9/12-21 Kotikierros: ruokahuone / Home tour: dining room

Joulukalenterin yhdeksännestä luukusta paljastuu kotimme ruokailuhuone. Talon remonttihan on aivan alkutekijöissään ja yhtäkään täysin valmista huonetta ei vielä ole, mutta päätin kuitenkin esitellä näitä remppaamattomia ja keskeneräisiä nurkkia blogissa. Mehän kuitenkin asutaan ja eletään täällä vaikka paikat ovatkin vähän rempallaan. Samalla tulee itsellekin dokumentoitua miten talo muuttuu meidän näköiseksi.

Tarinan mukaan talon edellinen asukas piti kutakuinkin muuta taloa kylmillään ja eleli tässä ruokailuhuoneessa. Sänky oli kuulemma kutakuinkin siinä missä meidän kahvibaarimme on nyt. Tästä syystä ruokahuoneen seinässä törröttää myöskin tv-antennin kieppi. Itse antenni on yläkerran keittiössä (juu, luit oikein, se on sisällä huoneessa), eli suoraan yläpuolella. Tällä hetkellä ruokailuhuone on uusien kissojen tukikohtana. Aikanaan ruokailuhuone ja keittiö tulevat yhdistymään isoksi yhtenäisemmäksi tilaksi ja ruokailuhuoneeseen, nykyisen vaatekomeron paikalle tulee perinteinen ruokakomero. Huoneen ainoalla ehjällä seinällä on ollut alunperin ikkuna. Haaveilen vähän että siihen joskus vielä saataisiin ikkuna takaisin, mutta saa nähdä. Talon alkuperäiset ikkunat on vaihdettu kaiketi joskus 50-luvulla ja uudelleen 70-luvulla. Osa alkuperäisistä ikkunoista on pistetty tukkoon ja se on tehnyt muutamista alakerran huoneista kovin pimeitä.

Kun purimme ruokailuhuoneesta yhden pienen komeron heti keväällä ennen muuttoa, paljastui että lastulevylattian alla on alkuperäinen puulattia. Se oli ihana uutinen. Tarkoitus onkin että jossain vaiheessa kaikki muovimatot ja lastulevyt puretaan ja alkuperäiset puulattiat, mikäli niitä on tallessa, otetaan esiin. Tämä operaatio vaatii kuitenkin myös lattioiden avaamista kokonaan pohjaan saakka, jotta voidaan korjata vanhat kosteusvauriot, asentaa jyrsijäverkot, tehdä kunnon tuulensuojaus ja eristys. Mutta se on sitten sen ajan murhe kun siihen hommaan ryhdytään. Ja tältä ruokahuone näyttää nyt. Puretun komeron takaa paljastui huikean hienoa hirttä ja kakluuni pelaa, mitäpä sitä juuri muuta voisi toivoa. (No ehkä ne vedottomat lattiat.)

Ninth door of the Christmas calendar reveals our dining room. Renovation has barely started and we don’t even have single finished room yet. I decided to showcase our house anyways, even if unfinished. After all, we are living here already, even though every room is still waiting for changes. It will also be documentation for ourselves how things are proceeding and slowly house is turning into our home.

Story goes that old lady who lived in this house, kept the other parts of the house cold and lived in this room. Her bed was apparently where our coffee bar is now. For this same reason, there is tv antenna wire rolled next to the window. The antenna itself is in the upstairs kitchen (yes, you read correctly, it is inside the room), which is right above. At this moment dining room is the base for new kitty cats. In time, the kitchen and dining room will be combined into large kitchen-diner and the solid wardrobe in dining room will be taken apart, and larder is going to be build in that same corner. There also used to be another window on that wall, which is now covered. I am a bit dreaming about getting window back on that wall, but we will see. Original windows have been replaced in the 50’s and again in the 70’s. Some of the original windows have been completely covered at that point and that has made the downstairs rooms quite dark.

When we removed one of the closets in dining room in the spring, it revealed that there is original floor planks under the chipboard and plastic carpeting. It was quite wonderfull news. The plan is that at some point all plastic flooring will be removed and original floors will be repaired. We will use the original floor planks as much as possible. However we need to open all of the floors so we can also repair old moisture damage, install rodent netting and add proper insulation and shielding to prevent the draft. Floors are quite drafty now, even with the plastic flooring. This what the dining room looks like now. Quite handsome logs on the wall and tile fireplace is in working condition. What else can you hope fore. (Well maybe the floors without draft.)

Ruokahuonetta hallitsee keskeneräinen ruokaryhmä-projekti. Kalustemaali kuoritaan pois pöydän pinnasta ja se käsitellään rasvattomalla maidolla. Maalin alla on alkuperäinen 50-luvun lakkapinta ja sen alla petsi jota ei hiota kokonaan pois. Pöydän jalat ja tuolit ehkä maalataan myöhemmin toisella värilä. Seinäkello kuuluu taloon. Se oli rikki, mutta isäntä korjasi. /
Dining room’s center piece is this unfinished dining table project. Gray paint is removed and table top is then treated with skimmed milk. Original 50’s varnish is under the paint and dark wood stain, which is not completely removed. Table legs and chairs are perhaps painted later with something else. Pendulum clock belongs to the house. It was broken when we bought the house, but hubby fixed it.
Kakluuni toimii. Valitettavasti sen alkuperäiset ketjut on korvattu tuollaisella ällöllä muovinarulla, mutta onneksi ne saa helposti vaihdettua takaisin ketjuiksi. Kun vaan ehtisi jossain välissä. /
Tile fireplace works. Unfortunately the vent chains have been replaced with icky green plastic strings. Thankfully those are easy to replace with chains. If I ever have time to do that.
Kissojen toimintakeskus ikkunaseinällä. Pakastimen takana alkuperäistä hirsiseinää. /
Cat’s activity center in front of the window. Behind the freezer is original log wall.
Nurkan hankala vaatekomero korvautuu hamassa tulevaisuudessa perinteisellä ruokakomerolla. /
Awqward wardrobe in the corner will eventually be replaced by traditional larder.

4 Comments Add yours

 1. Metsäntyttö says:

  Mikäs koristeellinen sovitusnuken näköinen tuolta pakastimen takaa pilkistää?

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Se on pakastimen päällä oleva metallinen köynnöskukkateline. Olen ostanut niitä aikanaan muutaman Anttilan Kodin1-tavaratalosta, vuosia sitten kun ei koko tavaratalojakaan ole ollut enää vissiin vuosikymmeneen. En löytänyt sille paikkaa joten se jäi sitten sinne pakastimen päälle nököttämään.

 2. Hehkuvainen says:

  Miksi pöytä käsitellään rasvattomalla maidolla? Mitä se maito tekee?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – No se on pintakäsittely sille puulle. Maidon kaseiini imeytyy siihen puuhun ja tekee pintaan suojaavan kalvon, se on ekologinen ja myrkytön vaihtoehto maaleille ja lakoille. Ajattelin nyt tehdä tästä pöydästä tämmöisen testikappaleen. Sen pitäisi myös estää puuta tummumasta ajan oloon.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.