Valkoinen kesä / White summer

Olen niitä tyyppejä jotka suosivat luonnonkuituja tekokuitujen kustannuksella. Asiasta on ollutkin jo aiemmin puhetta, tekokuidut saavat minut hikoilemaan kuin pieni sika ja saavat oloni tuntumaan inhottavan nihkeältä muutenkin. Olen materiaalinatsi. Kyylään vaatteista aina materiaalilaput ja useinmiten tekokuituiset jäävät ostamatta. Kyllä kaapistani jotain tekokuituisiakin vaatteita löytyy mutta esim polyestersatiinista yöpaitaa tai akryylineuletta minua ei saa pukemaan päälleni edes pakottamalla. Siksi kuljen kesäisin mieluiten luonnonkuituisissa vaatteissa: puuvillaa, pellavaa, silkkiä ja myönnytyksenä tekokuiduille myös viskoosia. Huomenna ilmestyvä  juttuni Tamperelaisessa (13.7.2011) käsitteleekin juuri kesäkelien miellyttävimpiä materiaaleja.

Viimeviikolla sain viimein ratkaistua osan housuongelmaani kun löysin kangaskaupasta valkoista ohutta pellavaa. Niinpä ompelin valkoiset palazzo-housut 30-luvun hengessä. Housujen pariksi nappasin tarjouspöydästä ohutta punaraitaista kangasta josta hahmottui kietaisupaita kellotetuin hihoin, sekin 30-luvun innoittamana. Lisäksi askartelin valkoiseen kesäpuvustooni talonpoikais-tyylisen brodyyripuseron. Lähtötilanne oli kammottava 80-luvun ragla-hihainen puseron jonka hihat olivat liian lyhyet ja muhkeat olkapäät olivat olleet joskus olkatoppausten runsauttamat. Mietin vielä valkoisen maximekon tekemistä, mutta saapa nähdä…

IN ENGLISH
I am one of those people who favours natural materials in textiles.  I have been ranting about this before, artificial fabrics makes me sweat like a little piggy and make me feel uncomfortable and damp. I am material nitpicker. I always check the materials in clothing and most of the time artificial materials are staying in the shop. There are some of them in my wardrobe, but for example polyester satin nightgown or acrylic knit I can’t wear. Not even by forcing. That is why I prefer to wear natural fibers in the summer: cotton, linen, silk and some viscose. My tomorrows article in local newspaper (13.7.2011) is about comfortable materials for summer clothes.

Last week I partially solved my trouser problem when I managed to find thin white linen in the fabric shop. So I made white palazzo pants in 30’s style. I paired white linen with thin stripey fabric and made 30’s style wrap-top with butterfly sleeves. I also added to this little white summer wardrobe of mine embroidered peasant blouse I revamped from awfull 80’s blouse. It had too short raglan sleeves and I’m pretty sure there used to be shouder pads many years ago. I’m still thinking of perhaps making white maxi dress, but we’ll see…


Kasarikammotus – katsokaa noita hartioita!
/ Ugly 80’s – look at those shoulders!

Tuunattu kesäpusero:
– hihojen lyhennys + kuminauhat
– pääntien avarrus + kuminauha
– nappilistan ompelu kiinni + silmunapituksen virkkaus
– uudet pienemmät napit /
Revamped peasant blouse:
– shorter sleeves + elasticated bands
– wider neckline + elasticated band
– front sewed together + new crocheted buttoning on top
– new smaller buttons


Sopii myös palazzo-housujen kanssa. /
Goes also with palazzo pants.


Vanhat napinlävet ommeltu umpeen, uusi kauniimpi napitus. /
Old button holes are now closed, new buttoning is prettier.


Kietaisupusero ja palazzo-housut 30-luvun tyyliin. /
Wrap top and palazzo pants in 30’s style.

10 Comments

 1. Mo says:

  I love what you did with the white blouse and those palazzo pants look stunning. You have inspired me I’m off pattern hunting tomorrow, I must have Palazzo pants!

  1. Rhia says:

   Mo – Glad to hear you got inspiration :D I have been wanting palazzo pants for long time, and now I finally had the time to make them. Thankfully I have good trouser pattern I only need to alter for different styles.

 2. Elina says:

  Onpa tyylikäs 30-lukucombo!

 3. RautaNeito says:

  Tulee mieleen Dame Agathan kirjat :)

  1. Rhia says:

   Elina – Kiitos :D Jostain syystä teki nyt kamalasti mieli valkoista ja punaista raitaa. Joku ihme merihenkisyys vaivaa…

   RautaNeito – Valkoinen hiekkaranta, kesäiset pellava-asut, sitruunalimonadia lasikannusta ja salaperäinen murha :D BTW, sunnuntaisin Ylellä Hercule Poirot-leffoja koko kesän, näkyvät myös YleTeemalla.

 4. Salka says:

  Ihanat housut! Ja toinen materiaalinatsi täällä hei, kyllä ne luonnonkuidut hakkaa keinokuidut miljoona nolla. Tosin, vaatteen leikkaus vaikuttaa myös paljon, esim. mun yks kietaisumekko, jossa on leveät kimonohihat, ei tunnu tukehduttavalta, vaikka onki polyesteria. Mutta en sitä nyt kuitenkaan helteillä suostuisi päälleni pukemaan, mutta menee mainiosti silloin, kun ulkona tai sisällä ei ole kuuma.

  1. Rhia says:

   Salka – Totta, leikkauskin vaikuttaa. Ja onhan niissä tekokuiduissakin eroja, toiset on miellyttävämpiä kuin toiset. Keli vaikuttaa hirmusti myös. Talvella voin käyttää tekokuituisiakin enemmän koska palelen aika helposti ja talvella tekokuidut on usein lämpöisempiä kuin puuvilla ja pellava. Mutta ikinä en ymmärrä sitä miten joku voi pukea satiinisen yöpaidan tai käyttää satiinisia lakanoita, ne kun yleensä on polyesteriä ja tuntuvat erityisen nihkeiltä iholla. Hikoilen nukkuessa aina niin paljon että ei tulisi kysymykseenkään nukkua sellaisilla. Toinen mitä en oikein käsitä on että miksi ihmeessä silkkimekkoon laitetaan polyesteri-vuori? Se vuori kumoaa silkin kaikki hyvät ominaisuudet samantien.

 5. Oi, pidän todella tuosta housujen ja raitapaidan yhdistelmästä. Erittäin chic! Mikä siinä onkin, että kesä vetää 30-lukulaiseksi? Oma vaatekaappini kaipaa täydennystä tuossa suhteessa. Siellä on liikaa 50-lukua, ja toisaalta aivan liikaa 1800-luvun loppua (ei varsinaisesti kesäystävällisiä ne), vain muutama hassu vaate siinä välissä… :/

 6. Sara says:

  Hei!
  Sinulla on mieletön blogi, haen itse vaatetuspuolelle ammattiopistoon, joten tykkään todella paljon tämäntyylisistä blogeista! Vaikka vasta opettelen ompelutaitoja.. :)
  Kiitos vierailusta minun blogissani!

  -Sara

  1. Rhia says:

   Magdalena Hai – minustakin se yhdistelmä onnistui oikein kivasti. Jotenkin kesä vaan tuntuu 30-luvulta, en tiedä. Toisaalta olihan 50-luvulla aika kivoja puuvillaisia kesämekkoja joten ihan hyvin sekin sopii kesään. Mun oli aikomus tehdä kesäksi vielä yks 30-luvun sifonkimekko mutta alusmekkokin on vielä tuolla keskeneräisten kasassa joten voi olla ettei ihan täksi kesäksi enää valmistu, mut onhan niitä kesiä myöhemminkin ;)

   Sara – Kiitos ja ole hyvä :D ja tervetuloa mukaan. Jostainhan se opettelukin pitää aloittaa ja kun ahkerasti treenaa niin taidot karttuu nopeaankin. Tuolta linkkilistalta löytyy ompelublogejakin sekä mm. yks vintage-blogi jonka kirjoittaja on alkanut ompelemaan vasta 1-2 vuotta sitten ja loihtii silti upeita asuja vintage-kaavoilla. Kannattaa käydä niitäkin kurkkimassa.

Comments are closed.