Englantilaiset pääsiäisperinteet / English (and Finnish) Easter traditions

Blogin lukijoita tuntuvat kiinnostavan englantilaiset perinteet ja tavat. Joten, mikäs sen osuvampaa kuin kurkata tänään englantilaisiin pääsiäisperinteisiin. Siellä pääsiäiseen liittyvät tavat ja perinteet vaihtelevat kovasti sen mukaan mihin uskontoon kuuluu tai millaisia perhekohtaisia tapoja on muodostunut. Jotkut pääsiäisperinteet ovat hyvin paikkakuntakohtaisia eikä niitä harjoiteta missään muualla kuin yhdessä kylässä tai kaupungissa.

Suosittu pääsiäisajanviete ympäri Britannian on munajahti. Lapset, ja miksei aikuisetkin, etsivät pääsiäisaamuna kotiin ja puutarhaan piilotettuja pääsiäismunia pienten korien kanssa. Suosittu mielipide on että mitä makeampia, sen parempia. Tunnetuin englantilainen pääsiäismuna lienee Cadbury’s Cream Egg, joita nykyään myydään myös Suomessa pääsiäisen aikaan. Suomalaisiin suklaamuniin verrattuna Cream Egg on melko pieni, mutta sitäkin makeampi. Suklaisen kuoren sisällä on kananmunalta näyttävää valkoista ja keltaista sokerista, valuvaa täytettä. Munasta on olemassa myös Amerikan markkinoille valmistettu versio, joka ei ole yhtä makea. Kermamunan syntytarinasta ja historiasta löytyy monta versiota. Erään tiedon mukaan Cadbury loi ensimmäisen kermamunansa jo vuonna 1923, mutta nykyisenlaisena kermamuna syntyi vasta 1963. Alkuperäisen kermamunan koostumuksesta ei ilmeisesti ole säilynyt tietoa.

Cadbury itsessään (kuten muutamat muutkin Englantilaiset suklaatehtaat) on hyvin vanha suklaatehdas, joka aloitti jo 1800-luvun alkuvuosikymmeninä valmistamalla juotavaa kaakaota, siirtyen siitä sitten nopeasti muihinkin suklaatuotteisiin. Ensimmäisiä makeistäytteisiä suklaamunia Cadbury valmisti jo 1870-luvulla. Nykyisin Cadbury valmistaa monenlaisia suklaisia herkkuja kuten perinteinen maitosuklaalevy Dairy Milk, lehtevä Flake ja keksitäytteinen Fingers. Pakko todeta että kyllä nämä melko hyvin vetävät vertoja Fazerin suklaille. Isännän suosikki oli rommi-rusina-maitosuklaa Old Jamaica, jota ei enää valmisteta. Valikoimaan kuuluu kylläkin modernisoitu versio Bournville Old Jamaica, joka on tummaan suklaaseen tehty rommi-rusina. No mutta palataanpa siihen pääsiäiseen.

Perinteinen pitkäperjantain herkku on hot-cross-bun. Ne ovat eräänlaisia appelsiinilla ja sitruksella maustettuja rusinapullia, joiden päällä on risti. Pullat syödään kuumana ja ne voidellaan reilulla kerroksella voita. Pullia syödessä on voinut vaikka lueskella pääsiäiskortteja, joiden lähettäminen on ollut aiemmin suosittua. Tosin arvelen että korttien lähettäminen yleensä on Englannissakin vähentynyt samoin kuin täälläkin.

Isäntä muistaa pääsiäisperinteen joka muistuttaa kotimaista rairuohon kasvatusta. Englantilainen pääsiäispuutarha kuului isännän lapsuuden pääsiäisiin. Laakealle astialle rakennettiin hautakumpu luolineen ja kivipaasineen, kolme puutikuista tehtyä ristiä ja jonkinlainen nurmikon tapainen. Isäntä ei tiennyt mitä siemeniä sen kasvatukseen käytettiin, mutta moderneissa versioissa näyttää olevan kaikkea yrteistä ja viljan oraista mehikasveihin. Kotimaisen rairuoho-perinteen alkulähteeksi mainitaan Englanti, joten olisikohan peräti samaa raiheinää sielläkin käytetty? Jätä kommentti alle jos tiedät. Lisäksi puutarhassa saattoi olla eläinfiguureita, pääsiäismunia jne, yleensä ei kuitenkaan ihmishahmoja. Kuvaa en nyt tällä kertaa tästä perinteestä saanut sillä ruoho olisi pitänyt kylvää jo reilu viikko sitten jotta olisi ehtinyt pääsiäiseksi, ja unohdan sen joka vuosi. Joku perinne kai sekin.

Pääsiäisen kruunaa tietysti pääsiäisateria, joka Englannissa on yleensä karitsaa. Paikoitellen karitsan sijasta saatetaan valmistaa kalkkunaa, kinkkua tai muuta lihaa. Karitsapaistin kanssa tarjoillaan keitettyjä vihanneksia, uunissa paistettuja perunoita (roasted potatoes) sekä minttukastiketta (mint sauce) johon tulee tuoretta minttua ja englantilaista mallasetikkaa (malt vinegar). Englannnissa karitsa ja etenkin lammas on edullista ruokaa, mutta Suomessa tilanne on aivan toinen, eikä niitä usein ole saatavilla, tai hinta on melko korkea.

Blog readers seem to be interested in Finnish and English traditions. So what is the better time than have a peak into English and Finnish Easter traditions. In Finland we have one main religion, Evangelic-Lutheran, which mostly guides the traditions we have, in addition to many traditions which have pagan origin. On the other hand in England traditions vary a lot depending on the religion and family. Some Easter traditions are very localized and can be found only in one village or town.

Egg hunt is popular pastime in Britain over the Easter. Children, and why not adults too, will search for Easter eggs, hidden around the house and garden, with their little egg baskets. I have heard that most people seem to think, the sweeter the eggs are, the better. I think the most well known English Easter egg, must be Cadbury Cream Egg, with creamy oozy filling, which looks like egg. In Finland we don’t have Easter egg hunt, but we do love our Easter eggs. Finnish traditional Easter Egg is Fazer Mignon. It is almond nougat filling in real egg shell. It was introduced to the market in 1896. It is very sweet and rich. Easter eggs with little toys and trinkets are also popular in Finland, but I prefer the chocolate filled eggs, like little mini chocolate eggs, which look like real birds eggs. We can also get the Cadbury cream eggs these days, which is nice, because hubby loves to have them for Easter. Cream egg was originally invented in 1923, however the modern version as we know was introduced in 1963. As far as I understand the ingredients of the original filling are unknown.

Cadbury is, like many other English chocolate factories, very old. It started already in the beginning of 1800’s, by making hot chocolate, but soon moving on to other chocolate products. First chocolate eggs Cadbury made already in 1870’s, however they had different sweetie filling, not cream egg filling. These days Cadbury makes many popular chocolate treats, like traditional chocolate bar Dairy Milk, leafy Flake and biscuit filled Fingers. I have to say that they almost match our Finish Fazer chocolate. Hubby’s favourite used to be rum-raisin milk chocolate Old Jamaica, however that is discontinued. Allthough there is new version Bournville Old Jamaica, which is dark chocolate rum-raisin. But let’s go back to Easter.

Traditional Good Friday treat in Britain is hot cross bun. They are spiced buns with raisins, with cross on top. They are eaten hot and usually thickly buttered. While enjoying the buns, you can read Easter post cards, which were very popular before. But I think just like here in Finland, they are not so popular in Britain either. The must-have Finnish Easter dish however is mämmi. We forgot to buy mämmi this year, but I’m sure you can imagine it if I say it’s dark brown and gooey, a bit like poop. Yeah, doesn’t sound appetizing, but it actually has quite sweet, tangy taste. It’s made of water, malt, rye flour and little bit of salt. It takes one to two days to make mämmi, so most people prefer to buy it ready-made. You warm it up or eat it cold with sugar and cream. I never liked it as a kid, but I have learned to like it, and hubby likes it too. Other well-known Easter food in Finland is pasha. Pasha is sweet and sour desert, made with raisins and sour-milk products. It comes from the Orthodox tradition.

Hubby remembers Easter Garden tradition from his childhood. English Easter Garden has little tomb with a cave and stone, three crosses, made of wooden sticks and some sort of grass growing on it. I don’t know what sort of grass they used in those gardens, but looks like modern versions can have anything from herbs to barley and oat or succulents. In Finland we have similar easter grass tradition called “rairuoho”. Lolium seeds are sown on a tray about week before Easter, so that they can grow into bushy little grass. Easter grass is usually decorated with little chicks, Easter bunnies and easter eggs. I don’t have a photo of that, because I always forget to sow them. I suppose you can call that a sort of tradition too. Perhaps the British Easter Garden is also made with lolium. Comment below if you have knowledge about this. Other Finnish tradition is to collect the pussy willows, decorate them with colourful papers and feathers and display them at the easter table. Usually on Palm Sunday little kids are dressed as Easter witches and go from door to door, with the decorated pussy willow branches. They wish people good fortune and health for the coming year and hand over the branch. And people give them sweeties for reward. This activity is called “virpominen”. Virpominen also includes little poem or chant, most traditional is “Virvon varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.” Which translates something like “Swish swish, fresh and healthy for upcoming year. Branch for you, reward for me”.

The crown jewel of the Easter is of course the Easter meal, which in England is usually lamb roast. In some places turkey, ham or other meats can be served instead. Lamb roast is served with boiled vegetables, roasted potatoes and mint sauce. In Finland I don’t really remember any particular Easter meals. Atleast in our family it was always regular everyday food, and varied depending what happened to be on the menu that day. So, we often choose the English way, if we can find nice pieces of lamb. Lamb is not very commonly available here, and it is often quite expensive too. Unfortunately we were not able to get lamb from our neighbours this year, but we found some from shop.

Tasetti- eli perunanarsissit “Bridal crown” ovat suosikkejani pääsiäiskukista. Pöydällä olevat lasi- ja savimunat ovat minun tekemiäni. Kulhon savimunat ovat ystäväni Ceramics Art BTY tekemiä. /
Bridal crown daffodils are my favourite Easter flowers. Glass and clay ggs on the table are made by me. Clay eggs on the bowl are made by my friend Ceramics Art BTY.
Cadburyn Cream Egg-munia meillä on yleensä joka vuosi, jos vain saamme niitä jostakin. Nykyisin onneksi niitä saa jo melko hyvin Suomestakin. /
We always have Cadbury’s Cream eggs for Easter, if we can find some. Thankfully these days they are usually available also in Finland.

Hot cross bun, perinteinen englantilainen pääsiäisleivonnainen. Tässä risti on tosin vähän huonosti nähtävissä. Kauniisti kirjaillun pannumyssyn löysin äidin käsityömateriaaleista. Onneksi hän ei ollut ehtinyt siitä mitään askarrella, sillä nyt se pääsee lämmittämään teekannuamme. Pääsiäispöytämme on melko pelkistetty sillä kissat riepottelevat kaiken. Illalla ne onnistuivat kaatamaan kuvassa näkyvän omenanoksa-purnukan ja kastelivat koko pöydän. /
Hot cross bun, traditional English Easter treat. All though the cross isn’t particularly visible here. I found this beautifully made teapot cozy from mums handcrafting materials. Thankfully she didn’t have the chance to make anything of it yet, because now we can keep our teapot warm. Our Easter table is a bit plain, because cats will pick everything to pieces, In the evening they managed to tip over the jar with apple branches and whole table got wet.
Äidin pohjattomista kätköistä löytyivät myös nämä hänen tekemät pääsiäiskoristeet jotka ripustin ruokailuhuoneen valaisimeen. /
From mums never-ending stash I also found these Easter decorations made by her. I hung them up on our dining room lamp.

4 Comments Add yours

 1. Jonna says:

  Kiitos taas mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Meillä on järjestetty munajahti amerikkalaisen perinteen ylläpitämiseksi. Jotenkin pidin sitä itsestäänselvästi Amerikan keksintönä. Tuo Cadbury’s Cream Egg pitää laittaa muistiin ensi vuoden varalle.

  Saatat tietääkin jo, mutta vinkkinä kerron silti, että pajussa on kasvua kiihdyttävää ainetta, joka näyttäisi kiihdyttävän myös pääsiäisruohon itämistä (jos siis perinteenä onkin saada ruohot kasvamaan jo pääsiäiseksi).

  Kylvimme kissanruohot multaan reilu viikko sitten ja koristelimme astiat virpomisvitsoista yli jääneillä pajutikuilla. Ruoho (taisi olla ohraa) iti ihan parissa päivässä ja alkoi kasvaa silmissä. Nyt sisällä olevat ruohot ovat ylipitkiä, laossa ja kaipaisivat kissaa parturiksi. Ulkona olevat ruohot ovat venyneet hitaammin ja ovat tosi kauniin tummanvihreät ja runsaat. Bonuksena pajun oksissa on pieniä hiirenkorvia.

  Kevääseen heräilevien huonekasvien kasteluun olen käyttänyt virpomavitsojen maljakkovettä. Aion ottaa sitä talteen myös kesäkukkien siemenkylvöä varten. Jännä nähdä, onko vaikutusta. Alunperin pajuvettä suositeltiin jossain puutarhaohjelmassa pistokkaiden juurruttamiseen ostettavan hormonin korvikkeena.

  1. Rhia says:

   Jonna – En tiedä sen tarkemmin tuon munajahdin alkuperää, voihan se olla että niillä on Britanniassa ja Amerikassa sama yhteinen alkuperä. Cream Egg-paketteja myy ainakin Verkkokauppa ja ilmeisesti myös Normalissa on tänä vuonna niitä ollut.
   Kuulostaa etäisesti tutulle tuo pajun kasvua kiihdyttävä aine, mutta olen kyllä unohtanut koko asian. Pidin näitä pajunoksia vedessä vain muutaman päivän jotta pajunkissat pullistuisivat, mutta eivät vielä ehtisi alkaa kukkia ja tuottaa siitepölyä. Nuukana kaadoin vedet viherkasveille, siitä oli siis tietämättäni niille hyötyä. Ehdin jo pohtia tökkisinkö pajutikkuja viherkasvien ruukkuihin, mutta totesin heti ajatuksen tuhoon tuomituksi. Pajut juurtuvat niin nopeasti että kohta minulla olisi ruukkutarha pajua eikä viherkasveista tietoakaan :D mutta pitääpä kokeilla vaikka pajutikkujen liotusvedellä vielä paremmin. Kiitos tästä vinkistä.

 2. Murmur says:

  Välillä tuntuu, että suomalaiset juhlaperinteet ovat hukkuneet jonnekin, jos niitä nyt on koskaan ollutkaan. “Istutaan kotona hiljaa ja syödään tavallista ruokaa” tuntuu olevan vakiovastaus uteluihin juhlapäivän vietosta ainakin näin meillä. Sen takia onkin mukava lukea sekä ulkomaisista että toisten suomalaisten tavoista juhlistaa juhlapyhää. Tuo pannumyssy on tosiaan kaunis. Hyvä, että löysitte sille käyttöä.

  1. Rhia says:

   Murmur – Johtuu varmaan perinteiden uskonnollisista kytköksistä ja ihmisten pyrkimyksestä uskonnottomuuteen. Itse olen omassa päässä ikäänkuin irrottanut nää perinteet siitä uskonnollisesta puolesta. Koristeet on mulle vaan nättejä koristeita, riippumatta niiden alkuperäisestä merkityksestä. Tosin olen sen verran laiska etten ehkä joka vuosi edes jaksa koristeita ripustaa päivän tai kahden takia. Tänä vuonna jaksoin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.