Tunnin mekko / One hour dress

Ilmassa on aamuisin jo syksyn tuntua, ollaanhan jo elokuussa, mutta piti silti vielä tehdä kesämekko. En ole aikoihin saanut yhtäkään arkikäyttöön ompelemaani vaatetta valmiiksi. Into ja energia on lopahtanut alkutekijöihinsä ja keskeneräisten kasa sen kuin kasvaa kasvamistaan. Silti vaatekaappi huutaa täydennystä.

Olen pitkään jo (sanon tätä näemmä tosi usein!) suunnitellut kokeilevani ommella 1920-luvulla suosittua “tunnin mekkoa”. Ohjeen mukaan sen pitäisi olla niin yksinkertainen ommella, että se valmistuu tunnissa. Ehkä sopivan nopea valmistaa tällaiselle keskeneräisiä töitä haalivalle? Vaate koostuu yhdestä ainoasta kaavan osasta, joka leikataan kahtena kappaleena. 1920-luvulla kudotut kankaat olivat yleensä vain noin 75-100 senttiä leveitä, joten vaatteeseen käytetään koko kankaanleveys. Parhaiten mallissa toimivat pehmeästi laskeutuvat, ei kovin paksut tai jäykät kankaat.

Sattumoisin löysin maanantaina Nextiilistä kolme metriä täydellistä kesämekkokangasta. Se maksoi aivan käsittämättömät 1,80€. Kangas on juuri sellaista vanhaa kapeaa puuvillaa jota halusinkin tähän tunnin mekkoon. Oletin kankaan olevan 100% puuvillaa, mutta siitä kuuluu käsiteltäessä hassu vaimea kahina ja auringonpaisteessa näkyy vähän kiiltoa. Polttokoetta en ole tehnyt, mutta ensimmäisen käyttökerran lämpimänä kesäpäivänä mekko tuntui aika mukavalta päällä.

Tähän vaatteeseen harvoin annetaan mitään kovin tarkkoja valmistusohjeita. Vanhat ompeluohjeet ovat usein sellaisia, vähän ylimalkaisia. Oletettiin että kaikki olivat jo oppineet ompelun perusasiat äidiltään. Tässä kuitenkin suusananllinen ompeluohje vaatteen kasaamiseen, kun en taaskaan tajunnut mitään vaihekuvia ottaa. Leikkuuohje on kapealle kankaalle. Hauskinta tässä mallissa on että sitä voi varioida muuttamalla hihojen pituutta, helman pituutta, miehustan pituutta, pääntien kokoa, yksityiskohtia jne. Puvun ompeluun meni minulla kauemmin kuin tunti koska ompelin hihansuut, pääntien sekä vyön rullapäärmeet käsin. Kotiompelukoneeni paininjalka nimittäin sanoi sopimuksensa irti kesken ompelun enkä jaksanut enää lähteä erikseen työhuoneelle tätä viimeistelemään.

Tunnin mekko

1. Taita kangas kaksinkerroin poikittain ja vielä uudelleen kaksinkerroin pitkittäin. Neulaa kankaiden hulpiot huolellisesti vastakkain ja varmista että kangas ei ole jäänyt mistään mutkalle. Näin sinulla on neljä kangaskerrosta päällekkäin ja taite pitkällä sivulla, sekä toinen taite lyhyellä sivulla.

2. Merkitse kankaalle kaavan mukaiset mitat: pääntien leveys, rinnanympäryys väljyyksineen, lantionympäryys väljyyksineen, hihansuu, helman korkeus/lantiolinja. Huomioi että leveysmitat merkitään kaavaan puolikkaina (puolet kaavaan merkitystä pääntien mitasta, puolet hartia/hihaleveydestä ja puolet puolikkaista rinta- ja lantiomitoista). Helman leveys on koko kankaan leveys. HUOM! Säädä mittoja omien vartalomittojesi mukaan. Jos olet kovin siro, voit kaventaa hartialinjaa ja hihansuun ympäryyttä. Jos olet paljon lyhyempi kuin 170 cm, lyhennä sekä helmaa että miehustaa suhteessa muutamia senttejä. Jos taas olet pidempi, lisää pituutta.

3. Piirrä merkintöjen perusteella kaavan muoto kangasliidulla ja varmista neuloin etteivät kangaskerrokset pääse liikkumaan leikatessa. Kankaalla näkyy nyt siis puolikas kaavasta.

4. Leikkaa noin sentin saumanvaroin, mutta lisää helmaan 6-7 cm päärmettä varten. Pääntietä voi avartaa oman maun mukaan. Itse tein tällaisen melko korkean ja kapean venepääntien, josta pää mahtuu juuri ja juuri ilman että kangas nuhrautuu meikkiin ja kampaus menee pilalle. Pääntie voi olla siis avarampikin, mutta vaatii silloin erillisen kanttauksen tai alavaran. Muista leikata lantiolla kaavassa näkyvät pienet kolot ( n. 5 cm) tai viillot jotta rypytyksen ompelu on mahdollista. Hameen liepeet on lisäksi tässä kaavassa viistottu, jotta helmalinja kohoaisi sivuilta ja muodostaisi pehmeitä poimuja. Viistotuksen voi vaihtoehtoisesti jättää pois ja leikata liepeet vaakasuorana. Leikkaa lopuksi helmassa oleva taite auki jos olet käyttänyt kankaan koko pituudeltaan.

5. Ompele ensimmäisenä olkasaumat, miehustan sivusaumat joissa kainalon kaari ja hameen helman sivusaumat. Helman sivusaumoissa pitäisi olla kankaan hulpiot joten niitä ei tarvitse huolitella. Huolittele olka- ja sivusaumat haluamallasi tavalla (saumuri, siksak tms) sekä tietysti helman sivut jos käytit leveämpää kangasta.

6. Huolittele hihansuut pienillä, noin puolen sentin päärmeillä joko käsin tai koneella.

7. Huolittele venepääntie pienillä puolen sentin päärmeillä jotka kapenevat olkaa kohti. Tämä on helpointa ommella käsin. Jos tein isomman pyöreän tai jopa V-pääntien, huolittele pääntie vinokantilla tai pääntien muotoisella alavaralla.

8. Ompele rypytyslangat miehustan alareunaan molempiin sivuihin, sekä hameosan lievereunoihin (kaavassa merkitty katkoviivoin). Vaihtoehtoisesti miehustan rypytykset voi jättää pois, mutta omasta mielestäni se nostaa hametta kivasti sivuilta.

9. Kiristä ja solmi miehustan rypytyslangat paikoilleen. Ne voi vielä halutessaan vahvistaa tukiompeleella jos saattuu että rypytykset ratkeavat käytössä.

10. Kiristä hameen liepeiden rypytyslangat niin tiukalle että pituus vastaa miehustan alareunan mittaa. Kohdista liepeet ja miehusta yhteen oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen. Ommel päättyy aukon päissä kiilamaisesta ehjän kankaan reunaan. Rypytysaukon saumanvarat siis kapenevat päissä ja lopulta häviävät kokonaan kun päästään kankaan taitteelle asti. Huolittele rypytyskohdan saumanvara haluamallasi tavalla.

11. Ompele helmaan noin 5-6 cm päärme. Sentin päärmekin periaatteessa riittää, mutta hameet yleensä laskeutuvat paremmin kun päärme on reilun levyinen. Kapeat päärmeet lisäksi tahtovat toisinaan käpristyä ylöspäin. Vaate on nyt valmis

Muuta: Halutessasi voit lisätä esim lantiolle, rypytyksen yläpuolelle tulevan vyön tai olalle ruusukkeen, pääntielle rusetin tms. yksityiskohtia. Minulla kangasta oli hintsusti, mutta sain siitä vielä tehtyä rusetin olalle ja vaakaraitaisen rypytetyn vyön, jonka kiinnitin toiseen sivuun ompelemalla ja toiseen sivuun vintage-soljella.
Edistyneempään mallin muutokseen: jätä helmasta rypytykset kokonaan pois, ompele vain koko sivu kulmineen päivineen yhteen ja jätä roikkumaan huivimaiseksi helmaksi.

There is Autumn in the air in the mornings already, after all it is August already, but I still needed one Summer dress. I haven’t finished any of my ordinary wardrobe sewing for long time. My energy and enthusiasm have ran out in the middle of the sewing and my UFO pile is growing like mad. Still my wardrobe is shouting for refill.

For a long time (I seem to say that a lot!) I have planned to make 1920’s “One hour dress”. According the instructions, it’s supposed to be so simple to sew, it will be finished in an hour. Perhaps suitable for person who seems to collect unfinished projects? Garment is made of just one pattern piece, which is cut two times. In 1920’s fabrics were usually just 75-100 cm wide, so the whole width was used for this garment. Best fabric options would be soft and drapey materials, not very thick or stiff.

By coincident I found just perfect summer dress fabric on Monday from local recycling center. It cost unbelievably insane 1,80€. Fabric is exactly what I wanted, old narrow cotton. I assumed it is 100% cotton, but later I noticed it makes very tiny rattling sound and in sun it shimmers ever so sligthly. I haven’t made burn test though, but on the first wear, on warm sunny day it felt pretty comfortable.

There rarely is any detailed instructions for this kind of dress. Old sewing instructions are often quite vague. They just assumed that everybody already knew sewing basics, learned from their mums. Here I give you written instructions, because I didn’t realise I should have taken photos of different phases. Cutting instruction is for narrow vintage fabric. Most fun thing about this pattern is that it is very easy to alter by changing sleeve length, hem length, bodice length, by changing the neckline, changing details and so on. It took me longer than hour to sew this dress, because I hand stitched neckline, armholes and belt. My home sewing machine pedal broke in the middle of sewing, so I had to finish by hand. I could not to be bothered to go to my sewing studio to finish this.

One hour dress

1. Fold fabric in half widthwise, and again lengthwise. Pin the edges together neatly and make sure there is no lumps or creases anywhere- Now you have four layers of fabric and one short fold and one long fold.

2. Mark all the measurements on the fabric: neckline width, bust width with ease, hip width with ease, sleeve and armhole, hemline and hip hight. Notice that widths are half of what is marked on the pattern picture (half of neckline measurement, half of shoulder/sleeve width and hips and bust). Fabric width is the width of the skirt. Notice! Adjust measurements according to your own body. If you are petite, make narrower shoulders and armhole. If you are much shorter than 170 cm, mark shorter hem and bodice length. If you are taller, add length on both.

3. Draw pattern lines with tailors chalk and make sure fabric layers are secured with pins and don’t move when cutting. You should now have half of the pattern visible on the fabric.

4. Cut the pieces with about 1 cm seam allowances, except hem with 6-7 cm. You can cut the neckline into what shape you like. Mine is quite high but not very wide boat neckline. My head fits through just so that fabric is not stained with makeup and hairdo doesn’t get messy. So you can make larger neckline, but then you need to trim it with either bias binding or facing. Remember also to cut small openings on the hips (about 5 cm long) which are showing on the pattern. This makes sewing the gathering possible. Hem top is angled on this pattern, but it can also be cut straight. Angled top creates soft drapes on the hole hem. Also finish by cutting open the fold on the hem, if you used the whole length of fabric.

5. Firstly sew shoulder seams, bodice side seams and under arms and skirt side seams. Skirt sides should not need serging if you used narrower fabric. Trim the seam allowances on shoulders and sideseams to your liking, forexample serger or zigzag.

6. Trim armholes with small folds (about 0,5 cm), either by hand or machine.

7. Trim neckline with small 0,5 cm folds, which get narrower towards the sides. This is easier to do by hand. If you made larger round or V-neckline, then use bias binding or facing.

8. Sew gathering to the both sides of bodice and skirt top (marked with cut line on the pattern). Optionally you can leave the bodice gathering off, but in my opinion it does nice lift to the skirt on the sides.

9. Gather and tie the bodice gathering. You can also secure it by sewing it in place, this prevents it from opening if threads are accidentally broken in use.

10. Gather the skirt sides as long as the length matches the bodice length. Pin the bodice edge and gathered skirt edge together, right sides towards and sew. Seam allowance is about 1 cm in the middle and gets narrower on both ends. Stitching begins and ends on the fabric fold. Trim the seam allowance with your preferred method.

11. Finally trim the hemline with about 5-6 cm fold. 1 cm fold is basically enough, but skirt always drapes nicer when the fold is wide. Narrow folds also tend to curl upwards. You now have finished dress.

Other: If you like, you can also make belt, which is hanging low on hip, just above the gathering. You can also add corsage to the shoulder or bow to the neckline or other details. I didn’t have much leftover fabric, but just enough for gathered belt. I attached that to one side with stitching and with vintage buckle to the other.
For more advanced alteration: you can leave skirt un-gathered, just sew sides toghether with cornesr and all and leave the sides hanging to create scarf-hem.

Mitat ovat sentteinä ja suuntaa-antavia. Voit muuttaa niitä vastaamaan omia mittojasi. Pituusmitat ovat noin 170 cm pitkälle henkilölle. /
Measeurements here are centimeters. Thyey are just reference, you can alter them to match your bodymeasurements. This length is works best for about 170 cm tall person.
Vyö solkineen. Kangasta oli jäljellä enää paloja joten kokosin vyön useammasta pätkästä. /
Belt and buckle. I only had small pieces of fabric left, so I made the belt from several shorter bits.
Olalla rusetti, takana näkyy hiukan pääntien olille kapenevaa päärmettä. /
Bow on the shoulder. On the back you can see little bit of the neckline fold which gets narrower towards shoulders.
Vyön poimutus sivusaumassa, alapuolella helman rypytys. Miehustan rypytys jää vyön alle. /
Belt gathering on the side seam. Skirt gathering is below it. Bodice gathering is invisible under the belt.

4 Comments Add yours

 1. Tinde says:

  Hienolta näytti. Livenä. Eilen. ;)

  1. Rhia says:

   Tinde – Hohoo! Olisit ihmeessä nykäissyt hihasta :D

 2. Tinde says:

  Niinpä. Paikallinen luonteenlaatu: uusmaalainen ujous yhdistettynä hämäläiseen hitauteen – ei häävi yhdistelmä. Vähän kaduttaa nyt. (samoin kun yksi ostamatta jäänyt laukku) Seuraavalla kerralla sitten rohkeampana.

  1. Rhia says:

   Tinde – Joo, tuttu tunne. Ehkä ensi kerralla sitten. Mua ei jäänyt ostosrintamalla kaduttamaan. Ostohousut olis ollu jalassa, mutta ei vaan natsannu mikään.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.