Surviving the ice age

Kuten paikalliset hyvin tietävät, koko viikko on menty varsin hyisissä tunnelmissa. Jostain kumman syystä sitä aina kesän aikana unohtaa millaista edellisenä talvena oli ja lämpimänäpysymisen joutuu aloittamaan aina alusta. Itse olen yrittänyt kehitellä kohtalaisen esteettisiä ratkaisuja lämpimänä pysymiseen. Toppa-asut eivät ole todellakaan niitä asioita joita haluan kaappiini pölyttymään (siellä on yksi toppatakki joka on ollut käyttämättömänä viimeiset kolmisen vuotta). Niinpä jonkinlainen kerrospukeutuminen on ollut Suunnitelma A.

Riittävä vaatetus pakkaskeleillä on ongelma etenkin vintage-harrastajille. Varsinkin ne jotka haluavat pukeutua mahdollisimman autenttisesti voivat olla hankalan paikan edessä. Tekniset thermotekstiilit keksittiin vasta joskus 70-luvulla ja monet vintage-harrastajat karsastavat myös sukkahousuja. Näin jokin aika sitten lyhyen dokumentin jossa kerrottiin miten tytöt ja naiset palelivat talvella aina ennen sukkahousujen keksimistä ja miten housut olivat kielletyt koulussa tytöillä jopa kovilla pakkasilla. Tytöt käyttivät pitkää aluspaitaa johon pitkät sukat kiinnitettiin napein. Hameen alle sukan ja paidan väliin jäi paljas ihokaistale joka aina talvella paleli. Naisilla saman asian ajoi sukkanauhaliivi ja pitkät sukat jättäen kuitenkin edelleen paljaan ihokaistaleen reiteen. On myös raportoitu nailonsukkien jäätyneen ihoon kiinni kovilla pakkasilla. Niinpä myös vintageharrastajan paras vaihtoehto on turvautua pakkasella kunnon aluskerrastoon tai riittävän paksuihin villasukkahousuihin paleltumien välttämiseksi.

Nyt kun lämpötila on laskenut alle 20 pakkasasteen ei pelkkä kevyt mekko ja ohuet sukkahousut riitä pitämään lämpimänä. Niinpä testasin muutamia vaihtoehtoja. Ohut alushame, paksummat sukkahousut, lyhyet villahousut ja kaksi paria villaisia pitkiä sukkia mekon alla olivat liian vähän. Etenkin reiden takaosaan jäi suuri kaistale joka kylmettyi parissa minuutissa. Tekokuituisen alushameen lämpöarvo oli kutakuinkin nolla ja sähköistyminen hilasi sen lantiolle. Seuraavana päivänä puin saman mekon alle sukkahousut, pitkät alushousut, pitkät villasukat, lyhyet villahousut ja polvisukat. Olo oli paljon lämpimämpi mutta nuorempana palellutetut polvet olisivat kaivanneet vielä hieman lisälämpöä paksumpien pitkien villasukkien muodossa.

Näin pysyt lämpimänä:
– älä karsasta pitkiä kalsareita ja villahousuja, nehän jäävät muun vaatetuksen alle piiloon
– vältä tekokuituja, parhaimmat lämpöarvot ovat silkillä, villalla ja muilla eläimen karvoista tehdyillä tekstiileillä ja niiden sekoitteilla
– suosi kerrospukeutumista, ulos kerroksia on helppo lisätä ja sisällä voi keventää (aluspaita, alushame, pusero & paksu pitkä hame, pusero & lämpimät housut tai villainen mekko, neuletakki, säärystimet, ranteenlämmittimet, jne) ja lisälämpöä on helppo lisätä tarvittaviin kohtiin kuten nilkkoihin säärystimillä, polviin polvenlämmittimillä tai ylävartaloon neuletakilla, voit pukea myös useammat sukkahousut tai sukat päällekkäin tarvittaessa, samoin tumppuja/käsineitä voi pukea pari päällekkäin
– älä unohda hattua, vaikka kampaus menisikin pilalle

Ja se tärkein: vaikka nuorempana tuntuisi kuinka tyhmälle pukeutua lämpimästi ja käyttää hattua ja käsineitä niin uskokaa mua kun sanoin että kiitätte mua myöhemmin. Itse olen palelluttanut varpaani, polveni ja naamani. Ne palelevat ja kirjaimellisesti särkevät ulkona ensimmäisenä, tällä kelillä jo parissa minuutissa jos suojausta ei ole riittävästi. Ei todellakaan ole hauskaa olla jälkiviisas kun olisi voinut estää myöhemmät vaivat olemalla vähän fiksumpi nuorena.

inenglish

As local folks know, this week has been pretty freezing here. For some reason I always forget during summer what it was to get dressed for winter and I have to start over getting to know the staying-warm-clothes. I have tried to find reasonably nice looking solutions for staying warm. Padded modern winter wear is not my thing and not something I care to fill my wardrobe with (i have one winter coat that I haven’t used for about three years). So some sort of layered clothing is my Plan A.

Having enough warm clothes on freezing weather is a problem, especially for vintage lovers. And especially for those who want to keep it as authentic as possible. There wasn’t technical thermal textiles until about 70’s. And many vintage lovers overlook tights aswell. Some time ago I saw short documentary about women and girls winter clothes. Women were constantly freezing in winter before the tights were invented. Girls weren’t allowed to wear trousers in school, not even in freezing weather. Girls used long chemise where long socks were buttoned on. Under the skirt, between the socks and chemise there was area of uncovered skin which was exposed to cold. Women were using garters and long socks, still leaving same area exposed. There has been also reports about nylon socks freezing to the skin. So best option to stay warm, even for vintage lover is to go for proper long underpants or thick enough wool tights to prevent freezing.

Now when the temperatures are below -20 Celcius here, light dress with one pair of tights isn’t warm enough. So I tested some options. Thin slip, thick tights, wool shorts and two pairs of long wool socks under the dress wasn’t enough. Especially at the back of the thigh was feeling very cold. Thermal value of my nylon slip was pretty much zero. Next day I was wearing same tights, longjohns (underpants), wool shorts, pair of long wool socks and knee socks. I was feeling much warmer but my knees would have required little bit more warmth. I have frozen my knees when I was younger.

Tips to stay warm:
– don’t overlook long underpants or wool undies, they stay under other clothes so it doesn’t matter what they look like
– avoid artificial material, silk, wool, other animal hair and their mix has the best thermal value
– use layers, it’s easy to add more layers and take them off when needed (chemise, slip, petticoat, blouse & thick long skirt, blouse & warm trousers, wool dress, cardigan, legwarmers, wrist warmers etc) and you can easily add more layers on those areas that need more warmth like legwarmers or cardigan, you can also wear several pairs of tights or socks together
– don’t forget a hat, even though it messes your hairdo

And the most important thing: when you’re younger it might feel stupid to dress warm, to use hat and gloves, but trust me you will thank me later. I have frozen my knees, my toes and my face when I was younger. Those are now the areas that will start to go cold and literarly hurt first in the freezing weather. In this cold weather it happens in couple minutes if I don’t have enough warm layers. It isn’t any fun to be wise later when I could have prevented all this just by being a bit wiser when I was younger.


Sukkahousut, kahdet sukat ja lämpimät kengät varmistavat
lämpimät varpaat /

Tights, two pairs of socks and warm shoes make sure
your toes stay warm


Villaiset vintage-sukat pysyvät ylhäällä sukkanauhaliiveillä.
Alla sukkahousut ja pitkät kalsarit (lyhyet villahousut eivät näy) /
Long vintage wool socks stay up with garter belt.
Tights and longjohns under the socks (wool shorts don’t show).


Ystävältä saatu sininen mekko (ja minä kun en muka edes pidä sinisestä…) /
Blue vintage dress I got from a friend (and I’m not even supposed to like blue…)


Ulkovarusteet: lämmin takki, tumput, paksu kaulahuivi ja muhkea hattu /
Warm coat, mittens, thick scarf and big furry hat

9 Comments

 1. That blue vintage dress is fabulous. I love the collar detail. Even though it gets nowhere near -20 C here, these are still great tips for winter. I often do double layers of tights and then put wool socks over the top. My friends used to ask how I could wear dresses rather than trousers in the middle of winter but I actually find wool tights and long socks warmer than wearing jeans like they do. Once they tried wearing two layers of tights they were amazed at how much warmer it actually was and all started doing it too.

 2. Hehkuvainen says:

  Terveys ja mukavuus ennen tyyliä, se on minun menetelmäni talvella. Tosin mukavuus on välillä vähän siinä ja siinä, kun keinokuituinen toppavaate sähköistyy niin että isken kipinää kävellessäni :D. Mutta tosissaan: kyllä täällä pitää osata pukeutua lämpimästi. Kyllä kylmää minuakin, kun katselen kaupungilla nuoria tyttöjä joilla ei ole edes hattua. Ja ne pillifarkut eivät tosiaan voi olla kovin lämpimät.

  Vanhoihin vaatteisiin hurahtaneena olen siitä onnekas, että innostukseni painottuu viikinki- ja keskiaikaan. Ei ole mitään ongelmaa pukeutua lämpimästi, kun kaiken voi peittää nilkkoihin asti ulottuvalla villamekolla :D.

  1. Rhia says:

   Camelia Crinoline – Thank you, it is rather fabulous. I didn’t like blue for many years but for some reason now blue vintage dresses have started to pile on my wardrobe :D And have to say that if I’d have properly dyed red hair this shade of blue would look rather smashing. That is true, jeans aren’t very warm especially if you don’t wear proper stuff under them :D I think the magic is two layers, then there will be insulating layer of air between the tights so it feels much warmer than just one pair.

   Hehkuvainen – Totta sekin, mutta tyyli on ihmisillä erilainen, joku voi mieltää ne toppavaatteet tyylikkäämmäksi kuin ihonväriset mummosukat joita minä taas tykkään käyttää. Pitkät hameet kyllä ovat siitä hyvät että alla voi olla paljon kerroksia, alushameita ja villahousuja ja sukkia, ilman että kukaan tietääkään mitä kaikkea siellä on :D Onnekseni en ole viimeaikoina nähnyt kovin kevyesti puettuja nuoria naisia ja voin vain toivoa että kapeiden housujensa alla heillä on välikerroksia lämmittämässä, puuvillaiset farkuthan ei niin hirveästi lämmitä. Itsekin sitä on tullut kekkaloitua farkuissa ja ohuissa sukkahousuissa ja varmaan silloin olen nuo polvenikin palelluttanut. Nykyään se kyllä kaduttaa koska ne vaatii aina ekstrahuomion talvipakkasilla.

 3. Jenna says:

  Olen itsekkin tajunnut, että kerrospukeutuminen kannattaa. Huomasin tässä viime viikolla, että voin laittaa housujen lahkeiden päälle pitkävartiset villasukat ja siihen päälle nilkkapituisen villahameen. Kukaan ei näe housuja ja on paljon lämpimämpi kuin sukkahousut tai, että ei olisi hametta.

  Pitkä nahkatakki on myös hyvä talvivaate. Se pitää tuulta paremmin kuin mikään kangastakki (toppatakkia en vedä ylleni ). Ja muhkea kaulaliina (kolme maatuskahuivia solmittu yhteen). Talvella saa mielestäni vetää överiksi ja näyttää vähän hassulta. ;)

  1. Rhia says:

   Jenna – Totta, pitkän hameen alta ei näy vaikka siellä olisi mitä ;) Onpa tosiaan muhkea kaulaliina sulla! Maatuskahuivit on sitäpaitsi aika nättejä. Mä jotenkin ajattelen sen niin että jos pistää vaan sen toppapuvun niin se on sitten siinä, mutta kun pukee monia kerroksia niin pukeutuminen näyttääkin tosi kiinnostavalle kun kerrosten alta vilkahtaa aina toinen kerros. Kadullakin on kiinnostavampaa katsella ohikulkijoita joilla on jännempiä pukeutumisratkaisuja kuin niitä toppatakkeja ja toppahousuja. Onhan siinä tietty enemmän vaivaa mutta on se silti hauskempaa. Isäntäkin naureskeli kun tuossa yksi aamu pukeuduin töihinlähtöä varten. Ähisin ja puhisin kuulemma kuin pieni sika :D Ja hei, Suomen talvi on niin pimeä ja kylmä että ilo on etsittävä sieltä mistä se nyt sattuu kulloinkin löytymään. Jos mä saan jonkun vastaantulijan nauramaan sillä että näytän vähän höpsölle niin mikäs sen hauskempaa.

 4. Kaisa says:

  Suosittelen lämpimästi lukemaan esim. Pieni talo preerialla -sarjan kirjoista, mitä Laura Ingalls puki teini-ikäisenä ylleen Minnesotan talveen. :) Flanelliset pitkähihaiset ja -lahkeiset kerrastot ym. olivat kova sana. Jos hameessa ja/tai sukissa ja kengänvarsissa on kylliksi pituutta, eihän kukaan tiedä mitä siellä alla on! Itse ainakin pidän pitkää villahametta ja sen alle vedettyjä kunnon villaisia damaskeja huomattavasti lämpimämpinä kuin farkkuja.

  1. Rhia says:

   Kaisa – Totta, flanelli on varmasti lämmin. Itse pyrin suosimaan ohuempia kerroksia ja paikallisempia asusteita ettei tarvitse niin hirveästi riisua pois kun menee sisälle. Siksi esim polvenlämmittimet on kätevät koska antavat lisäsuojaa juuri siihen kohtaan jossa sitä tarvitaan mutta ovat kohtalaisen helppo riisua ja pukea. Mulla kun tämä lämpöongelma myös :D tulee äkkiä kuuma ja sen mukana huono olo jos ei pidä varaansa. Kiitos kirjavinkistä, en vain ole ihan varma että lapsuusaikainen inho Pieni talo preerialla-sarjaa kohtaan on vieläkään laantunut :D

 5. Kaisa says:

  Jos inho johtuu tv-sarjasta, niin suosittelen kirjoja. Niillä ei ole muuta tekemistä toistensa kanssa kuin henkilöiden nimet. ;)

  1. Rhia says:

   Kaisa – Haha, oonko mä noin läpinäkyvä :D Ehkä mun pitää sitten uskaltautua testaamaan.

Comments are closed.