Omavaraiset 4/24 Aloitus / Selfsufficient 4/24 The beginning

Omavaraisuuden perusajatus on minulle tuttu jo lapsuudesta lähtien. Maalla kotitilalla kasvaneena olen jo pienestä pitäen nähnyt mistä maito tulee, hiki otsalla kokenut miten heinä päätyy pellolta lehmän suuhun, nostanut syksyllä perunaa omasta maasta, syönyt pikkuporkkanoita ja herneitä syksyllä suoraan pellolta ja kipittänyt taskulampun kanssa pimeään maakellariin hakemaan mehupulloa. Oi miten huikeaa se oli, kun yhtenä vuonna äiti kasvatti kasvihuoneessa sokerimaisseja ja pääsimme maistamaan niitä suoraan omasta maasta. Maanviljely oli perheemme elinkeino ja lapsillekin oli normaalia arkea osallistua maatilan töihin omien taitojen ja kykyjen mukaan. Omavaraisten bloggareiden huhtikuun aiheena on miten kukin on omavaraistelunsa aloittanut. Ryhmän #suuntanaomavaraisuus postauksia paimentavat Sari (Tsajut) ja Heikki (Korkeala). Linkit postauksiin löytyvät tästä alta ja postaus jatkuu niiden jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Kakskulma https://kakskulma.com/diy-basebetonia-markatiloihin
Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/omavaraisuusaloittelijan-vinkit-aloittelijalle/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2024/

Kasvuvyöhyke 2
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-4-2024.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/04/aloita-helpoimmista-omavaraisuus.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2024-alku.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-4/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maalaiselon-alkupiste
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-4-ma.html

Kasvuvyöhyke 4
Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisuus-aloittaminen/

Kasvuvyöhyke 6
Farm Escape https://farmescape.fi/miten-aloittaa-omavaraisempi-elama

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/04/07/huhti-24-miten-aloittaa

Vaikka olen periaatteessa omavaraistellut jo lapsuudesta lähtien, terminä omavaraisuuteen tai omavaraisteluun törmäsin kuitenkin varmaan vasta sen jälkeen kun muutimme maalle, ehkä joskus 2017-2019. Kaupunkivuosien aikana en juurikaan kasvattanut mitään, muutamia epäonnistuneita parvekekokeiluita lukuun ottamatta. Rivitaloasunnon takapihan suomien mahdollisuuksien innoittamana kuitenkin jotakin kautta osuin Jovelan Johannan blogiin. Siellä hän kertoili omasta ja puolisonsa elämänmuutoksesta heidän muuttaessaan kaupungista maalle vanhaan taloon. Heidän tarinansa ja matkansa kaupunkilaisista omavaraistelijoiksi resonoi vahvasti omaan elämäntilanteeseeni ja tavoitteisiini.

Johannan blogi on sittemmin muuttanut hiukan muotoaan, mutta ensikosketuksestani Johannan blogiin voi lukea täältä. Olen muistaakseni useampaan kertaankin maininnut, että Johannan inspiroivan esimerkin myötä aloin haaveilla omasta talosta ja puutarhasta ja se realisoituikin melko yllättävällä tavalla muutama vuosi myöhemmin. Olen Johannalle ikuisesti kiitollinen hänen tietoa tihkuvasta blogistaan, inspiroivasta esimerkistään, hurmaavista kirjoista ja siitä miten täydellä sydämellä ja innolla hän kaiken tekee. Siinäpä se aloitustarina kaikessa lyhykäisyydessään.

Silloisen rivitalokotimme takapihalla tilaa ei ollut suurensuureen hyötypuutarhaan. Koska tunnen itseni, päätin heti alusta lähtien että aloitan pienesti ja lisään määrää vain sen mukaan mikä tuntuu jaksamisen kannalta hyvälle. Niinpä aloitin rivitalopihassa vaatimattomasti yhdellä lavakauluksella. Siitä lisäsin seuraavana keväänä kahteen lavakaulukseen. Vaikka takapiha ei ollut suurensuuri, se oli ollut hiukan huonolla huonolla ja ensimmäisenä keväänä paljon työtä meni ihan sen siivoamiseen roskasta ja koirankakasta (kyllä, luit oikein, löysimme ensimmäisenä keväänä takapihalta jäätyneen ämpärillisen koirankakkaa), sekä kasvien siirtämiseen paremmille paikoille. Piha oli erittäin lämmin ja aurinkoinen, joten kaikki tuntui menestyvän siellä hirmuisen hyvin.

Omakotitaloon muuttaessamme hommaa oli muuttojutuissa ja remontissa niin paljon, että lisäsin sinä keväänä vain yhden, kolmannen lavan, etten haukkaisi liian isoa palaa. Muutin nimittäin lavojen lisäksi myös muutamia perennoja, eikä talossa ollut hyötytarhaa ennestään. Siitä eteenpäin olen joka kevät vähitellen lisännyt lavakaulusten määrää ja nyt niitä on kahdeksan. Lavoista yksi on maa-artisokalle varattu ja yksi jättilava on vain yrteille. Viime kesänä tosin ne eivät kaikki olleet käytössä koska en vain jaksanut enkä ehtinyt. Hyötytarhan alue on aurinkoinen, mutta hirveän kivikkoinen, joten kunnon perunamaaksi siitä ei ole. Multaa nimittäin on niukalti. Tästä syystä olen pitänyt helpommin hoidettavaa ja liikuteltavaa perunamaata kasvatussäkeissä tuollaisen kuormalavan päällä.

Paras vinkkini aloittavalle omavaraistelijalle siis on yksinkertaisesti: aloita pienesti ja kasvata määrää vasta kun se tuntuu mukavalta ja jaksat. Jos aloittaa heti kovin isosti, voi työmäärään tulla väsy ja into lopahtaa heti alkuunsa. Toinen vinkkini samasta syystä on että kannattaa valita alkuun myös sellaisia varmasatoisia monivuotisia kasveja jotka tuottavat satoa vaikka olisivat vähän huonolla hoidolla. Tällaisia ovat mm. raparperi, maa-artisokka, lipstikka ja minttu. Ne ovat myös kasveja joita on helppo saada taimina tai siemeninä. Ne ovat myös perinteisiä puutarhakasveja joita monissa pihoissa kasvaa jo valmiina. Kolmas ja viimeinen vinkkini on hortoilu, eli villiyrttien ja muiden luonnonantimien hyödyntäminen. Luonnosta löytyy yleensä aina villivihanneksia, marjoja ja sieniä vaikka oman puutarhan tuotanto kaatuisi kuivuuteen tai lehtokotiloinvaasioon.

The basic idea of self sufficiency is familiar to me since childhood. While growing on a farm, I knew already from very young where milk comes from, experienced the hard work of making hay for cows, harvested the potatoes in the autumn, ate small carrots directly from the kitchen garden and peas from the field and ran into the ground cellar with little torch to get a new bottle of wineberry juice. It was awesome when one year mum grew sweetcorn in the green house and we were able to eat them fresh, straight from the cob. Farming was the income and way of life of our family and it was normal for children to participate the farm work, however they were able to. April self sufficiency theme is the beginning. How did we all came to start self sufficient life. Our hosts are Sari (Tsajut blog) and Heikki (Korkeala blog). Links to other posts below and post continues after the links.

Finnish grow zone 1
Kakskulma https://kakskulma.com/diy-basebetonia-markatiloihin
Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/omavaraisuusaloittelijan-vinkit-aloittelijalle/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2024/

Finnish grow zone 2
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-4-2024.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/04/aloita-helpoimmista-omavaraisuus.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2024-alku.html

Finnish grow zone 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-4/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maalaiselon-alkupiste
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-4-ma.html

Finnish grow zone 4
Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisuus-aloittaminen/

Finnish grow zone 6
Farm Escape https://farmescape.fi/miten-aloittaa-omavaraisempi-elama

Finnish grow zone 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/04/07/huhti-24-miten-aloittaa

Even though I basically have been self sufficient already in my childhood, the actual term and idea of self sufficiency I didn’t meet until after we had moved back to the country side, perhaps around 2017-2019. During my years in towns, I didn’t really grow much of anything, except some unsuccessfull experiments on the balcony. After realising the possibilities of our back yard in 2017, I somehow ended up on Jovela’s Johanna’s blog. In her blog Johanna was writing about the life changing move, when they bought old house in the countryside. Their story and journey from city into self sufficient country people resonated with my life situation and goals.

Johannas blog has since then change a little, but you can read about my feelings when finding her blog in here. I think I have mentioned before, that her inspiring example was one of the driving forces for me to start dreaming about my own house and garden. Funny enough, it all came to reality in quite surprising way couple years later. I am forever thankfull for Johanna of her blog full of usefull information, inspiring example, charming books and the wholehearted and exciting enthusiams she does everything. Well, that is the origin story of my self sufficiency in all shortness.

There was not much space for large kitchen garden on the backyard of our semi-detached house. Because I know myself, I decided from the beginning that I have to start small and only add the amount if it feels good time- and energy-wise. So on that small yard, I started with just one growbox. Next spring I added another box. Even though the backyard wasn’t very big, it had been poorly maintained so lot of work went onto cleaning all the rubbish and dogpoop (yes, you read it correctly, on the first spring we found frozen dogpoop in a bucket) and moving plants on better places. Yard was very warm and sunny, so everything seemed to grow extremely well.

When we moved to our own house there was so much things to do, moving, renovation etc that I only added one more, third grow box. I didn’t want to take too large bite and house didn’t have kitchen garden at all. In addition to the grow boxes, I also wanted to move some perennials too. From that onwards I have added more grow boxes every spring and now we got eight. One of them is only for Jerusalem artichoke and one giant one is only for herbs. All though, last Spring they weren’t all in use. I just didn’t have energy or time to do so much. Kitchen garden is sunny, but also very rocky, so there is not really place for proper potato field. There is not much dirt around the rocks. For that reason I have been growing potatoes in grow bags ontop of a wood pallet. Much easier and also movable.

So my best tip for anyone who wants to start selfsufficiency is: start small and add more only and when it feels comfortable and you got time and energy to do it. If you start big, you might get quickly tired of the amount of work and lose the interest fast. My second tip is to also choose straight from the beginning some hardy perennial plants which are pretty certain to produce harvest even with less care. These kind of plants are, atleast here in Finland, rhubarb, Jerusalem artichoke, lovage and mint. They are also plants which are readily available. Many Finnish gardens might already have them because they are quite traditional plants. My third and last tip is wild harvesting. There is always lot of wild herbs, berries and mushrooms available in the nature, in case your own garden suffers from drought or arianta arbustorum invasion.

Aloita pienesti, vaikka vain yhdestä lavakauluksesta tai pienestä ruukkupuutarhasta. /
Start small, with perhaps just one grow box or small potted garden.
Ensimmäinen, vaatimaton, mutta suuresti iloa tuottanut hyötypuutarha rivitalopihassa. /
My first, very modest, but succesful kitchen garden on our semi-detached home.
Keväällä 2021 omakotitalossa aloitin ns. alusta kolmella lavakauluksella. /
In Spring 2021 I started from the beginning, again, with three grow boxes.
Keväällä 2022 lavakauluksia oli jo kuusi ja perunoita kasvatussäkeissä. /
In Spring 2022 there was already six boxes and potato growbags.
Keittiöpuutarha joulukuussa 2023. Kahdeksas lava, iso yrttilava, jää kuvan ulkopuolelle oikealle. Jaksaminen oli kortilla joten keittiötarha oli vähän heitteillä koko kesän. /
Kitchen garden in December 2023. Eight grow box, large herb box is on the right, outside of the photo. My energylevels were pretty bad whole year, so my kitchen garden was a bit poorly maintained that year.
Raparperi on oman kokemuksen mukaan yksi helpoimmista puutarhakasveista. Aikainen ja satoisa. /
In my own experience, rhubarb is one of easiest garden plants. Harvest is early and plentiful.

8 Comments Add yours

 1. anmase says:

  Olipa kiva lukea teidän alkuajoista ja nähdä kehitys kuvissa! Itse oon suurisuuntaisten suunnitelmien ystävä ja kovasti aina yritän pitää järjen mukana :)

  1. Rhia says:

   anmase – Kiva kuulla että tällainenkin tarinointi alkuajoilta kiinnostaa. Kyllä itselläkin suunnitelmat joskus lipsahtaa melko suuriksi, mutta onneksi toteutusvaiheessa aina realismi iskee sen verran kintuille että hurjimmat suunnitelmat jää toteuttamatta ja mennään enemmän järjellä :D

 2. Sari says:

  Listasit hyviä ja varteenotettavia vinkkejä aloittelijoille.
  Ja ihana lukea sinun lapsuuden muistoista <3

  1. Rhia says:

   Sari – kiitos, nämä asiat olen kokenut itselleni helpottaviksi tekijöiksi. Sohvaperunasta himopuutarhuriksi ei muututa yhdessä yössä ja siinä alkuvaiheessakin hommasta pitää jäädä käteen muutakin kuin kivistävät lihakset ja ainainen ajanpuute ettei into lopahda.
   Mitä vanhemmaksi tulee, sitä merkityksellisemmiksi lapsuusmuistot muuttuvat.

 3. Mukava lukea, miten erilaisista lähtökohdista ja taustoista eri omavaraistelijat ovat. Sinulla ja Rakkautta ja maan antimia-Marketalla on ollut omavaraisuutta jo lapsuudessa. Meillä ei todellakaan ollut mitään sinne päinkään. Muutama porkkana yritettiin kasvattaa mökillä, ja pari salaatin lehteä. Äidillä ei ollut kasvatuksista mitään ymmärrystä, eikä sato onnistunut. Äiti oli vain sitä mieltä, että maa on huonoa, eikä sille voi mitään. Hauskasti sinullakin laajentunut touhu pikku hiljaa. Se on mielestäni kaikkein paras, koska muuten innostus ja taidot eivät pysy mukana. Jos aloittaa heti valtavan suuresti, väsyy ja tulee pelkkiä pettymyksiä. Harrastus lopahtaa heti alkuunsa.

  1. Rhia says:

   Urban Farming – Kiva että tykkäsit lukea :) olen jo teini-ikäisestä tiennyt että joskus palaan takaisin maalle, en vain tiennyt milloin ja minne. Maanviljelijäksi en haaveile, mutta pienimuotoinen ruuan kasvatus on kivaa. Ehkä se on joku geeneissä oleva ominaisuus. Äitini oli asunut kaupungissa kolmivuotiaasta lähtien, mutta halusi ehdottomasti maatalon emännäksi ja sinne myös päätyi vähän päälle parikymppisenä, tavattuaan isän Kujalan maatalouskoulussa.
   Ja ehdottomasti juuri niin että pikkuhiljaa laajentaa niin ei heti uuvahda työtaakan alle ja pääsee myös nauttimaan.

 4. Marketta says:

  Olipa kiva postaus! Hyviä neuvoja ja lapsuudenmuistojakin!

  1. Rhia says:

   Marketta – kiitos! Lapsuusmuistot liittyy olennaisesti omavaraisteluuni.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.