Lämpöä talveen / Warmth for winter

Joulusta on juuri ja juuri selvitty kun pitää alkaa jo miettimään tulevaa vuotta. Sehän on jo aivan nurkan takana. Omavaraisuus-bloggareiden yhteispostaus-sarja #suuntanaomavaraisuus jatkaa jo kuudetta vuotta. Tammikuussa postaamme sellaisista aiheista kuten mikä meitä lämmittää, omavaraistelun vuodenkierto ja tulevan vuoden suunnitelmat. Vuoden alussa voi myös esitellä itsensä jos ei ole sitä aiemmin tehnyt. Oman esittelypostaukseni löydät täältä. Minulla ei vielä ole suunnitelmia tulevalle vuodelle joten kirjoittelen sitten muista aiheista. Alla linkit muihin blogeihin, postaus jatkuu linkkien jälkeen. Ryhmää luotsaavat tuttuun tapaan Sari Tsajut-blogista ja Heikki Korkealasta.

Muut blogit

Kasvuvyöhyke 1
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-2023-suunnitelmia/

Maijalassa https://www.maijalassa.com/ensimmaisia-askeleita-kohti-omavaraisempaa-elamaa-tavoitteita-vuodelle-2023/

Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/…/meidan-piha-ja…
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/…/ennatysten-joulukuu…

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-1/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-1.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-13-uuden-vuoden.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-vuosikello-ja-ajatuksia-vuuesta-2023

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/01/02/toiveikas-talvimieli/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/01/lampoa-torppaan.html

Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-23-esittely…/

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/01/02/tammikuu-23-mika-sinut-lammittaa/

Sähkön hinnasta ja riittävyydestä on kohistu koko syksy ja talvi. Olen kaiken tämän huolen ja kohun keskellä tuntenut itseni hirmuisen onnekkaaksi, sillä meillä on talossa peräti viisi tulipesää. Niillä talo kyllä pysyy lämpimänä vaikka pakollisia sähkökatkoja tulisikin. Lämmitämme aktiivisesti kolmea tulipesää vuoropäivin. Kaiken lisäksi kun ostimme talon, se tuli varsin kattavan polttopuuvaraston kera. Arvioidemme mukaan, polttopuuta riittää liiterissä vielä ainakin ensitalveksi, ehkä ylikin. Ainoa joka vähän harmittaa on että talon edellinen asukas on poistattanut keittiöstä puuhellan. Siitä olisi ollut paljon apua lämmitykseen ja ruuanlaittoon. Toisaalta nyt kun yksi hormeista ei ole käytössä, meillä olisi optio asennuttaa yläkerran keittiöön puuhella tai kamiina. Tämä voisi olla järkevä ajatus, ottaen huomioon että viidestä tulipesästä vain yksi on yläkerrassa. Olen hiukan haaveillut sellaisesta vanhasta valurautakamiinasta jossa on päällä keittolevy, mutta aika näyttää millaiseen ratkaisuun päädytään sitten kun yläkerran keittiö tulee remontointivuoroon. Puuhellan tai kamiinan lämmitystehoa voisi vielä tehostaa kamiinapuhaltimella joka levittää lämmintä ilmaa tehokkaammin koko huoneeseen. Kakluuneilla kamiinapuhallin ei valitettavasti toimi.

Yläkerran kulmikas pönttöuuni ei ole tällä hetkellä käytössä koska yläkerrassa ei asuta. Kodinhoitohuoneen pyöreä pönttöuuni on heikoimmassa kunnossa. Se vaatinee kunnostusta ennen aktiivista käyttöä, mutta kestää nuohoojan luvalla satunnaisen käytön. /
Angular metal covered fireplace is upstairs and is not currently in use because upstairs is not living area yet. Utility room has another metal covered fireplace, but it’s more traditional shape, round. However it is in worst condition of all five fireplaces. It can be used occasionally with the permission of our chimney sweep, however before active use it needs repairs on the fire pit.

Lämmintä meillä siis piisaa mutta vanhan talon lattiat ovat aina vetoiset joten villasukat ja töppöset ovat tarpeen. Sään vaihtuminen tuntuu kyllä talon sisällä nopeasti. Pakkasen kiristyessä ja kovalla tuulella se tuntuu erityisesti jaloissa. Veto onkin meillä se pahin vihollinen sisätiloissa. Vetoa estävät paksut verhot ikkunoiden ja ulko-ovien edessä ja rullaverhot, joista on toki apua myös kesähelteillä. Seinänvierustoille ja muihin vetoisiin kohtiin olen tehnyt vedonpoistajia, eli kankaisia löysiä pötkylöitä jotka asetellaan vetoiseen kohtaan. Niissä on täytteenä kuivattuja herneitä ja/tai kangassilppua. Postauksen lopussa tarkemmat ohjeet sellaisen valmistamiseen. Vedon poistamiseen auttaa kuulemma myös korvausilmaventtiilien asennus, jolloin huoneeseen vaadittava korvausilma tulee hallitusti venttiilin kautta, eikä lattian raoista ja muualta rakenteissa olevista väleistä. Niitä emme kuitenkaan ole vielä saaneet aikaiseksi.

Alakerran lattiat tullaan aikanaan kaikki uusimaan eristeiden ja tuulensuojan osalta (vasta yksi pieni huone tehty), mutta siihen asti täytyy pärjäillä vedonpoistajien ja kerrospukeutumisen avulla. Itse olen tottunut kerrospukeutuja sillä kroppani reagoi ääriolosuhteisiin eli helteeseen ja pakkaseen nopeasti. Niinpä talvivaatevarastoni koostuukin villaisista hameista, villasukkahousuista, pitkistä välihousuista, lyhyistä villahousuista, säärystimistä, polvenlämmittimistä, turkistöppösistä (joihin löydät ohjeen täältä), tohveleista, pitkä- ja lyhytvartisista villasukista, ohuista ja paksummista neuletakeista. Vaihtelen näitä kaikkia sen mukaan mikä kulloinkin on tarpeen. Talvella jalassa on aina vähintään yhdet villasukat ja tohvelit tai turkistöppöset. Täältä löydät vinkkini kerrospukeutumiseen.

Olen kerännyt meille myös valikoiman erilaisia vilttejä, turkisvällyjä ja vierasvillasukkia. Aina löytyy siis jokin lämmin viltti tai ylimääräinen pari sukkia, johon kääriytyä jos viluttaa. Tosin nyt näyttää että kissat ovat omineet kaikki turkisvällyt itselleen. Niitä pitää tehdä lisää, minulla on pari vanhaa turkinretaletta joista olin aikonut tehdä vällyjä. Kovina pakkasöinä täytämme kuumavesipullot sänkyä lämmittämään. Kylmä sää ei minua varsinaisesti häiritse sillä pystyn pukeutumisella säätelemään olotilaani tarpeen mukaan. Isäntä taas inhoaa paksuja vaatekerroksia. Hän on muutenkin enemmän neulepuseromiehiä ja tykkää käyttää neulepuseroita ohuemman paidan päällä. Toisaalta hän on myös paljon lämminverisempi kuin minä ja tarkenee minua paremmin vaikka inhoaakin kylmää. Itselleni haasteita lämpimänä pysymiseen tuo nuoruusaikoina palellutetut polvet, kasvot ja varpaat.

We have just gone past Christmas and now we already have to start thinking about the next year. It’s practically around the corner now. Self sufficiency bloggers group post series is now starting the sixth year. In January we post about things like what keeps us warm, what is our annual cycle for things to do and what are our plans for the new year. It’s also handy to introduce yourself for new readers in the beginning of the year. I have made my own introduction 1,5 years ago, you can find it here. I don’t have any plans for coming year, so I write about other things. Below you can also find links to other blogs. Blog post continues after the links. Our group is hosted by Sari at Tsajut-blog and Heikki at Korkeala-blog. Most blogs are in Finnish.

Other blogs

Grow area 1
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-2023-suunnitelmia/

Grow area 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/…/meidan-piha-ja…
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/…/ennatysten-joulukuu…

Grow area 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-1/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-1.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-13-uuden-vuoden.html
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/01/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Grow area 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-23-esittely-ja-suunnitelma/?fbclid=IwAR34FsV-mEz5mLU1dNn7YD_vnsz92akjbOyx_kIguPn0eMOulAFvDA0M_C0

Grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/01/02/tammikuu-23-mika-sinut-lammittaa/

There’s been lots of talk about the price and sufficiency of electricity during whole Autumn and Winter. During all this worry and brouhaha I have felt very lucky. We have five fireplaces in our house. With those we are able to keep our house warm, even if there is going to be planned power cuts. We are actively warming three fireplaces in turns. Also, when we bought the house, the log storage was full of firewood. To our estimates, we have enough wood atleast this and next winter, possibly even for longer. One thing that slightly annoys me is that the previous resident had the wood range taken away. That would have enormously helped with keeping the house warm and cooking. On the other hand, now when one of the chimneys is available, we could have another fireplace installed upstairs. It might be sensible, after all, only one of our five fireplaces is upstairs at the moment. I have dreamed of fancy old cast iron stove with cooking ring ontop. But time will tell what solution we end up with, upstairs kitchen is not coming under renovation for some time. It’s also possible to enhance the warming effect of stove with stove fan which distributes the warm air evenly to the room. Unfortunately it does not work with tile fireplaces.

Salin (vasemmalla) ja ruokailuhuoneen kaakeliuunit ovat ahkerassa käytössä. Ne jakavat lämpöä tasaisesti päivän, pari lämmittämisen jälkeen, joskaan niiden varausteho ei kuulemma ole yhtä hyvä kuin pönttöuuneilla. /
Living room (on the left) and dining room tile fireplaces are in regular use. They distribute the heat pretty evenly one or two days after has gone out. Allthough I have heard that they don’t have as good heat-reserve capacity as metal-casing fireplaces have.

So we have warm house, but floors in the old house are always drafty, so wooly socks and slippers are much needed. Changes in the weather affect quite a lot how it feels inside. When temperatures drop or when it’s very windy, you can feel it in your feet. Draft is our worst enemy in the house. We use thick curtains in front of our windows and outside doors and roller blinds on the windows to prevent the draft. Roller blinds are handy also in summer, of course. I have also made draft blockers for areas that feel very drafty, like side of the wall on the floor. Draft blockers are fabric tubes filled with dried peas and/or small fabric scraps. Instructions to make them at the end of the post. I have also heard that compensation air vents will reduce draft. Via the vents air flow into the room is more controlled and then it is not coming via small gaps and holes in construction of the house. However we don’t have any of those yet.

All of downstairs floors need new insulation and windshields (only one small room done), but untill that happens, we have to settle for draft stoppers and layered clothing. I am used to layering, because my body reacts to extreme weather like heatwaves and freezing cold very quickly. So my winter wardrobe is full of stuff like wool skirts, wool tights, wool pants, legwarmers, knee warmers, fur slippers (you can find DIY for your own pair from here), slippers, long and short wool socks, thin and thick cardigans etc. I swap these garments depending on the need of warmth. In the winter I am always wearing atleast one pair of wool socks and pair of slippers or fur booties. Here are my tips for layering for winter.

I have also collected a selection of throw blankets, sheepskins and wool socks for visitors. There is always a warm blanket or extra pair of socks available if you feel cold. Allthough at the moment it looks like cats have reserved all the sheepskins for themselves. I do have couple old furcoats which I am planning on turning into sheepskins. On really cold freezing nights we use our hotwater bottles to warm up the bed. Cold weather doesn’t really bother me, because I will adjust my clothing accordingly. Hubby hates thick clothing layers. He is more of a jumper-kind-a-guy and likes to use jumpers ontop of thinner shirts. On the other hand, he has better blood circulation and does not require as much warmth as I do. He hates cold weather though. My challenges are that I have frozen my face, knees and toes when I was younger.

Kissoilla on ainakin lämmintä. /
Atleast kittycats are warm and cozy.
Vanhoja ja uudempia vilttejä ahkerassa käytössä. Päällimmäisenä kirjailtu rekipeitto josta kirjoittelin aiemmin täällä. /
Old and new blankets which are on regular use. Embroidered traditional sleigh blanket ontop, I wrote about it earlier in here.
Emännän ja isännän. Perinteiset englantilaiset kuumavesipullot lämmittävät vuoteen mukavasti. Pari vuotta sitten kun isäntä tilasi nämä, kuumavesipulloja ei löytynyt Suomesta oikein mistään. Nämä tulivat ilman kangaspäällistä joten ompelin ne itse jämäpaloista. Nyt joulun aikaan kuumavesipulloja näytti olevan joka marketissa tarjolla. /
Hers and His. Traditional English hotwater bottles warm the bed nicely. Couple years ago when hubby ordered these, it was very difficult to find any in Finland. These came without fabric covers so I made them myself from scraps. Now during Christmas season every super market seemed to have these available.

Vedonpoistajan valmistus / Making draft blocker

Tarvikkeet:
kuivattuja herneitä (vajaa pussillinen per vedonpoistaja)
isohko kasa kangassilppua
noin 22x60cm pala kangasta

You need:
dried peas (about 300-400 grams per one draft blocker)
lots of fabric cabbage
about 22c60 cm pieces of fabric

Teen kangassilpun ompelujätteestä joka menisi muussa tapauksessa roskikseen. Pyrin näin vähentää ompelusta jäävän jätteen määrää. Silppua voi käyttää myös tyynyjen, pehmusteiden tai silityskinkkujen täytteeksi. Silpun saa nopeasti valmiiksi leikkurin ja leikkuualustan avulla. Saksillakin se onnistuu, mutta hitaammin ja taukoja täytyy pitää sillä käsi väsyy saksilla leikkaamiseen nopeasti. /
I make my fabric cabbage from sewing leftovers which would go to the rubbish otherwise. My aim is to reduce the sewing waste. Fabric cabbage can also be used to fill pillows, cushions and tailors hams. You can use scissors, but rotary cutter and cutting mat are faster way to make cabbage. Using scissors is slower but also big strain to your hand.
Taita 22×60 cm kangaspala kahtia pitkittäin ja ompele se pitkäksi tuubiksi. Jätä toinen pää auki täyttöä varten. Voit toki tehdä myös pidempiä jos haluat. /
Fold 22×60 cm fabric strip in half lengthwise and sew it into a tube. Leave one end open for filling. You can make also longer ones if you prefer.
Täytä tuubi vuorotellen herneillä ja kangassilpulla. Älä täytä kovin tiukasti vaan jätä mieluummin vähän ilmavaksi jotta pötkylä käytössä muotoutuu paremmin paikalleen. Yhteen vedonpoistajaan tarvitaan vajaa pussillinen herneitä, eli noin 300-400 grammaa. /
Fill the tube with peas and fabric cabbage, first little bit of cabbage, then some peas, then more cabbage and so on. Do not fill very tightly, it is better if it’s a bit loose, so it molds better to the area where it’s used. You need aproximately 300-400 grams of dry peas per one draft blocker.
Tarkista että pötkylä muotoutuu hyvin ja tarvittaessa lisää tai poista täytettä. Taita lopuksi pään saumanvarat sisään ja päällitikkaa umpeen. Vedonpoistaja on valmis käyttöön. /
Check that the draft blocker is flexible enough and remove or add more filling if needed. Finish it by folding end seam allowances inside and close with topstitch. Now your new draft blocker is ready to use.

12 Comments Add yours

 1. Satu *Satu says:

  Teilläpä on todella hyvä tilanne tulisijojen ja polttopuiden suhteen :)

  Lämpimästi suosittelen puuliedeksi Kotiliettä. Itse kunnostimme sellaisen ja sen paistouunissa kypsyy niin ruoka kuin vaikka rieskat.

  Joskus noita vanhoja liesä saa hankittua ihan hyväkuntoisinakin.

  1. Rhia says:

   Satu – Ollaan kyllä erityisen kiitollisia siitä että tulipesiä löytyy, ne on käyttökuntoisia ja että polttopuuta piisaa. Syy että tulipesät on säästyneet purulta on ehkä se että talossa on asunut vähävarainen leskirouva joka on pitänyt taloa pääosin kylmänä ja lämmittänyt vain kahta huonetta joten sähkölämmitystä ei ole asennettu suurimpaan osaan taloa.
   Pidetään silmät auki, Kotiliesi on hyvä vaihtoehto. Periaatteessa yläkertaan ei tarvita keittoliettä tai leivinuunia, mutta mielessä siintää ajatus siitä että yläkerrassa olisi hellahuone jota voisi vuokrata airbnb-tyyliin. Puulämmitteinen liesi/kamiina tekisi siitä uniikin vaihtoehdon.

 2. Marika Tudeer says:

  Nuo vedontorjujat ovatkin ihan mahtava idea! Saatanpa jossain vaiheessa ryhtyä toimeen ja tehdä sellaisia. Ehkä sisukseksi voisi laittaa rikkinäisiä villasukkia – parittomia ja risoja nimittäin täällä riittää kassikaupalla.

  1. Rhia says:

   Marika Tudeer – vedonpoistajiin voi periaatteessa käyttää sisälle mitä vain sahanpurusta lumppuun. Risat villasukat käy paremmin kuin hyvin, mutta kannattaa palotella ne pienemmiksi jotta pötkylän muotoiltavuus ei kärsi. Tärkeää on että pötkö muotoutuu peittämään vetävän kohdan tiiviisti. Ulkomailla näitä myydään kaupoissa valmiina.

 3. Maijalan Anna says:

  Tuo säätilan muutosten huomaaminen on kyllä välillä melkoista! Meidän väliaikaiskoti on keskellä tuulista peltoaukiota ja välillä tuntuu että samaan aikaan tuuli myllertää jokaisesta ilmansuunnasta! Nyt kun kuukausi on asuttu, on todettu että kovempi pakkanenkaan ei ole niin iso ongelma kuin tuo kova tuuli (ja täällä saaristossa on nyt näitä myrskypäiviä riittänyt). Silloin saa melkoisen ahkerasti leivinuunia lämmittää!

  1. Rhia says:

   Maijalan Anna – Huh, peltoaukealla tosiaan tuulee melkoisesti. Meidän talo on metsäisellä mäellä ison peltoaukean laidassa. Talon ja pellon välissä on vain muutama isohko puu ja vähän vesakkoa. Sieltä kyllä mojovasti puhaltaa tuulisella säällä. Tarkoituksena on istuttaa joitakin puita pellon ja talon väliselle alueelle, se vain on hiukan hankala alue kun on pohjoisrinnettä ja siten melko varjoisa. Siinä on keskellä iso vanha vaahtera joka kallistuu tuulen mukaana talon suuntaan. Sitten kun se kellahtaa/kaadetaan lähiaikoina, taloa ei tuulelta suojaa enää kuin muutama pieni pihlaja ja pensas joten jotakin suojaa täytyisi siihen väliin saada. Viime syksynä samalta alueelta kaatui myrskysså yksi isompi pihlajanrunko ja sen saman puun kaksi muuta runkoa ovat myös kallellaan. Haastava paikka siis.

 4. Pötkylöitä pitäisikin tehdä, minulla on sohvan alla pahimmassa vetokohdassa vain pari kesämattoa rullalla, mutta nehän eivät ole kovin tiivis eriste kun ovat vaan vähän siinä lattianrajan kohdilla sinne päin. Kuumavesipullot on myös erinomainen konsepti, mun mielestä jokaisella pitäisi olla sellainen :D Ja sinulle suosittelen hei myös näitä Ruskovillan fleecevillahousuja, ihan supermukavat ja lämpimät!

  1. Rhia says:

   Ilona – Eihän nuo pötkylätkään vetoa kokonaan poista, mutta estävät kuitenkin ihan suoraa puhallusta. En ole ostanut housuja kaupasta yli 20 vuoteen koska niiden valmiskaavat ei istu mun kropalleni, mutta suuri kiitos villafleece-vinkistä. Voisin kyllä sijoittaa siihen kankaana ja ommella housut tai leggingsit siitä itse. Ne voisi lämmittää mukavasti hameen alla.

 5. Jenni says:

  Minä kiinnostuin noista polvenlämmittimistä, sellaisille olisi käyttöä. Millaiset sinulla on käytössä, oletko tehnyt ne itse? (:

  1. Rhia says:

   Jenni – Minulla on itseasiassa todella vanhat, ehkä noin 15-20 vuotta sitten hankkimani Ruskovillan polvenlämmittimet. Ne on todella napakkaa ribbineulosta. En tiedä onko ne ihan samaa materiaalia mitä Ruskovillalla nyt on myynnissä. Merinovilla ei ollut suosittu vielä silloin kun oon ne hankkinu, enkä muista koostumusta. Mutta sellaiset voi tehdä itse vaikka villafleecestä ompelemalla tai neulomalla napakkaa joustinneulosta. Tärkeetä on kevyehkö materiaali ja napakka ympäryys etteivät ala valua. Mulla on myös itse neulotut pitkät säärystimet jotka vedän vähän polven yli, mutta ne tahtoo valua kun eivät ole riittävän pitkät ja ovat kirjoneuleena melko painavat.

 6. marketta says:

  Se oli jossain vaiheessa ihan “muotia” hävittää puuhellat keittiöistä. Nyt niitä arvostetaan taas ihan erilailla.
  Meillä on yläkerrassa vinttikomeron edessä mäyräkoiran muotoinen vedonestin!

  1. Rhia says:

   marketta – Juu, niinhän se taisi olla. Samoin on käynyt synnyinkodissanikin. Vanhanaikaisia ja epäkäytännöllisiä tilanviejiä olivat aikoinaan. Mutta ajat ja tilanteet muuttuu. Silloin sähkö oli halpaa, enää ei. Mäyräkoiran muotoinen vedonpoistin kuulostaa hauskalle.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.