Köysissä / Showing the ropes

Omavaraisuusblogeissa on taas Tsajut-blogin Sarin ja Korkeila-blogin Heikin luotsaaman kuukauden #suuntanaomavaraisuus postaussarjan aika. Kurkkaa muiden bloggareiden edistyminen postauksen lopusta. Aiheena tänään on “Mitä ostin ennen valmiina, mutta nykyään teen itse”, poislukien ruoka-asiat. Mietin tätä teemaa ihan hirveän pitkään, kunnes tuli tämä viikonloppu.

Meillä täällä Sastamalassa on huisin hieno kansalaisopisto, jossa voi opiskella vakituisten koko kauden jatkuvien kurssien lisäksi paljon erilaisia viikonloppu-kursseja. Mukaan mahtuu myös paljon erikoisempia juttuja kuten moottorisahan huoltoa, tuohitöitä, lasinsulatusta ja köysikursseja. Köysikurssille halusin osallistua jo aiemmin mutta se peruttiin koronan vuoksi.

Tänä viikonloppuna köysikurssi viimein toteutui ja voi jummi että olikin taas hauskaa oppia uutta asiaa. Köyden punominen alusta lähtien on melko helppoa ja hauskaa puuhaa. Muutamia työkaluja se vaatii, mutta käsistään kätevä tekee nekin itse. Ainoa mitä köydenteko vaatii enemmän on tila. Köysirata on nimittäin hyvä olla melko pitkä, jotta köysistä ei tule kaikista nysiä.

Opettajana meillä oli kurssilla taitava ja paljon köysistä ja niiden historiasta tietävä Mikko Snellman. Jos menee kysymään Mikolta vaikkapa että miten köysiä ennen valmistettiin niin kannattaa varautua parin tunnin luentoon. Hän tietää niistä paljon ja kertoo mielellään myös knoppitietoa. Tällaiselle historianörtille Mikon tarinointi olikin erittäin mielenkiintoista ja informatiivista kuunneltavaa. Mikon kursseilla oppii toki myös tekemään köysiä. Niitä voi tehdä hampusta, juutista, manillasta, puuvillasta, pellavasta, villasta jne. Lähes siis mistä tahansa, toki myöskin tekokuiduista, joista modernit teolliset köydet useimmin valmistetaan. Ennen hommaan ryhtymistä on hyvä tietää perusteet, kuten että köysi koostuu yleensä kolmesta säikeestä joissa voi olla useita lankoja. Köyden lujuuteen, ulkonäköön, paksuuteen ja käyttöön vaikuttavat paitsi siihen käytetty materiaali, myös lankojen lukumäärä, niiden kierre, mutta myöskin lankojen ja köyden viimeistely. Kerratuista langoista valmistettavat köydet käyttäytyvät ja näyttävät erilaiselle kuin kertaamattomista langoista valmistetut.

Köysienpunontalaite / Rope machine

Köyden valmistuksen työvaiheisiin kuuluu lankojen vetäminen punontalaitteeseen, köyden kiertäminen, köyden kiillotus ja venyttäminen. Joitakin köysiä voi valmistaa työkalujen avulla myös yksin, mutta paksummat käydet on helpompi valmistaa jos mukana on pari apuria. Yksi toimii köyden päänä pitäen köyden kireällä, toinen veivaa kammesta punontalaitetta ja kolmas vahtii toppia joka varmistaa tasaisen lopputuloksen. Jos köysimateriaali on kovin “karvaista” voidaan karvat polttaa pois liekillä. Lopuksi köysi kiillotetaan. Valmiin köyden tai köysiesineen voi myös lakata, vahata tai tervata. Köydestä voi valmistaa erilaisia tuotteita kuiten pannunalusia, kahvoja, kelloköysiä, fendereitä, ovistoppareita, erilaisia koristeita jne. Oma ensimmäinen köysituote oli komia pannunalunen hamppuköydestä.

Itselleni tyypilliseen tapaan innostuin hommasta kovasti ja aion taatusti osallistua kurssille uudelleenkin. Itseäni viehättää nimenomaan vanhannäköiset hamppuköydet ja muut perinteiset luonnonmateriaalit. Minulla ei luonnollisestikaan ole vielä kaikkia köyden punomiseen tarvittavia työvälineitä, mutta olisi hienoa jos voisin jatkossa tehdä kaikki tarvitsemani köydet itse. Ainakin tässä on erittäin hyvä alku. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta suosittelen ehdottomasti Mikon köysikursseja. Hirmu hauskaa, rentouttavaa ja hyödyllistäkin. Löydät Mikon seuraavista linkeistä.
Instagram: https://www.instagram.com/mikko.snellman/?hl=fi
Facebook: https://www.facebook.com/MSnellmanRopeworks2/

It is time for self sufficiency blogs monthly post again. You can find links to other posts at the end of this post, feel free to check them, but they are in Finnish. Theme is “What did I used to buy, but now I make it myself”, excluding food. I though about this long and hard, untill this weekend came.

Town where we live has a really lovely community college, where you can take lessons for all sorts of studies from languages to handcrafting, singing etc. They also hold lots of different weekend workshops. It can be anything like like chainsaw maintenance, bark work, glass melting or rope work. I wanted to take part of rope workshop already before, but it was cancelled due to covid.

This weekend the rope workshop finally went on and oh boy, it was so much fun! I really enjoy learning new things. Making ropes from the scratch is quite easy and fun too. It does require some tools, but handy skillfull person is able to make them too. Only thing that rope making requires a bit is space. Cableway for making ropes is quite long, so that all ropes don’t become stubby.

Erilaisia köysimateriaaleja kuten pellavaa, hamppua ja manillaa. /
Different kinds of rope materials, like linen, hemp and manilla.

Our teacher on this workshop was very skillfull and knowlegeable Mikko Snellman. If you ask Mikko for example how ropes were made in the past, be prepared for couple hours lecture. He knows a lot of them and loves to also share the little detailed information. So for a history nerd his stories are very fun and informative to listen. On his workshops you of course also learn to make ropes. You can make ropes from hemp, jute, manilla, cotton, linen, wool etc. So pretty much anything, also artificial materials, which modern factorymade ropes mostly are these days. Before starting it’s handy to know the basics, like that rope is usually made of three strands, which can have several strings. Strength, appearance, thickness and uses of the rope are affected by not just the material, but also the strings. The twist and finish of the strings can affect what the rope looks and feels like. Romes made of stranded yarns look and behave differently than un-stranded.

Stages of rope making are setting up the strings, twisting the rope, polishing and pulling the rope. Some ropes you are able to make on your own, with the help of the tools. However for thicker ropes it helps to have couple helpers. One is the end of the rope, one is twisting the rope and third person watches the top and makes sure the rope is evenly twisted. If the material is very “hairy” you can burn the hairs off with flame. Final step is to polish the rope. Finished rope or rope product can be also varnished, waxed or tarred. You can make all sorts of products from the ropes, like pan coasters, bell ropes, handles, fenders, door stoppers, all sorts of ornaments etc. My first item was handsome pan coaster, made of hemp rope.

As typical to me, I got really excited about ropemaking, and I am definitely going to join in again later.I am mostly fascinated by the old ropes and traditional natural materials. Of course I still don’t have much tools for rope makig, but it would be awesome if in the future I would be able to make as much of my own ropes as possible. Atleast this is very good start. This is not payed advert, but I really recommend Mikko’s rope workshops. It’s fun, relaxing and usefull too! You can find him with these links:
Instagram: https://www.instagram.com/mikko.snellman/?hl=fi
Facebook: https://www.facebook.com/MSnellmanRopeworks2/

Karvojen polttaminen köyden pinnasta. /
Burning the hair off the rope.
Köyden pleissaus eli päättely ja yhdistäminen. /
Rope splicing, which is used to joining ends or to bind them off.
Tekemäni pannunalunen. /
Pan coaster I made.
Tekemiäni köysiä ja punomani verkonkohon suojaverkko. /
Some ropes I made and protective net I made for the fishing net float.
Tekemiäni köysiä, pellavaa, villaa, juuttia ja hamppua. /
Ropes I made, linen, wool, jute and hemp.
Kurssilaisten tekemiä köysituotteita: päällystettyjä pulloja ja kohoja, koreja, pannunalusia, päällystettyjä valaisinjohtoja jne. /
Some ropeworks people made during the workshop: covered bottles and floats, baskets, pan coasters, covered lamp cords etc.

Omavaraispostaajien linkit / Links to other Self Sufficiensy blogs

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/marraskuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/propolis/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/11/talvikylvoja-ja-hoylaamatonta-lautaa

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/11/itse-kasvatettu

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/10/itse-tehtya-multaa-ja-risuhaketta

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-11/

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=883

Rakkautta ja maan antimia http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/11/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-11-mita.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/10/11-unelmana-omavaraisempi-elama-itse-tehtya

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/11/01/marraskuu-21-ennen-ostin-nyt-teen-itse?

4 Comments Add yours

 1. Ompa mielenkiintoista ja melko harvinainen taito!

  1. Rhia says:

   Mirja – Se oli tosiaan hirmu mielenkiintoista. Onhan tuo köyden tekeminen nykyään katoava käsityötaito vaikka ennen se on ollut yleinen taito. Silloin kun vielä kilta- ja mestari/oppipoika-järjestelmällä säädeltiin ammattien harjoittamista niin kaikkia ammatteja ei voinut harjoittaa kuka tahansa. Mutta Mikko muistaakseni kertoi että köysiä oli lupa tehdä kaikilla ja omiin tarpeisiinhan niitä tehtiin kun teollisesti valmistettuja ei ollut saatavilla.

 2. Jestas mieten mielenkiintoinen aihe ja miten upeita köysiä ja narutuotteita! Tämä on aihe, joka voisi kiinnostaa itseänikin, kun en ole käsityöihminen ollenkaa, mutta tällaisiin puuhiin voisin uppoutua hetkessä! Tuli mieleen, lusetti on varmaan sulle tuttu, kun niitä upeita pukujakin teet? Lusettinyörien tekeminen on yksi omista lempipuuhistani, kun ajoittain käsityökuume heräilee. Se on niin simppeliä puuhaa, ja sopii tällaiselle ei-käsityöihmiselle mainiosti ;)

  1. Rhia says:

   Jovela Johalla – Sitten vain Mikolta tilaamaan kurssia sinne teidänkin suunnalle tai toivomusta paikalliseen kansanopistoon köysikurssista. Köyden tekeminen ei vaadi mitään erityistaitoa ja perustekniikka on tosiaan hirmu helppo, vaaditaan vain tuo punontalaite ja riittävästi tilaa. Tämä kurssi pidettiin paikallisella seurantalolla jossa saimme aikaan noin 10 metrin mittaisia köysiä. Köysi kutistuu kierrettäessä noin 30% eli köysiradan pituus oli noin 13-14metriä.

   Lusetti oli minulle outo termi, piti ihan googlata. Haarukkapitsi tai -nyöri on jo paljon tutumpi terminä, mutta en ole koskaan sitä tehnyt itse. Opeteltavien tekniikoiden listalla on niin paljon kaikenlaista että en ole ehtinyt vielä sinne asti. Jos keskiaika ja viikinkihenkiset puvut olisivat minun juttu niin olisin ehkä jo kokeillutkin, mutta ne ovat taas minulle vähän turhan vanhaa aikakautta, rajaan pukuharrastukseni tuonne myöhäiskeskiaikaan eli renesanssiin :)

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.