Vintage-aarre: mysteeri / Vintage treasure: mystery

Jännää miten joistakin esineistä muistaa ihan tarkkaan mistä ja koska ne on hankittu. Tämän mysteeriesineen olen ostanut vuosia sitten legendaariselta LA-kirppikseltä Tampereen Lielahdesta, sieltä perinteisen kirppiksen puolelta. Sen myi minulle vanhan tavaran kauppias, mies joka ei itsekään oikein tiennyt varmaksi mikä tämä on. Yhdessä pohdimme esineen olemusta ja arvelimme sen olevan ehkä jonkinlainen erikoisempi rannekoru.

Esine avautuu haitarimaisesti suuremmaksi varovasti ulospäin vetämällä ja painuu kokoon työntämällä. Haitarin jokaisessa liitoskohdassa on kukkakoriste. Se kävisi hienosti rannekoruksi, mutta hieman epäilen tätäkin selitystä sillä rannekoruksi se olisi hieman epäkäytännöllinen. Kukat nimittäin tarttuisivat vaatteisiin ja saattaisivat vaurioitua. Löytyykö lukijakaartista tietoviisasta joka osaisi kertoa mikä tämä oikeasti on?

inenglish

Funny how sometimes you can remember exactly when and where you got some particular item. I bought this mysterious object many years ago from legendary local flea market. The guy who sold it to me didn’t really know what it is. Together we were contemplating what it could be and we decided that perhaps it is some sort of unusual bracelet.

It opens by pulling gently outwards and gets smaller again by pushing towards the center. In every joint of the object is a flower decoration. It would be lovely bracelet, but I am a bit doubtfull because it would a bit impractical. Flowers can get caugh on clothes and get damaged. Is there anyone amongst my readers who could tell me what this really is?

mystery1

mystery2

mystery3

9 people like this post.

17 Comments

 1. HelmiTee says:

  Hieno! Voisikohan tuo olla paksun pöytäkynttilän somiste?

 2. Vivi says:

  Avautuuko tuo vielä isommaksi? Siis niin että siitä saa käden kunnolla läpi? Mietin vain, voisiko tuo olla sellaisen vanhan, pyöreän käsilaukun sulkijasysteemi. Olin joskus töissä teatterin puvustamossa ja siellä johonkin näytelmään niitä tehtiin. Kyseessä on siis 1800-l. suosiossa ollut laukkumalli, ns. “reticule handbag”. Googlaamalla löytyy paljon kuvia. Useimmat suljetaan naruilla mutta hienoimmissa on juuri samannäköinen metallinen sulkija, kuin tuo sinun rannekorusi. Kuvista on kuitenkin vaikea sanoa, millainen on kukkien taustapuoli, eli voiko tuota ommellen kiinnittää laukkuun :) En ole kuitenkaan varma, ja kaunis tuo on vaikka olisi mikä :) Hyvä löytö siis!

  1. Rhia says:

   Vivi – Tiedän mitä mekanismia tarkoitat. Ostin sellaisen sulkijamekanismin kesällä (löytyy tuolta kesällisistä postauksista, muistaakseni rengasepisodiksi nimetystä postauksesta.) ja sellainen tuo kukkahommeli ei varmaankaan ole koska on vähän turhan hutera, kun ei sitä tahdo uskaltaa rannekorunakaan käyttää. Tuossa ei myöskään oikein ole mitään mihin sen laukun kiinnittäisi. Tuo avautuu kyllä niin isoksi että menee käsivarresta helposti ainakin kyynärpäähän asti.

   HelmiTee – Hmm, pöytäkynttilän koriste kuulostaa kiinnostavalta ajatukselta kyllä. Olisiko tuossa siinä tapauksessa steariinijäämiä käytöstä? Ostaessani se oli täysin puhdas, kukkien terälehdet vain ovat paikoin vääntyneet ja kultainen pinnoite paikoin kulunut. Mielenkiintoista!

 3. Taika says:

  Minusta se saattaisi hyvin olla useampien lautasliinojen rengas. Fiiniimpään kattaukseen. Kaunis.

 4. mia says:

  Vanhanaikaisen ison (likimain pöytäliinan kokoisen) ruokailuliinan astetta fiinimpi kattausrengas.

  1. Rhia says:

   Taika & mia – Joo, lautasliinarengas/ruokaliinarengas on myös täysin mahdollinen käyttötapa tälle. Itseasiassa nyt kun ajattelen asiaa niin se saattaa jopa olla todennäköisin. Pienimmillään renkaan halkaisija on n. 5 cm ja suurimmillaan 8,5 cm, eli aika optimaalinen isohkon kankaisen ruokaliinan pidikkeeksi. On se hyvä että mulla on näin fiksuja lukijoita täällä, itelle ei tulleet moiset vaihtoehdot edes mieleen.

 5. Anne says:

  Nutturan ympärille? Morsiuskruunu <3 isomman tai pienemmän nutturan ympärille….

  1. Rhia says:

   Anne – Tätäkin vaihtoehtoa mä mietin, mutta tuntuu aika epäkäytännölliseltä hiuksille. Noihin kukan terälehtiin tarttuu hiukset kiinni niin pahasti että tätä kun päivän pitäisi nutturan ympärillä niin sitte ei tarttis yöksi ollenkaan ottaa poiskaan :D Nimimerkillä, testasin tätä ponnarin ympärille…

 6. maybe it goes around a hair bun? I really haven’t a clue

  1. Rhia says:

   thorne garnet – yes, one of my finnish readers also suggested this, but I think it might be rather impractical for that. Hair gets tangled on the flowers rather badly (I tried). One of the best suggestions so far is that this might be actually a decorative napkin ring.

 7. Vivi says:

  No sitten se todella on mysteeri :)

  1. Rhia says:

   Vivi – Siltä se todellakin vaikutta, vaikka hyviä ehdotuksia on tullutkin.

 8. Cristina says:

  My first thought was decorative napkin ring, too. I have seen such things before. They look exactly like bracelets. I’ve seen beautiful silver ones, at a vintage restaurant. Just take a look here:

  http://www.jaristea.ro/galerie/

  1. Rhia says:

   Cristina – Yes, I think that is the most likely explanation for this lovely item :D I’d love to get my hands on couple silver napkin rings, they look lovely!

 9. SuzyStarlight says:

  Hei, kyseessä on käsilaukkuna käytetyn pussukan suu. Silkkinen tai samettinen pussukka ommellaan pienin pistoin avoimena olevan haitarin alareunaan. Sulkeutuessaan pussin suu rypistyy. Useimmiten toisessa reunassa on ollut pienellä saranalla kansi joka pitää kiinni ollessa haitarin kasassa. Myös pieni ketjulenkki kuuluu kyseiseen esineeseen. Sillä laukku ripustetaan ranteeseen.

  1. Rhia says:

   SuzyStarlight – Tätäkin vaihtoehtoa tuossa jo aiemmin mietittiin. Minulta löytyy tuollainen sulkijamekanismi, olen postannut siitä kuvan aiemmin kesällä. Siihen verrattuna tämä kukkahässäkkä on aivan liian hutera, kukat ovat sen verran pehmeää metallia että käytössä se ei laukun sulkijamekanismina kestäisi kovin montaa käyttökertaa koska sen avaaminen ja sulkeminen vaatii hieman varovaisuutta. Ja sitten tultaisiin samaan ongelmaan kuin rannekoru- ja hiuskoru-vaihtoehdoissa, nuo kukkaset tarttuisivat kiinni jokapaikkaan. Tässä ei myöskään ole mitään reikiä mihin pussukka kiinnitettäisiin, kuten tuossa linkkaamassassi kuvassa. Uskon että todennäköisempi selitys on se ruokaliinarengas.

Comments are closed.