DIY: Vuoritettu tasku / Pocket with lining

Joulukalenterin seuraava Tee-se-itse-ohje antaa itse ommeltuihin vaatteisiin pientä luksuksen fiilistä. Paikkataskut ovat taskut sieltä helpoimmasta päästä: tarvitset vain palan kangasta jonka reunat, eli saumanvarat käännetään sisäänpäin ja kangaspala tikataan taitereunoista vaatteen päälle. Yksinkertaisesta paikkataskusta tulee huolitellumpi kun sen vuorittaa. Oikein tehdyn paikkataskun vuoria eivät muut ihmiset koskaan näe, mutta itse voit kokea onnistumisen iloa ja saada arkeen sitä pientä luksusta vaatetta käyttäessäsi.

inenglish

Next DIY on the Christmas calendar gives little luxury for your home sewn clothes. Patch pockets are the easiest pockets there are to make: you only need piece of fabric, turn the edges, aka seam allowances towards the middle of the piece and stitch around edges to the garment. You can turn this simple detail into more polished version by lining the pocket. When it is done correctly the other people never see the lining, but you can feel the happiness of job well done and have that little everyday luxury when wearing that garment.

Tarvikkeet
vaatetuskangasta
vuorikangasta
tukikangasta

You need
fashion fabric
lining fabric
interfacing

polining1

Leikkaa tasku vaatetuskankaasta ja toinen, hieman matalampi kappale vuorikankaasta. Vuoripalasta vähennetään korkeutta taskunsuun käänteen verran. Taskunsuukäänteeseen tarvitset suikaleen tukikangasta (vaalea pala vuorin päällä). /
Cut the pocket out of main material and another piece of lining. Lining piece is not as high as the pocket itself, deduct the height of the fold on pocket mouth. You also need a piece of interfacing to support the pocket mouth (strip of white fabric on top of lining).

polining2
Leikkaa tukikankaasta taskunsuun käänteen kokoinen pala ja
kiinnitä nurjalle puolelle silittämällä.
Cut fusible interfacing piece to the size of the pocket  mouth fold
and iron it on the reverse side.

 polining3

Ompele taskupussi ja vuori yhteen yläreunastaan, eli taskunsuun käänteen reunasta, oikeat puolet vastakkain. Taskunsuu on merkitty kuvaan pinkillä katkoviivalla. /
Sew pocket and lining together on the top edge, aka the pocket mouth fold. Place right sides towards each other. Edge of the pocket mouth marked with pink lines. 

 polining4
Taita taskukappaleet oikeat puolet vastakkain edellisen kuvan katkoviivan kohdalta, eli taskunsuulta. Ompele kappaleet yhteen sivuista ja jätä taskunpohjaan pieni kääntöaukko. Vedä vuorikangasta ommellessa pari milliä taskukankaan reunan yli jolloin se pingottuu aavistuksen tiukemmalle kuin taskukangas. Leikkaa saumanvaroihin hakit tai jos kangas ei ole hirveän purkautuvaa, voit kaventaa saumanvarat noin puolen sentin levyisiksi. /
Fold pocket pieces right sides towards, the fold line marked on previous picture is the pocket mouth. Sew around the pocket edges, leave open gap on the bottom of the pocket for turning.  When sewing, pull the lining slightly over the fabric edge, so that it is a bit tighter than the actual fabric. Cut seam allowances as in picture or if the fabric doesn’t fray too much, you can cut them narrow, about 1/5 of an inch.

polining5

Käännä tasku oikein päin ja neulaa silitystä varten muotoonsa. /
Turn the pocket right side out and pin to the shape for ironing.

polining6

Valmis tasku edestä ja takaa. /
Ready made pocket back and front.

polining7

Tasku menossa paikoilleen jakun helmaan. Valitsin tähän lopulta vastalaskoksellisen version. Miehustassa kannattaa taskunsuun kohta vahvistaa nurjalta tukikankaalla, siis tuo kohta missä on vihreäpäinen nuppineula. Taskua käyttäessä nuo yläreunat joutuvat suurimmalle rasitukselle, joten tuki on tarpeen. /
Pocket about to be attached on my jacket. In the end I chose the pocket style with pleat. It’s also worth to use interfacing on the bodice, behind the pocket mouth, that area marked with green pin. When using the pocket these upper corners are being pulled a lot, so support is needed. 

polining8

Valmis vuoritettu paikkatasku. Vuori ei näy päälle lainkaan reunoilta. /
Finished lined pocket. Lining doesn’t show at all around the edges.

7 people like this post.

Comments (2)

HehkuvainenDecember 13th, 2013 at 23:45

Se on hieno. Tai siis molemmat ovat hienoja. Itse ihastuin kovin tuohon vastalaskokselliseen versioon. Minulta jää aika usein taskut tekemättä, vaikka juuri niillä vaatteisiin saisi sekä viimeistellyn ilmeen että himpun verran lisää käytännöllisyyttä. Pohtii nimim. “nenäliinan oltava aina mukana”.

RhiaDecember 14th, 2013 at 00:22

Hehkuvainen – Olen jotenkin tykästynyt noihin vastalaskostaskuihin, ei ole ensimmäinen kerta kun käytän sitä vaatteissa. Mutta muutenkin olen nyt tykästynyt taskuihin. Olen viimeisen vuoden aikana hankkinut pari mekkoa joissa on taskut ja jestas että ne onkin muuten käteviä! Joudun ehkä tekemään jonkun sellaisen arkimekon jossa on taskut. Taskuissa on jotakin turvallista, ja ne lämmittää myös. Kylmänä päivänä tekee mieli istua kädet taskuissa koko ajan.

Jätä toki viesti / Leave a comment

Your comment