Uusi korsetti / New corset

En ole aikoihin saanut aikaiseksi ommella juuri mitään. Enkä varsinkaan mitään historiallisia juttuja. Itseäni inspiroidakseni ja saadakseni ompeluinnon taas päälle hain Scroop patterns’in uuden Persis-korsetin kaavatestaajaksi. Olinkin erittäin iloinen kun tulin valituksi mukaan. Vaatekaapissani on 1900-luvun alun mentävä aukko, jota olen aikeissa täyttää. Testaajien tarkoituksena on ommella annetulla kaavalla vaate ja etsiä samalla siinä tai valmistusohjeissa olevia virheitä, jotta kaava olisi myyntiin tullessaan mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja virheistä ja epäjohdonmukaisuuksista vapaa. Huomaathan siis että tässä postauksessa käyttämäni kaava saattaa erota hiukan virallisesta, myynnissä olevasta kaavasta. Lisäksi olen tehnyt kaavaan pieniä istuvuusmuutoksia itse.

En ole ommellut valmiskaavoilla mitään vuosiin, tai oikeastaan jopa vuosikymmeniin. Siksikin tämä oli itselleni erityisen kiinnostava kokeilu. Halusin testata miten historiallisen valmiskaavan käyttö sujuu ja kannattaisiko minun jatkossa hyödyntää niitä enemmän, sen sijaan että piirrän joka kerran kaavan itse. En nimittäin yhtään tykkää kaavan piirtämisestä, vaikka saankin itselleni parhaiten istuvia vaatteita juuri siten. Persis-kaavan mukana tulivat erittäin tarkat ohjeet koon valitsemiseen, luettelo tarvittavista materiaaleista ja määristä sekä yksityiskohtaiset ompeluohjeet vinkkeineen. Kaava on merkitty taitotasolta ekspertiksi, mutta arvelen että yksityiskohtaisten ohjeiden avulla myös aloittelija voisi onnistua. Koska olen ommellut korsetteja ennenkin ja minulla on jo useamman vuosikymmenen kokemus ompelusta noin yleisesti, en tarvinnut ohjeita kovin paljoa. Koin kuitenkin että ohjeet olivat loogisessa järjestyksessä ja niistä oli helppo tarkistaa asioita silloinkin kun tarvitsi vain pientä muistinvirkistystä ompelujärjestyksestä tai saumarakenteesta.

Olen suunnitellut korsetin ompelua jo useamman vuoden, joten suurin osa materiaaleista löytyi minulta itseltäni ennestään. Jouduin tilaamaan ainoastaan sopivan pituisen plansetin ja synteettistä valaanluuta. Saatan lisäksi myöhemmin hommata kunnollista puuvillaista korsettinyöriä. Käytin tällä kertaa litteää puuvillanauhaa, joka ei välttämättä ole kaikkein paras vaihtoehto sillä metalliset sirkat saattavat kuluttaa sen nopeasti käytössä. Pidin tästä korsetin kaavasta erityisesti siksi että siinä oli kaksi erilaista lantion istuvuus-vaihtoehtoa, kolme erilaista rintakupin istuvuus-vaihtoehtoa sekä kaksi erilaista alaosan ja yläosan reunan muotoilua.

Kaavanosat oli helppo tulostaa ja teipata. / It was easy to print and tape the pattern together.

Valitsin alunperin koon 42-44, rintakupin koon C-D ja lantion istuvuuden Average fit, mutta tehtyäni sovitusvaatteen totesin että kaava oli melko reilu. Niinpä vaihdoin rintakupin kokoon A-B ja lantion istuvuuden etukappaleiden osalta Slender fit-versioon. Lisäksi jouduin tekemään pieniä sisäänottoja etukappaleiden ylä- ja alareunoihin. Epäilen näiden muutosten johtuvan ainakin yläosan kohdalla siitä että minulla ympäryys rinnan alta ja hartialeveys on melko pieni suhteessa muuhun vartalon kokoon. Huomioi kuitenkin että myytävään kaavaan on saatettu tehdä pieniä muutoksia testauksen jälkeen, joten valitse oma kokosi kaavan mittataulukon ja istuvuusvinkkien perusteella.

En erityisemmin pidä kaavoista joissa on saumanvarat valmiina, sillä olen tottunut lisäämään kaavoihin itse mieleiseni saumanvarat vasta leikkuuvaiheessa. Tämän luukujallisen korsetin leikkaus ja ompelu oli kuitenkin helppoa ja vuorittomana se valmistuikin nopeasti. Ainoa sauma jossa saattaa ommellessa tulla hiukan haasteita on lantiokiilan kurvikas sauma. Itselleni kävi tosin pieni aloittelijan moka leikkausvaiheessa sillä jäljensin kaikki merkinnät vahingossa kankaan oikealle puolelle nurjan sijaan. Korsettia ei ole tarkoitus pestä, joten nyt korsetissa on sitten punaiset merkinnät mahdollisesti ikuisesti. Toivon kyllä että ne kuluisivat aikaa myöden ainakin vähän himmeämmäksi. Oh well, eiväthän merkinnät näy muille kuin minulle itselleni, kun korsetti kuitenkin yleensä on vaatteiden alla näkymättömissä, mutta harmittaa se silti vähän.

Vyötärönauha ja luukujat paikoillaan. / Waist tape and boning channels are in place.

Kaikkein työläin ja ärsyttävin homma koko korsetissa oli nyörityksen tekeminen. Sirkkarenkaita tarvitaan nimittäin 40-42 kappaletta ja niiden kiinnittäminen on hidasta. Etenkin kun olen yrittänyt sinnitellä tuollaisella vanhanaikaisella puikurilla. Joudun tekemään kankaaseen reiän ensin naskalilla ja sitten suurentamaan sitä puikurilla. Koska puikurissa ei ole kahvaa, se käy kovasti sormien päälle. Joutunen viimein antamaan periksi ja tilaamaan ergonomisen puikurin. Huomioitavaa on myös että vaatteisiin kiinnitettävissä sirkkarenkaissa pitää aina olla myös prikka, muutoin ne rikkovat kangasta eivätkä pysy kunnolla kiinni. Koristeluiksi löysin varastoistani kolme erilaista pitsi-vaihtoehtoa: moderni leveä pitsi, beige vintage-brodyyri sekä kapea vintage-pitsi. Valitsin vaatimattoman vintage-pitsin sekä kaksi söpöä nauharuusua.

Olen tähän korsettiin aivan erinomaisen tyytyväinen. Malli on kaunis ja kaavan muokkaaminen omalle vartalolle oli superhelppoa vaihtamalla kaavanosia. Se on lisäksi erittäin mukava päällä. Jätin tällä erää sukkanauhat siitä pois, mutta todennäköisesti lisään ne vielä myöhemmin. Tähän on hyvä ryhtyä rakentamaan edwardiaanista asua ympärille.

I haven’t been sewing much anything for long time. Especially historical clothing. To inspire myself and to get my sewing mojo back I applied to be a pattern tester for the new Persis corset by Scroop Patterns. I was extremely happy to be chosen as one. There is an early 1900’s size hole in my wardrobe, which I am planning on filling. Testers purpose is to make the garment and try and find flaws on the pattern and instructions, so that it would be as user-friendly and free of irregularities as possible. So please notice that the actual, official pattern might be slightly different than my test version. Also, I have made small fit adjustments to it myself.

I haven’t sewn anything with readymade patterns for years, or more likely for decades. For that reason, this was very interesting test for me. I wanted to see how using a historical ready-made pattern would work for me and should I use them more in the future. After all, I don’t really like drafting patterns, even though it’s the best way of getting well-fitting clothing for myself. Persis pattern came with very precise instructions for choosing the size, list of all materials and amounts and very detailed sewing instructions with tips. Pattern is marked as skill level expert, but I think that with these, exceptionally detailed instructions, even beginner should be able to do it. I have made corsets before, and I have decades experience on sewing, so I didn’t need the support on instructions that much, but I found them really easy to browse when ever I needed to check on detailes like sewing order or seam construction. Everything was in logical order and easy to read.

I have been planning a new corset for years now, so I had most materials in my stash. I only needed to order busk and synthetic whalebone. I might later buy also proper corset lacing. This time I used thin, flat cotton ribbon, which is not ideal. Eyelets might wear it too fast in use. I like this corset pattern because it gas two hip fit optios, three fit options for bust gore and two different view options for both, top and hemline.

Originally I chose size 42-44 with cup C-D and average hip fit. After making toile, I realized bust was way too large and hip too. So I changed bust gore to A-B and front hip pieces to slender fit. I also had to do little bit of intakes to the bust front and lower belly area. I suspect that mostly these changes are due to my narrow shoulders and relatively small under-bust circumference (my under-bust is actually smaller than my waist). Please notice that there might be small changes done on the actual pattern based on test period. Fit for the launched pattern might be slightly different than on the test pattern. So choose the pattern size based on their size chart and fitting instructions.

I don’t particularly like patterns with seam allowance, because I’m so used to drafting my own patterns and afterwards adding the allowances according to my preference when cutting the fabric. However cutting and sewing this non-lined corset with bone casings was very easy and straight forward. Without lining it was really quick to sew. Only seam which might give some problems is the very curvy hip gore seam. I made a slight rookie mistake when cutting the pieces though. I accidentally transferred all the markings on the wrong side of the fabric. Corset is not really for washing, so those red markings will be visible on the outside probably forever, but I am hoping that they will fade away atleast little bit over time. Oh well, in the end I am the only one to see them, because they will be under other farments at all times. But it still upsets me slightly.

Most tedious job on this corset was making the lacing. You need 40-42 eyelets and it is very slow to hammer them on. Especially because I only have vintage awl without a proper handle, it is very hard on the fingers. First I have to make the hole with sharp leather awl and then enlargen the hole with sewing awl. I might finally have to give in and get proper awl with ergonomic handle. Also notice that for fabric clothing you should only use eyelets with washers. Ordinary eyelets break fabric and come off more easily. For decoration I found three options from my stash: modern floral lace, vintage beige embroidered lace and narrow vintage lace. I chose the simple vintage lace and two cute ribbon roses.

I am extremely happy about this corset. Model of it is very pretty and altering it for my body was super easy by swapping into different fit options on the patterns. It is also really comfy to wear. This time I left the garters out, but I probably add them later. This is good base for my future edwardian wardrobe.

Sirkkojen asennusta / Inserting eyelets.
Prikka tekee sirkasta tukevan ja estää kankaan rikkoutumisen. / Eyelets with washers are sturdier and prevents fabric from ripping.

Pitsivaihtoehdot / Lace options

Vasta kuvasta huomasin että istuvuus vaatisi vielä hiukan hiomista. Yläosaan rinnan sivulle muodostuu pullistuma ja vaakasuora vekki. Se viittaisi siihen että tuosta kappaleesta pitäisi ottaa hiukan leveydestä pois . Muutoin korsetti istuu aivan täydellisesti. / I noticed only from the photos that there seems to be like a bubble on the side of the bust. There is also horizontal crease there. That would suggest that this particular pattern piece requires some intake on seams still. Otherwise corset fits just perfectly.

8 Comments Add yours

 1. Mapi says:

  Tosi upea korsetti. Myös itse olen haaveillut korsetin ompelemisesta. Ehkä enemmän steampunk tyyliin, mutta tästä sain taas vähän rohkaisua itselle että ehkä uskallan kokeilla.

  1. Rhia says:

   Mapi – Kiitos, olen kyllä itsekin hyvin tykästynyt tähän. Voin kyllä ehdottomasti suositella tätä korsetin kaavaa. Ohjeet ovat englanniksi, mutta erittäin kattavat ja mielestäni selkeät. Tämä korsettimalli ei tule kovinnkorkealle rinnan päälle, mutta jos steampunk-tyylisesti käyttää korsetin alla toppia tai puseroa niin uskoisin että tämäkin malli soveltuu oikein hyvin steampunk-tyyliin. Tekonahalle tuo jyrkkä lantiokappaleen sauma voi olla liikaa, mutta esim farkkutyylisestä kankaasta tai kanvaasista onnistuu varmasti.

 2. Murmur says:

  Onpa hieno! Millaista kangasta tuohon käytit? Se on varmaan tukevaa, muttei kovin paksua. Entä osaatko sanoa, kuinka yleisiä tuollaiset olkaimettomat korsetit ovat vuosisadan vaihteessa olleet? Omissa mielikuvissani vanhoissa korseteissa kun on yleensä tukevat olkaimet pitämässä sitä paikoillaan.

  1. Rhia says:

   Murmur – Kangas on kalanruoto-kuvioista coutilia, erittäin tiivistä, mutta melko ohutta puuvillaa. Se on kangasta jota tyypillisesti on käytetty korsetteihin koska ei juurikaan veny tiukasti istuvassa vaatteessa. Myydään nykyäänkin korsettitarvikekaupoissa.
   1900-luvun alussa olkaimettomat korsetit oli mun nähdäkseni huomattavasti yleisempiä kuin olkaimelliset. Olkaimet alkoi vähentyä noin 1800-luvun puolivästä alkaen kun kureliivit muuttui tiukemmin kiristettäviksi korseteiksi ja rottinkia ja valaanluuta alettiin korvata teräksisillä luilla. Voimakkaasti vyötäröä kaventavaan korsettiin ei ole mitään järkeä pistää olkaimia kun ei niillä ole mitään funktiota, korsetti kyllä pysyy paikoillaan ilmankin.

   1. Murmur says:

    Mietin asiaa tarkemmin kirjoitettuani tuon edellisen ja tajusin, että mielikuvani vuosisadan vaihteen korseteista perustuvat lähinnä aikakauden piirrettyihin mainoksiin. Pikaisella vilkaisulla niistä ei nimittäin erota selkeästi mikä osa kuuluu varsinaiseen korsettiin ja mikä sen alla olevaan alusvaatteeseen. Näin päättelin, että korseteissa on olkaimet. Kaikenlaisia ajatuskulkuja sitä tuleekin kehitelleeksi.

    Kiitos edellisestä vastauksesta, se selvensi korsettia ilmiönä. Jatkan kuitenkin tyhmien kysymysten linjalla: osaatko sanoa, kuinka autenttinen tuo ihonvärinen väri on ollut tuolloin alusvaatteissa? Niistä mustavalkoisista piirroskuvista on paha kuvitella värin suhteen yhtään mitään, eikä tule mieleen edes museota, jossa pääsisi tutustumaan naisten alusvaatteisiin.

    1. Rhia says:

     Murmur – Totta, mustavalkoisista piirroskuvista on vaikea erottaa mihin yksi vaatekappale päättyy ja toinen alkaa.
     Kaavan piirtäjän mukaan tämmöinen “ihonvärinen” kangas korseteissa oli tosi yleinen 1900-luvun alussa. Hän on ihan tutkinut aihetta kaavaa suunnitellessaan. Mun nähdäkseni paljon oli myös valkoisia ja puuterivaaleanpunaisia ja muita vaaleita sävyjä, joskus mustiakin, vaikka tummat värit oli enemmän 1800-luvun loppupuoliskon juttuja. Muut alusvaatteet on sukkia ja joitakin alushameita lukuunotta olleet 1900-luvun alussa pääosin valkoisia, eli siis aluspaita, korsetinsuoja, eräänlaiset shortsien ja aluspaidan yhdistelmät (combinations) ja aluahameet joita saattoi olla useampia. Lisäksi saattoi vielä olla erillisiä toppauksia lantiolla ja miehustassa (bust improver).
     Alusvaatteita on kuvattuna ainakin MetMuseumin sivuilla. Ainakin sivuilla hakutoimintoa käyttäen löytyy korsetteja (corset), kureliivejä (stays), alushameita (petticoat), sukkia (stockings) ja korsetinsuojia (corset cover).

 3. Paula says:

  Upea korsetti ja laadukkaan oloinen kaava. Pitää pistää korvan taakse tämä valmistaja!

  Vuosisadan alkuun sopii hyvin vähän vähemmänkin kurvikas malli, etenkin kun istuvuus on noin hyvä. Jos kurveja kaipaa lisää, niin tuosta kaavasta voisi kokeilla varmaan yhtä pienempää vartaloa ja mennä noilla alunperin laittamilla rintakupeilla ja average lantiomitalla. Pitää seurailla muuttuuko mitoitus testikaavasta

  Sirkkareikien suurentamiseen suosittelen muuten ihan neulepuikkoja. Isosta ja pitkästä puikosta saa hyvin otteen rikkomatta sormia. Aloitan omat kolot yleensä nahkanaskalilla ja siitä sitten ensin hieman isompi neulepuikko ja viimeisenä pistän läpi isoimman tarvittavan, jolla saan samalla pujotettua sirkankin paikoilleen koloon.

  1. Rhia says:

   Paula – Tämä kaava on jo myynnissä lopullisena versiona. En ole ehtinyt vertaamaan oliko siihen minkä verran tehty viimeisiä viilauksia. Selkeät virheet tietysti on poistettu, mutta en osaa sanoa muuttuiko mitoitus vertaamatta kaavoja keskenään. Kokovaihtoehtoja on kuitenkin todella monta kun laskee myöskin rintamuksen ja lantion eri mitoitukset mukaan myös joten niistä on helppo valita itselle parhaiten sopivat. Leimomi on suunnitellut tämän kaavan sopimaan nimenomaan kurvikkaan viktoriaanisen ja suoran 20-luvun flapper-korsetin väliin. 1900-luvun alussa oli käytössä vielä kurvikkaampia viktoriaanisen tyylin korsetteja, etenkin konservatiivisemmilla käyttäjillä, mutta samaan aikaan alkoi tulla näitä suorempia korsetteja.
   Olen tehnyt myös neulepuikoilla rekiä sirkkarenkaita ja käsin ommeltuja nyörinreikiä varten, mutta ainakin itselläni se ottaa ihan yhtä paljon sormiin kuin tuo pikkupuikulakin. Tarvitsen tosiaan sen kunnollisen kahvan jotta saan voiman kämmenestä enkä sormista.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.