Suuntana omavaraisuus 2022 / Towards self-sufficiency 2022

Vuosi 2022 alkaa blogissa omavaraisuus-asioissa. Tsajut-blogin Sari ja Korkealan Heikki vetäjinä, omavaraisuudesta bloggaavat tekevät taas yhteispostauksen. Aiheena tällä kertaa suunnitelmat tulevalle vuodelle, varhaiset puutarhan esikasvatettavat kasvit, heikkoudet omassa omavaraisuudessa sekä niin halutessaan esittely. Esittelin itseni muutama kuukausi sitten liittyessäni mukaan omavaraistelijoihin, voit lukaista esittelyni täältä. Muiden postaukset löytyvät tuttuun tapaan lopusta. EDIT: TOIMIMATTOMAT LINKIT MUIDEN POSTAUKSIIN KORJATTU!

Minulla on vähän huono tapa olla aina myöhässä asioissa. Olen usein myös taimikasvatuksen suhteen aina myöhässä. Tällä hetkellä meillä ei ole edes mitään sopivaa paikkaa, jonne saisin taimet turvallisesti kasvamaan (liian vähän ikkunoita ja neljä kissaa). Niinpä en ole vielä ehtinyt suunnittelemaan mitä haluan hyötytarhaan kylvää, saatika hankkia siemeniä, kylvämisestä nyt puhumattakaan. Voi olla että tulevakin kesä täytyy mennä sellaisilla kasveilla jotka eivät juurikaan vaadi esikasvatusta tai ostaa kalliimpia valmiita taimia. Tästä päästäänkin juuri omavaraisuuteni suurimpiin heikkouksiin.

Suurimmat heikkoudet ja haasteet omavaraistelussani ovat nimenomaan juuri ennakointiin ja aikatauluttamiseen liittyviä. Olen huono aloittamaan ajoissa ja jätän monet asiat viimetippaan. Tästä syystä en ole juuri koskaan saanut taimikasvatusta käyntiin ennenkuin vasta sitten kun siemenet on voinut kylvää suoraan kasvimaalle. Olen myös luonteeltani laiska ja pakolliset kotihommat tahtovat jäädä hauskempien juttujen jalkoihin. Tähän kun vielä yhdistetään aaltoliikettä tekevä jaksaminen ja puuskittainen tarmokkuus on soppa valmis. Kasvimaallani menestyvätkin parhaiten kasvit jotka suurimmaksi osaksi pärjäävät omillaan, ilman hirveän suurta hoitopanosta. Kastella sentään olen jaksanut vähäisiä vihanneksiani, jopa enemmän kuin sisätilojen viherkasvejani jotka eivät voi näin talvisin kovin hyvin.

Vastaavasti samat heikkoudet näkyvät satokauden loppupäässä sadon korjaamisessa. Se on helpompaa vihannesten ja kypsyvien marjojen ja muiden kanssa jotka ovat selkeästi “valmiit” korjattaviksi. Sen sijaan yritit, ja muut joita voi korjata pitkin satokautta tahtovat jäädä viimetippaan kun sato ei ole enää parhaimmillaan. Näissä asioissa yritän petrata joka vuosi, mutta aina se ei onnistu. Yritän myös oppia että itselleni on paljon kivempi säilöä satoa pienissä erissä kuin pitää valtaisia hikisiä säilöntäviikonloppuja jolloin aika ja lasipurkit loppuvat aina kesken.

Saamattomuuden ja laiskuuden lisäksi yksi suuri heikkous on varastotilojen vähyys. Tähän tulee aikanaan toki muutos, mutta se vie aikaa. Tällä hetkellä meillä on erittäin pienet tilat ruokavarastoille (yksi pieni yläkaappi kuivatavaralle, kaksi rottinkikoria säilykkeille ja yksi vetolaatikko mausteille). Toiveena on saada kunnollinen ruokakomero, jonne mahtuisivat kaikki kuivatavarat ja huoneenlämmössä säilöttävät säilykkeet, einekset ja puolivalmisteet. Myöskään kellaria meillä ei tällä hetkellä ole. Sen remontointi käyttöön toisi meille paljon lisätilaa säilöä vihanneksia, hedelmiä, hilloja, mehuja jne. Nyt tilaa on vain sille mitä mahtuu kerralla jääkaappiin. Kellarin remonttiasioista kerroin enemmän Rakennushaaveet-postauksessa.

Mutta palataan vielä hetkiseksi siihen mitä haluan puutarhassani kasvattaa, sillä olenhan toki yleisemmin sitä ehtinyt miettimään vaikka tulevan kesän suunnitelmat ovat vielä vaiheessa. Tontilta uupuu hedelmäpuita ja haaveissa olisi ainakin kirsikka ja päärynä. Pihlaja-angervon valloittamat vadelmapensaat pitäisi siistiä ja heinikkoon hukkuneet herukkapensaat elvyttää. Lavakasvimaalle pitäisi saada muutamia lavoja lisää. Syksyllä kasasin ja alkuvalmistelin kevättä varten neljännen lavan. Siihen laitan luultavimmin kesäkurpitsaa. Kolmeen viimekesäiseen lavaan tulee ainakin valkosipulia, ilmasipulia, laventelia ja ruohosipulia. Lisäksi haluaisin Hundreds-and-thousands-kirsikkatomaattia sillä se vaikuttaisi olevan erittäin satoisa. Viime kesänä erehdyin laittamaan pensastomaatin ja herneet samaan lavaan. Sato ei ollut kummassakaan kehuttava, tosin kesä oli niin kuuma ja kuiva että se saattoi osaltaan vaikuttaa. Tomaattia olisi kiva saada myös säilöttäväksi asti, nyt ne menivät kaikki tuoreena leivän päälle ja salaattiin. Tammelehtisalaatista pidän myös kovasti joten sitä varmaankin laitan vähän. Muilta osin suunnitelmat ovatkin vielä auki.

Year 2022 here in the blog starts with self-sufficiency stuff. Sari from Tsajut blog and Heikki from Korkeala blog are still hosting this group post round. Issue this month is plans for upcoming year, early pregrow sapplings, weaknesses on self-sufficiency and introduction if they so choose. I introduced myself couple months ago when I joined in to self-sufficiency bloggers, you can read it here. Links to other bloggers posts can be found at the end as usual. EDIT: BROKEN LINKS TO OTHER POSTS NOW FIXED!

I have a bad habbit on being late on everything. Most often I am also late on the pregrowing of sapplings. At the moment we don’t really have any proper place to put the sapplings safely (not enough windows and four cats). So that being said, I haven’t even planned yet what I want to grow, not to mention buying and seeding. It could well be that in this summer I will again choose plants that don’t need early pre-growing or just buy pregrown sapplings, which are more expensive of course. And this brings us to the weaknesses of my self-sufficiency.

Biggest weaknesses and challenges on my self-sufficiency are exactly that; disability to anticipate and to schedule things properly. I am not very good at starting things on time and I tend to leave things to last minute. For this reason I have never managed to start seeding early. Not untill I can seed straight onto the garden. I am also lazy in nature and mandatory chores are often left undone when there is something more fun things to do. And combine all this to the undulating energy levels and gusty drive to do things and you have a complete mess. So my garden is most succesfull with plants which don’t need much care. Atleast so far I have had the energy to water them regularly. Even more so than my houseplants, which are in quite poor condition in the winter.

These same weaknesses can be seen at the end of the harvest season. It’s much easier with vegetables, fruit and berries which are clearly “ready” for picking. However herbs which can be harvested all season round, are much trickier. Usually I remember them when the harvest is almost over and herbs are not at their best anymore. I try to improve these every year, but sometimes it does not work. I am also trying to learn that for me it’s nicer to collect and preserve harvest in small batches rather than have full weekend-long preserving sessions when time and glass jars always run out.

In addition to lazyness and lack of initiative we have one major failing on lack of storage space. This will change in time, but that will take time. At the moment we have little to no space to store food (one small upper cupboard, two wicker baskets for jars and tins and one drawer for spices). My dream is to get proper old style larder at some point. It would have enough space for all dry goods and preserves, ready-made and semi-ready-made goods which don’t require cool storage. We also don’t have cellar at the moment. Renovating the cellar back to use would give us much more space for root vegetables, fruit, jams, juices etc. Now we only have space for what ever we can fit into our fridge. I was talking more about renovating the cellar in the Building dreams-post.

But let’s return for a moment to what I want to grow on our garden. After all I have thought about it before, even though upcoming summer is still question mark. We are lacking fruit trees and I have been dreaming about cherries and pears. Raspberries are overgrown by spiraea billardii and wineberries suffocated by grass need to be refurbished. I also need to add more grow boxes. I already put fourth together in Autumn and prepared if for spring. I probably plant some zucchini on that. Three older boxes will have atleast garlic, tree onions, lavender and chives. I would also love to have Thousands-and-thousands cherry tomato, it seems to have huge harvest. Last summer I made the mistake of putting tomato and peas into same box. Neither gave very big harvest, allthough summer was very hot and dry, so that might have had something to do with it. I would love to have enough tomato to preserve, now we used all fresh on salads and on sandwiches. I also love oakleaf lettuce so I probably will seed that too. Other plans are still open.

Keittiöpuutarhan alku. Takana näkyvä oksakasa on orapihlajaa. Kasaa ympäröivä alue lavoihin asti on edellisen omistajan jäljiltä täynnä orapihlajan oksia, jotka täytyy siivota jotta alueella on turvallista kävellä. Olen tehnyt sitä vähän kerrassaan silloin tällöin kun inspiraatio yllättää. Tähän haaveilen saavani mukavan keittiöpuutarhan hedelmäpuineen, perennoineen ja lavakauluksineen. Ehkä sitä voisi ympäröidä jonkinlainen risuaita. /
The beginning of a kitchen garden. Pile of dry branches at the back is hawthorne. They were left there by the previous owner. Area around the pile is covered by hawthorne branches, all the way to the grow boxes. It needs tidying up to be safe to walk. I have been clearing it bit by bit every now and then when I get inspiration for it. My dream is to turn this area into lovely potager with fruit trees, perennial plants and growboxes. Perhaps some sort of fence made of branches would be lovely too.
Viime kesän tomaattisatoa tuli noin tusina tomaattia, säilöttäväksi asti siitä ei ollut. /
Last summer we got about dozen of tomatoes, not enough for preserving.

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka 
Jovela 
Kakskulma 
Multavarpaan maailma 

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat 
Kohti laadukkaampaa elämää  
Pilkkeitä Pilpalasta 
Oma tupa, tontti ja lupa
Omavarainen elämä

Kasvuvyöhyke 3

Tsaju
Mikä Itä 
Rakkautta ja maanantimia
Caramellia 

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala 
Puutarhahetki 

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo 

4 Comments Add yours

 1. Maija Eskola says:

  Unohtaminen voi joskus olla hyväkin juttu. Minä en muistanut omenapuiden kevätruiskutusta ajoissa. Ja tuli todella hyvä sato. Ehkä luonnon ötökät hoitivat homman.
  Säilytystiloja ei minullakaan ole Mutta nyt ystäväni on ostanut asunnon kaupungists 10 kilometrin päästä. Sen kylmäkellarin aion ottaa käyttööni. Hän ei sitä vielä tiedä.

  1. Rhia says:

   Maija Eskola – Olipa onnekas unohdus sinulla. Meillä on isännän kanssa kyllä semmoinen tuuri että jos jotain voi mennä pieleen niin se luultavasti menee pieleen. Toivottavasti ystävän kellarinvaltaus sujuu välikohtauksitta :D

 2. Lamar Mendiola says:

  Happy New Year! Great to see and read you are doing well. Your tomatoes and green vegetables look wonderful! Makes me want to grow some. Take care. Lamar from Texas, USA

  1. Rhia says:

   Lamar Mendiola – Happy New Year, great to hear from you too! Hope all is well on your side of the world. I had very modest harvest last year, because due to moving I did not have enough time to concentrate on pre-growing of plants. Hopefully this coming spring I have more time and better harvest. Growing your own food is fun, but of course requires quite a lot of work. Especially last summer was so dry I had to carry bucket loads of water to my little garden. Have a great Spring and stay safe!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.