5/12 DIY: Kirjantaittelu / Book folding

on

Netti on täynnä kaikenlaisia kivoja joulukoristeohjeita joita tykkään testailla. Joitakin vuosia sitten tein jouluisen ovikranssin jonka askartelusta jäi yli vanha kirja, josta puuttui sivuja sieltä täältä. Sehän olikin ihan täydellistä materiaalia kirjantaitteluhommiin jollaisia näkee silloin tällöin askartelublogeissa, Etsyssä ja vähän joka puolella.

Kirjantaittelu näyttää yksinkertaiselta ja tyylikkäältä, mutta ihan helppoa ja nopeaa se ei ole. Alkuperäinen ohje jonka löysin edellytti monimutkaisten laskelmien tekemistä ja viivottimen käyttöä. Mittaaminen oli todella hidasta ja vaivalloista vaikka lopputulos kyllä maksoikin kaiken vaivan jos sen tekee huolellisesti. Todella yksinkertaisten kuvioiden tekeminen onnistuu kyllä helpomminkin, ihan vain piirtämällä kuvio suljetun kirjan reunaan ja taittelemalla kuvion ääriviivojen mukaan. Ota huomioon että kuvion tulee olla liioitellu pitkä ja kapea, se levenee taiteltuna kun kirja avautuu.

Aloita helpoista ja kun pääset kiinni tekniikasta voit kokeilla monimutkaisempiakin kuvioita. Valitse kirja jonka sivut eivät ole kovin pahasti haurastuneet. Itse tein sen virheen koska halusin kellastuneet sivut ja nätit kannet. Taitellessa sitten osa sivuista repeytyi hieman taitoksen kapeasta kohdasta, siksi esim tuo kuusen latvatähti näyttää vähän elähtäneeltä. Ikävä kyllä suomenkielisiä ohjeita tähän taitteluun ei oikein löydy. Onnistuin löytämään ainoastaan helppoja enkeli-, kuusi-, siili- ja viuhkaohjeita joissa jokainen kirjan sivu taitellaan samalla tavalla. Englanniksi kuitenkin löytyy monenlaisia ohjeita ja vinkkejä, sekä valmiita sapluunoita erilaisiin taitteluihin. Ajankäytöllisistä syistä en pystynyt tällä kertaa tekemään omaa tutorialia tähän. Tässä kuitenkin muutama linkki selkeisiin ohjeisiin:
Seesawstore – Book folding
Scrappy sticky inky mess – Book folding with template
Diypics – Book folding video tutorials

Web is full of all sorts of lovely Christmas decor, which I love to try out. Several years ago I made Christmas wreath and leftover from that was a book with some pages missing. It was perfect material for book folding. Those are seen every now and then in craft blogs, Etsy and here, there and everywhere.

Book folding looks simple and stylish, but it’s not that easy nor fast. Original tutorial which I found requires complicated calculations and heavy use of a ruler. Measuring is really slow and awkward, but result does pay off if you do it carefully. Creating really simple patterns is easier just by drawing the pattern on the side of closed book and folding according to the outlines. Notice that design have to be really long and narrow, it will widen when folded and book opens.

Start with easy design and when you get the hang of the technique you can start experimenting with more complicated designs. Choose a book with sturdy pages. I made the mistake of choosing book with charmingly yellowish pages and pretty covers. However old paper is quite fragile. That’s why it has ripped on some folds and the star on the tree looks a bit messy due to that. Internet is also full of tutorials for this and also readymade templates for folding. Due to the heavily timeconsuming technique I didn’t make my own tutorial this time. So here’s couple links to good tutorials I found:
Seesawstore – Book folding
Scrappy sticky inky mess – Book folding with template
Diypics – Book folding video tutorials

4 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Ihanaa että blogissasi on taas joulukalenteri, minulla kun ei nyt muuta joulukalenteria olekaan :). Kirjantaittelu näyttää erikoiselta puuhalta, pitäisiköhän joskus tuotakin kokeilla. Kiitos ohjelinkeistä, niiden avulla taisin vihdoin ymmärtää miten homma toimii!

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Eipä kestä! Näitä joulukalentereita on kyllä hauska tehdä, muulloin en kyllä jaksaisi ihan joka päivä postailla. Ideat loppuisi kesken :D Netissä näkee tosi monimutkaisiakin taiteltuja kirjoja, todella pienet koukeroiset kuviot vaatii jo sitten paljon enemmän näpäräämistä ja jos kuvion keskellä on paljon aukkoja niin pelkkä taittelu ei riitä, pitää vähän leikatakin paperia että saa taitoksen tehtyä keskelle sivua. Eihän näitä nyt ihan mahdottomia määriä jaksa tehdä kun ei ole tilaakaan niitä pitää esillä, mutta sesonkikoristeena menee.

 2. Sara says:

  Rakastan joulukuusi kirjaa. Aion tehdä tämän varmasti tämän lomakauden. Kiitos!

  1. Rhia says:

   Sara – Se on tosi kaunis, onnea koitokseen. Se on vaivan väärtti. / It is really pretty, good luck folding your own Christmas tree. It is worth the effort.

Comments are closed.