Joululahjaostoksia vintage-tyyliin

Viime viikolla harrastin hieman journalismia ja tein pieniä haastatteluja Tamperelaisen Tyyliä ja tuunausta-juttua varten. Mutta koska lehden palstatila on rajattu eikä ihan kaikki haluamani mahtunut siihen juttuun ajattelin kirjoittaa hieman lisää blogiin. Varsinaisen lehtijutun voi lukea täältä.

Perjantaina iltapäivällä päätin töiden jälkeen käydä haukkaamassa suolaista välipalaa Ojakadun ihanassa Vohvelikahvilassa. Kahvila on sisätiloiltaan pieni mutta erittäin suosittu. Asiakkaina käy kaikenlaisia ihmisiä. Perjantaina paikalla oli kaksi nuorta naista, kaksi iäkkäämpää naista, minä sekä bisnesasioista ruokataukoa viettävä kolmen miehen seurue. Sekä suolaiset että makeat vohvelit vievät kielen mennessään ja tiskillä on todella vaikea valita. Tällä kertaa päädyin paahtopaistivohveliin. Eikä valinta mennyt pieleen. Joululahjaostosten lomassa Vohvelikahvila sopii pieneen levähdys- ja kahvihetkeen kuin nenä päähän. Evil Dressmaker suosittelee.

Lähestulkoon Vohvelikahvilaa vastapäätä Ojakadulla sijaitsee 1,5 vuotta sitten avattu vintagevaatteiden ja kukkien erikoisliike Vintage Garden. Koska olen uusi tässä reportteri-hommassa olin hieman jäässä astuessani sisään. Tutkin pitkään liikkeen valikoimaa ennenkuin uskalsin avata suuni ja esittää muutaman kysymyksen. Toinen liikkeen perustajista Leena Aalto, omien sanojensa mukaan se vintagetyttö,  kuitenkin vastaili mielellään. Vaikka pääosa asiakaskunnasta onkin vintage-harrastajia, käy asiakkaina kaikenlaisia ihmisiä. Iältään n. 25-35-vuotiaat tuntuvat kuitenkin olevan tällä hetkellä eniten kiinnostuneita vintagesta. Leena kertoi pukeutuneensa myös omissa häissään 30-40-luvun vintagepukuun. Leenan ystävä Virva Antila, se kukkatyttö, oli liikkeeseen astuessani parhaillaan muotoilemassa kukkakimppua ja tiskillä oli houkuttelevasti esillä kauniita kukkaoksia. Shabby chic-tyyliin sisustetussa liikkeessä kukat ja vintage tuntuvat tulevan juttuun varsin mallikkaasti. Huomenna sunnuntaina 5.12 Vintage Gardenin voi bongata Desingtorin Joulusta Pakkahuoneelta. Leenan mukaan vintage-liike sopii hyvin design-tapahtumaan sillä kuten design-tuotteissa, myös vintagessa tärkeintä on laatu ja tuotteen käytettävyys.

IN ENGLISH
Last week I decided to practice some journalism and did couple small interviews for our local newspaper. Since the space for the article is rather small so I couldn’t fit everything that I wanted to it so I’m now writing a bit longer version here on my blog. The actual article is available here in finnish.

After work on friday afternoon I stopped for a bite in the lovely Waffle Cafe in Ojakatu, Tampere. It is rather small cafe but very popular. There was two young women, two older women, me and group of business men there. Both sweet and savoury waffles are delicious and it is very difficult to choose. This time I ended up having roast beef and asparaggus waffle. It was a hit. If you want to have a bit of a break while doing christmas shopping this is the place to go. Evil Dressmaker recommends.

Almost opposite to the cafe is vintage clothing & florist shop Vintage Garden. Since I’m new to this reporter-work I was a bit frozen when I entered the boutique. I investigated long time their selection before the opening question. One of the two founders of the shop, Leena Aalto, the vintage girl, was happy to answer my questions. All though customers are mainly into vintage, there are all sorts of customers. However, people that are most interested in vintage tend to be about 25-35 years old. Leena also told me that she wore gorgeous 30’s-40’s gown for her own wedding. Leena’s friend, Virva Antila, the flower girl, was creating a bouquet when I entered their shabby chis-style boutique. Beautiful flowers and vintage items seem to go together pretty well. Tomorrow 5.12 Vintage Garden can be seen in local Design On Christmas-event in Pakkahuone, Tampere. Leena says that vintage goes nicely with design-companies because like in good design products, the most important thing in vintage is the quality and the usability.

Vintage Garden
– paljon koruja & laukkuja, upeita vintagepukuja & kukkia /
– loads of jewelry & handbags, magnificent vintage dresses & flowers

Ojakadulta kaakkoon, Lähteenkadulla, kerrostalon kivijalassa sijaitsee Silmiriemun Putiikki. Vintagevaatteiden, -kenkien ja -laukkujen osasto sai alkunsa reilu vuosi sitten yksityisestä vintage-vaatekokoelmasta. Putiikin erikoisuus ovat tarinat, jotka tulevat jokaisen vintagevaatteen mukana. Tarinoiden takana on yli 20 vuotta vintagea harrastanut Hanna Valtonen, jolta voi tilata vaikkapa hattuterapiaa vintagehatuilla. Saara Holopaiselle ja  muillekin Silmiriemun käsityöläisille ekologisuus ja kierrättäminen on elämäntapa. Sitähän se vintagekin on, kierrätystä parhaimmillaan. Monet putiikin tuotteista, kuten noppakorvikset, sushihatut  ja naiselliset solmiot on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista. Joulukuussa Putiikilla on pidennetyt aukioloajat ti – pe klo 10-19 & la klo 11-15. Silmiriemun Putiikki vierailee seuraavaksi ensitiistaina 7.12. Telakan Joulubasaarissa.

To Southeast from Ojakatu, in Lähteenkatu you can find Silmiriemu Boutique. Collection of vintage clothing, shoes and handbags started over a year ago from a private vintage collection. Specialty of this little boutique are little stories that come with every vintage cloth. Behind the stories is Hanna Valtonen who has been inthusiast for vintage over 20 years. She even keeps little hat theraphy sessions with vintage hats, telling you fascinating stories of peoples behaviour with the hats. Recycling is way of living for Saara Holopainen, like to many other skilfull people behind Silmiriemu. Many items like dice-earrings, sushi-hats and feminine ties are made of recycled material. In December Boutique is open tue – fri 10-19 & sat 11-15. You can also meet Silmiriemu Boutique  7.12 in Christmas bazaar at Telakka.

Silmiriemun Putiikki
– vintage vaatteita, käsintehtyjä koruja ja asusteita /
– vintage clothing, hand made jewelry and accessories

Mutta vintage ei ole pelkästään vaatteita. Lauantaina läksin viimeistelemään artikkeliani Satakunnankadulle, Tampereen antiikkiliikkeistä houkuttelevimpaan, Menneeseen Aikaan. Pirkko Hakalan pieni liike on täynnä kiinnostavia pikkuesineitä joille kaikille ei välttämättä pysty edes keksimään käyttötarkoitusta. Mutta ei ole tarvekaan sillä vanhat esineet ovat kauniita sellaisenaan. Eniten kysytään erilaisia astioita, valaisimia ja tuoleja mutta myös korut, laukut ja lahjakortit ovat suosittuja. 15-vuotiaana ensimmäisen antiikki-esineensä, rokokoosohvan, hankkinut Pirkko kertoo että enää ei tule vastaan esineitä joista ei raaskisi luopua, tärkeintä kuitenkin on että esine pääsee kotiin jossa sitä todella arvostetaan. Ainoat esineet jotka eivät ole myynnissä ovat kolme naisfiguuria tiskin takana. Eräs asiakas olisi halunnut ostaa ne ja huumorintajuinen omistaja oli todennut että sitten pitää ostaa koko liike. Jonkin ajan kuluttua asiakas otti jälleen yhteyttä kertoen että nyt on asiat järjestetty niin että voidaan alkaa neuvotella liikkeen hinnasta. Siinä oli sitten pitänyt asiakkaalle selittää että valitettavasti liikekään ei ole kaupan. Pirkko jutustelee mielellään asiakkaiden kanssa. Itse viivyin haastattelureisulla peräti tunnin enkä olisi malttanut lähteä ollenkaan pois. Mennyt Aika on mukana 12-13. maaliskuuta 2011 Tampere-talossa järjestettävillä Antiikki- ja Keräilymessuilla, mutta joululahjaostoksia voi liikkeessä tietenkin tehdä jo nyt.

Vintage is not just clothes. On saturday I went to finish my article. I chose the most luring antique shop in Tampere, Mennyt Aika (engl. Past Time) on Satakunnankatu. Little shop owned by Pirkko Hakala is filled with intriquing items that you don’t necessary know what they are made for. Not that it is needed, old items are pretty as they are. People mostly seek plates, cups and glasses, lamps and chairs, but also jewelry, handbags and gift vouchers. Pirkko got her first antique item when she was only 15 years old and she says that nowadays there isn’t any item she can’t sell forward, main thing for her is that items go to homes where they are valued and cherished. Only items not for sale are three female statues behind the counter. A customer wanted to buy them and Pirkko, who is a lady with quite good sense of humour said that to get those you need to buy the whole shop. Little bit later same customer contacted her again saying that now she has arranged her life so that they can start negotiating the price of the shop. Pirkko had to explain that the shop isn’t for sale. Pirkko loves to chat with customers. I spent there over an hour and was reluctant to leave. You can meet the lovely owner of Mennyt Aika in Antique and Collector’s Fair in Tampere-house on 12-13.3.2011.

Mennyt Aika
– antiikkia, astioita, valaisimia, koruja, käsilaukkuja, sisustustavaraa /
– antiques, dishes, lamps, jewelry, handbags, interior decoration

4 Comments

 1. Arawn says:

  Kaikki näyttää herkulliselta ja houkuttelevalta, mutta täytyy tunnustaa, että tänä vuonna läheiseni saavat enimmäkseen konvehtirasioita joululahjaksi… Vähän perusrasioita hienompia, mutta silti. Vintage on ihanaa, mutta ah niin hintavaa!

  1. Rhia says:

   Arawn – suklaarasiat on tietysti käteviä (ja varmasti myös aika toivottuja) lahjoja. Vintage on tosiaan aika hintavaa, mutta siinäkin voi tehdä hintavertailuja sillä eri liikkeet on hieman erihintaisia, joskin hinnat ovat yleisellä tasolla nousemaan päin. Toisaalta harrastajana se vähän harmittaa, mutta ainakin vintagen arvostus kasvaa hintojen myötä ja voi ainakin toivoa että entistä vähemmän vintage-tavaraa menee kaatopaikalle.

 2. Arawn says:

  Toki hinnat ovat erilaisia eri liikkeissä. Olen itse tehnyt silloin tällöin löytöjä Uffilla, mikä aina lämmittää mieltä, sillä vintage-vaatteiksi ne eivät ole hinnoissaan. Se taas, kun huonokuntoisesta tavarasta pyydetään huikeita summia vintagen varjolla, saa kyllä vähän ärsyyntymään. Play it again Samissa esim. on eittämättä hienoja vaatteita, mutta olen törmännyt siellä myös varsin huonokuntoisiin kenkiin, joiden hintapyyntö kuitenkin on luokkaa 60e. Huh huh. Kallis kauppa, sano.

  1. Rhia says:

   Arawn – joo ymmärrän kyllä harmituksen, itekin olen vastaaviin törmännyt. Yleensä semmoisissa tapauksissa lähden ostamatta liikkeestä mitään ja äänestän jaloillani :) Kirpputoreilla kyllä sekalaisen hintahaitarin ymmärtää kun kaikilla myyjillä ei ole sen parempaa käsitystä asioista, toiset kuvittelee saavansa romustakin ihan mitä hyvänsä. Ja pätee myöskin joihinkin hyväntekeväisyysjärjestöjen kirppiksiin (Fidat yms.) koska hinnat riippuvat ihan siitä tunnistaako tuotteita hinnoitteleva myyjä merkit ja mallit. Kaikki eivät tunnista :) mikä on tietenkin meille harrastajille kiva juttu.

Comments are closed.