DIY: Äidin koristepallot / DIY: Mums yarn ball decorations

on

Elämällä on tapana heittää kierrepalloja juuri silloin kun kaikki vaikuttaa tasaisen seesteiselle ja mukavalle. Meidän loppuvuosi 2023 tulee olemaan hurjan paljon erilainen kuin mitä ajateltiin. Kävi nimittäin niin että äitini menehtyi reilu viikko sitten täysin yllättäen. Nyt yritän jotenkin tajuta tapahtunutta ja järjestellä asioita veljeni kanssa.

Käydessäni tavaroita läpi äidin kodissa, tajusin kirkkaammin kuin koskaan miten paljon äiti rakasti käsitöitä. Kaikki kaapit ja paikat ovat täynnä erilaisia käsityö-, taide- ja askartelutarvikkeita. Keskeneräisiä käsitöitä löytyy joka huoneesta. Äiti harrasti posliininmaalausta, öljyvärimaalausta, betonivalukoristeita, kahvipussiaskartelua, kananmunankuorikoruja, virkkausta, neulontaa, kangaspuilla kutomista, ompelua, huonekalujen entisöintiä jne jne. Hän oli alati kiinnostunut oppimaan uutta ja kokeili rohkeasti monenlaisia juttuja. Lisäksi hän oli aktiivisesti mukana kyläyhteisön yhdistystoiminnassa. Sanomattakin on selvää mistä olen perinyt oman kiinnostukseni monipuolisiin käsitöihin ja uuden oppimiseen.

Vielä viime viikolla äiti oli vetämässä käsityökurssia jossa valmistettiin perinteisiä koristepalloja. Haluankin nyt äidin muistoksi jakaa näiden koristepallojen ohjeen.

Tarvikkeet
pala sanomalehteä
jämälankoja (lyhyetkin pätkät käyvät)
kalalankaa
sakset
parsinneula ja/tai kanavaneula

 1. Taittele sanomalehden pala pieneksi taitokseksi.
 2. Keri jämälankaa sanomalehden ympärille noin kananmunan kokoiseksi, pyöreäksi keräksi.
 3. Kiedo kalalankaa napakasti säteittäin pallon ympäri niin että muodostuu yhteensä noin 9 pallon ympäri kiertävää sädettä. Tee sitä useampia säteitä, mitä suurempi pallo on. Kiristä ja lukitse säteet navoilla toisiinsa muutamilla pistoilla.
 4. Pujota reilu pätkä jämälankaa neulansilmään ja ala ommella lankaa kalalanka säteisiin. Muodosta pistot vieri viereen, jotta koko pallo peittyy pistoilla. Paksuhkolla langalla pallo peittyy nopeammin kuin ohuilla langoilla.
 5. Sommittele eri värisiä raitoja makusi mukaan, tai käytä vain yhtä väriä. Päättele langanpäät vetämällä ne pallon sisään. Lopuksi voit ommella ripustuslangan, mutta sitäkään ei välttämättä tarvitse.

Värivalinnoilla voit soinnuttaa pallot sisustukseen sopiviksi tai tehdä palloista sesonkikoristeita jouluun tai pääsiäiseen. Pallot sopivat roikkumaan jos kiinnität ripustuslangan tai kulhoon asetelmaksi.

Life has a habbit of throwing curve balls just when everything seems nice and peachy. Our year 2023 just turned out to be very different than what we thought it would be. My mum passed away very unexpectedly just over a week ago. Now I just try to somehow understand what happened and organise things with my brother.

I was going through mums things and realised more clear than ever before, how much she loved hancrafting. All cupboards and closets and places were full of all sorts of hancrafting materials and art supplies. Every room of the house had unfinished crafting projects. She did porcellain painting, oil painting, concrete crafts, knitting, crocheting, weaving, coffeebag handcrafting, sewing, eggshell jewelry, furniture refurbising and so on. She was always eager to learn new things and loved to try out many different techniques. She was also actively taking part in the community associations and event organising. It goes without saying where I got my interest on handcrafting and constantly learning new things.

Just last week mum was at workshop, teaching how to make traditional yarn ball decorations. So to commemorate mum, I want to share instructions for these balls.

You need
Piece of newspaper
leftover yarn (even short bits will do)
strong cotton thread
scissors
thick needle

 1. Fold the newspaper piece into small piece.
 2. Wind some yarn ontop of the newspaper fold untill it’s about the size of and egg, shape like a ball.
 3. Wind strong cotton thread around the ball atleast nine times. The bigger the ball, the more strings. Secure strings in place with couple stitches on either side of the ball.
 4. Take piece of yarn and start sewing it round each string. Each stitch layer must be very close to the previous, so that stitches cover neatly the whole ball. Thicker yarn covers the ball faster than thin yarn.
 5. Create colourfull stripes to your liking. Or use one solic colour. End each yarn pieces by pulling the end of the yarn inside the ball. You can also add hanging string if you like, but it’s not mandatory.

With different colours you can match balls to your home interior or make them seasonal, forexample Christmas or Easter. You can either hang them or create display on a bowl.

Taittele paperi ja kiedo sen ympäri lankaa. /
Fold the newspaper and wind yarn around it.
Kun pallo on mielestäsi riittävän suuri ja tasainen, kiedo kalalanka säteet sen ympärille. /
When ball is big and even enough to your liking, wind strong cotton strings around it.
Ompele lankaa säteiden ympäri, lanka tulee vasemmalta, neula menee säteen alta oikealta vasemmalle. /
Sew thread around each string, yarn comes from left, needle goes under string from right to left.
Jatka ompelua eri värisin langoin. Kun tulet paksuimpaan kohtaan saattaa olla vaikea pitää pistot tiiviinä. Silloin voit jatkaa toisen puolikkaan taas navalta kohti leveintä kohtaa kunnes pistorivit kohtaavat. /
Continue sewing with different colours. When you are coming to the widest area it might be difficult to keep stiches close to each other. Then you can start the other half from top and move again towards the widest part until stitch lines meet.
Valmis pallo / Finished yarn ball

8 Comments Add yours

 1. MariaS says:

  Otan osaa suuressa surussa <3

  1. Rhia says:

   MariaS – Kiitos! <3

 2. Jonna says:

  Otan osaa. Kiitos tästä pallo-ohjeesta ja jälleen kerran mielenkiintoisen menneen ajan jutun esittelystä (joka oli minulle uusi). Täytyypä kokeilla pääsiäispallon tekemistä. Maininta munankuorikoruista herätti myös kiinnostukseni. Hmmm, olisikohan niistä mahdollista saada postausta, koska tekstiäsi on mukava lukea.

  1. Rhia says:

   Jonna – Kiitos. En tiedä miten perinteinen tämä tekniikka todellisuudessa on, mutta samanlaisella tekniikalla on päällystetty mm. lampunvarjostimia 50-60-luvuilla. Olet varmasti nähnyt sellaisia pastellinsävyisellä muovinauhalla päällystettyjä lampunvarjostimia joskus. Minusta tämä oli kiva siksi että tähän voi käyttää kaikki neuleiden jämälangat. Munankuorimosaiikkiin löytyy paljon ohjeita netistä. Se oli muodissa hetken aikaa muutama vuosi sitten, mutta ei siitä tainnut mitään isompaa villitystä tulla, niin jäi ehkä monille tuntemattomaksi. Äidin munankuorikorut on siis tehty tuolla mosaiikkitekniikalla valmiiseen puiseen korupohjaan. Pistän toiveen korvan taa, josko joskus saisin postauksen siitä aikaiseksi. Juuri nyt on niin paljon hautajaisiin ja muuhun liittyvää ajateltavaa että aivot sakkaa.

  1. Rhia says:

   Satu – Tsajut – Kiitos <3

 3. Hehkuvainen says:

  Voih, otan osaa. :(

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kiitos

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.