen syy on, mutta vaatevalmistajan puolelta en oikein usko kyse olevan ainakaan energiansäästöajatuksesta. Miksi vaatetehdasta kiinnostaisi asiakkaidensa energiankulutus? Linkkaamissani artikkeleissa oli mainittu mm. että valmistajalta olivat toiset pesulaput loppu joten käyttivät sitten jotain toista. Enkä pidä yhtään mahdottomana sitä että lämpötiloja rukataan alemmaksi jotta vaate kuluisi nopeammin. Itse pesen myös usein vaatteita kuumemmassa kuin pesuohjeet neuvovat, koska tiedän että ne sen kestävät. On kamalan surullista että kuluttajana ei nykyään voi oikein luottaa enää paljon mihinkään vaan kaikki pitää kokeilla kantapään kautta.

 5. Hehkuvainen says:

  Juttelin Ecover-pesuaineiden maahantuojan kanssa astianpesukoneaineesta, mutta sama pätee myös pyykinpesuaineeseen: pesuaine ei välttämättä liukene kunnolla jos käyttää ns. eko-ohjelmaa, sillä siinä vettä on liian vähän. Eli ei kannata käyttää ekologista pesuainetta yhdessä eko-ohjelman kanssa, koska se ei liukene kunnolla eikä näin ollen sitten pesekään. Ihan nurinkurista. Tämä siis tiedetään ainakin Makrobioksella.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Totta, veden määrä varmasti vaikuttaa myös paljon. Tosin epäilisin että nestemäisten pesuaineiden kanssa ongelma ei ole ihan niin suuri. Ne kun liukenevat veteen niin paljon nopeammin. Ja tämäkin asia varmasti olisi talonpoikaisjärjellä pääteltävissä, mutta harva tulee asiaa niin pitkälle pohtineeksi. Kurjaa on että ekologisuuden siivellä ihminen tulee ikäänkuin vähän huijatuksi ja menee ojasta allikkoon.
   Tarkistin tuon oman pesukoneen. Siitä löytyy nappula jota painamalla kone ottaa enemmän vettä kuin normaali pesuohjelma. Mutta kaikista koneista semmoistakaan ei varmasti löydy, saati että ihmiset uskaltaisivat sitä käyttää.

 6. Haiha says:

  Jos haluat kokeilla jotakin muuta pesuainetta, testaapa kotimaisen Ole hyvä -merkin luonnonmukainen pyykinpesuaine (sitä löytyy sekä hajusteettomana että miedosti hajustettuna). Itse olen tykännyt kovasti!

  1. Rhia says:

   Haiha – Kiitos vinkistä. Pitääpä tsekata kun seuraavan kerran tulee pesuaineostokset ajankohtaiseksi.

Comments are closed.