Kynänpyyhin / Pen cleaner

Tässä toimistopöytääni (joka on oikeasti äidiltä lainassa oleva peilipöytä) siivotessani hoksasin että en olekaan esitellyt erästä viime kesäistä rompetori löytöä. En ollut koskaan ennen nähnyt sellaista, mutta arvasin kyllä heti mihin tarkoitukseen se on. Koska harrastan satunnaisesti myös vanhoilla mustekynillä kirjoittamista, tämä vintage-kotitoimiston tarvekalu osui juuri kuin nenä päähän.

Tämä on nimittäin mustekynän pyyhin. Melko yksinkertainen idea, tiivis nippu pieniä paperipaloja pahvisen renkulan sisällä asetetaan lasiseen telineeseen. Lasin paino pitää koko hökötyksen paikallaan. Puhdistuksen tarpeessa oleva mustekynä yksinkertaisesti vain tökätään paperinippuun, joka imee ylimääräisen musteen itseensä. Vanhoissa käyttöesineissä on ihaninta se että ne tehtiin myös kauniiksi, ei pelkästään käytännöllisiksi. Katsokaa vaikka tuon lasitelineen upeita koristekuvioita, tai tuon yli satavuotiaan paperiveitsen hienoja koristeleikkauksia. Paperiveitsi on ollut minulla jo useamman vuosikymmenen ja on myös käytössä viikottain.

Löytyy minulta muutakin erikoisempaa kirjoitusvälinettä, nimittäin rihvelikynä jolla kirjoitettiin rihvelitauluun kansakoulussa 1900-luvun alussa. Rihvelitaulukin minulta löytyy niin voin harjoitella kaunokirjoitusta kuten koululaiset sata vuotta sitten tekivät. Kertoman mukaan rihvelikynän jälki pyyhittiin pois taulusta aidolla jäniksenkäpälällä. Tokko tuossa perää?

While cleaning my office desk (which actually is vanity, on loan from mum), I realised that I haven’t show you one of my last Summers thrift finds. I had never seen one before, but I guessed straight away what it was for. Because I also dabble in writing with old ink pens, this vintage home office accessory is just what I needed.

It is, in fact, ink pen cleaner. Quite simple idea really, tight pack of small paper pieces inside cardboard edge, placed in glass stand. Weight of the glass keeps the whole thing in place. Ink pen, needing some cleaning is just simply poked into the stack of paper pieces, which sucks the excess ink on itself. Most wonderfull thing about old things is that they were made also pretty, not just practical. Just look at that decorative pattern around the glass stand, or the fantastic carvings on this over 100 years old paper knife. I’ve had the paper knife for several decades now and I also use it pretty much weekly.

I also have other odd writing equipment. By which I mean slate pencil, which was used for writing to the slate boards in schools in early 1900’s. I also have slate board, so that I can practise handwriting like school kids in Finland used to 100 years ago. Story goes that slate pencil was wiped off the slate board with real rabbits foot. Whether that is true, I’m not sure.

Patenteerattu kynänpyyhin /
Patented pen cleaner
Paperiveitsen jugend-tyylisiä koristekuvioita. /
Jugend still style carvings on the paper knife.
Rihvelikynä 1900-luvun alkupuolelta. /
Slate pencil from early 1900’s.
Paperi oli kallista arvotavaraa 1900-luvun taitteessa. Koululaiset käyttivät edullisempia rihvelitauluja kaunokirjoitusharjoituksiin. Rihvelikynällä lopputulos oli siistimpää kuin liidulla ja se voitiin helposti pyyhkiä pois ja kirjoittaa uudelleen. /
Paper was expensive luxury item in the turn on 1800’s-1900’s. School kids use cheaper slate boards and pencils to practice handwriting. Slate pencil made much tidier results than chalks and it was also easily cleaned off just by wiping.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Oih, tuollaista rihvelitaulua tai rihvelikynää en ole koskaan nähnytkään. Olen kyllä kuullut siitä ja siis tietoinen että tämmöinen rihvelitaulu on ollut käytössä, mutta nyt vasta ensimmäistä kertaa näen. Kiitos kun esittelit aarteesi!

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Eipä kestä kiittää. Hauskahan näitä vanhoja rojuja on esitellä ?

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.