Vintage recipe: Punajuurikeitto / Beetroot soup

Olen jo pidempään halunnut testata erilaisia vanhoja reseptejä ihan uteliaisuudesta. Törmättyäni Isoäidin reseptillä-blogiin innostuin asiasta vielä enemmän. En kuitenkaan ole koskaan ollut mikään mestarikokki enkä muutenkaan hirveän innostunut ruuanlaitosta. Omat kokkaukseni koostuvatkin lähinnä hyvin helpoista ja yksinkertaisista resepteistä ja ruuista. Joitakin sellaisia olen blogissakin jakanut ja niitä löytyy tuolta Jotain syötävää-kategorian alta.

Muutama vuosi sitten ostamassani kirjassa What every woman should know on koottuna Daily Mail lehden palstoilla 30-luvulla julkaistuja ohjeita ja vinkkejä. Ne kattavat kaikenlaista muodista ja kauneudesta aina taloudenhoitoon ja ruokiin. Kirjassa on myös erittäin yksinkertainen punajuurikeiton resepti. Pari vuosikymmentä sitten, niihin aikoihin kun muutin Tampereelle, täällä oli tsekkinäinen ravintola tuossa keskustassa, Kauppakadulla. Kävin siellä ystäväni kanssa syömässä ja he tarjosivat alkuruokana aivan täydellistä, kielellä mukavasti polttelevaa punajuurikeittoa. Ravintola lopetti valitettavasti jo vuosia sitten joten jäin kaipaamaan punajuurikeittoa. Siksipä halusinkin testata tuota Daily Mailin punajuurikeiton reseptiä. En seurannut alkuperäistä reseptiä ihan pilkulleen koska kokkasin sitä hieman ex tempore eikä kaapissa ollut kaikkea tarvittavaa, mutta läheltä liippaa.

Punajuurikeitto
(alkuperäinen 30–luvun resepti vapaasti suomennettuna)
Sulata 30 grammaa pekonirasvaa suuressa kastikepannussa. Lisää pilkottuna yksi suuri punajuuri, kolme pilkottua tomaattia, silputtu sipuli, pilkottu porkkana ja pieni pala pilkottua naurista. Kypsennä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä, lisää sitten 4 kupillista lihalientä ja 250 grammaa yön yli liotettuja valkopapuja (haricot beans). Mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Paina keitto siivilän läpi, laita takaisin pannulle, lisää teelusikallinen etikkaa ja lämmitä uudestaan.

Oma versioni punajuurikeitosta
1 iso punajuuri
1 porkkana
1 tomaatti
1 pieni sipuli
1 dl punaisia linssejä
1 kasvisfondi-nappi
6 dl vettä
suolaa & pippuria
etikkaa

Kuori ja pilko vihannekset. Lisää kasariin reilu nokare voita ja paista kasviksia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää 6 desiä vettä, 1 kasvisfondinappi ja 1 dl huuhdeltuja punaisia linssejä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Anna hautua miedolla lämmöllä kaksi tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Painele keitto siivilän läpi kattilaan tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää noin yksi teelusikallinen etikkaa ja kuumenna uudestaan. Etikka korostaa keiton makuja ja antaa sille lisäpotkua. Keitto sopii tarjottavaksi höyryävän kuumana chiapatta-leivän kanssa, vaikkapa kylmänä talvipäivänä. Tämä keitto on aika sosemaista, jos haluat siitä juoksevampaa, käytä enemmän vettä.

Keitto maistuu parhaalta todellakin höyryävän kuumana, omani ehti jo tuossa valokuvatessa hieman jäähtyä. Maku oli kuitenkin oikein hyvä, punajuuri maistui selkeästi vaikka keitossa on vain yksi punajuuri. Punajuuri on yksi suosikkijuureksistani joten tämä sopii minulle oikein hyvin. Itse tykkään myös lisätä tällaisiin kasvissosekeittoihin hieman ranskankermaa tai smetanaa pinnalle juuri ennen ruokailua. Omasta keitostani tuli myös aika pippurista, lisäsin sekä valko- että mustapippuria, sillä pidän kummankin mausta. Yleensä tykkään maustaa ruokani varsin simppelisti, suolaa ja pippuria ja joskus valkosipulia ja tuoreita yrttejä.

inenglish

Quite long time now I have wanted to try some vintage cooking recipes, just out of curiosity. After finding the blog called Isoäidin reseptillä (engl. With Grandmothers recipe, blog in finnish) where the blogger is cooking with 100 years old cookery book, I got even more excited about it. However, I have never been very good cook, nor even excited about cooking. My own cooking usually goes with very easy and quick recipes and foods. Some of those I have even shared in the blog, they can be found under Food-tag.

What every woman should know, a book I bought couple years back, has 30’s Daily Mail lifestyle tips, including fashion, beauty, cooking etc. Book also has very simple recipe for beetroot soup. Couple decades ago, about the time when I moved to Tampere, there was a lovely small Czech restaurant in the center. I went there with my friend and they served most perfect, spicy beetroot soup for a starter. Unfortunately the restaurant is long gone, so I miss that soup. That is why I now wanted to try out this beetroot soup recipe. I didn’t follow the recipe to the point, because I didn’t have all the ingredients at home, but it’s close enough.

Beetroot soup
(original recipe by Daily Mail in 30’s)
Melt an ounce of bacon fat in a large saucepan, add one large sliced beetroot, three cup-up tomatoes, a chopped onion, a cut-up carrot and a small piece of cut-up turnip. Cook to gether fo ten minutes over a slow fire and add a quart of stock and half a pound of haricot beans, which have been soaked overnight.  Season with salt and pepper and simmer gently for two hours. Pass the soup through a sieve, return to the saucepan with a teaspoon of vinegar and re-heat

My version of beetroot soup
1 large beetroot
1 carrot
1 tomato
1 small onion
1 dl of red lentils
1 vegetable stock fond button
6 dl of water
salt & pepper
vinegar

Peel and chop all vegetables. Cook on mild temperature in a sauce pan with butter, for about 10 minutes.  Add water, vegetable stock fond and rinsed red lentils. Season with salt and pepper. Allow to simmer on mild temperature for two hours or until vegetables are soft. Pass through sieve or mix with blender until smooth. Add about one teaspoon of vinegar and re-heat. Vinegar adds some oomph to the flavours. Serve hot with chiapatta bread on a cold winter day. This soup is quite thick, if you want it thinner, use more water.

The soup is at it’s best when steaming hot, but mine already cooled down a bit while taking the photo. Taste was still very nice, beetroot flavour is very strong, even though there is only one beetroot in the recipe. Beetroot is one of my favourite vegetable so that suits me fine. I also like to add some sour cream stuff, like creme fraiche on top of vegetable soup just before eating. My soup turned out rather peppery, I added both white and black pepper. I like simple seasonings like salt, pepper, occasionally garlic and fresh herbs.

beetrootsoup

2 Comments

 1. Elina says:

  Tämähän on selvästi borssikeiton versio. Varmasti hyvää! Sainkin alkuperäisestä reseptistä idean kokeilla seuraavalla kerralla suuria valkoisia papuja borssissa.

  1. Rhia says:

   Elina – Monissa maissa on yllättävän samantyyppisiä reseptejä pienin variaatioin. Eihän mustamakkarakaan ole Tampereen yksinoikeus, kun Englannistakin saa blackpuddingia joka on hyvin samantyyppistä ;) Tuo alkuperäinen keitto siis sota-ajan amerikkalainen versio (jotenkin en usko että silloin olisi ollut hyvä idea mainita että tässä teille ihana Eurooppalainen resepti). Ja Itä-Euroopan maissakin ilmeisesti jokaisessa vähän omat versionsa borssista. Tuohon voi lisätä myös lihaa tai pekonia jos haluaa vähän ruokaisampaa, vaikka nykyään monet suosivat mieluummin kasvisversioita.
   Etikkaa voi ilmeisesti lisätä myös muihin kasviskeittoihin tehostamaan makua. Itselleni tämä oli ihan uusi asia, mutta isäntä kyllä tiesi heti mistä on kysymys kun tiedustelin onko hänellä tietoa mikä etikan tarkoitus tässä sopassa on.

Comments are closed.