Rakennushaaveita / Building dreams

Lokakuun #Suuntanaomavaraisuus -ryhmäpostauksen aiheena ovat rakennukset ja rakennusprojektit. Löydät linkit muihin blogeihin postauksen lopusta.

Mehän ollaan vasta talo-matkamme alkumetreillä, joten ei olla ehditty vielä mitään isompia projekteja aloitella. Ollaan kuitenkin jo alustavasti puhuttu muutamasta puutteesta. Talossa ei ole lainkaan saunaa. Emme halua rakentaa sitä talon sisälle, joten sellainen pitäisi saada pihaan. Olisihan talossa ollut melko luonteva tilakin saunalle, nyt remontin alla oleva pikkuhuone. Saunan, tai ylipäätään minkään kostean tilan, rakentaminen sinne olisi vaatinut myös eteisen lattian purkamista ja siihen emme nyt halunneet ryhtyä. Niinpä katselemme pihasaunoja ja odottelemme sopivan ilmaantumista. Yksi sopiva tynnyrisauna olisikin jo ollut kiikarissa, mutta myyjä törppöili asian ja jäimme nuolemaan näppejämme.

Sauna-asia on tavallaan kiireyslistan yläpäässä. Me molemmat rakastetaan saunoa, eikä pelkkä suihku tunnu samalta. Ollaan mietitty kaikki vaihtoehdot luolasaunasta, vankkuri- ja jalassaunoihin, alusta asti rakennettavista valmiina runkona paikalle rahdattaviin. Yksi mahdollisuus olisi rakentaa sauna käytöstä poistettuun maakellariin. Ajatus luolasaunasta viehättää minua. Haluan kuitenkin säilyttää maakellarin ja kunnostaa sen ihan alkuperäiseen käytöönsä.

Toinen puute on autokatos. Pihassa on kyllä ulkorakennus jonka liiteri-pääty on melko suuri. Sinne olisi ehkä mahdollista tehdä tilaa autolle, mutta se saattaisi vaatia myös pihan muokkausta. Liiteri kun on kauimmaisessa nurkassa pihatieltä katsottuna. Luontaisempi paikka autokatokselle löytyy tontin reunalta, jossa kulkee tonttimme rasite, tie taloamme ympäröiville pelloille. Tien vieressä on niittymäinen joutomaa-alue jossa on aiemmin sijainnut navetta. Peltotien ja piha-alueen väliin mahtuisi pieni autokatos. Se on kuitenkin kiireellisyydessä tarvelistan häntäpäässä joten emme varsinaisesti ole suunnitelleet asiaa sen pidemmälle.

Autokatoksen paikka olisi tuossa villinä kasvavalla alueella, kutakuinkin keskellä yläreunaa olevasta koivusta kohti kuvanottopaikkaa. Kuvan oikeassa yläreunassa, kuusten editse, kulkee tie pelloille. Autokatoksen tulisi olla niin kaukana tiestä että siitä mahtuu ohi traktorin ja viljelyskoneiden kanssa. /
Place for car shed whould be pretty much in the middle, from the birch towards the grow boxes. On top right, in front of pine trees, there is road to the fields. Car shed should be far enough from the road, so that there is enough space for tractors with farming machinery to drive past.

Kolmas puute on kasvihuone. Kasvihuone ei ole kiireyslistalla kovin ylhäällä, sillä kasvihuoneen rakentaminen edellyttäisi myös sen käyttöä. Tällä hetkellä pieni lavakauluskasvimaa on omaan jaksamiseeni aivan tarpeeksi. Kasvihuone kuitenkin kutkuttelee, joidenkin vihannesten sato paranisi kasvihuoneen ansiosta ja talvella siellä voisi säilyttää puutarhatyökalut, eivätkä ne täyttäisi isännän työtilaa ulkovarastossa. Toisaalta se vaatisi myös jonkinlaisen kastelujärjestelmän rakentamista. Pihassa on kyllä kaivo, joka myyntipuheen mukaan “ei ole koskaan kuivunut”, mutta edellinen asukas on nostanut siitä käsipumpun ylös jostakin syystä. Emme ole vielä ehtineet tutkimaan sen tarkemmin onko pumppu enää toimiva tai miten paljon kaivossa oikeasti on vettä ja voiko sitä käyttää syötävien kasvien kasteluvetenä. Toistaiseksi kasvihuone-ajatus siis muhii ja jalostuu.

Yksi pienempi rakennusprojekti meillä vielä on. Nimittäin catio. Toinen kissoistamme on rescue-tapaus eikä sitä voi päästää ulos vapaaksi, eikä valjaiden pukeminen onnistu vielä, jos koskaan. Haluamme kuitenkin tarjota tällekin kissayksilölle virikkeitä ja monipuolisen asuinympäristön. Mietimme pitkään miten toteuttaisimme cation järkevästi ja ilman massiivista rakennusurakkaa. Keksimmekin että sivuoven katoksen alla, portaikossa on ihan täydellinen cation paikka! Tarvitsee vain ympäröidä portaat ja pylväät verkolla ja rakentaa portaiden alapäähän kevyt verkko-ovi. Näin ei tarvita edes kattomateriaaleja, kun sellainen on valmiina. Catio ei myöskään ulkonäöllisesti erottuisi kovin paljon rakennuksesta. Cation rakennukseen päästään ehkä jo keväällä. Olen siitä ehkä jopa enemmän innoissani kuin noista muista rakennusprojekteista.

October post for Self-suffiency theme. This time it is about buildings and projects. Links to other posts you can find at the end of the post. Unfortunately posts are in Finnish.

We are just in the beginning of our house journey, so we haven’t had much time to start any huge projects yet. However, we have talked about couple things which we are lacking. There is no sauna in the house. We don’t want to build it inside, so it would have to be on the yard. There would have been suitable space inside, the room we are renovating now. Creating sauna into that room would have required tearing up the floor in the hallway, which we weren’t prepared to do right now. So we just look for outside sauna and wait for suitable to turn up. There was already one nice barrel rauna, but seller cocked it op for us and we missed out.

Sauna is sort of on the top of the urgency list. We both love sauna, plain shower just isn’t the same. We have thought of all options, cave sauna, trailer sauna, readymade and built-on-site versions. One option would be to turn the cellar into cave sauna. Idea tempts me, but I really want to keep the cellar and take it back into the original use.

Second thing missing is car shed. There is quite large wood shed, which could be altered into combined car shed and wood shed. However, that is on the far end of the building and might require also alterations for the yard. More natural place for car shed would be on the edge of the property. There is small road leading to the fields surrounding our land. Road is on our land, even though other people use it. Between that road and our yard is sort of little meadow, where cowshed used to be. That area would be just big enough for garage. That is at the end of our urgency list though.

Third thing is green house. It is not very urgent, because I don’t want to make anything that doesn’t ge any use. For now the grow boxes are quite enough for me. However it is tempting. It would improve the harvest of some vegetables. It would also bouble as storage for my gardening tools and such. Now they are crowding outside work space. On the other hand, it would require some sort of watering system. There is a well on our yard, but for some reason the pump has been lifted up and we don’t know yet if it is in working order. So for now the green house idea is just evolving in my head.

There is still one more smaller building project. Catio. One of our cats is rescue and it can’t be let out or taken out in lead either. But we still want to give her activities and variety in space. We have thought about how to make this catio sensibly without huge fuzz. We figured out that the side door stairs are the perfect place for catio. We only have to surround the stairs and columns with wire net and build a light net door at the bottom of the stairs. We don’t even need to build a roof, because there already is roof. This way it will be quite well camouflaged too. We might be able to start building it next spring. I might be more excited about this project than anything else.

Maakellari olisi tarpeeksi suuri saunalle, mutta haluan kunnostaa sen uudelleen kellariksi. Se on poistettu käytöstä edellisen asukkaan aikana. /
Cellar would be large enough for sauna, but I want to renovate it back to original use. It’s been taken out of use during the last resident.
Kuvassa näkyy liiteristä alle puolet. Polttopuut kunnolla pinottuna, tilaa olisi autollekin, mutta se vaatisi hiukan muutostöitä. /
In the photo there is less than half of the wood shed. When wood is properly stacked, there would be plenty of space for the car, but that would require some alterations.
Vasemmalla näkyvän sivuoven portaikko on lähes unelma-paikka catiolle. Rimoista tukirakenteet ja niihin kiinni tukeva minkkiverkko. Portaikon ylätasanteelle mahtuu pieni terassipöytä ja tuoli aamukahvin nauttimista varten ja kissoille voi rakentaa riippumattoja ja kiipeilytelineitä eli puolille. Ainoa isompi operaatio hommassa on verkko-oven rakentaminen portaikon alaosaan jotta ihmiset pääsevät siitä kulkemaan läpi. /
Side door stairs are practically made for catio. Just some light support wood for the metal netting and it’s done. There is just enough space on upper deck for small table and chair for having morning coffee and cats can have hammocks and climbing trees. Only bigger thing to build is some sort of metal wire door at the bottom of the stairs, so hoomans can walk through.

Vyöhyke 1
Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10-helkan-herkkukoju/
Kakskulma https://kakskulma.com/tee-itse-sadevesiketjut/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2021/

Vyöhyke 2
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/10/grillikatoksen-vuoro.html

6 Comments Add yours

 1. MIP says:

  Ihana minttu talo?? Kissat ensin, se on oikea periaate. Hyvä se on tuumailla ensin eikä rynnätä heti hommiin?

  1. Rhia says:

   MIP – Väri oli se mikä talossa kiinnitti huomioni. Juu, pakko tässä on tuumailla kun ollaan ensi kertaa pappia kyydissä.

 2. Satu * says:

  Aikanaan puhuimme Korkealan Heikin kanssa tynnyrisaunoista, hän vähän varoitteli niiden työläydestä. Itse päädyimme kärrysaunaan. Muutamalla tutulla on Lehmuskorven sauna ja ne ovat olleet tykättyjä. Toivottavasti teille löytyy mieleinen ratkaisu :)

  1. Rhia says:

   Satu* – Ahaa, kiinnostavaa. Mikä tynnyrisaunassa tarkalleen ottaen on työlästä? Pystyttäminen? Siivoaminen? Pitääpä perehtyä tuohon Lehmuskorpeen, kiitos vinkistä.

 3. Irmeli says:

  Luonteva paikka olisi saunalle ja autotallille siinä peltotien vieressä.Toisessa päässä autotalli ja toisessa sauna,vaatii vissiin rakennusluvan ja onko tontilla vielä rakennusoikeutta,.

  1. Rhia says:

   Irmeli – Joo siinä varmaan se helpoiten toimisi. Vaativat rakennusluvan kyllä, rakennusoikeuttakin on. En tiedä miten autotallin kanssa on, mutta sauna vaatii kuulemma rakennusluvan tulipesän vuoksi, näin kertoivat rakennusvalvonnasta.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.