Uppeluksissa / Submerged

Uskoisitteko jos kertoisin että minulla on erikoinen elokuva-intohimo? Pidän monenlaisista elokuvista, mutta moni ystävänikään ei varmasti usko kun sanon pitäväni sukellusvene-leffoista. Suljetussa tilassa henkilöiden väliset jännitteet, vaaratilanteet ja niitä pakenemisen rajallisuus, teknologian vajavaisuus sekä usein vielä sotatilan aiheuttama hiuksianostattava jännitys ovat kiehtovaa katsottavaa. Usein sukellusveneen kapteeni on problemaattinen hahmo jolla on erikoisuutensa tai traumansa. Alaisten pelot ja odotukset korostuvat tiiviissä, peräti klaustrofobisen ahtaassa tilassa jossa pienikin teknologinen vika tai onnettomuus voi johtaa henkilön omaan tai koko miehistön kuolemaan. Esittelen tässä satunnaisessa järjestyksessä teille muutamia suosikkejani.

Das Boot
Legendaarinen elokuva saksalaisen U-96 sukellusveneen eloonjäämiskamppailusta Toisen maailmansodan aikana Atlantilla. Alusta komentaa kyyninen ja sotaan kyllästynyt kapteeni jonka tehtävänä on pitää miehistö hengissä sodan melskeissä. Täpäristä tilanteista pelastutaan monta kertaa mutta lopulta elokuva ei ole voittoisa sankarielokuva. Olen nähnyt sen useita kertoja ja loppuratkaisu saa minut kyyneliin joka kerta.


Das Boot. Pic.

Punaisen lokakuun metsästys
Sean Conneryn ja Alec Baldwinin tähdittämä The Hunt for Red October kertoo kuvitteellisen tarinan neuvosto-sukellusveneestä joka yrittää loikata länteen vuonna 1984. Atlantilla tapahtuva kissa- ja hiirileikki on alussa hieman hidastempoinen mutta tunnelma tiivistyy tarinan edetessä. Mitkä ovat kapteeni Ramiuksen todelliset aikomukset? Kumpi suurvalta saa lopussa voiton ja sukellusveneen miehistöineen, elävänä tai kuolleena?


The Hunt for Red October. Pic.

Operaatio Alushame (Operation Petticoat)
Tämä leffa kuuluu oikeastaan täysin toisenlaiseen genreen mutta koska se tapahtuu suurimmaksi osaksi sukellusveneessä otan sen nyt tähän mukaan. Vuonna 1959 filmattu Gary Grant-komedia kertoo epäonnisesta sukellusveneestä joka upotetaan sen ollessa satamassa ja korjataan sieltä sun täältä räävityin (lue: varastetuin) materiaalein. Lopputuloksena sukellusveneestä tulee vaaleanpunainen ja kaiken huipuksi se joutuu evakuoimaan kyytiinsä liudan naisia, lapsia ja vuohen. Hollywoodin kultakauden komediaa parhaimmillaan.


Operation Petticoat. Pic.

K-19: The Widowmaker
Pysäyttävä, toteen pohjautuva tarina venäläisen ydinsukellusveneen reaktoriviasta ja miehistön rohkeasta mutta vaarallisesta taistelusta kohoavia säteilyarvoja vastaan. Uusi ja vanha kapteeni käyvät henkistä taistelua aluksen todellisesta vallasta puolueen edustajan yrittäessä päättää kumman puolella haluaa lopulta olla. Aluksen neitsytmatka päättyy monen miehistönjäsenen kuolemaan. Rauhan aikana Neuvostoliitto ei tee heistä sankareita vaikka he rohkeudellaan pelastivat miehistötovereidensa hengen. Erityiskiitokset kuuluvat elokuvan maskeeraajille, etenkin aivan lopussa nähtävistä Liam Neesonin ja Harrison Fordin vanhennuksista jotka realistisuudellaan hakevat vertaistaan.


K-19: The Widowmaker. Pic.

IN ENGLISH
Would you believe if I told you that I have peculiar movie passion? I like many different styles in movies, but even many of my friends don’t believe me when I tell them I like submarine-movies. In closed space the tensions between people, dangerous situations and the limitations on escaping them, limitations of technology and often also the wartime are hair-raisingly exciting and fascinating to watch. Quite often the captain is problematic character with his own trauma or peculiarities. Fears and expectations of the crew are exxaggerated in tight, almost claustrofobicly small space where even the tiniest technological failure or accident can cause the death of individual or whole crew. I will now introduce you some of my favourites in random order.

Das Boot
Legendary movie about the strugle for life of german U-96 submarine during Second World War in Atlantic. Captain is cynical and fed up with the war, but still trying to keep his crew alive. Even after many close calls and escapes from death, it isn’t victorious movie about heroes in the end. I have seen it several times and the surprising ending makes me cry every time.


Das Boot. Pic.

The Hunt for Red October
Starred by Sean Connery and Alec Baldwin, this is a imaginary story of russian submarine which tries to defect to the west in 1984. Cat & mouse race on the Atlantic is rather slow in the beginning but the tension evolves when the story moves forward. What are the true intensions of captain Ramius? Which great power wins and gets the submarine and it’s crew, dead or alive?


The Hunt for Red October. Pic.

Operation Petticoat
This movies is actually in totally different genre but I add it here because it happenes mostly in the sub. Starring Gary Grant and filmed in 1959 it tells a story about misfortunate submarine that gets sunk while in dock and gets fixed with material mostly stolen from here and there. As a result the submarine ends up being pink and is forced to evacuate and transport some women, children and a goat. Quite good comedy from Hollywood’s golden age.


Operation Petticoat. Pic.

K-19: The Widowmaker
Heartstopping story, based on true events, about russian nuclear submarine’s reactor failure and crew’s brave but dangerous fight against raising radiation. Old and new captain fight the mental battle of the true power on the ship while party representative is trying to decide on which side he want’s to be in the end. Maiden voyage of the ship ends up with several crew member deaths. During peace time Soviet Union doesn’t credit them heroes even though they saved the lives of their crew mates with their own courage. Special thanks goes to the make up artists, especially the old age make ups of Liam Neeson and Harrison Ford, in the end of the movie are very realistic, compared to many other big budjet movies.


K-19: The Widowmaker. Pic.

6 Comments

 1. Sanski says:

  Punaisen lokakuun metsästys on sitten mainio. Täytynee katsoa se uudelleen jossain vaiheessa – viime kerrasta taitaa olla kymmenisen vuotta!

  1. Rhia says:

   Sanski – Kyllä, se on varsin mainio leffa. Olen nähnyt sen muutamia kertoja ja joka kerran jännitys on ollut lähes käsinkosketeltava :D

 2. superheidi says:

  Operation Petticoat, haha, the pink submarine, I loved that one! Possibly I only saw the tvseries from the 70s. http://www.youtube.com/watch?v=EYekeKr8r5I

  1. Rhia says:

   superheidi – I’ve never seen te tv-series, only the movie :) it was hilarious!

 3. Salka says:

  Sukellusveneleffat ovat taas mun makuuni ahdistavia, juuri siitä syystä, ettei sieltä pääse pois :D ( ja useimmiten se pelkkä miljöökin on niin ahdistava, kaikki ne ahtaat käytävät, vettä tiputtavat laitteet jaja..). Mutta muistaakseni olen nähnyt, ainakin osan tuosta Punaisen lokakuun metsästyksestä ja se oli kyllä hyvä!

  1. Rhia says:

   Salka – jos sukellusveneet muuten tuntuu ahdistaville niin siinä tapauksessa suosittelen tuota Operaatio Alushametta, se on kaikkea muuta kuin ahdistava, aitoon Hollywood-tyyliin :D Mä taas en kestä yhtään kauhuleffoja, etenkään sellaisia hirmu realistisia joiden tapahtumat voisi oikeasti käydä toteen. Saan niistä oikeasti painajaisia. Sen sijaan juuri tuollainen tiivistunnelmainen jännäri/action on mun juttu ja jotenkin mua vaan kiehtoo se ajatus siitä että homma pitää pystyä ratkomaan käsillä olevilla resursseilla ilman ulkopuolista apua. Samasta syystä pidin hirveästi Apollo 13-leffasta, missä jännitystä lisäsi tietysti se että se on oikeasti tapahtunut. Ja siitä päästään sujuvasti myös katastrofileffoihin jotka on mun toinen kestosuosikki-genre kuten ss. Poseidonin seikkailu, Liekehtivä torni, Volcano, Twister jne.

Comments are closed.