6.3 Siemenpankista päivää! / Hello from the seed bank!

Lienette kuullut siemenpankeista. Ympäri maailmaa niihin tallennetaan sekä hyöty- että luonnonkasvien siemeniä. Niillä on siis tärkeä tehtävä niin ihmisten kuin luonnonkin kannalta. Siemenpankeissa turvataan luonnon monimuotoisuus ja estetään kasvien totaalinen häviäminen silloin jos/kun niiden luontaiset elinalueet tuhoutuvat. Suurissa siemenpankeissa siemenet pidetään optimaalisissa olosuhteissa jotta niiden itävyys säilyisi mahdollisimman pitkään. Itse voi tehdä hiukan vaatimattomamman siemenpankin omaan käyttöön. Sen tarkoitus on säilyttää siemenet seuraavaa kasvukautta varten. Omavaraistelijoiden maaliskuun aiheena ovat mm. siemenpankit, maatiaislajit, ruuan hinnan nousun vaikutus omavaraisteluun sekä miksi me kirjoitamme blogia. #suuntanaomavaraisuus -ryhmää luotsaa taas Sari Tsajuista ja Heikki Korkealasta. Tästä alta löydät linkit muihin blogeihin. Juttu jatkuu niiden jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Maijalassa https://www.maijalassa.com/haaveita-ruokaturvasta-ja-kestavammasta-maataloudesta/
Kakskulma https://kakskulma.com/miksi-kirjoitan-blogia/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2023/
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/pienviljelyn-vaikutus-omaan-kulutukseen–suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2023

Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/03/suuntana-omavaraisuus-15-nalka-pois.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-3/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/03/pienviljelijan-ruokaturva.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/miksi-kirjoittaa-blogia
Caramellia https://caramellia.fi/maalis2023/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/03/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-3-miksi.html
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2023/03/suuntana-omavaraisempi-elama.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/03/nalka-pois.html

Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-23-bloggarin-oma-tarina/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/03/unelmana-omavaraisempi-elama-siemenet.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/03/06/maaliskuu-23-miksi-blogi/

Itse kiinnostuin pienimuotoisesta siemenpankista kun luin niistä Jovelan Johannan Omavarainen-blogista (linkki blogiin yllä listassa). Tosin, on siemenpankkien ajatus viehättänyt minua jo paljon ennen sitä. Siemenpankkien tyyppisiä siemen-kokoelmia on käytetty myös kouluopetuksessa, mm Ahlmanin maatalousoppilaitoksessa Tampereella. Siementen kerääminen sinänsä ei ole vaikeaa. Pitää vain odottaa että siemenet ovat keräysvalmiita. Useimmilla kasveilla siemenet ovat valmiit sitten kun kukka on kuihtunut ja siemenkota muuttunut ruskeaksi. Hedelmien ja marjojen siemenet kerätään yleensä vasta sitten kun hedelmä on jo ylikypsynyt ja pehmeä, käytännössä siis silloin kun siemen on valmis putoamaan maahan ilman ihmisen osallisuutta asiaan. Tarkkana pitää olla etenkin kukkien kanssa, sillä jos on liian myöhässä, siemenet ovat jo pudonneet maahan. Kasveja täytyy siis tarkkailla jatkuvasti, jotta osaa ajoittaa siementen keräämisen juuri oikeaan aikaan. Kasvien tutkiminen on hirmu antoisaa sillä siemenkodatkin ovat usein todella kauniita.

Oma siemenpankkini on toistaiseksi melko vaatimaton, lähinnä pidän siellä edellisvuodelta jääneitä sekä ostamiani uusia siemeniä. Suunnitelmani on kerätä siemeniä myös itse, jotta vuosittaisten ostettavien siementen määrää voi vähentää. Tällä hetkellä siemenpankkina toimii suurehko puinen laatikko jonka ostin kirpputorilta. Sen nahkainen kantohihna oli aikojen saatossa katkennut, joten tein siihen nahkatyökurssilla uuden. Avain laatikosta on kadonnut, vaikka siinä lukko vielä onkin paikoillaan.

Tutkin tässä huvikseni vuoden maatiaiskasviksi valittujen kasvien listaa ja ilokseni huomasin että pihastamme löytyy niistä monia. Ainakin kultapallo, lipstikka, harjaneilikka, rohtosuopayrtti, ahomansikka, siankärsämö, maa-artisokka, humala, akileija, karviainen, pioni, varjolilja ja tämän vuoden maatiaiskasviksi valittu isotähtiputki kasvavat pihassamme. Lipstikan, karviaisen, rohtosuopayrtin, maa-artisokan ja isotähtiputken olen tuonut mukanani, muut löytyivät täältä jo ennestään. Kaikki eivät todennäköisesti ole vanhaa maatiaiskantaa, mutta silti kiinnostavia perinnekasveja. Tiesitkö muuten että vanhoissa karviaislajikkeissa on usein karvaiset marjat. Maatiaiskasvit ovat sopeutuneet erityisen hyvin juuri paikallisiin kasvuolosuhteisiin. Ne ovat kestäviä ja niiden suosiminen pitää yllä luonnon monimuotoisuutta ja elävää kulttuurihistoriaa. Usein tehoviljelyyn jalostetut modernit lajikkeet ovat syrjäyttäneet maatiaislajit taimistoissa, kauppapuutarhoissa ja maanviljelyksessä. Historianelävöittäjänä ja historianörttinä koen että maatiaiskasvit sopivat omaan satavuotiaaseen puutarhaamme erityisen hyvin.

Tämän vuoden maatiaiskasvi isotähtiputki on yksi suosikeistani. Sen herkät kukinnot ovat upeita niin leikkokukkina maljakossa kuin näyttävinä ryhminä kukkapenkissä. Istutin omani vasta viime kesänä, joten oma kasvusto ei ole vielä kovin muhkea. Isotähtiputki on perenna, jota voi lisätä sekä siemenistä että jakamalla. Arvioiden perusteella se on tullut Suomeen joskus 1800-luvulla ja toisinaan sitä tavataan myös puutarhakarkulaisena luonnossa. Se ei kuitenkaan leviä agressiivisesti, eikä valloita tilaa muilta kasveilta. Nykyisin isotähtiputkesta on saatavilla monia jalostettuja lajikkeita, mutta vanhan maatiaiskannankin siemeniä on saatavilla.

I assume you have heard of seed banks. They store both cultivated and wild plants seeds around the world. These seed banks have important purpose for both people and nature. They preserve the versatility of nature prevent the extinction of plants if/when the natural habitats are destroyed. In large seed banks seeds are kept in optimal climate to make sure they survive as long as possible. You can make your own, more modest seed bank, to store the seeds for new growth season. Selfsufficiency bloggers theme for March is seed banks, hardy local breeds and varieties, growth of the food prices and why we are writing a blog. Our group is navigated by Sari from Tsajut and Heikki from Korkeala. Here you find links to other blogs. Keep reading after links.

Finnish grow area 1
Maijalassa https://www.maijalassa.com/haaveita-ruokaturvasta-ja-kestavammasta-maataloudesta/
Kakskulma https://kakskulma.com/miksi-kirjoitan-blogia/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2023/
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/pienviljelyn-vaikutus-omaan-kulutukseen–suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2023

Finnish grow area 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/03/suuntana-omavaraisuus-15-nalka-pois.html

Finnish grow area 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-3/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/03/pienviljelijan-ruokaturva.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/miksi-kirjoittaa-blogia
Caramellia https://caramellia.fi/maalis2023/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/03/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-3-miksi.html
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2023/03/suuntana-omavaraisempi-elama.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/03/nalka-pois.html

Finnish grow area 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-23-bloggarin-oma-tarina/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/03/unelmana-omavaraisempi-elama-siemenet.html

Finnish grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/03/06/maaliskuu-23-miksi-blogi/

I got interested in starting my own seedbank when I read about it from Omavarainen blog by Johanna of Jovela. Allthough I have been enchanted by the idea of seedbanks long before that. Seedbank-type of seed collections have also been used in teaching, for example in farming school of Ahlman in Tampere. Collecting seeds is not difficult as is. You just have to wait untill seeds are ready for collecting. Most seeds are ready for picking up when flowers have died and seedpods have turned brown. Seeds from fruit and berries are usually collected when fruits have gone over ripe and soft, basically when seeds from them are ready for falling to the ground, without the help of people. Keep your eyes peeled though. If you wait too long, seeds have already fallen to the ground. Close observation of plants is important, so that you are able to collect the seeds just at the correct time. Studying plants is hugely rewarding though, because even seedpods can be very pretty.

My seedbank is still quite modest, containing mainly leftover seeds from previous years and new seeds I have bought. My plan is to collect seeds also myself, so that I don’t have to buy that much seeds. At the moment my seedbank is in large wooden box, which I found at local flea market. It had remnants of leather shoulder strap, which I replaced at the leather workshop. Key has gone missing, but it still has the original lock.

I was checking the list of Finnish hardy variety plants of the year and noticed that quite many of them we actually have on our garden. Atleast goldenglow, lovage, gooseberry, peony, jerusalem artichoke, wild European strawberry, common soapwort, aquilegia, sweet william, common yarrow, martagon lily, hops and this years hardy local flower great masterwort are growing on our garden. I have brought lovage, gooseberry, common soapwort, jerusalem artichoke and great masterwort with us, others were here already. They might not all be authentic hardy varieties, but interesting all the same. Hardy local plants are old traditional plant varieties which are adjusted well to the local climate. They often are also typical to that specific area. By choosing hardy local plants from your country or region, you are preserving the diversity of nature and your local living cultural history. Often modern more productive varieties have superseded traditional hardy varieties in nurseries, garden markets and farming. As living history enthusiast and history nerd I think that traditional hardy variety plants suit our 100 years old garden exceptionally well.

Traditional hardy plant of the year 2023 in Finland, great masterwort, is one of my favourites. Delicate small flowers are gorgeous in vase displays, but also beautifull in large groups on flower bed. I planted ours last summer, so they have not spread much yet. Great masterwort is perennial plant, and you can add it by dividing and seeding. According to estimates, it arrived to Finland some time in 1800’s and sometimes it can be found in nature aswell. It is not agressively spreading and doesn’t suffocate other plants. There are lot of cultivated varieties of great masterwort, however you can also buy seeds of hardy Finnish variety.

Kultapallot kasvavat punamultamaalilla maalatun piharakennuksen seinustalla. Keltaiset pallurakukinnot näyttävät erityisen kauniilta punaista seinää vasten. /
Goldenglow “Goldball” grows next to the barn. Bright golden yellow ball-shaped flowers look extra pretty against the falun red wall.
Viime syksynä kaverilta saamani isotähtiputki intoutui kukkimaan vielä lokakuussa. /
Last Autumn great masterwort, which I got from a friend, decided to bloom in October.
Humala on yleinen hyötykasvi vanhojen maalaistalojen pihoilla. Vanhan rakennuskaaren mukaisesti joka talossa oli sakon uhalla oltava vähintään 200 humalasalkoa. Laki ilmeisesti on edelleen voimassa vaikka sitä ei nykyään enää valvota. Tämä yksilö kasvaa piharakennuksen seinustalla. Valitettavasti joku tuholainen on syönyt sen molempina kesinä niin että vain lehtiruodit ovat jääneet jäljelle. /
Hops is common plant on old farm gardens. According to old buildings law, under the threat of fine every house must have atleast 200 hop poles. Apparently this old Finnish law still is valid, even though not monitored anymore. this particular hops grows by our barn. Unfortunately some pest have eaten it both previous summers so that only stems are left.
En ole varma mikä pionilajike tämä on, mutta oletettavasti se on viihtynyt pihassa jo vuosikymmeniä. Sen tuoksuvat, hennon vaaleanpunaiset kukat ovat suuria ja koristeellisia ja niissä on siellä täällä fuksian punaisia täpliä. Pihassa on myös toinen, minun tuoma pioni jossa pitäisi olla tummat syvänpunaiset kukat. Valitettavasti se ei ole kukkinut vielä kertaakaan. /
I am not sure what this peony is, but assumably it has been growing on our yard already for decades. It’s got huge, scented pale pink flowers. They are very decorative with small fuchsia speckles on them. We also have another peony, brought here by me. It is supposed to have dark deep red flowers, but unfortunately it has not yet bloomed.
Siemenpankkini on vähän epäjärjestyksessä. /
My seedbank is slightly messy.

Pihamme harjaneilikat kasvavat suuren syreenin alla, vähän kuin piilossa. Epäilen että ne ovat joutuneet sinne puutarhakompostin mukana. Nämä saattaisivat olla jotakin vanhaa kantaa. Muualla puutarhassa niitä ei vielä ole, mutta jos ne kukkivat ensi kesänä, kerään niistä siemeniä ja kylvän myös muualle. Samalla alueella kasvaa myös pieni pionin alku jonka löysin sattumalta. /
Our sweet williams are growing under a large lilac, kind of tucked away. I suspect that they have ended up there with some garden compost. It is possible that these are old hardy variety. They don’t grow anywhere else in the gardern, but if they bloom next Summer, I will collect seeds and plant them to other areas too. On the same area I also happened to find small peony.
Ahlmanin maatalousoppilaitoksessa käytettyjä siemennäytteitä. /
Seed samples used at the Ahlman farming school.

10 Comments Add yours

 1. Voisikohan tuo pioni olla Sarah Bernhardt? Meillä hyvin samanlainen… Ja hitusen hirvittää myöntää mutta… meillä ei ole kultapalloa!:D Kaikenlaisia muita perinnekasveja löytyy, mutta kultapallo puuttuu. Ja niin käsittämätöntä kuin se onkin, en ole saanut isotähtiputkia meillä onnistumaan. En siemenistä enkä taimista. Alan jo uskoa, että täällä on joku muu kasvi, mikä kemiallisen sodankäynnin kautta estää tähtiputkia kasvamasta. Olosuhteiden pitäisi kuitenkin olla sille kasville täydelliset. Mutta ei, ei kertakaikkiaan onnistu. Onneksi harjaneilikkaa kuitenkin löytyy!

  1. Rhia says:

   Emma/Caramellia – Olen epäillyt myös itse tuota Sarah Bernhardtiksi, mutta jokin siinä vähän epäilyttää. Kun netissä selaan Sarah Bernhardtin kuvia, joko niissä ole lainkaan noita fuksian punaisia täpliä joita tästä meidän pionista löytyy, tai sitten täplät ovat reunuksina joidenkin terälehtien ulkoreunoilla. En ole pioni-ekspertti niin en osaa sanoa miten paljon variaatiota lajikkeen sisällä voi olla. Mutta siinä mielessä puoltaisi kyllä paikkaansa että ymmärtääkseni Sarah Bernhardt on perinteinen vanha lajike. Ehkä voisit kysellä paikallisista taimenvaihto-tapahtumista, löytyisikö joltakin kultapallon jakotaimia. Meiltä ainakin voi tulla hakemaan jos on tänne Sastamalaan joskus asiaa :D Ja onpa harmillista että isotähtiputki ei teillä menesty. Minähän en vielä tiedä menestyykö meilläkään. Se selvinnee sitten kun lumet ovat sulaneet ja kukkapenkki alkaa vihertää.

 2. Kultapalloja toivoisin meidänkin puutarhaamme. Ne vievät muistot lapsuuden kesäisiin päiviin, jolloin tehtiin kävelyretkiä mummon kanssa ja kotimatkalla pysähdyttiin vanhan talon raunoiden ympärille villiintyneeseen puutarhaan, jossa niitä kasvoi valtoimenaan.

  Näyttäisi siltä, että sulla on tuossa hienossa siemenpankissa tilanjakajana styroksilevyn pala? Miten loistava idea! Styroksi pysyy niin hyvin paikoillaan, kun sen mitoittaa napakasti. Olisipa tuo tullut itselle mieleen silloin, kun tuskailin edellisen siemenpankkilootani tilanjakajien kanssa. Pahviviritykset eivät oikein toimineet toivotulla tavalla ;)

  1. Rhia says:

   Jovelan Johanna – Monet tuntuvat haikailevan kultapallojen perään. Kai niissä on jotain nostalgiaa.
   Kyllä vaan, styroks-pala on jakajana, mutta tuli harmittavasti leikattua inasen liian lyhyt, joten se ei ole ihan niin tukeva kuin haluaisin. Veitseni oli myös liian tylsä. Leikkausjäljestä ei tullut kovin siistiä, joten styroxpala murustelee ikävästi laatikkoon.

 3. Maijalan Anna says:

  Oman siemenpankin kasailemisesta haaveilen minäkin! Toistaiseksi löytyy lipaston laatikkoon tungettu nippu, jossa edellisten vuosien kaupan pussit on kumilenkillä yhdessä – joku hiukan esteettisempi ja järjestelmällisempi systeemi olisi kyllä kiva. Ja joskus tulevaisuudessa saisi sisältää myös niitä itse kerättyjä siemeniä!

  (Silmään sattui myös että asut Sastamalassa – olen itse sieltä kotoisin, vaikka elämä onkin vienyt Naantalin saaristoon :)

  1. Rhia says:

   Maijalan Anna – joku nätti pikkurasia varmasti toimittaisi ensialkuun aivan hyvin siemenpankin virkaa. Itse olen kerännyt monenmoisia puisia, pahvisia ja metallisia rasioita kirppiksiltä eri tarkoituksiin. Konvehtirasiakin käy hätätapauksessa, vaikka lahjapaperilla päällystettynä.
   Pitää paikkansa, Sastamalan Kiikoisissa asustelemme. Sattuman kaupalla ollaan tänne päädytty, sukua ei täältä kummallakaan löydy.

 4. Melkein joka vuosi saan “siemenpankkiini” (lue yhteen pieneen peltirasiaani) palsternakan siemeniä, mutta sitten aina ostan varmuudeksi kaupasta kun pelkään niiden huonoa itävyyttä. Ihan kuin ne oman maan siemenet nyt talvessa vanhentuisi.. ?nim.palsternakkasadosta riippuvainen

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – No hupsista :D eivät lopu ainakaan sitten kesken. Itse olen myös näemmä ostanut joitakin siemeniä useita eri kertoja ja eri kaupoista sillä tiettyjä siemeniä on alkanut kerääntyä useampia pusseja, kuten vihanneskrassia.

 5. marketta says:

  Onpas kaunis kuva tuo kultapallot punaista seinää vasten!<3

  1. Rhia says:

   marketta – Niin minustakin :) täydellinen paikka kultapalloille tuossa.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.