DIY: Kimalluta kengät/ DIY: Glitterize shoes

Olen tässä jo hetken aikaa haaveillut kimaltavista kengistä. Joten eikun tuumasta toimeen ja tässä ohjeet. Kokeilin kahta erilaista tekniikkaa koska en ole ennen päällystänyt mitään glitterillä. Glossy Accentsia kului reilu puoli pulloa, kimalletta noin pari Tiimarin pikkupurkkia (purkissa ei ole mainittu määrää). Kosteudenkestävät kengät saat käsittelemällä ne lopuksi kosteudensuoja-spraylla.

Tarvikkeet
vanhat kengät
tarvittaessa askartelumaalia pohjamaaliksi
sivellin
hienoa kimalletta, väri vapaa (mitä hienojakoisempaa sen parempi)
Glossy Accents tai vastaava kirkas liima (Mod Podge, jos saatavilla)
EDIT: Käytä mieluiten liimaa joka ei kuivu kovaksi vaan jää hiukan joustavaksi kuivuttuaan, esim Aleene’s Jewel It

Jos kenkien väri on kovin tumma suhteessa kimalteen väriin, voit pohjamaalata kengät lähemmäksi kimalteen väriä. Värin ei tarvitse olla täysin tasainen mutta vaatii pari kerrosta. Anna värin kuivua täysin kuivaksi ennen kimalteen levittämistä. Vaaleille kengille, tai jos kimalteen väri on sama kuin kengän, pohjamaalausta ei tarvita. Ota kuitenkin huomioon että kengän väri saattaa kuultaa alta.

EDIT – Ja ennenkuin ryntäätte tekemään kimallekenkiä tällä ohjeella niin kannattaa lukaista myös miten kengille kävi ensimmäisen käyttökerran jälkeen :)

inenglish


I have wanted to have glittery shoes for some time now. So I made them and here’s how to do it. I tried two different techiques because I haven’t done this before. I used little over half a bottle of Glossy Accents and about two little jars of glitter (there is no amount mentioned on them). When you’re done: to make the shoes waterproof, apply one-two coats of protective spray.

You will need
old shoes
hobby paint for base coat if needed
paint brush
fine glitter , colour optional (the finer the better)
Glossy Accents or similar glue (Mod podge if you can get it)
EDIT: Use glue which doesn’t go hard when dry, but rather glue that stays flexible even when dry, like Aleene’s Jewel it or Mod podge

If the colour of your shoes is very dark compared to the glitter, you can apply basecoat to make it match the glitter more. Colour doesn’t have to be completely even, but it requires atleast two layers. Allow to dry properly before applying glitter. For light coloured shoes, or if the glitter is the same colour than shoes, basecoat is not needed. However, notice that shoe colour might show under the glitter.

EDIT – And before you rush to make glitter shoes for yourself with this tutorial you should check what happened to them after first use :)

Tarvikkeet / What you need

Pohjamaali, kaksi kerrosta. / Base coat, two layers.

Tapa 1
Suojaa työpöytä sanomalehdellä. Sekoita lautasella Glossy Accents ja kimalle tasaiseksi tahnaksi. Sivele kenkään ohuin kerroksin. Anna kuivahtaa kerrosten välillä hetken. Tasainen pinta vaatii noin neljä kerrosta. Anna kuivua viimeisen kerroksen jälkeen noin tunti. Pese sivellin ja lautanen välittömästi.

Plussat:
– siistiä ja nopeaa
– kestävä tiivis pinta
Miinukset:

– ainakin Glossy Accentsista jää kuivuneen liiman näköinen pinta joka erottuu vaaleampina, valkoisenkuultavina kohtina. Mod Podge saattaa toimia paremmin mutta en ole päässyt kokeilemaan sitä.
– vaatii useita kerroksia

Option 1
Cover your work table with paper. Mix Glossy Accents/Mod Podge with glitter on a plate. Apply thin coat on the shoes with brush. Allow to dry awhile and then apply next coat. Even result requires atleast four layers. Allow to dry about an hour after last coat. Wash the plate and brush immediately.

Pros:
– easy and fast
– hard and lasting result
Cons:

– Glossy Accents leaves glue-like surface that is white-ish in places, doesn’t look that good in my opinion. Mod Podge might work better but I haven’t had the opportunity to try that.
– requires several layers

Sekoita / Mix

Ensimmäinen kerros / First layer

Toinen kerros / Second layer

Kolmas kerros / Third layer

Lähikuva kolmannesta kerroksesta, aukkoja kimalteessa vielä näkyvissä.
Huomioi liimamainen pinta ja pieniä vaaleampia kohtia siellä täällä./
Close up of third layer, gaps in glitter still visible
.

Notice glue-like surface and whiter spots here and there.

 

Tapa 2
Suojaa työpöytä sanomalehdin ja paperiarkein. Vaihtoehtoisesti voit työskennellä kenkälaatikon päällä. Levitä Glossy Accentsia suoraan kengälle, pieni alue kerrallaan sillä liima kuivuu nopeasti. Sivele tasaiseksi. Kaada purkista kimalletta liiman päälle, tasoittele & painele kauttaaltaan sormin. Karista ylimääräinen kimalle paperiarkille/kenkälaatikkoon. Toista kunnes koko kenkä on kimalteen peitossa. Pese sivellin välittömästi. Siivoa lopuksi ylimääräinen kimalle takaisin purkkiin.

Plussat:
– ei liimamaista pintaa, kaunis kimallepinta
– jopa yhdellä kerroksella voi saada riittävän peittävyyden
Miinukset:

– hidasta ja sotkuista, kimalletta menee aivan jokapaikkaan ja sitä on vaikea saada takaisin purkkiin (ja uskokaan kun sanon, todellakin jokapaikkaan!)
– pinta varisee
– kestävämpi pinta vaatii lopuksi kerroksen liimaa mutta Glossy Accents ei ole ehkä paras vaihtoehto sillä jättää ohuenakin kerroksena liimamaisen valkoiselle kuultavan pinnan vaikka purkin ohjeen mukaan pitäisi kuivua kirkkaaksi

Option 2
Cover your work table with newspapers and paper sheets. Optionally you can work on top of shoe box. Speard Glossy Accents straight on the shoe, working with small areas since the glue dries rather fast. Spread with brush. Sprinkle glitter on the glue, spread and even out with your finger. Shake the excess glitter on the paper/shoe box. Repeat untill hole shoe is covered. Wash the brush immediately. Finally put excess glitter back in the jar and clean your workspace.

Pros:
– no glue-like surface, beautiful sparkly glitter
– even one layer might be enough for good coverage
Cons:

– slow and messy, glitter goes absolutely everywhere and it’s difficult to get it back to the jar (and believe me when I say everywhere!)
– not very hard and lasting surface, glitter drops off
– to make the surface longer lasting it requires layer of glue ontop, but Glossy Accents is not the best option due to the glue-like result. Even though the instructions on the bottle claim it should be clear it isn’t. It tends to leave white-ish spots here and there.

Pursota Glossy Accents / Apply Glossy Accents

Levitä siveltimellä / Spread with brush

Ripottele kimalle ja tasoita / Sprinkle and even out glitter

Kolmannen kerroksen jälkeen päätin kokeilla Tapaa 2.
Tässä lopputulos. /
After the third layer I decided to try Option 2.
Here’s the final result.

Ruby red glitter heels

EDIT – Mun piti vielä lisätä pari linkkiä muihin hyviin glitter-tutoriaaleihin, mut unohdin. Pistetään ne nyt tänne loppuun sitten.
EDIT – I was going to add couple good links to glitter-tutorials but I forgot. So I’m adding them here at the end.

Pixie in pumps – Glitter shoes tutorial by Jenni
Cut out and keep – Glitterize your shoes by Art Princess
Entirely Smitten – Glitterize your shoes by Jillian
Prom/Clubbing glitter heel tutorial by syntheticcdoll
Make your own gold glitter shoes by JennaInABottle

14 Comments

 1. Minna says:

  Vau! Aina jaksan hämmästyä mitä kaikkea sitä voikaan tehdä, jos vaan osaa ja viitsii.

  1. Rhia says:

   Minna – Minustakin on jännittävää nähdä mitä kaikkea sitä voikaan tehdä. Kaikkea ei kyllä millään ehdi tai pystykään itse kokeilemaan. Mutta on hauska nähdä mitä muut ovat tehneet. Tämä on onneksi sieltä helpoimmasta päästä, etenkin jos tekee tuolla 1-tavalla niin se on helppoa sivelyä. Tapa 2 vaatii vähän enemmän näpertämistä.

 2. AnneVee says:

  Uuh, aika hottikset! Tulee mieleen Ihmemaa Oz. Mä ostin jopa yhdet kengät samanlaiseen projektiin, mut tuntuu kamalalta uhrata ne. Vaikka ovatkin rumat.

  1. Rhia says:

   AnneVee – Mäkin mietin noiden kenkien uhraamista glitter-alttarille hyvän tovin, koska ovat aitoa nahkaa. Mutta tiedän että sellaisenaan mun ei olis tullu niitä käytettyä kuitenkaan joten parempi näin. Hienot niistä tuli, olen suunnitellut punaisten glitterkenkien tekemistä niin pitkään että eiköhän näille käyttöä löydy ;) Askartelumaali maksoi Tiimarissa 4,50€ (purkista kului ehkä viidennes), kimalteet 1,50€/purkki ja Glossy Accents (jonka olin hankkinut jo parisen vuotta sitten) noin 7€ pullo, kengät olivat ilmaiset. Kamalan kalliiksihan tää kokeilu ei lopulta tullut. Vastaavaa tekniikkaa voi käyttää vaikka sandaletteihin, mitä pienempi pinta-ala peitetään sitä edullisemmaksi tulee. Ja mitä hienompaa kimalletta, sitä siistimpi lopputulos. Aion kyllä käyttää tätä tekniikkaa toistekin, mutta pitää hankkia tota Mod Podgea ja kokeilla sillä myös. Ikävä kyllä sitä ei taida Suomesta saada.

 3. Jillian says:

  Thank you for the link! I LOVE how yours came out!!! SO gorgeous!!!!!!! Thank you for including an english translation too :) Do you mind if I link your version?

 4. Nina says:

  Wohoo, jopa olit taas kekseliäs!! Kestääköhän nuo miten käytössä? Toisaalta olisi aika hienoa jos illan leidi jättäisi jälkeensä punaista glitteriä tanssahdellessaan salin poikki. ;)

 5. Ulrika says:

  Coool! Tosi hieno lopputulos. Kokeilisin, mut oon ihan liian sotkuinen kaikkien liima juttujen kanssa, ei löytyis koko kämpästä varmaan yhtäkään paikkaa, jossa glitteriä ei sen jälkeen olisi :D

  1. Rhia says:

   Jillian – Feel free to link as much as you like :) I do all my posts both in finnish and english, so you can come back any time to check how I’m doing. And thank you for posting your tutorial. It’s always helpfull when you get to see how different people did their DIY, gives perspective on stuff.

   Nina – Tällä kertaa mä vaan kopioin muitten idiksiä ;) Käytönkestävyys tulee testattua hardcore-testillä lauantaina kun menen noi jalassa mukulakivi-terassille Ship Ahoy-tapahtumassa. Ilman sitä viimeistä kiinnittävää liimakerrosta noista todellakin jää vana punaista glitteriä jokaisella askeleella. Pitää miettiä millä uskaltaisin viimeistellä pinnan niin että ei näytä liimatulta.

   Ulrika – Haha, kun sekottaa glitterin tohon lakka-liima-mikä-se-nyt-oli niin on paljo helpompaa ja siistimpää kuin jos levittää molemmat erikseen. En sotkenut sillä ekalla tavalla juuri yhtään joten en usko että sinäkään kamalasti sotkisit. Noita glitter-tutoriaaleja kun katsoo niin monilla on ihan hervottoman kokoinen vaahtomuovisivellin käytössä. Mä käytin tommosta pienempää vesivärisivellintä niin sai aikaiseksi kohtalaisen tarkkaa jälkeä.

 6. This is so cool. I love how yours turned out. Thanks for the tutorial. I think I’m going to glitterize some shoes I was going to get rid of.

  1. Rhia says:

   Camelia – I’m glad it was helpfull :D The more glitter, the better! That’s my motto. Ruby glitter heels have been in my dreams for ages. I think next glitterizing project might be emerald strappy sandals…

 7. e says:

  Jonkinlainen lakka tai sprayliima voisi sopia kenties päälle? Ovat muuten aivan ihastuttavat Dorothy-kengät, tahdon samanlaiset! :D

  1. Rhia says:

   e – Jotain semmosta itekin ajattelin. Kävin tänään Harrasteessa katsomassa mut niiden valikoima oli aika onneton, tai sitten en vaan osannut katsoa oikeasta paikkaa enkä jaksanut kysyä. Tutkin asiaa :)

 8. e says:

  Rautakauppa on käymisen arvoinen paikka, itse ainakin löydän kaikkea ihmeellistä! :D Täytyy tosin muistaa että aina ei ole kovin hyväksi käyttää joitain aineita esim. kengissä jotka ovat niin “lähellä” ihoa…

  1. Rhia says:

   e – Rautakaupassa on just se huono puoli että kun aineet on tehty vähän järeämpiin hommiin niin ne ei aina sovellu askarteluun, kankaille, nahalle tai ihon läheisyyteen yleensä. Muuten kyllä hyödynnän rautakauppaa aina silloin kun pysytyn, koska siellä on halvempaa kuin askarteluliikkeissä.

Comments are closed.