Hiuskarvan varassa / Hairbusiness

Tänään joulukalenterissa puhutaan hiuksista. Viimevuosina mulla on ollut tapana käydä kampaajalla kerran vuodessa. Yleensä silloin huonokuntoiset latvat siistitään pois ja laitetaan permanentti jonka hiuslaatuni näyttää vaativan rullakampausten pohjalle ollakseen edes jotenkin käsiteltävä. Ilman permanenttia kiharat eivät tässä tukassa pysy muutamaa tuntia pidempään. Hiusvärit olen jo vuosia laittanut itse, ja osin siitä syystä vuosi sitten permanentin kanssa kävikin pikku moka.

Eräästä vähän omaa hiushässäkkääni pahemmasta jutusta voitte lukea Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogista (suosittelen tutustumaan hänen blogiinsa muutenkin jos se ei vielä ennestään ole tuttu). Kerroin omalle kampaajalleni tuosta Anjan sukulaisen kokemasta tapauksesta ja kampaaja oli sitä mieltä että kyse oli ilman muuta kemiallisesta reaktiosta. Hiuksissa oli mahdollisesti jäämiä jostakin kemikaalista (muista hiustuotteista, parfyymistä,  mistä hyvänsä) joka sitten reagoi noiden hiustuotteiden kanssa odottamattomalla tavalla. Kemiallisesta reaktiosta, joskaan ei yhtä vahvasta,  oli kyse myös minun kohdallani vuosi sitten, tosin jatkuva ponnarin käyttö oli osasyy hiusten katkeiluun.

Minulla on ollut tässä vuosi aikaa paikata vahinko. Olen lakannut käyttämästä kaupan keinotekoisia hiusvärejä ja siirtynyt käyttämään pelkästään hennaa (joka sekin voi kuulemma sisältää metalleja jotka vaikuttavat mm. permanentin lopputulokseen). Olen välttänyt käyttämästä ponnaria, hiustenkuivaajaa ja kihartimia ja muutenkin vähentänyt muotoilutuotteiden määrää. Ja jipii! Tämänpäiväisen hellävaraisemman permanentin ja tehohoitojen jälkeen hiukseni alkavat viimein näyttää ja tuntua taas sille mille niiden kuuluukin! Vaikka en olekaan koskaan ollut hiuksistani niin turhan tarkka, niin on se silti kivaa että hiukset ovat taas jotain muuta kuin karheaa, rapisevaa olkea. Iso kiitos siitä kuuluu tietysti myös kampaajalleni Ninalle, joka on neuvonut hiusten hoidossa ja tehnyt permanentin yhteydessä kaikki mahdolliset taikatemput jotta hiukset eivät menisi uudestaan huonoon kuntoon.

Tällä kiharapehkolla kelpasikin sitten mennä suoraan asukasyhdistyksen pikkujouluihin. Kiharat sopivat aika kivasti tuon täydellisessä kunnossa olevaan 40-luvun kanssa. Puku on muuten vajaan 10 vuoden takainen löytö SPR:n Kontista, josta aika harvoin mitään vintagea bongailee koska heillä on niin tarkat kriteerit siitä mitä voi pistää myyntiin, vintagessa kun hyvin usein pientä vikaa.

inenglish

Today’s Advent Calendar is all about hair. During past couple years I have had the habit of going to hairdresser once a year. Usually to tidy up the dry ends and to get permanent curls, which my hair seems to require to be atleast somewhat manageable. Without permanent curls as base for hairdo’s, my hair does’t hold any roll curls for long. They will flatten within couple hours. Hair dye I have done myself for years, and partially because of that, there was a slight cock up with the permanent last year.

Anja Nystén, who is professional in the field of chemistry, writes a blog about everyday chemistry called Kemikaalikimara. Recently she wrote about her relative who had quite bad and unexpected accident with hairproducts. It is all explained in her blog in finnish, but to make it simple, here it is shortly in english. Person had ordinary everyday haircare products that she had been using before. One day she used them as usual but suddenly she felt the hair started heating up. She rushed to wash the products off, but that only made it worse. Hair turned into one big lump of huge dreadlock. Same day she went to hairdresser who tried to solve the hair lump for an hour, but did not get much further.

Day after she went to another hairdressers,where three people solved and untangled the hair for staggering nine hours! Lots of hair came of and were badly damaged and obviously hair turned out much shorter in places aswell. Anja persuaded the person to contact the importing company for complaint. They were very apologetic and supportive, but wanted to send samples of hair and explanation to the head office which is in Germany. Head office didn’t reply anything for ages. Not until Anja made a post in her public blog about this. After that the reply came, claiming that there is nothing wrong with the products and it is just customers own fault because she has obviously not taken proper care of her hair. This is how Schwarzkopf treats their customers.

I told about this to my hairdresser and she said that definitely it is some sort of chemical reation. There must have been some sort of chemical residue in her hair (from other haircare products, from perfume, from anything basically) which together with the other haircare products, caused the unexpected chemical reaction. Chemical reaction was also the reason why my hair was damaged, allthough in my case it wasn’t as bad, and the continuous use of rubber hair band on ponytail, combined with the reaction caused a lot of damage aswell.

I’ve now had a year to fix the damage. I have stopped using market hair dye and only use henna dye now (which apparently can also have metals in it, which can affect the result of other chemical hairtreatments, like permanent curls). I now avoid using rubber hair bands, hair dryer and heating curlers. I have also cut down hairstyling products. And Yippee! After today’s gentle permanent curls and super treatments my hair is finally looking and feeling as they should! Even though I have never been super picky about what my hair is like, it is nice to have the proper hair back. And huge thanks go to my hairdresser Nina, who has given me instructions and made all possible magic tricks to make sure that my hair doesn’t get ruined again in this permanent treatment.

So with this fluff of lovely curls, I was proud to go to our tennant associations Christmas party. Curls go nicely with my perfect 40′s wool dress. I got the dress about 10 years ago from local Red Cross Charity shop. They very rarely have anything vintage, because they are so picky what they can sell. One single tiny hole in the garment or rip in the seam, and it is not going to the shop.

curly1

curly2
Vitsi mitä pönötystä taas, mutta huomatkaa
hienot kirjailut miehustassa . /

Oh goodness how stiff I look, but please notice also
the lovely embroidery on the bodice. 

5 people like this post.

Comments (8)

RinnaDecember 12th, 2013 at 10:10

Ihanat kirjailut ja nappien asettelut todella! Tulee kyllä mieleen, että mekko voisi olla kauempaakin menenisyydestä, siinä on jotain 1910-luvun henkeä. Korkea vyötärö ja kaikki.

RhiaDecember 12th, 2013 at 10:15

Rinna - Totta, voisi se olla vanhempikin, mutta siinä tapauksessa helma ainakin on lyhennetty 40-luvun juuri polven peittävään pituuteen. Saumuriompeleita tai siksak-ompeleita puvusta ei löydy, saumanvarat on huoliteltu kääntämällä suoralla tikillä, eli se ainakin vittaa siihen että vanha on :D

Sarah DeLicateaseDecember 12th, 2013 at 11:15

Aivan upea mekko! Mie haaveilin joskus permanentista, kun ei kiharat meinaa pysyä millään, mutta siitä on tullu vaa negatiivista kommenttia muilta, että hiukset putoaa päästä ja tukka menee pilalle. Onko se tosiaan niin hiuksia kuluttavaa nykyaikana, ne menetelmät jolla permis tehdään?

RhiaDecember 12th, 2013 at 11:48

Sarah – kiitos! Kyllähän kaikki käsittelyt rasittaa hiusta mutta oman viimeaikaisen kokemuksen perusteella ratkaisevaa on se mitä MUUTA hiuksille on tehty viimeaikoina kuin vain se yksi tietty käsittely. Oma kampaajani käyttää hellävaraisempia permanenttiaineita, tekee syväpuhdistavan pesun ensin poistaakseen mahdolliset haittaavat kemikaalijäämät ja käyttää sekä ennen että jälkeen tarvittaessa tehohoitoa. Eli turvallisempia vaihtoehtoja on tarjolla kyllä. Kannattaa kysellä omalta kampaajalta niistä. Mä olen sekä värjännyt että ottanut permanentteja ennen sitä viimevuotista vahinkoa menestyksekkäästi vuosikymmeniä. Ja se viimevuotinenkin tosiaan oli luultavasti käyttämäni väriaineen syy, ei varsinaisesti sen permanentin syy. Permisaineet vaan eivät sopineet yhteen aiemmin käyttämäni hiusvärin kanssa.
Jos sun hiukset on hyväkuntoiset eikä niissä ole käytetty viimeaikoina väri- tai vaalennusaineita niin en usko että permiksestä on haittaa. Mutta tietty nää on kaikki yksilöllisiä reaktioita. Lopputulosta on vaikea tietää ennenkuin kokeilee. Omat hiukset ovat nyt tiistaisen permanentin ( ja latvojen siistimisen ) jäljiltä paremmassa kunnossa kuin ovat olleet vuoteen.

EliseDecember 12th, 2013 at 13:15

Niin ihana kampaus, niin ihana mekko! Tykkään kovasti :)

RhiaDecember 13th, 2013 at 09:05

Elise – Kiitos!

LottaDecember 13th, 2013 at 22:22

Yhdyn edellisiin, ihana kampaus ja ihanin mekko, jonka sisällä rakas ystävä. Halaus sulle! Pian nähdään!

RhiaDecember 14th, 2013 at 00:20

Lotta – Kiitos murusein!

Jätä toki viesti / Leave a comment

Your comment