Liitutaulumaali / Chalkboard paint

on

Vaihdoin taas ruokailuhuoneen järjestystä. En ole ollut täysin tyytyväinen siihen. Remontin edistyessä ruokailuhuoneen nurkkaan on tulossa perinteinen ruokakomero, mutta sitä odotellessa täytyi keksiä jotakin muuta, sillä keittiössä ei ole riittävästi kaappitilaa kuiville ruokatarpeille. On ruokailuhuoneessa ollut kyllä muitakin ongelmia. Kissat tahtoivat hyppiä kahvitiskille ja sen yläpuolella olevalle hyllylle ja siitä töniä seinäkelloa joka aiheutti kellon pysähtymisen.

Siirsin siis keskellä seinää olleen lasivitriinin nurkkaan ja oven vieressä olleen kahvitiskin samalle seinustalle toiseen nurkkaan. Seinäkello siirrettiin niiden väliin. Kahvitiskin yläpuolelle asennettiin hyllyt ruokatarpeille. Isommat ruokakorit siirrettiin keittiöstä sähköpatterin edestä kahvitiskin alahyllylle, jotta patterista tuleva lämmin ilma ei pilaannuta elintarvikkeita. Vastaavasti kahvitiskin hyllyllä olleet keittokirjat siirtyivät keittiöön ruokakorien tilalle. Sattumoisin löysimme myös eilen kirppikseltä pienen retrohenkisen radion, jollaista olen etsinyt keittiöön jo jonkin aikaa. Se mahtui juuri sopivasti tyhjäksi jääneeseen sivupöydän koloseen.

Puiset Ikean laatikot ovat olleet näppäriä niin hyllyinä kuin laatikoinakin. Puuvalmiit koottavat laatikot voi käyttää sellaisenaan tai pintakäsitellä ne oman maun mukaan. Vessassa minulla on niitä ruskealla kalustevahalla sävytettynä. Näihin ruokatarpeille varattuihin halusin maalata 1-2 sivua liitutaulumaalilla jotta niihin voisi kirjoittaa mitä ne sisältävät. Puupinnan saatan ehkä harmaannuttaa etikalla, jotta ne näyttäisivät enemmän vanhoilta vihanneslaatikoilta. Se on kuitenkin vasta kesän hommia, sitä kun ei katkun vuoksi viitsi tehdä sisätiloissa. Harmaannuttaminen (ja maalaaminenkin) on tietysti helpointa tehdä ennen laatikon kokoamista. Sitä pitää harkita siinä vaiheessa kun hankin laatikoita lisää. Olen ajatellut käyttää niitä myöhemmin myös ruokakomerossa jotta ruokatarpeita on helppo siirrellä tarvittaessa.

Muutama huomio liitutaulumaalista
Sekoita purkki huolellisesti pohjia myöden. Pelkkä purkin ravistaminen ei riitä, sillä liitutaulumaalin hienojakoiset osaset tahtovat upota ja jämähtää pohjalle. Maalauksen lopputulos on sitä parempi, mitä sileämpi maalattava pinta on. Puunsyiden epätasaisen pinta vaikuttaa myös siihen miten sujuva liidulla on pintaan kirjoittaa. Hio pinta tarvittaessa hienolla hiekkapaperilla ennen maalausta. Minä en hionut ja sen huomaa. Toisaalta rustiikkinen ulkonäkö on ihan kivakin jos ei haittaa että teksti ei ole niin säntillistä.

I swapped the order of furniture in the dining room again. I haven’t really been completely happy with it. When renovation moves on, there will be traditional larder in the corner, but while waiting for that I had to figure out how to store our dry goods. There just isn’t enough space in the kitchen cupboards for dry food. Well, there has been other problems in the dining room too. Cats love to jump on our coffee counter and shelf which was ontop of it. From there they pushed the clock and that caused it to stop.

So I moved the glass cabinet from the middle to the corner and the coffee counter I moved from door wall to the same wall than glass cabinet, but opposite corner. Wall clock we put in the middle. Over the coffee counter hubby installed shelves for food goods. Bigger baskets were moved from kitchen to the coffee counter shelves. They were infront of the radiator which caused them to expire faster. Cookbooks were moved from coffee counter to kitchen side table. Coincidentally, yesterday we also found small retro-style radion from flea market. We have been looking for one for the kitchen quite some time now. It fitted just perfectly in the little shelf on the side table.

Wooden Ikea boxes have been handy as shelves and storage boxes. Boxes are not finished so you can either use then as they are or finish them what ever coating you prefer. I have couple of them in the toilet, finished with brown furniture wax. Boxes reserved for food products I wanted to paint with chalkboard paint. Just on one or two sides. That way I could write on them what they contain. I might age the wood with vinegar later. That is a job for summer, I don’t really want to do it inside because it creates lot of smells. Aging the wood (and painting too) would be easiest to do before putting the boxes together. I have to look into it when I get more boxes at some point. I was planning on using them inside the larder as well, so that it’s easier to move things around if needed.

Observations on chalkboard paint
Mix the tin carefully all the way to the bottom. Shaking is not enough, because particles in the paint will sink and stick to the bottom. Finished result of painting is the better, the smoother the surfaces is, Woodgrain will create uneven surface and affects on how easy it is to write on it. Sand the surface with fine sanding paper if needed. I didn’t and it shows. On the other hand rustic look is quite nice, if it doesn’t matter that you are not able to get very even writing on it.

Ruokailuhuoneen vanha look löytyy täältä. /
You can see what dining room looked before in here.

Olen niin iloinen että tuo radio tuli kirppiksellä vastaan, 13 eurolla. Lähes kaikki tässä kuvassa näkyvä on ostettu käytettynä, myös yleiskone ja pöytäpuutarha. /
I am so happy that we found that radion in flea maarket, with 13 €. Almost everything in this photo has been bought second hand, also the mixer and table garden for herbs.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.