Toivomuskaivo / Wishing well

Puhdas vesi on kaiken elämän lähde. Ilman sitä kasvit eivät kasva eivätkä eläimet ja ihmiset voi elää. Melkein yhtä tärkeää kuin vesi, on sanitaatio, eli mitä tapahtuu jätevesille ja ulosteille? Omavaraistelijoiden huhtikuun postauksessa puhutaan aiheista puhdas vesi, kaivon puhdistus, sadeveden keruu, huussi ja permakulttuuri. #suuntanaomavaraisuus ryhmän postauksia luotsaa Sari Tsajuista ja Heikki Korkealasta. Linkit muihin blogeihin tässä alla. Postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/sadevesitynnyri-puutarhaan
Maijalassa https://www.maijalassa.com/vetta/
Apilankukka https://apilankukka.fi/vesi

Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2023.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/04/puutarhan-kasteluvesi-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/04/merkkeja-kevaasta.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-4/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/04/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-4.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/04/puhdasta-vetta-ja-puhdasta-lannoitetta.html
Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/miten-autan-kestavaa-kehitysta.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-vesi-ja-huussi
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2023

Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=4046
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/04/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/04/03/huhtikuu-23-vesi

Meille tulee juomavesi vesiosuuskunnan putkea pitkin, joten siitä ei ole sen enempää kerrottavaa. Meillä on kuitenkin pihassa toivomuskaivo. Toivomuskaivo siksi että toiveissamme on että sen voisi kunnostaa niin että saisimme siitä kasteluvettä puutarhaan ja pesuvettä tulevaan pihasaunaan. Kun ostimme talon, meille markkinoitiin tätä mm. puheilla että pihakaivo ei ole koskaan kuivunut. No ei kai, kun ei se ole ollut käytössäkään vuosikymmeniin. Kaivon käsipumppu on nostettu pois vuosia sitten. Se löytyi piharakennuksen takaa maasta. En tiedä kaivoista tarpeeksi, jotta osaisin arvioida tämän kaivon kunnostuksen mahdollisuuksia. Tämän ei pitäisi karttojen perusteella olla pohjavesialuetta, joten oletan että kaivon vesi tulee jonkinlaisesta lähteestä. Onhan tilan virallinen nimikin Lähteenmäki. Kaivon kunnostus saa kuitenkin toistaiseksi vielä odottaa kunnes osa kiireellisempiä hommia on hoidettu pois alta. Voihan olla ettei se ole edes mahdollista jos lähteen vesi ei ole lainkaan käyttökelpoista syötäville kasveille ja pesuvetenä.

Sadevettä toki keräämme puutarhan kasteluun. Sitäkin hommaa täytyisi parantaa. Tällä hetkellä meillä on kolme saavia rännien alla keräämässä vettä ja ne riittävätkin melko hyvin jos ei satu kovin pitkää kuivaa kautta. Sadevedellä kastelu on työlästä pelkän kastelukannun avulla, joten siihen pitäisi keksiä joku jippo. Viime keväänä asennutimme ulkoseinään vesihanan josta saamme tarvittaessa helposti lisää kasteluvettä, mutta jääkylmän hanaveden suihkuttelu suoraan kasveille ei ole ideaaleinta ja maksaahan se rahaakin. Tarkoituksena on kuitenkin parantaa sadevesien talteenottoa ja johtamista pois perustuksista etenkin tien puolella taloa. Toiveissa onkin perustaa sadepuutarhat mahdollisesti ainakin piharakennuksen taakse ja yhdelle talon nurkalle jossa kasvaa jo kriikunapuu. Nämä ovat kuitenkin pitkän aikavälin suunnitelmia joten eivät kaikki ehkä tapahdu ihan vielä tulevana kesänä.

Kolmas asia, jota olemme pohtineet, on piharakennuksen nurkalla olevan huussin kunnostus. Huussin sijainti on hieman hankala sillä sen tyhjennys tapahtuu piharakennuksen takaseinustalla jossa tilaa on hirveän vähän. Lisäksi kulkuväylän tukkii tällä hetkellä kyljestään puhkaistu öljytynnyri joka on täyttynyt sadevedellä ja puista pudonneella lehtimoskalla. Tynnyrin tyhjentäminen vedestä suoraan maahan epäilyttää öljyjäämien vuoksi. Emme siis ole tohtineet käyttää huussia, sillä nykyisellään sitä ei pysty järkevästi tyhjentämään. Emme myöskään tiedä miten tukevat sen rakenteet ovat sillä yksi seinä on, ei-niin-ideaalisti, kiinni piharakennuksen takana olevassa penkereessä. Tottapuhuen koko huussin sisälle meneminen ja sen tarkempi tutkiminen on jotenkin vastenmielistä. Lisäksi epäilen että huussi toimii vanhalla perinteisellä tavalla. Laiton saaviviritelmä (tai pelkkä kasa) pitäisi siis jokatapauksessa vaihtaa kuivakäymälään. Joten ymmärrätte, että koko hommaan ryhtyminen ei vähäisen houkuttelevuutensa vuoksi ole siellä listan yläpäässä. Yksi vaihtoehto olisi koko virityksen purkaminen ja uuden rakentaminen parempaan paikkaan jossa tyhjennyskin olisi helpompaa. Tosin nykyinen sijainti piilossa piharakennuksen takana on siinä mielessä ideaali että se on nimenomaan piilossa eikä iske heti silmään pihalla oleillessa. Itse talossahan meillä on tavallinen vesivessa, mutta remontissa olevaan yläkertaan olemme harkinneet erottelevan kuivakäymälän hankkimista. Se ei kuitenkaan ole ihan vielä ajankohtainen asia, joten kirjoittelen siitä lisää toisella kertaa.

Jos sinulla on ideoita tai vinkkejä näihin juttuihin niin kuulisin niistä mieluusti lisää, vaikka tuolla kommenteissa.

Clean water is the source of life. Without it plants don’t grow and animals and humans can’t survive. Almost as important than water supply, is the sanitation. What happens to sewage waste and excrements? In the Aprils theme post of self sufficiency bloggers we talk about clean water, cleaning wells, collecting rainwater, outhouses and permaculture. #selfsufficiency bloggers are hosted by Sari in Tsajut-blog and Heikki in Korkeala-blog. Links to other blogs are here. Post continues after them.

Finnish grow area 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/sadevesitynnyri-puutarhaan
Maijalassa https://www.maijalassa.com/vetta/
Apilankukka https://apilankukka.fi/vesi

Finnish grow area 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2023.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/04/puutarhan-kasteluvesi-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/04/merkkeja-kevaasta.html

Finnish grow area 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-4/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/04/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-4.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/04/puhdasta-vetta-ja-puhdasta-lannoitetta.html
Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/miten-autan-kestavaa-kehitysta.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-vesi-ja-huussi
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2023

Finnish grow area 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=4046
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/04/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html

Finnish grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/04/03/huhtikuu-23-vesi

We get our drinking and household water from water co-op via water pipes. So there’s not much more to say about that. However we do have wishing well. It’s wishing well because we are wishing it would be possible to repair and clean it, so that we would be able to get water for the garden from it and perhaps water for our future sauna. When we bought the house, one sales pitch was it has never run out of water. Well, I suppose that’s one way to put it, because it has not been used for decades. The hand pump for the well was found behind the barn, on the ground. I don’t know enough about wells to evaluate the possibilities of fixing the well. Based on maps, this is not groundwater area, so I assume the water is coming from some soft of underground spring. After all, the original name of the farm is Lähteenmäki, “Spring hill”. However the well have to wait until further notice, because we have more urgent matters before that. Perhaps water is not even clean enough to use for vegetables and washing.

We are collecting rainwater for watering the garden, however that also needs improving. At the moment we have three buckets collecting water, which are pretty ok if it’s not very dry summer. However carrying water to the vegetable garden is hard work with just bucket, so we have to figure out another method. Last spring we installed tap on the outside wall. So when the rainwater runs out, we can still water plants easily with long hose. Even though it’s not ideal to spray ice cold water directly to the plants. And it’s expensive too. So our plan is to improve the rainwater collection and also leading them away from the base of the house. So I’m planning on creating rain garden atleast on the roadside of the house, which doesn’t have proper system for rainwater. However this is one of our long term plans, so it’ might not happen this summer.

Third issue we have been pondering about is fixing our outhouse. It’s location is a bit awkward, because emptying must happen along the backwall of the barn. There is not much space there to maneuver. And the path is blocked by large oil barrel which is filled with rainwater and leaves. Emptying the barrel directly to the ground is a bit iffy, due to oil residue. So we haven’t been using the outhouse at all, because emptying it is not possible at the moment. We don’t even know how sturdy the construction is, because one of the walls is leaning next to a bank behind the barn. To be honest, going inside the outhouse feels a bit unpleasant to us at the moment. I am suspecting it’s using the “traditional” method of large bucket or as simple as just a pile for excrement, which is illegal in Finland these days. So that has to be changed for dry toilet, designed for outhouses. So you understand that the temptation level of doing this is pushing it behind on the list of things to do. One option would be to tear it down and build completely new one on another location. However this location would be ideal in the aspect of it being “tucked away at the back”, which is literally where it is now. Our regular toilet is ordinary water rinsing toilet. However we have thought about getting separating dry toilet for upstairs. Upstairs is still very much under construction, so it’s not urgent to decide on that yet. So I will blog about that some other time.

If you have ideas and tips for these things, please share your knowledge in the comments.

Kaivo keskellä pihaa. Vieressä kasvavan terijoen salavan juuristo on saattanut rikkoa rakenteen. En ole tohtinut vilkaista sisään. /
Well in the middle of the yard. Roots of the willow next to the well might have broken the structure. I haven’t dared to look in.
Huussi on kirjaimellisesti pihan perällä. Penkereeseen nojaava seinä on hiukan huolestuttava elementti. Penkereelle olen ajatellut aikaa myöden rakentaa jonkinlaista varjopuutarhaa. /
Outhouse is literally at the back of the yard. One wall leaning to the bank is worrying element. In time I have planned to make some sort of shadow garden on the embankment.
Huussi penkereen toisesta päästä nähtynä. Penger on alamäkeä huussia kohti, kulkuväylä huussin tyhjennykselle kulkee piharakennuksen seinustaa pitkin. Juuri huussin edessä näkyy kyljellään oleva öljytynnyri. En tiedä koska huussi on viimeksi tyhjennetty sillä kulkureitti on alkanut vähitellen täyttyä lehdistä ja muusta eloperäisestä. Tynnyrin lisäksi reitillä oli kaivon pumppu joka näkyy pikkuisen kuvassa valkoisesta nurkkalaudasta hiukan vasemmalle. Pumppu sekä rakennuksen päädyssä kasvanut angervoryteikkö (ei näy kuvassa) on viime kesänä siivottu pois. /
Outhouse seen from the other end of the bank. It’s downhill towards the outhouse, path for emptying the outhouse goes along the wall. Just in front of the outhouse you can see oil barrel. I don’t know when outhouse has been emptied last, because the path has started to fill with leaves and mulch. In addition to barrel, there was also water pump blocking the path, which can be seen just to the left form white corner. Pump and bushes (not seen in the photo) growing in the end of the shed has been cleared last summer.

12 Comments Add yours

 1. Ehdotan sen tynnyrin tyhjentämistä siten, että täytätte sen eläinkuivikepelleteillä/puupolttopelleteillä ja saatte hävitettyä massan asianmukaisesti öljyineen ilman maan saastumista. Pellettien imukyky on ihan valtava. Ei kannata täyttää täyteen, sillä niiden tilavuus moninkertaistuu kastuessaan.

  1. Rhia says:

   FinlandUrbanFarming – Ooh! Kiitos mainiosta vinkistä! En usko että tynnyrissä on öljyä kovin paljoa jäljellä kun kylki kerran on puhkaistu auki, mutta sen verran kuitenkin että veden pinta näyttää “öljyiseltä”. Maahan kaataminen ei houkuttele. Tämä vinkki menee talteen odottamaan hetkeä kun tyhjennys tulee ajankohtaiseksi.

 2. Neuvoja en näihin osaa antaa, mutta ihailen järkevää kykyäsi laittaa asioita tärkeysjärjestykseen ja asennoitua projekteihin niin, ettei kaikkea tarvitse yrittääkään saada samalla kertaa valmiiksi. Tähän pyrin kyllä itsekin, mutta jotenkin sitä aina kuvittelee mukamas tekevänsä yhden kesän aikana kaikki maailman asiat… Tsemppiä kaivon ja huussin kanssa operoimiseen!

  1. Rhia says:

   Nora – Kiitos. On ollut pakko oppia priorisoimaan kun jaksaminen riittää vain murto-osaan tehtävälistan hommista. Tämähän ei tietenkään tarkoita ettenkö ikinä laatisi ylimitoitettuja suunnitelmia vapaapäiville ja lomaviikoille. Ne vaan jää sitten tekemättä mitä ei ehdi ja jatkuu sitten taas seuraavana kesänä :) oon yrittäny asennoitua tähän taloon että tämä on elämän pituinen elämäntapaprojekti, ei mikään pakkotyöleiri jossa kaiken pitää valmistua heti.

 3. Meillä huussi on aikamus kätkeä köynnöksin, ensimmäiset on jo istutettu. Mitä ei voi peittää, sitä korostettakoon vai miten se meni?

  Sadepuutarha on meilläkin mietteissä, joten olisi kiva päästä lukemaan ajatuksiasi ja suunnitelmiasi aiheesta :)

  1. Rhia says:

   Satu – Tsajut – Jotakin tällaista huussin naamioimista olen myös pohtinut. Sillä projektilla ei kuitenkaan ole kiire. Täytyykin pistää sadepuutarha aktiivisemmin mietintämyssyyn. Alueella johon olen sitä suunnitellut on aika paljon siivottavaa sillä se nurkka puutarhasta on päässyt edellisen asukkaan aikana villiintymään. Siellä kasvaa hallitsemattomasti syreeniä, orapihlajaa ja heinikkoa. Toisaalta siellä on kriikunapuu ja toinen pienempi kriikunan taimi, ahomansikkaa ja villivadelmaa jotka haluaisin säästää, mutta asia vaatii hiukan pohtimista sillä talon ympäri olisi hyvä päästä helpohkosti ajamaan nurmikkoa.

 4. Maija says:

  Mökilläni on saunan läheisyydessä kolme rengaskaivoa, joissa missään ei taida olla vettä. En tehnyt niille mitään, vaan hankin porakaivon.
  Huussi on ihan siisti ja sievä mutta jouduin tyhjentämään niin mielettömän paljon muuta rojua mökitä että huussin saavia en ryhdy tyhjentämään. Sitä siis käytetään vain tosi hätätilanteissa. Polttava vessa Kuistilla ei vaadi vettä.

  1. Rhia says:

   Maija – Polttavaa vessaa olen itsekin miettinyt yläkertaan, mutta toisaalta se vaatii toimiakseen sähköä ja on kallein hankintakustannuksiltaan. Pitäisi päättää kumpaa mieluummin haluaa: edullista ja toimintavarmaa, mutta enemmän omaa työtä ja viitseliäisyyttä vaativaa vai helppokäyttöistä, mutta kalliimpaa ja häiriöille alttiimpaa.

 5. Jos päädyt edulliseen ratkaisuun yläkerran vessan suhteen, niin mun blogista voi kurkata mun testailujen voittaneen alusastian, siitä saa sitten suorilta lannoitetta maahan.
  Ja siis mielestäni käsittämättömän edullisesti paikallinen kaivonpuhdistaja puhdisti mun kaivon veden ja sai siitä käyttökelpoista, eli suosittelen kunnostusta. Oma ensimmäinen huussinikin oli vähän sellainen, ei tee mieli aloittaa, mutta vähän maalia ja alle rakensin laastipaljuista kompostoivan käymälän ja nyt se on toiminut hyvin jo vuosia. Ehkä ei tyhjentäminen ole helpoin, mutta sijainti on kivasti syrjässä navetan takana.

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – Kiitos vinkeistä. Pitääpä alkaa perehtymään tarkemmin ja penkoa blogisi pohjamutia myöden ? kivaa kun ei tartte keksiä huussia uudelleen, vaan voi lukea muiden kokemuksia ja päättää niiden perusteella.

 6. Marketta says:

  Minä taas halusin, että uusi huussi tulee näkyvälle paikalle! Meillä on siellä Kekkilän kompostoiva pytty, joten se ei haise.

  1. Rhia says:

   Marketta – Meidän pihan malli on hiukan hankala. Näkyvällä paikalla se olisi keskellä pihaa johon en sitä halua kun siihen voi laittaa jotain kivempaakin. Niin sitten muita vaihtoehtoja kuin pihan reunoilla ei oikein ole. Mieluiten pitäisin sen siinä missä se nyt on, mutta jos kunto on päässyt liian huonoksi, se ei ehkä ole mahdollista.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.